Overclock.net › Forums › Components › Sound Cards and Computer Audio › Help onboard audio stopped working
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Help onboard audio stopped working

post #1 of 3
Thread Starter 
i am using an asrock gen3 extreme4 and the audio stopped working. So i had to swap a fan which cause med to disconnect everything from the case so after i swapped it put everything back in the onboard audio doesn't work. I was thinking maybe i forgot to connect something but it is the onboard audio non the less i open it up check everything and it seems to be fine but same issue.

I am using reltek audio drivers when in windows the playback sound tab the speaker for the realtek shows as not plugged in but the digital output shows as functioning which i don't use a digital cable. i tried uninstalling and reinstalling drivers nothing changed, when i disable front panel jack detection get the speakers show as plugged in but i get no sound from the actual speakers.

I have been searching and i can't seem to find the right solution figured hopefully someone here can help.
IT
(10 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
I5 2500k Z68 Extreme4 Gen3 ATi 6950 CORSAIR Vengeance 8GB CL9 1.5v 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Crucial M4 120gb sdd HITACHI Deskstar 2TB sata 6.0gbs COOLER MASTER Hyper 212 Plus Windows 7 
MonitorCase
HannsG SL231DPB 23" Corsair Carbide Series 500R Black 
  hide details  
Reply
IT
(10 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
I5 2500k Z68 Extreme4 Gen3 ATi 6950 CORSAIR Vengeance 8GB CL9 1.5v 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Crucial M4 120gb sdd HITACHI Deskstar 2TB sata 6.0gbs COOLER MASTER Hyper 212 Plus Windows 7 
MonitorCase
HannsG SL231DPB 23" Corsair Carbide Series 500R Black 
  hide details  
Reply
post #2 of 3
Unplug everything and put it all back together again.

You either missed something, or you broke something without realizing it.
Yin&Yang
(19 items)
 
Soon
(15 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 4820K Gigabyte X79 UP4 GTX 660 (waiting for new AMD cards) Samsung green  
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Adata SP900  Seagate 2TB hard drive (the power of 1 edition)  Custom WC Loop Linux (various versions) 
MonitorKeyboardPowerCase
Samsung SyncMaster T240HD Coolermaster XT Green switches XFX 1000w Corsair 800D 
MouseMouse PadAudioAudio
Razer Naga Epic 2014 edition Razer Vespula Stax Lambda Nova Classic Custom DIY DAC 
AudioAudioOther
300b PP monoblocks Snell J3 NZXT Hue 
CPUCPUMotherboardGraphics
8 core xeon E6 @ 3.5ghz 8 core xeon E6 @ 3.5ghz EVGA X99 SR?  AMD 390x 
GraphicsRAMHard DriveCooling
AMD 390x 128 GB ECC DDR4  1TB PCI-e SSD Custom WC Loop 
OSMonitorKeyboardPower
Linux 16:10 Samsung PLS 4K monitor Corsair RGB keyboard with custom cherry MX supe... EVGA 1600 watt titanium  
CaseMouseAudio
Caselabs Magnum STH10 DIY my own mouse Snell J 3 
  hide details  
Reply
Yin&Yang
(19 items)
 
Soon
(15 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 4820K Gigabyte X79 UP4 GTX 660 (waiting for new AMD cards) Samsung green  
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Adata SP900  Seagate 2TB hard drive (the power of 1 edition)  Custom WC Loop Linux (various versions) 
MonitorKeyboardPowerCase
Samsung SyncMaster T240HD Coolermaster XT Green switches XFX 1000w Corsair 800D 
MouseMouse PadAudioAudio
Razer Naga Epic 2014 edition Razer Vespula Stax Lambda Nova Classic Custom DIY DAC 
AudioAudioOther
300b PP monoblocks Snell J3 NZXT Hue 
CPUCPUMotherboardGraphics
8 core xeon E6 @ 3.5ghz 8 core xeon E6 @ 3.5ghz EVGA X99 SR?  AMD 390x 
GraphicsRAMHard DriveCooling
AMD 390x 128 GB ECC DDR4  1TB PCI-e SSD Custom WC Loop 
OSMonitorKeyboardPower
Linux 16:10 Samsung PLS 4K monitor Corsair RGB keyboard with custom cherry MX supe... EVGA 1600 watt titanium  
CaseMouseAudio
Caselabs Magnum STH10 DIY my own mouse Snell J 3 
  hide details  
Reply
post #3 of 3
Thread Starter 
i have done so twice now, not to say i couldn't have missed something both times but when searching quite a few people seem to have encountered this where speaker shows as not plugged in. The common solution seems to be to get another sound card but i was hoping my case would be different.

Is there a hint on where on the motherboard the onboard sound would be influenced? going through the pdf i only see front side audio header which is working.
IT
(10 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
I5 2500k Z68 Extreme4 Gen3 ATi 6950 CORSAIR Vengeance 8GB CL9 1.5v 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Crucial M4 120gb sdd HITACHI Deskstar 2TB sata 6.0gbs COOLER MASTER Hyper 212 Plus Windows 7 
MonitorCase
HannsG SL231DPB 23" Corsair Carbide Series 500R Black 
  hide details  
Reply
IT
(10 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
I5 2500k Z68 Extreme4 Gen3 ATi 6950 CORSAIR Vengeance 8GB CL9 1.5v 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Crucial M4 120gb sdd HITACHI Deskstar 2TB sata 6.0gbs COOLER MASTER Hyper 212 Plus Windows 7 
MonitorCase
HannsG SL231DPB 23" Corsair Carbide Series 500R Black 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Sound Cards and Computer Audio
Overclock.net › Forums › Components › Sound Cards and Computer Audio › Help onboard audio stopped working