Overclock.net › Forums › AMD › AMD CPUs › [Official] RYZEN 5 1600X | 1600 | 1500X | 1400 Owners Club
New Posts  All Forums:Forum Nav:

[Official] RYZEN 5 1600X | 1600 | 1500X | 1400 Owners Club - Page 268

post #2671 of 2784
I am not sure about this but I think when the VRs heat up some of that is transferred to the copper between it and the CPU?
post #2672 of 2784
Quote:
Originally Posted by warpuck View Post

I am not sure about this but I think when the VRs heat up some of that is transferred to the copper between it and the CPU?

I'm not quite sure if this is the question you were asking, but were you inquiring about VRMs causing an increase in CPU temps?

The answer this is that they can have a small impact, but only when they get really hot, at which point the CPU is also quite hot. The higher VRM temps can raise socket temps and this raises core temps.

I haven't heard of lowered VRM temps reducing CPU temp by more than a degree or two. This is most likely because VRMs will throttle at that point.

This assumes that the VRMs are adequate. If you have poor quality VRMs, CPU temps can be higher because the power supplied to the CPU is not as clean and it has to work harder. Also an extreme case but it happens.
Myrna
(4 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Threadripper 1920X Asrock X399 Taichi  Gigabyte Aorus Waterforce WB 1080 TI 4 Way SLI Corsair Vengeance RGB 4x8GB 3466Mhz 
  hide details  
Reply
Myrna
(4 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Threadripper 1920X Asrock X399 Taichi  Gigabyte Aorus Waterforce WB 1080 TI 4 Way SLI Corsair Vengeance RGB 4x8GB 3466Mhz 
  hide details  
Reply
post #2673 of 2784
Quote:
Originally Posted by warpuck View Post

I am not sure about this but I think when the VRs heat up some of that is transferred to the copper between it and the CPU?

That is motherboard specific. All Asrock FX boards run hot on the socket because heat can travel there easily from the VRMs. Then I had a Gigabyte board where the VRMs ran so hot that the whole system was overheating. When I changed boards I was able to bump the OC 100mhz just because the cpu ran that much cooler.
Junkyard Dog
(17 items)
 
Blackie
(17 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Ryzen 1700 Biostar X370 GT7 Sapphire Nitro Fury G. Skill Ripjaws ddr4 3200 16 GB 4x4 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Samsung 850 EVO 500gb SSD Western Digital 500gb  Memorex Lightscribe dvd Thermalright Silver Arrow IB-E Extreme 
OSMonitorKeyboardPower
Win 10 64bit Pixio 27" 1440P yes Seasonic 850 watt  
CaseMouseMouse PadAudio
Silverstone Redline RL05 Evoluent vertical mouse yes Creative X-FI  
Other
Sennheiser headphones 
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD FX8370 @ 5 ghz ASUS Sabertooth Sapphire Fury G Skill F3-14900CL9Q-16GBXL 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Western Digital Samsung 850 EVO Memorex Lightscribe dvd Thermalright Silver Arrow IB-E Extreme 
OSMonitorKeyboardPower
Win X 64 bit Pixio 27" 1440P  yes Seasonic SS-850KM Active PFC F3 
CaseMouseMouse PadAudio
Silverstone Redline RL02b Evoluent VM4 yes Creative Soundblaster Z  
Audio
Sennheiser 428 headphones 
  hide details  
Reply
Junkyard Dog
(17 items)
 
Blackie
(17 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Ryzen 1700 Biostar X370 GT7 Sapphire Nitro Fury G. Skill Ripjaws ddr4 3200 16 GB 4x4 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Samsung 850 EVO 500gb SSD Western Digital 500gb  Memorex Lightscribe dvd Thermalright Silver Arrow IB-E Extreme 
OSMonitorKeyboardPower
Win 10 64bit Pixio 27" 1440P yes Seasonic 850 watt  
CaseMouseMouse PadAudio
Silverstone Redline RL05 Evoluent vertical mouse yes Creative X-FI  
Other
Sennheiser headphones 
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD FX8370 @ 5 ghz ASUS Sabertooth Sapphire Fury G Skill F3-14900CL9Q-16GBXL 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Western Digital Samsung 850 EVO Memorex Lightscribe dvd Thermalright Silver Arrow IB-E Extreme 
OSMonitorKeyboardPower
Win X 64 bit Pixio 27" 1440P  yes Seasonic SS-850KM Active PFC F3 
CaseMouseMouse PadAudio
Silverstone Redline RL02b Evoluent VM4 yes Creative Soundblaster Z  
Audio
Sennheiser 428 headphones 
  hide details  
Reply
post #2674 of 2784
Hi guys. I have a MSI B350M Gaming pro with a 1400. I'm trying to get Win7 to install, but the system does not recognize the USB K&M. I've disabled fastboot as well as Win10 settings within BIOS. Anybody know what I need to do to get Win7 to install correct?
post #2675 of 2784
Quote:
Originally Posted by warpuck View Post

I am not sure about this but I think when the VRs heat up some of that is transferred to the copper between it and the CPU?


You are doing something wrong. If you OC your CPU to 3.7Mhz then you should be able to run stock voltage and your temps should be pretty ok. If your temps are pretty stable after 20-30 min stress test and its around 75-80 degree in celsius then its ok. I have R5 1600 and asus b350 prime plus MB and i'm running around 38-48 degrees celsius under work load. That is streaming/gaming/movies/browsing etc. And its a pretty decent temps. Going around 65-70 degrees on stresstest. Before that i had crappy case and had around +10 degrees. Still using stock paste. Running my PC on 3.8Mhz with +0.0125 ofset. Read more, test more and don't go high with offset voltages. If cant handle process just use 3.7Mhz and stock voltage.
post #2676 of 2784
Quote:
Originally Posted by huzzug View Post

Hi guys. I have a MSI B350M Gaming pro with a 1400. I'm trying to get Win7 to install, but the system does not recognize the USB K&M. I've disabled fastboot as well as Win10 settings within BIOS. Anybody know what I need to do to get Win7 to install correct?

Windows 7 doesn't support the new USB protocols that AMD is using. You'll need to add the drivers to the install media.
Bench
(9 items)
 
Intel Bench
(8 items)
 
DVD Player
(5 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX 9370,FX 8350, FX 6350, PII X4 965 ASUS Crosshair V Formula z, ASUS Sabertooth 990... 2x ASUS GTX580 DCUII, ASUS HD 6970 G.Skill Flare 1800, Pi Black 2000 
Hard DriveCoolingOSPower
Kingston Hyperx 3K Phobya Supernova 1260 Koolance 380a Win7 Pro 64 Leadex SuperFlower 1K 
Case
Banchetto 101 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 6700k Asus Maximus VIII Hero Evga GTX 980Ti K|NGP|N G.Skill TridentZ 3600 
Hard DriveCoolingOSPower
Samsung 850 Pro Dragon Extreme F1 Windows 7 / Vista /XP Superflower Leadex 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Ryzen 5 1600x MSI x370 Titanium ASUS GTX980 DCII G.Skill Trident Z RGB  
Case
Phanteks Enthoo Luxe 
  hide details  
Reply
Bench
(9 items)
 
Intel Bench
(8 items)
 
DVD Player
(5 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX 9370,FX 8350, FX 6350, PII X4 965 ASUS Crosshair V Formula z, ASUS Sabertooth 990... 2x ASUS GTX580 DCUII, ASUS HD 6970 G.Skill Flare 1800, Pi Black 2000 
Hard DriveCoolingOSPower
Kingston Hyperx 3K Phobya Supernova 1260 Koolance 380a Win7 Pro 64 Leadex SuperFlower 1K 
Case
Banchetto 101 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 6700k Asus Maximus VIII Hero Evga GTX 980Ti K|NGP|N G.Skill TridentZ 3600 
Hard DriveCoolingOSPower
Samsung 850 Pro Dragon Extreme F1 Windows 7 / Vista /XP Superflower Leadex 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Ryzen 5 1600x MSI x370 Titanium ASUS GTX980 DCII G.Skill Trident Z RGB  
Case
Phanteks Enthoo Luxe 
  hide details  
Reply
post #2677 of 2784
How do I go about doing that? What files do I add?
post #2678 of 2784
Hello everyone, I just went from an Intel i5 4690k to Ryzen 5 1600 with the Strix B350 motherboard. I was just wondering, is it normal to be idling at around 20 degrees Celcius and under aida 64 stress test to be at 32 degrees celcius? I am at stock settings right now as I'm just about to start overclocking. Yes, my cooling is pretty overkill - a 360mm rad with push/pull but the Intel would idle at around 30 and under load it went to 50 degrees.
post #2679 of 2784
Quote:
Originally Posted by huzzug View Post

How do I go about doing that? What files do I add?
You need to take your current Win7 install media and slipstream the drivers into it.
gupsterg has posted a link to a vid here http://www.overclock.net/t/1625015/ryzen-essential-info-with-link-to-owners-info-db
I have a written guide with SS and driver files here on how to do it. http://www.overclockers.com/forums/showthread.php/781091-AMD-Ryzen-Win7-ISO-Guide
Bench
(9 items)
 
Intel Bench
(8 items)
 
DVD Player
(5 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX 9370,FX 8350, FX 6350, PII X4 965 ASUS Crosshair V Formula z, ASUS Sabertooth 990... 2x ASUS GTX580 DCUII, ASUS HD 6970 G.Skill Flare 1800, Pi Black 2000 
Hard DriveCoolingOSPower
Kingston Hyperx 3K Phobya Supernova 1260 Koolance 380a Win7 Pro 64 Leadex SuperFlower 1K 
Case
Banchetto 101 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 6700k Asus Maximus VIII Hero Evga GTX 980Ti K|NGP|N G.Skill TridentZ 3600 
Hard DriveCoolingOSPower
Samsung 850 Pro Dragon Extreme F1 Windows 7 / Vista /XP Superflower Leadex 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Ryzen 5 1600x MSI x370 Titanium ASUS GTX980 DCII G.Skill Trident Z RGB  
Case
Phanteks Enthoo Luxe 
  hide details  
Reply
Bench
(9 items)
 
Intel Bench
(8 items)
 
DVD Player
(5 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX 9370,FX 8350, FX 6350, PII X4 965 ASUS Crosshair V Formula z, ASUS Sabertooth 990... 2x ASUS GTX580 DCUII, ASUS HD 6970 G.Skill Flare 1800, Pi Black 2000 
Hard DriveCoolingOSPower
Kingston Hyperx 3K Phobya Supernova 1260 Koolance 380a Win7 Pro 64 Leadex SuperFlower 1K 
Case
Banchetto 101 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 6700k Asus Maximus VIII Hero Evga GTX 980Ti K|NGP|N G.Skill TridentZ 3600 
Hard DriveCoolingOSPower
Samsung 850 Pro Dragon Extreme F1 Windows 7 / Vista /XP Superflower Leadex 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Ryzen 5 1600x MSI x370 Titanium ASUS GTX980 DCII G.Skill Trident Z RGB  
Case
Phanteks Enthoo Luxe 
  hide details  
Reply
post #2680 of 2784
I did the slipstream for the USB drivers for both the system (1400, MSI B350 Gaming pro, 16GB ram) but one system is running fine, currently installing drivers but the other one gives me black screen at boot. I tried to format the drive by bootstrapping the sata and pwr cable to the working system and format the disk using system defaults, but still no dice. The system ran fine until I installed Office 2010 and then reboot. Anyone who can suggest ideas?

Edit: Out of the 4 LED for EZ Debug, the boot LED stays on. I'm assuming this means that the boot drive is acting. Anyone knows how I can get a image and format the drive to re-install the windows/

BTW, both the systems are the exact same.
Edited by huzzug - 11/24/17 at 2:15am
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: AMD CPUs
Overclock.net › Forums › AMD › AMD CPUs › [Official] RYZEN 5 1600X | 1600 | 1500X | 1400 Owners Club