Overclock.net › Forums › Components › Sound Cards and Computer Audio › Realtek ac97 onboard sound not working
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Realtek ac97 onboard sound not working

post #1 of 8
Thread Starter 
Just upgraded my board to a DFI LanpartyUT Nforce4 Ultra D and I can't get my sound working properly.

Windows system sounds play, and so do the demos in the soundman.exe tray utility, but I can't get any sounds in other applications such as games, web browsers, etc.

Also if I go into Control Panel> Sound and Audio Devices, I can't set my RealtekAC97 as a playback device under the Audio tab.

Anyone got any ideas how I could fix this?
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Centrino T2300 @ 1.83 GHz Intel GM945 Express Chipset Intel GMA950 2x1GB PC2-5300 667MHz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
250GB 7200rpm WD Scorpio Black USB External DVD/CDRW Windows XP Pro SP3 12.1" 1024x768 DVI 
PowerCaseMouse
4400mAh Li-ion (7+ hours on power saving profile) Carbon Fibre with Magnesium alloy roll cage IBM Trackpoint 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Centrino T2300 @ 1.83 GHz Intel GM945 Express Chipset Intel GMA950 2x1GB PC2-5300 667MHz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
250GB 7200rpm WD Scorpio Black USB External DVD/CDRW Windows XP Pro SP3 12.1" 1024x768 DVI 
PowerCaseMouse
4400mAh Li-ion (7+ hours on power saving profile) Carbon Fibre with Magnesium alloy roll cage IBM Trackpoint 
  hide details  
Reply
post #2 of 8
New install of Windows?
Once again...
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 920 [4.28GHz, HT] Asus P6T + Broadcom NetXtreme II VisionTek HD5850 [900/1200] + Galaxy GT240 2x4GB G.Skill Ripjaw X [1632 MHz] 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Intel X25-M 160GB + 3xRAID0 500GB 7200.12 Window 7 Pro 64 Acer H243H + Samsung 226BW XARMOR-U9BL  
PowerCaseMouseMouse Pad
Antec Truepower New 750W Li Lian PC-V2100 [10x120mm fans] Logitech G9 X-Trac Pro 
  hide details  
Reply
Once again...
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 920 [4.28GHz, HT] Asus P6T + Broadcom NetXtreme II VisionTek HD5850 [900/1200] + Galaxy GT240 2x4GB G.Skill Ripjaw X [1632 MHz] 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Intel X25-M 160GB + 3xRAID0 500GB 7200.12 Window 7 Pro 64 Acer H243H + Samsung 226BW XARMOR-U9BL  
PowerCaseMouseMouse Pad
Antec Truepower New 750W Li Lian PC-V2100 [10x120mm fans] Logitech G9 X-Trac Pro 
  hide details  
Reply
post #3 of 8
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by DuckieHo View Post
New install of Windows?
Im thinking about it. Alot of applications on here I'd rather not lose though. WOuld rather consider that as a last resort to be honest.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Centrino T2300 @ 1.83 GHz Intel GM945 Express Chipset Intel GMA950 2x1GB PC2-5300 667MHz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
250GB 7200rpm WD Scorpio Black USB External DVD/CDRW Windows XP Pro SP3 12.1" 1024x768 DVI 
PowerCaseMouse
4400mAh Li-ion (7+ hours on power saving profile) Carbon Fibre with Magnesium alloy roll cage IBM Trackpoint 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Centrino T2300 @ 1.83 GHz Intel GM945 Express Chipset Intel GMA950 2x1GB PC2-5300 667MHz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
250GB 7200rpm WD Scorpio Black USB External DVD/CDRW Windows XP Pro SP3 12.1" 1024x768 DVI 
PowerCaseMouse
4400mAh Li-ion (7+ hours on power saving profile) Carbon Fibre with Magnesium alloy roll cage IBM Trackpoint 
  hide details  
Reply
post #4 of 8
Quote:
Originally Posted by alk View Post
Im thinking about it. Alot of applications on here I'd rather not lose though. WOuld rather consider that as a last resort to be honest.
I think what Duckie is asking is if this is on a new Install of Windows.

So am I reading correctly, new Mobo, same OS install as previous Mobo?
Mighty-iTX
(12 items)
 
One foot in..
(17 items)
 
mATX
(12 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-4770K M7-Impact Strix GTX980 Samsung 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Crucial M4 256 Glacer 240L W8.1 K272HUL 
KeyboardPowerCaseMouse
Saitek Seasonic X-650 Prodigy MX518 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
4770K/45/43 Maximus VI Extreme R290X R290X 
RAMHard DriveHard DriveOptical Drive
Samsung Crucial M4 64GB RAIDR LSSWM 
CoolingOSMonitorKeyboard
Cooler Master Glacer 7 Ultimate 64 SyncMaster Eclipse 
PowerCaseMouseMouse Pad
XFX 1050 BE 600T Silver MX518 Desk 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-4330 Z87 Gryphon GTX690 G.Skill RipJawsX 
Hard DriveCoolingOSMonitor
WD Blacks Hyper 212 W8.1 ACER 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech Ultra X3 1000w Corsair 230T Orange Razer 
  hide details  
Reply
Mighty-iTX
(12 items)
 
One foot in..
(17 items)
 
mATX
(12 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-4770K M7-Impact Strix GTX980 Samsung 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Crucial M4 256 Glacer 240L W8.1 K272HUL 
KeyboardPowerCaseMouse
Saitek Seasonic X-650 Prodigy MX518 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
4770K/45/43 Maximus VI Extreme R290X R290X 
RAMHard DriveHard DriveOptical Drive
Samsung Crucial M4 64GB RAIDR LSSWM 
CoolingOSMonitorKeyboard
Cooler Master Glacer 7 Ultimate 64 SyncMaster Eclipse 
PowerCaseMouseMouse Pad
XFX 1050 BE 600T Silver MX518 Desk 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-4330 Z87 Gryphon GTX690 G.Skill RipJawsX 
Hard DriveCoolingOSMonitor
WD Blacks Hyper 212 W8.1 ACER 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech Ultra X3 1000w Corsair 230T Orange Razer 
  hide details  
Reply
post #5 of 8
1st, uninstall the current sound drivers in device manager.
2nd, download current drivers from DFI and install them.


If that doesn't work, try running a Windows Repair instead of a fresh install.
If that doesn't work, fresh install.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Pentium D - 915 @ 2.8gHz Intel D946GZis GeForce 9500GT 1gb DDR2 
Optical DriveOSCase
DVD/RW WinXP Home SP3 Rosewill Cheapie 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Pentium D - 915 @ 2.8gHz Intel D946GZis GeForce 9500GT 1gb DDR2 
Optical DriveOSCase
DVD/RW WinXP Home SP3 Rosewill Cheapie 
  hide details  
Reply
post #6 of 8
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by grunion View Post
I think what Duckie is asking is if this is on a new Install of Windows.

So am I reading correctly, new Mobo, same OS install as previous Mobo?
Yerp!

Quote:
Originally Posted by NullWolf View Post
1st, uninstall the current sound drivers in device manager.
2nd, download current drivers from DFI and install them.


If that doesn't work, try running a Windows Repair instead of a fresh install.
If that doesn't work, fresh install.
Shall do.

REP+ for all.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Centrino T2300 @ 1.83 GHz Intel GM945 Express Chipset Intel GMA950 2x1GB PC2-5300 667MHz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
250GB 7200rpm WD Scorpio Black USB External DVD/CDRW Windows XP Pro SP3 12.1" 1024x768 DVI 
PowerCaseMouse
4400mAh Li-ion (7+ hours on power saving profile) Carbon Fibre with Magnesium alloy roll cage IBM Trackpoint 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Centrino T2300 @ 1.83 GHz Intel GM945 Express Chipset Intel GMA950 2x1GB PC2-5300 667MHz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
250GB 7200rpm WD Scorpio Black USB External DVD/CDRW Windows XP Pro SP3 12.1" 1024x768 DVI 
PowerCaseMouse
4400mAh Li-ion (7+ hours on power saving profile) Carbon Fibre with Magnesium alloy roll cage IBM Trackpoint 
  hide details  
Reply
post #7 of 8
When changing mobos, it is highly recommended that your re-install the OS.
Once again...
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 920 [4.28GHz, HT] Asus P6T + Broadcom NetXtreme II VisionTek HD5850 [900/1200] + Galaxy GT240 2x4GB G.Skill Ripjaw X [1632 MHz] 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Intel X25-M 160GB + 3xRAID0 500GB 7200.12 Window 7 Pro 64 Acer H243H + Samsung 226BW XARMOR-U9BL  
PowerCaseMouseMouse Pad
Antec Truepower New 750W Li Lian PC-V2100 [10x120mm fans] Logitech G9 X-Trac Pro 
  hide details  
Reply
Once again...
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 920 [4.28GHz, HT] Asus P6T + Broadcom NetXtreme II VisionTek HD5850 [900/1200] + Galaxy GT240 2x4GB G.Skill Ripjaw X [1632 MHz] 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Intel X25-M 160GB + 3xRAID0 500GB 7200.12 Window 7 Pro 64 Acer H243H + Samsung 226BW XARMOR-U9BL  
PowerCaseMouseMouse Pad
Antec Truepower New 750W Li Lian PC-V2100 [10x120mm fans] Logitech G9 X-Trac Pro 
  hide details  
Reply
post #8 of 8
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by DuckieHo View Post
When changing mobos, it is highly recommended that your re-install the OS.
Ye. I just tried yesterday to see if it would boot up and it did and seemed not too bad. So Ive kept it on for jsut now. Will try reinstalling later,
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Centrino T2300 @ 1.83 GHz Intel GM945 Express Chipset Intel GMA950 2x1GB PC2-5300 667MHz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
250GB 7200rpm WD Scorpio Black USB External DVD/CDRW Windows XP Pro SP3 12.1" 1024x768 DVI 
PowerCaseMouse
4400mAh Li-ion (7+ hours on power saving profile) Carbon Fibre with Magnesium alloy roll cage IBM Trackpoint 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Centrino T2300 @ 1.83 GHz Intel GM945 Express Chipset Intel GMA950 2x1GB PC2-5300 667MHz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
250GB 7200rpm WD Scorpio Black USB External DVD/CDRW Windows XP Pro SP3 12.1" 1024x768 DVI 
PowerCaseMouse
4400mAh Li-ion (7+ hours on power saving profile) Carbon Fibre with Magnesium alloy roll cage IBM Trackpoint 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Sound Cards and Computer Audio
Overclock.net › Forums › Components › Sound Cards and Computer Audio › Realtek ac97 onboard sound not working