Overclock.net › Forums › Software, Programming and Coding › Operating Systems › Windows › Dualbooting XP & Vista: Problem
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Dualbooting XP & Vista: Problem

post #1 of 6
Thread Starter 
Heres the problem:

I had XP installed for a long while. Got vista. Reduced size of XP partition on my hd, created a bigger partition for Vista next to it. Installed Vista, no problems.

However, the problem is choosing which OS to boot to. When I have the Vista DVD in the DVD drive, I get the boot screen asking me whether I wana boot into XP or Vista. Fine, yeah?

Not really. You see this screen only comes up when I have the Vista DVD in the DVD drive. If I don't have it in the drive when booting the pc, the computer boots straight into XP without giving me a choice of OS!!

My question: How do I get it to offer the choice of OS screen without the DVD having to be in the drive. Maybe I need to do something to the partitions?

Thanks,
Snipe
Bob
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Athlon 64 3800+ ASUS A8N- SLI Premium XFX GeForce 7800GT Extreme Edition 2GB (2X1GB) Corsair XMS Pro LED TwinX DDR400 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
2x200GB Barracuda SATA RAID0 + 250Gb ATA SONY CDR-RW Ultra speed Windows Vista Home Premium x64 Hanns G 19" widescreen HW191D 
PowerCaseMouse
Antec TruePower 550W Thermaltake Armour Logitech LX5 
  hide details  
Reply
Bob
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Athlon 64 3800+ ASUS A8N- SLI Premium XFX GeForce 7800GT Extreme Edition 2GB (2X1GB) Corsair XMS Pro LED TwinX DDR400 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
2x200GB Barracuda SATA RAID0 + 250Gb ATA SONY CDR-RW Ultra speed Windows Vista Home Premium x64 Hanns G 19" widescreen HW191D 
PowerCaseMouse
Antec TruePower 550W Thermaltake Armour Logitech LX5 
  hide details  
Reply
post #2 of 6
Hm. Doesn't do the same for me. If it helps, I eliminated all boot problems by installing Vista FROM XP, rather than directly booting into the disc.
Calvin
(12 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5-4670 @3.40Ghz ASUS Z87-A eVGA GTX 670 8 GB 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
SSD + 2TB internal Windows 8.1 Pro 64-bit Two of them! Logitech 
  hide details  
Reply
Calvin
(12 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5-4670 @3.40Ghz ASUS Z87-A eVGA GTX 670 8 GB 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
SSD + 2TB internal Windows 8.1 Pro 64-bit Two of them! Logitech 
  hide details  
Reply
post #3 of 6
you have to change some settings in the MBR or something like that. go into start>run>msconfig and then you have to edit the "boot.ini" tab i think.
Bravo
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
X4 955 @ 3.6 Asus M479T 4870 1GB 8 GB DDR3 
Hard DriveOSPowerCase
160 GB Win 7 Antec 750w Antec 300 
  hide details  
Reply
Bravo
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
X4 955 @ 3.6 Asus M479T 4870 1GB 8 GB DDR3 
Hard DriveOSPowerCase
160 GB Win 7 Antec 750w Antec 300 
  hide details  
Reply
post #4 of 6
Boot.ini doesn't exsist anymore with Vista.

http://www.vistabootpro.org/

This program will fix your problem, download links are hidden at the bottom of the page.
The Leviathan
(20 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 6700k @ 4.7GHz MSI Z170A Gaming M7 12GB NVIDIA Titan X (Pascal) 32GB G.Skill Ripjaws V (DDR4 3200) 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
2x 1TB Samsung 960 PRO 193TB unRAID Server 3x 140mm Noctua NF-A14 Noctua NH-D15 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 10 Pro x64 65" LG 65E6P (4K OLED) Ducky DK9008 Shine 3  Corsair AX860 
CaseMouseAudioAudio
Corsair Obsidian 750D Logitech G502 Proteus Sprectrum Denon X7200WA (Receiver) 2x Klipsch RF-7 (Front Speakers) 
AudioAudioAudioAudio
4x Klipsch RS-62 (Surround Speakers) Klipsch RC-64 (Center Speaker) 4x Klipsch CDT-5800-C II (Atmos Speakers) 2x SVS PB16-Ultra (Subwoofers) 
  hide details  
Reply
The Leviathan
(20 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 6700k @ 4.7GHz MSI Z170A Gaming M7 12GB NVIDIA Titan X (Pascal) 32GB G.Skill Ripjaws V (DDR4 3200) 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
2x 1TB Samsung 960 PRO 193TB unRAID Server 3x 140mm Noctua NF-A14 Noctua NH-D15 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 10 Pro x64 65" LG 65E6P (4K OLED) Ducky DK9008 Shine 3  Corsair AX860 
CaseMouseAudioAudio
Corsair Obsidian 750D Logitech G502 Proteus Sprectrum Denon X7200WA (Receiver) 2x Klipsch RF-7 (Front Speakers) 
AudioAudioAudioAudio
4x Klipsch RS-62 (Surround Speakers) Klipsch RC-64 (Center Speaker) 4x Klipsch CDT-5800-C II (Atmos Speakers) 2x SVS PB16-Ultra (Subwoofers) 
  hide details  
Reply
post #5 of 6
The problem is they overwrite each others boo sectors and then consue the computer and volia what you have
Oh The Glorrryyy
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD 630 MSI THANG 2x4830 8gb Gskill Ripjaws 
Hard DriveMonitorPowerCase
2x250gb 1x100gb 1x20gb 1920x1080 23in  500watt Rosewill Open Air 
  hide details  
Reply
Oh The Glorrryyy
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD 630 MSI THANG 2x4830 8gb Gskill Ripjaws 
Hard DriveMonitorPowerCase
2x250gb 1x100gb 1x20gb 1920x1080 23in  500watt Rosewill Open Air 
  hide details  
Reply
post #6 of 6
Thread Starter 
OK guys, thank you all very much for the replies, but I've figured it out now:

Basically, I have four hard drives. Two are normal IDE Master/slave drive setup, but one has a really old installation of XP I never use anymore (which i sort of forgot about). The other two hard drives are SATAS in RAID0, so they are controlled by an SCSI controller, and on this RAID array, I had my XP installation that I was using on a partition on there.

When I was installing Vista, apparently IDE drives get priority over SCSI drives, which meant Vista thought that my old installation of windows was the one on the IDE drive, not the other partition on the SCSI drive. So it installed its boot thing on the IDE drive instead of the RAID drives.

So technically, the boot screen shouldn't have come up at all - my Raid drives are set first in the hd boot order, but for some reason having the DVD in the drive made the IDE drive boot first and voila, my os selection screen came up.

So I tried to boot straight to the IDE this morning, and sure enough, the OS selection screen comes up without having to have the DVD in the drive! So I think to get this working properly (without getting given the choice on my ide drive) is I need to install Vista again just as before but with the IDE drives unplugged so Vista does not get confused with them.

Thanks for your replies anyway guys. I don't think I've seen a problem like this on the net, it took a lot of my own research and investigation to figure this out, so I hope someone can make use of this.

Keywords (for google): Vista not booting without DVD in drive
Bob
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Athlon 64 3800+ ASUS A8N- SLI Premium XFX GeForce 7800GT Extreme Edition 2GB (2X1GB) Corsair XMS Pro LED TwinX DDR400 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
2x200GB Barracuda SATA RAID0 + 250Gb ATA SONY CDR-RW Ultra speed Windows Vista Home Premium x64 Hanns G 19" widescreen HW191D 
PowerCaseMouse
Antec TruePower 550W Thermaltake Armour Logitech LX5 
  hide details  
Reply
Bob
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Athlon 64 3800+ ASUS A8N- SLI Premium XFX GeForce 7800GT Extreme Edition 2GB (2X1GB) Corsair XMS Pro LED TwinX DDR400 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
2x200GB Barracuda SATA RAID0 + 250Gb ATA SONY CDR-RW Ultra speed Windows Vista Home Premium x64 Hanns G 19" widescreen HW191D 
PowerCaseMouse
Antec TruePower 550W Thermaltake Armour Logitech LX5 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Windows
Overclock.net › Forums › Software, Programming and Coding › Operating Systems › Windows › Dualbooting XP & Vista: Problem