Overclock.net › Forums › AMD › AMD CPUs › Multiplier problem
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Multiplier problem

post #1 of 4
Thread Starter 
i have an at8-32x mobo and and amd athlon x2 4200+. When i raise the fsb to 220 to get to 2.42Ghz it boots into windows fine. I have vista premium by the way. When i run Cpu-z it shows my multiplier at 5 so it cuts my clock speed by more then half. Does anyone know what might be the problem. Also vista is still saying the chip is at 2.2Ghz Thanks in advance
Darkness
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
4690k asus z97-ar gigabyte 980 ti g1 gaming G-Skill Ripjaw 
Hard DriveHard DriveOSMonitor
WD Black Samsung EVO 840 Windows 8 Pro 64Bit Ultrasharp 27" 
MonitorKeyboardPowerCase
HP W2338H 23" Black Widow Ultimate Corsair HK1000W Corsair 600T SE 
MouseMouse PadAudioAudio
Zowie EC2 Zowie (Pure exellence) dt880 sound blaster recon3d 
Audio
swan m10 
  hide details  
Reply
Darkness
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
4690k asus z97-ar gigabyte 980 ti g1 gaming G-Skill Ripjaw 
Hard DriveHard DriveOSMonitor
WD Black Samsung EVO 840 Windows 8 Pro 64Bit Ultrasharp 27" 
MonitorKeyboardPowerCase
HP W2338H 23" Black Widow Ultimate Corsair HK1000W Corsair 600T SE 
MouseMouse PadAudioAudio
Zowie EC2 Zowie (Pure exellence) dt880 sound blaster recon3d 
Audio
swan m10 
  hide details  
Reply
post #2 of 4
Sounds like it is throttling.

Go through and turn off anything that would throttle your multi, like speedstep.

Or run ORTHOS and see if it goes to normal. As long as it's fine and normal at load, no problems.

What are your temps like?
Zach's RIG
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Opteron 146 at 2.9ghz LAPPED MSI Neo4-F Winfast Geforce 6200 PCI x16 at 600/656 Stock cool G.Skill 1GB DDR400 (512MBx2) at DDR467 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
160GB Seagate Barracuda 7200.10 SATA Lite-On 20X DVD-RW/DVD-RAM and TSST Corp DVD-ROM Windows XP Pro/Vista Ultimate/Ubuntu 7.04 Gateway E700 15.4" Viewable 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G11 Coolermaster 450W Coolermaster Centurion 5 Logitech MX518 
Mouse Pad
X Trac Ripper XL 
  hide details  
Reply
Zach's RIG
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Opteron 146 at 2.9ghz LAPPED MSI Neo4-F Winfast Geforce 6200 PCI x16 at 600/656 Stock cool G.Skill 1GB DDR400 (512MBx2) at DDR467 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
160GB Seagate Barracuda 7200.10 SATA Lite-On 20X DVD-RW/DVD-RAM and TSST Corp DVD-ROM Windows XP Pro/Vista Ultimate/Ubuntu 7.04 Gateway E700 15.4" Viewable 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G11 Coolermaster 450W Coolermaster Centurion 5 Logitech MX518 
Mouse Pad
X Trac Ripper XL 
  hide details  
Reply
post #3 of 4
Thread Starter 
Well my temps are around 32 idle and 46 load. I ran orthos and it hsowed it at the 2.42ghz. However when i watch cpuz it shows my vcore flucuating alot. It seems that when the vcore drops the multiplier does and the clock speed with it. Any reason as to why the vcare would be dropping. When i run orthos though it goes right up to 1.35v and runs as it should. Also how do i know what would be throttling it and wehre do i turn that stuff off.
Darkness
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
4690k asus z97-ar gigabyte 980 ti g1 gaming G-Skill Ripjaw 
Hard DriveHard DriveOSMonitor
WD Black Samsung EVO 840 Windows 8 Pro 64Bit Ultrasharp 27" 
MonitorKeyboardPowerCase
HP W2338H 23" Black Widow Ultimate Corsair HK1000W Corsair 600T SE 
MouseMouse PadAudioAudio
Zowie EC2 Zowie (Pure exellence) dt880 sound blaster recon3d 
Audio
swan m10 
  hide details  
Reply
Darkness
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
4690k asus z97-ar gigabyte 980 ti g1 gaming G-Skill Ripjaw 
Hard DriveHard DriveOSMonitor
WD Black Samsung EVO 840 Windows 8 Pro 64Bit Ultrasharp 27" 
MonitorKeyboardPowerCase
HP W2338H 23" Black Widow Ultimate Corsair HK1000W Corsair 600T SE 
MouseMouse PadAudioAudio
Zowie EC2 Zowie (Pure exellence) dt880 sound blaster recon3d 
Audio
swan m10 
  hide details  
Reply
post #4 of 4
Thread Starter 
figured it out, vista throttles your cpu automatically and i changed my power settings and it stoped doing it. Runs as it should now thanks for your help.
Darkness
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
4690k asus z97-ar gigabyte 980 ti g1 gaming G-Skill Ripjaw 
Hard DriveHard DriveOSMonitor
WD Black Samsung EVO 840 Windows 8 Pro 64Bit Ultrasharp 27" 
MonitorKeyboardPowerCase
HP W2338H 23" Black Widow Ultimate Corsair HK1000W Corsair 600T SE 
MouseMouse PadAudioAudio
Zowie EC2 Zowie (Pure exellence) dt880 sound blaster recon3d 
Audio
swan m10 
  hide details  
Reply
Darkness
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
4690k asus z97-ar gigabyte 980 ti g1 gaming G-Skill Ripjaw 
Hard DriveHard DriveOSMonitor
WD Black Samsung EVO 840 Windows 8 Pro 64Bit Ultrasharp 27" 
MonitorKeyboardPowerCase
HP W2338H 23" Black Widow Ultimate Corsair HK1000W Corsair 600T SE 
MouseMouse PadAudioAudio
Zowie EC2 Zowie (Pure exellence) dt880 sound blaster recon3d 
Audio
swan m10 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: AMD CPUs
Overclock.net › Forums › AMD › AMD CPUs › Multiplier problem