Overclock.net › Forums › Intel › Intel CPUs › I am throughly confused with my e6700
New Posts  All Forums:Forum Nav:

I am throughly confused with my e6700

post #1 of 11
Thread Starter 
For the longest time I been running my e6700 at 3.3Ghz without a hitch but today I decided to go a little higher.
Without much effort I got it to 3.4Ghz and then 3.5.
3.5 Booted fine but when I check cpuz I am only running at 2800 (350fsb) with a 8x multi
whereas I am supposed to be using the default 10x.
Now I went in the bios and disabled speedstep and check to make sure the multi was a default and it is.

Is my cpu running at 3.5 like my computer says it is (bios, my computer) or should I trust cpuz/Tat?
Tell me oc.net am I living a lie? Any suggestions?

On a other note I did manage to get my HZ's running at 1050Mhz 2:3 ratio but maybe its a lie too?
MG/3D Rig
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
I7-930@3.8 Evga x58 SLI LE BFG Geforce GTX 280 H2OC Mushkin 3x4GB DDR3 1333 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Seagate 320gb 7200.11 Dual DVD/DVDRW XSPC Rasa / 3T Coolingworks / D5 Windows 7 x64 Pro 
MonitorKeyboardPowerCase
Doublesight DS-263N 26" Logitech Access Corsair HX 650W Antec P180 
MouseMouse PadAudio
Logitech G5 Steelpad QcK+ Auzentech Prelude 
  hide details  
Reply
MG/3D Rig
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
I7-930@3.8 Evga x58 SLI LE BFG Geforce GTX 280 H2OC Mushkin 3x4GB DDR3 1333 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Seagate 320gb 7200.11 Dual DVD/DVDRW XSPC Rasa / 3T Coolingworks / D5 Windows 7 x64 Pro 
MonitorKeyboardPowerCase
Doublesight DS-263N 26" Logitech Access Corsair HX 650W Antec P180 
MouseMouse PadAudio
Logitech G5 Steelpad QcK+ Auzentech Prelude 
  hide details  
Reply
post #2 of 11
Hmm, that problem sounds familiar. I had speedstep disabled as well, and the multi was dropping also. I just continued to tweak down the bios and somehow the "multi-bug" was gone after that. I did choose to set the multiplier manually instead of "auto", so maybe that's the solution.
Money dump
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5 3570k 4.4Ghz @ 1.22v ASRock Z77 Pro4 Sapphire R9 Nano @ Fury X clocks Crucial Ballistix VLP 2x8GB 1600 @ 2133 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Samsung 830 128GB SSD, Seagate 3TB, Samsung 1TB Sony DVD/Rw 24x Thermalright Ultra 120 Extreme + GT AP-14 Windows 10 Pro 64-bit 
MonitorKeyboardPowerCase
Samsung U24E590D UHD Saitek Eclipse II Seasonic Prime 850w Titanium Corsair Carbide Air 540 
MouseAudio
Steelseries Xai Asus Xonar D1 / M-Audio AV40 / Ultrasone HFI-650 
  hide details  
Reply
Money dump
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5 3570k 4.4Ghz @ 1.22v ASRock Z77 Pro4 Sapphire R9 Nano @ Fury X clocks Crucial Ballistix VLP 2x8GB 1600 @ 2133 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Samsung 830 128GB SSD, Seagate 3TB, Samsung 1TB Sony DVD/Rw 24x Thermalright Ultra 120 Extreme + GT AP-14 Windows 10 Pro 64-bit 
MonitorKeyboardPowerCase
Samsung U24E590D UHD Saitek Eclipse II Seasonic Prime 850w Titanium Corsair Carbide Air 540 
MouseAudio
Steelseries Xai Asus Xonar D1 / M-Audio AV40 / Ultrasone HFI-650 
  hide details  
Reply
post #3 of 11
Thread Starter 
I just tried that and now i get no boot, lame!

but is my cpu running at 3.5 or 2.8 with the bug?
MG/3D Rig
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
I7-930@3.8 Evga x58 SLI LE BFG Geforce GTX 280 H2OC Mushkin 3x4GB DDR3 1333 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Seagate 320gb 7200.11 Dual DVD/DVDRW XSPC Rasa / 3T Coolingworks / D5 Windows 7 x64 Pro 
MonitorKeyboardPowerCase
Doublesight DS-263N 26" Logitech Access Corsair HX 650W Antec P180 
MouseMouse PadAudio
Logitech G5 Steelpad QcK+ Auzentech Prelude 
  hide details  
Reply
MG/3D Rig
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
I7-930@3.8 Evga x58 SLI LE BFG Geforce GTX 280 H2OC Mushkin 3x4GB DDR3 1333 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Seagate 320gb 7200.11 Dual DVD/DVDRW XSPC Rasa / 3T Coolingworks / D5 Windows 7 x64 Pro 
MonitorKeyboardPowerCase
Doublesight DS-263N 26" Logitech Access Corsair HX 650W Antec P180 
MouseMouse PadAudio
Logitech G5 Steelpad QcK+ Auzentech Prelude 
  hide details  
Reply
post #4 of 11
Is C1E disabled?
Money Pit
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Core i7 6700K ASUS Z170 Deluxe EVGA GTX 980TI SC EVGA GTX 980TI SC 
RAMHard DriveHard DriveCooling
Corsair Dominator Platinum 32GB Samsung 850 EVO SSD WD Black 1TB  Noctua NH-D15  
OSMonitorKeyboardPower
Windows 10 x64 Dell SE2416H Filco Majestouch 2 EVGA 120-G2-1000-XR 80 PLUS GOLD 1000W 
Case
Cooler Master HAF 932 
  hide details  
Reply
Money Pit
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Core i7 6700K ASUS Z170 Deluxe EVGA GTX 980TI SC EVGA GTX 980TI SC 
RAMHard DriveHard DriveCooling
Corsair Dominator Platinum 32GB Samsung 850 EVO SSD WD Black 1TB  Noctua NH-D15  
OSMonitorKeyboardPower
Windows 10 x64 Dell SE2416H Filco Majestouch 2 EVGA 120-G2-1000-XR 80 PLUS GOLD 1000W 
Case
Cooler Master HAF 932 
  hide details  
Reply
post #5 of 11
CPU-Z may be telling the wrong thing if you have speedstep disable. Speedstep is C1E in my motherboard, look for that too.

Download PC Wizard and see what it says.
Main
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i5 3570K ASRock Z77 Pro3 Galaxy 560Ti G.Skills DDR3 
Hard DriveOSMonitorPower
WD Cavier 250GB + SimpleTech 320GB EXHDD Windows 7 x64 Samsung 19" SyncMaster 940BW OCZ 600w GameXStream 
Case
COOLER MASTER Centurion 5 
  hide details  
Reply
Main
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i5 3570K ASRock Z77 Pro3 Galaxy 560Ti G.Skills DDR3 
Hard DriveOSMonitorPower
WD Cavier 250GB + SimpleTech 320GB EXHDD Windows 7 x64 Samsung 19" SyncMaster 940BW OCZ 600w GameXStream 
Case
COOLER MASTER Centurion 5 
  hide details  
Reply
post #6 of 11
Thread Starter 
I have c1e and speedstep, gona go disable both.

Also have PC wizard displays 2.8
MG/3D Rig
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
I7-930@3.8 Evga x58 SLI LE BFG Geforce GTX 280 H2OC Mushkin 3x4GB DDR3 1333 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Seagate 320gb 7200.11 Dual DVD/DVDRW XSPC Rasa / 3T Coolingworks / D5 Windows 7 x64 Pro 
MonitorKeyboardPowerCase
Doublesight DS-263N 26" Logitech Access Corsair HX 650W Antec P180 
MouseMouse PadAudio
Logitech G5 Steelpad QcK+ Auzentech Prelude 
  hide details  
Reply
MG/3D Rig
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
I7-930@3.8 Evga x58 SLI LE BFG Geforce GTX 280 H2OC Mushkin 3x4GB DDR3 1333 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Seagate 320gb 7200.11 Dual DVD/DVDRW XSPC Rasa / 3T Coolingworks / D5 Windows 7 x64 Pro 
MonitorKeyboardPowerCase
Doublesight DS-263N 26" Logitech Access Corsair HX 650W Antec P180 
MouseMouse PadAudio
Logitech G5 Steelpad QcK+ Auzentech Prelude 
  hide details  
Reply
post #7 of 11
Quote:
Originally Posted by Akhen View Post
I just tried that and now i get no boot, lame!

but is my cpu running at 3.5 or 2.8 with the bug?
So you were probably not really running 3.5Ghz then and you didn't have enough cpu vcore to run 3.5Ghz, just my guess.
Money dump
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5 3570k 4.4Ghz @ 1.22v ASRock Z77 Pro4 Sapphire R9 Nano @ Fury X clocks Crucial Ballistix VLP 2x8GB 1600 @ 2133 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Samsung 830 128GB SSD, Seagate 3TB, Samsung 1TB Sony DVD/Rw 24x Thermalright Ultra 120 Extreme + GT AP-14 Windows 10 Pro 64-bit 
MonitorKeyboardPowerCase
Samsung U24E590D UHD Saitek Eclipse II Seasonic Prime 850w Titanium Corsair Carbide Air 540 
MouseAudio
Steelseries Xai Asus Xonar D1 / M-Audio AV40 / Ultrasone HFI-650 
  hide details  
Reply
Money dump
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5 3570k 4.4Ghz @ 1.22v ASRock Z77 Pro4 Sapphire R9 Nano @ Fury X clocks Crucial Ballistix VLP 2x8GB 1600 @ 2133 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Samsung 830 128GB SSD, Seagate 3TB, Samsung 1TB Sony DVD/Rw 24x Thermalright Ultra 120 Extreme + GT AP-14 Windows 10 Pro 64-bit 
MonitorKeyboardPowerCase
Samsung U24E590D UHD Saitek Eclipse II Seasonic Prime 850w Titanium Corsair Carbide Air 540 
MouseAudio
Steelseries Xai Asus Xonar D1 / M-Audio AV40 / Ultrasone HFI-650 
  hide details  
Reply
post #8 of 11
Quote:
Originally Posted by Acoma_Andy View Post
So you were probably not really running 3.5Ghz then and you didn't have enough cpu vcore to run 3.5Ghz, just my guess.
If he set it as 3.5Ghz but lack massive vcore, it wouldn't boot in the first place. C1E or Speedstep should be is problem.
Main
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i5 3570K ASRock Z77 Pro3 Galaxy 560Ti G.Skills DDR3 
Hard DriveOSMonitorPower
WD Cavier 250GB + SimpleTech 320GB EXHDD Windows 7 x64 Samsung 19" SyncMaster 940BW OCZ 600w GameXStream 
Case
COOLER MASTER Centurion 5 
  hide details  
Reply
Main
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i5 3570K ASRock Z77 Pro3 Galaxy 560Ti G.Skills DDR3 
Hard DriveOSMonitorPower
WD Cavier 250GB + SimpleTech 320GB EXHDD Windows 7 x64 Samsung 19" SyncMaster 940BW OCZ 600w GameXStream 
Case
COOLER MASTER Centurion 5 
  hide details  
Reply
post #9 of 11
Quote:
Originally Posted by Acoma_Andy View Post
So you were probably not really running 3.5Ghz then and you didn't have enough cpu vcore to run 3.5Ghz, just my guess.
That sounds right, could be it.
post #10 of 11
Thread Starter 
whats the default vcore, i never trust any app to give me the correct one.
MG/3D Rig
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
I7-930@3.8 Evga x58 SLI LE BFG Geforce GTX 280 H2OC Mushkin 3x4GB DDR3 1333 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Seagate 320gb 7200.11 Dual DVD/DVDRW XSPC Rasa / 3T Coolingworks / D5 Windows 7 x64 Pro 
MonitorKeyboardPowerCase
Doublesight DS-263N 26" Logitech Access Corsair HX 650W Antec P180 
MouseMouse PadAudio
Logitech G5 Steelpad QcK+ Auzentech Prelude 
  hide details  
Reply
MG/3D Rig
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
I7-930@3.8 Evga x58 SLI LE BFG Geforce GTX 280 H2OC Mushkin 3x4GB DDR3 1333 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Seagate 320gb 7200.11 Dual DVD/DVDRW XSPC Rasa / 3T Coolingworks / D5 Windows 7 x64 Pro 
MonitorKeyboardPowerCase
Doublesight DS-263N 26" Logitech Access Corsair HX 650W Antec P180 
MouseMouse PadAudio
Logitech G5 Steelpad QcK+ Auzentech Prelude 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel CPUs
Overclock.net › Forums › Intel › Intel CPUs › I am throughly confused with my e6700