Overclock.net › Forums › AMD › AMD - General › CPU-Z Reporting Slower Speed
New Posts  All Forums:Forum Nav:

CPU-Z Reporting Slower Speed

post #1 of 15
Thread Starter 
Hi. When i start up my com, the screen shows that my memory installed and is running at DDR400. But when i installed and ran CPU-Z, it said that my ram is running at 200mhz. Why is this so?

My system is as follows:-
AMD Athlon XP 2000+
MSI KT4AV
Corsair DDR-400 512MB cl2.5
Maxtor 40Gb
ATI Sapphire Radeon 9200 AGP 8X

Also, when i run MSI PC Alert 4, it rings an alarm saying that my "3.3V" is running at "3.6V". What is this 3.3V supposed to be?

Thanks.
My i5 Rig
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5 2500k @4.4Ghz Asus P8P67 ASUS STRIX-GTX960-DC2OC-2GD5 8GB G-Skill RipJawX 1600MHz CL9 (2 x 4GB) 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
OCZ Vertex 450 256GB Samsung S182 18x DVD+-RW (DL/RAM) Coolermaster Hyper 212 Plus Windows 7 Home Premium 64 Bit 
MonitorKeyboardPowerCase
Samsung S22B350T (1920 x 1080) Logitech K120 Corsair HX520W CoolerMaster Centurion 5 w/Side Window (Silver) 
MouseMouse PadOther
Logitech MX518 Barracuda Lite SonicGear Morro 521 
  hide details  
Reply
My i5 Rig
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5 2500k @4.4Ghz Asus P8P67 ASUS STRIX-GTX960-DC2OC-2GD5 8GB G-Skill RipJawX 1600MHz CL9 (2 x 4GB) 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
OCZ Vertex 450 256GB Samsung S182 18x DVD+-RW (DL/RAM) Coolermaster Hyper 212 Plus Windows 7 Home Premium 64 Bit 
MonitorKeyboardPowerCase
Samsung S22B350T (1920 x 1080) Logitech K120 Corsair HX520W CoolerMaster Centurion 5 w/Side Window (Silver) 
MouseMouse PadOther
Logitech MX518 Barracuda Lite SonicGear Morro 521 
  hide details  
Reply
post #2 of 15
A screenshot would be nice dude..
 
X79 Build
(13 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7-6950X @ 4.0Ghz Asus Rampage V Extreme [Bios:3101] 2x EVGA GeForce Titan X SC Editions in SLI 32GB (4×8) Corsair Dominator Platinums (3000Mhz) 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
Samsung 950 Pro 512GB M.2 Nvme 2x 256GB Vertex 4 SSD (RAID-0) 2x 2TB Seagate Barracuda [Storage] Pioneer BDR-207DBK Blu-ray Writer 
CoolingOSMonitorPower
Corsair H105 (Push/Pull) Windows 10 Pro x64 2x 27" Asus PG278Q ROG Swift 144hz  Corsair AX1500i Digital ATX 80 Plus Titanium 
CaseAudio
Lian Li PC-O8WX ATX Cube Case Logitech Z906 5.1 Surround 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-3930K (C2) @ (4.6Ghz) Asus Rampage IV Extreme X79 (Bios 3204) 3x EVGA GTX780Ti's SC Editions 32GB (4x8GB) G-Skill TridentX 2400Mhz 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
2x 256GB OCZ Vertex 4's (RAID-0) 2x 2TB Seagate Barracuda 7200.14 64MB Cache Pioneer BDR-207DBK Blu-ray Writer Corsair H105 (Push/Pull) 
OSMonitorPowerCase
Win7 Pro 64Bit & Win10 Pro 64Bit Asus ROG Swift (2560x1440 @144hz) Corsair AX1200 + Corsair RED sleeved cables Coolermaster Cosmos II Ultra 
  hide details  
Reply
 
X79 Build
(13 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7-6950X @ 4.0Ghz Asus Rampage V Extreme [Bios:3101] 2x EVGA GeForce Titan X SC Editions in SLI 32GB (4×8) Corsair Dominator Platinums (3000Mhz) 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
Samsung 950 Pro 512GB M.2 Nvme 2x 256GB Vertex 4 SSD (RAID-0) 2x 2TB Seagate Barracuda [Storage] Pioneer BDR-207DBK Blu-ray Writer 
CoolingOSMonitorPower
Corsair H105 (Push/Pull) Windows 10 Pro x64 2x 27" Asus PG278Q ROG Swift 144hz  Corsair AX1500i Digital ATX 80 Plus Titanium 
CaseAudio
Lian Li PC-O8WX ATX Cube Case Logitech Z906 5.1 Surround 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-3930K (C2) @ (4.6Ghz) Asus Rampage IV Extreme X79 (Bios 3204) 3x EVGA GTX780Ti's SC Editions 32GB (4x8GB) G-Skill TridentX 2400Mhz 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
2x 256GB OCZ Vertex 4's (RAID-0) 2x 2TB Seagate Barracuda 7200.14 64MB Cache Pioneer BDR-207DBK Blu-ray Writer Corsair H105 (Push/Pull) 
OSMonitorPowerCase
Win7 Pro 64Bit & Win10 Pro 64Bit Asus ROG Swift (2560x1440 @144hz) Corsair AX1200 + Corsair RED sleeved cables Coolermaster Cosmos II Ultra 
  hide details  
Reply
post #3 of 15
the ram is ddr( Double Data Rate) which means it sends 2 data signals in each cycle so it is running 200MHz but it is effectively runnning 400 as it sends double in the same time as sdr( Single Data Rate) ram
post #4 of 15
ddr = DOUBLE DATA RATE, so if its 400 mhz, means its 200 x2 (so cpuz is accurate)

DANG YOU Bitemarks and bloodstains
post #5 of 15
Thread Starter 
Ooo... I see... So how about my "3.3V"?
Here's the screenshot.


What is the 3.3V and why is it running at 3.6V?

Edit: Also, why can my AGP slot only run at 4X but its supposed to run at 8X? I get a blank screen when i run at 8X for Win XP but no problems running at 8X in Win ME. Is this a northbridge Driver error? Or is my southbridge just spoilt?
My i5 Rig
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5 2500k @4.4Ghz Asus P8P67 ASUS STRIX-GTX960-DC2OC-2GD5 8GB G-Skill RipJawX 1600MHz CL9 (2 x 4GB) 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
OCZ Vertex 450 256GB Samsung S182 18x DVD+-RW (DL/RAM) Coolermaster Hyper 212 Plus Windows 7 Home Premium 64 Bit 
MonitorKeyboardPowerCase
Samsung S22B350T (1920 x 1080) Logitech K120 Corsair HX520W CoolerMaster Centurion 5 w/Side Window (Silver) 
MouseMouse PadOther
Logitech MX518 Barracuda Lite SonicGear Morro 521 
  hide details  
Reply
My i5 Rig
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5 2500k @4.4Ghz Asus P8P67 ASUS STRIX-GTX960-DC2OC-2GD5 8GB G-Skill RipJawX 1600MHz CL9 (2 x 4GB) 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
OCZ Vertex 450 256GB Samsung S182 18x DVD+-RW (DL/RAM) Coolermaster Hyper 212 Plus Windows 7 Home Premium 64 Bit 
MonitorKeyboardPowerCase
Samsung S22B350T (1920 x 1080) Logitech K120 Corsair HX520W CoolerMaster Centurion 5 w/Side Window (Silver) 
MouseMouse PadOther
Logitech MX518 Barracuda Lite SonicGear Morro 521 
  hide details  
Reply
post #6 of 15
Quote:
Originally Posted by crazydj View Post
Ooo... I see... So how about my "3.3V"?
Here's the screenshot.


What is the 3.3V and why is it running at 3.6V?

Edit: Also, why can my AGP slot only run at 4X but its supposed to run at 8X? I get a blank screen when i run at 8X for Win XP but no problems running at 8X in Win ME. Is this a northbridge Driver error? Or is my southbridge just spoilt?

edit, thats a good cpu volt setting for that clock
post #7 of 15
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by CravinR1 View Post
edit, thats a good cpu volt setting for that clock
I'm lost. What do you mean? And what is the 3.3V supposed to be?
My i5 Rig
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5 2500k @4.4Ghz Asus P8P67 ASUS STRIX-GTX960-DC2OC-2GD5 8GB G-Skill RipJawX 1600MHz CL9 (2 x 4GB) 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
OCZ Vertex 450 256GB Samsung S182 18x DVD+-RW (DL/RAM) Coolermaster Hyper 212 Plus Windows 7 Home Premium 64 Bit 
MonitorKeyboardPowerCase
Samsung S22B350T (1920 x 1080) Logitech K120 Corsair HX520W CoolerMaster Centurion 5 w/Side Window (Silver) 
MouseMouse PadOther
Logitech MX518 Barracuda Lite SonicGear Morro 521 
  hide details  
Reply
My i5 Rig
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5 2500k @4.4Ghz Asus P8P67 ASUS STRIX-GTX960-DC2OC-2GD5 8GB G-Skill RipJawX 1600MHz CL9 (2 x 4GB) 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
OCZ Vertex 450 256GB Samsung S182 18x DVD+-RW (DL/RAM) Coolermaster Hyper 212 Plus Windows 7 Home Premium 64 Bit 
MonitorKeyboardPowerCase
Samsung S22B350T (1920 x 1080) Logitech K120 Corsair HX520W CoolerMaster Centurion 5 w/Side Window (Silver) 
MouseMouse PadOther
Logitech MX518 Barracuda Lite SonicGear Morro 521 
  hide details  
Reply
post #8 of 15
Quote:
Originally Posted by crazydj View Post
I'm lost. What do you mean? And what is the 3.3V supposed to be?
I thought you had the volts for a component set at 3.6, but 3.3 at 3.6 isn't bad
post #9 of 15
Thread Starter 
So what is this 3.3V supposed to be?
My i5 Rig
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5 2500k @4.4Ghz Asus P8P67 ASUS STRIX-GTX960-DC2OC-2GD5 8GB G-Skill RipJawX 1600MHz CL9 (2 x 4GB) 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
OCZ Vertex 450 256GB Samsung S182 18x DVD+-RW (DL/RAM) Coolermaster Hyper 212 Plus Windows 7 Home Premium 64 Bit 
MonitorKeyboardPowerCase
Samsung S22B350T (1920 x 1080) Logitech K120 Corsair HX520W CoolerMaster Centurion 5 w/Side Window (Silver) 
MouseMouse PadOther
Logitech MX518 Barracuda Lite SonicGear Morro 521 
  hide details  
Reply
My i5 Rig
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5 2500k @4.4Ghz Asus P8P67 ASUS STRIX-GTX960-DC2OC-2GD5 8GB G-Skill RipJawX 1600MHz CL9 (2 x 4GB) 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
OCZ Vertex 450 256GB Samsung S182 18x DVD+-RW (DL/RAM) Coolermaster Hyper 212 Plus Windows 7 Home Premium 64 Bit 
MonitorKeyboardPowerCase
Samsung S22B350T (1920 x 1080) Logitech K120 Corsair HX520W CoolerMaster Centurion 5 w/Side Window (Silver) 
MouseMouse PadOther
Logitech MX518 Barracuda Lite SonicGear Morro 521 
  hide details  
Reply
post #10 of 15
+ 3.3, 5 and 12 are supposed to be within + .2 or .3 of the list so your components are fine

Just dont set your vcore that high (what I initially misread)
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: AMD - General
Overclock.net › Forums › AMD › AMD - General › CPU-Z Reporting Slower Speed