Overclock.net › Forums › AMD › AMD Motherboards › BIOS problem encoutered while overclocking
New Posts  All Forums:Forum Nav:

BIOS problem encoutered while overclocking

post #1 of 8
Thread Starter 
Still a noob at ocing, and I hope there's a way to resolve the issue I ran into...
My Rig:
Amd Athlon 64 3200+ Venice - stable OC bus 240/4x/10x - everything else stock
GA-K8NSC-939 mobo
3gigs of pc3200 ram dual channel (2 anonymous 512 sticks and 2 1gig Kingstons)


Everything was running fine @ 2.4ghz, but after playing Oblivion for about 30mins, it hung - didn't get a heat warning, everything just locked up. So I decided to head back into the bios and tinker with it. I'd been reading advice from plenty of experienced ocers online to just play around and see what works. So this time in the bios I changed the cpu/ram ratio from 2/1.63(?) to 2/1.83(?), changed the ram timings to cas2.5, upped my vcore from the stock 1.4 - 1.45 and upped the ddr volts +1. I figured if it wasn't stable I'd be able to get back into the bios to change the options. Not the case, as I can't get back into the bios - it almost gets there but it sits on a screen the simply says,
"NVIDIA Raid IDE Rom Bios 4.42


Detecting Array...
No disc reserved for RAID use, RAID disabled"


If I don't try to enter the bios, I get this screen after it detects all my drives. It just sits at this screen and I can't do anything. Did I just burn my mobo?
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
E8400 EVGA 780i XFX HD 6950 1GB 2x2gb G.Skill DDR2-1000 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
640gb WD, 500gb 7200.11 Seagate killed my raid Samsung Windows 7 Ultimate 64bit Samsung T240 
KeyboardPowerCaseMouse
OCZ Alchemy Elixir Corsair TX850 CM690 Logitech G5 
Mouse Pad
Steelseries Qck 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
E8400 EVGA 780i XFX HD 6950 1GB 2x2gb G.Skill DDR2-1000 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
640gb WD, 500gb 7200.11 Seagate killed my raid Samsung Windows 7 Ultimate 64bit Samsung T240 
KeyboardPowerCaseMouse
OCZ Alchemy Elixir Corsair TX850 CM690 Logitech G5 
Mouse Pad
Steelseries Qck 
  hide details  
Reply
post #2 of 8
No, i have had this same problam with IDE drives just go back and change your cas back to 3 or wherever it was at
Forever Young
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
E8400 Q815A182 @3.42 (Stock Volts) Asus P5E Sapphire 5850 G.Skill 4GBPQ 1000 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Seagate 7200.12 1TB Samsung 22X SATA DVD Burner (Ordered) Vista Home Premium x64/ Ubuntu 10.04 x64 Samsung T240 24' 
KeyboardPowerCaseMouse
Saitek Eclipse Corsair 750TX Antec P180 MX518 
Mouse Pad
Allsop Raindrops 
  hide details  
Reply
Forever Young
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
E8400 Q815A182 @3.42 (Stock Volts) Asus P5E Sapphire 5850 G.Skill 4GBPQ 1000 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Seagate 7200.12 1TB Samsung 22X SATA DVD Burner (Ordered) Vista Home Premium x64/ Ubuntu 10.04 x64 Samsung T240 24' 
KeyboardPowerCaseMouse
Saitek Eclipse Corsair 750TX Antec P180 MX518 
Mouse Pad
Allsop Raindrops 
  hide details  
Reply
post #3 of 8
Thread Starter 
Problem was I couldn't get back into the bios to fix it. I sorted it out though, just reset the cmos by flipping the battery out and back in.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
E8400 EVGA 780i XFX HD 6950 1GB 2x2gb G.Skill DDR2-1000 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
640gb WD, 500gb 7200.11 Seagate killed my raid Samsung Windows 7 Ultimate 64bit Samsung T240 
KeyboardPowerCaseMouse
OCZ Alchemy Elixir Corsair TX850 CM690 Logitech G5 
Mouse Pad
Steelseries Qck 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
E8400 EVGA 780i XFX HD 6950 1GB 2x2gb G.Skill DDR2-1000 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
640gb WD, 500gb 7200.11 Seagate killed my raid Samsung Windows 7 Ultimate 64bit Samsung T240 
KeyboardPowerCaseMouse
OCZ Alchemy Elixir Corsair TX850 CM690 Logitech G5 
Mouse Pad
Steelseries Qck 
  hide details  
Reply
post #4 of 8
then try keeping your memory at stock timings and go into CPU_Z and post your memory MHz (it should be around 200 MHz), but first fill in your system specs
Forever Young
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
E8400 Q815A182 @3.42 (Stock Volts) Asus P5E Sapphire 5850 G.Skill 4GBPQ 1000 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Seagate 7200.12 1TB Samsung 22X SATA DVD Burner (Ordered) Vista Home Premium x64/ Ubuntu 10.04 x64 Samsung T240 24' 
KeyboardPowerCaseMouse
Saitek Eclipse Corsair 750TX Antec P180 MX518 
Mouse Pad
Allsop Raindrops 
  hide details  
Reply
Forever Young
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
E8400 Q815A182 @3.42 (Stock Volts) Asus P5E Sapphire 5850 G.Skill 4GBPQ 1000 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Seagate 7200.12 1TB Samsung 22X SATA DVD Burner (Ordered) Vista Home Premium x64/ Ubuntu 10.04 x64 Samsung T240 24' 
KeyboardPowerCaseMouse
Saitek Eclipse Corsair 750TX Antec P180 MX518 
Mouse Pad
Allsop Raindrops 
  hide details  
Reply
post #5 of 8
Thread Starter 
...well she boots, but after trying to overclock her again, I get a cmos check sum error and the defaults are restored upon reboot. Not a clue what this means.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
E8400 EVGA 780i XFX HD 6950 1GB 2x2gb G.Skill DDR2-1000 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
640gb WD, 500gb 7200.11 Seagate killed my raid Samsung Windows 7 Ultimate 64bit Samsung T240 
KeyboardPowerCaseMouse
OCZ Alchemy Elixir Corsair TX850 CM690 Logitech G5 
Mouse Pad
Steelseries Qck 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
E8400 EVGA 780i XFX HD 6950 1GB 2x2gb G.Skill DDR2-1000 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
640gb WD, 500gb 7200.11 Seagate killed my raid Samsung Windows 7 Ultimate 64bit Samsung T240 
KeyboardPowerCaseMouse
OCZ Alchemy Elixir Corsair TX850 CM690 Logitech G5 
Mouse Pad
Steelseries Qck 
  hide details  
Reply
post #6 of 8
Thread Starter 
Looks like the bios had to get used to the "new" battery. Just had to load up windows and reboot to have the updated options stick.

My ram is running at 200mhz. Need to do some more research on how to tinker with it. Always wanted to overclock my system, but figured it was too risky and too technical. Having a blast messing around with this stuff though...
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
E8400 EVGA 780i XFX HD 6950 1GB 2x2gb G.Skill DDR2-1000 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
640gb WD, 500gb 7200.11 Seagate killed my raid Samsung Windows 7 Ultimate 64bit Samsung T240 
KeyboardPowerCaseMouse
OCZ Alchemy Elixir Corsair TX850 CM690 Logitech G5 
Mouse Pad
Steelseries Qck 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
E8400 EVGA 780i XFX HD 6950 1GB 2x2gb G.Skill DDR2-1000 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
640gb WD, 500gb 7200.11 Seagate killed my raid Samsung Windows 7 Ultimate 64bit Samsung T240 
KeyboardPowerCaseMouse
OCZ Alchemy Elixir Corsair TX850 CM690 Logitech G5 
Mouse Pad
Steelseries Qck 
  hide details  
Reply
post #7 of 8
well yeah you will also probally want to just use the Kingstons since OC'ing doesnt like different kinds of RAM
Forever Young
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
E8400 Q815A182 @3.42 (Stock Volts) Asus P5E Sapphire 5850 G.Skill 4GBPQ 1000 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Seagate 7200.12 1TB Samsung 22X SATA DVD Burner (Ordered) Vista Home Premium x64/ Ubuntu 10.04 x64 Samsung T240 24' 
KeyboardPowerCaseMouse
Saitek Eclipse Corsair 750TX Antec P180 MX518 
Mouse Pad
Allsop Raindrops 
  hide details  
Reply
Forever Young
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
E8400 Q815A182 @3.42 (Stock Volts) Asus P5E Sapphire 5850 G.Skill 4GBPQ 1000 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Seagate 7200.12 1TB Samsung 22X SATA DVD Burner (Ordered) Vista Home Premium x64/ Ubuntu 10.04 x64 Samsung T240 24' 
KeyboardPowerCaseMouse
Saitek Eclipse Corsair 750TX Antec P180 MX518 
Mouse Pad
Allsop Raindrops 
  hide details  
Reply
post #8 of 8
Fill in your system specs in User CP.
Zach's RIG
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Opteron 146 at 2.9ghz LAPPED MSI Neo4-F Winfast Geforce 6200 PCI x16 at 600/656 Stock cool G.Skill 1GB DDR400 (512MBx2) at DDR467 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
160GB Seagate Barracuda 7200.10 SATA Lite-On 20X DVD-RW/DVD-RAM and TSST Corp DVD-ROM Windows XP Pro/Vista Ultimate/Ubuntu 7.04 Gateway E700 15.4" Viewable 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G11 Coolermaster 450W Coolermaster Centurion 5 Logitech MX518 
Mouse Pad
X Trac Ripper XL 
  hide details  
Reply
Zach's RIG
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Opteron 146 at 2.9ghz LAPPED MSI Neo4-F Winfast Geforce 6200 PCI x16 at 600/656 Stock cool G.Skill 1GB DDR400 (512MBx2) at DDR467 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
160GB Seagate Barracuda 7200.10 SATA Lite-On 20X DVD-RW/DVD-RAM and TSST Corp DVD-ROM Windows XP Pro/Vista Ultimate/Ubuntu 7.04 Gateway E700 15.4" Viewable 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G11 Coolermaster 450W Coolermaster Centurion 5 Logitech MX518 
Mouse Pad
X Trac Ripper XL 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: AMD Motherboards
Overclock.net › Forums › AMD › AMD Motherboards › BIOS problem encoutered while overclocking