Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › P5n-e SLI wont OC my 4300
New Posts  All Forums:Forum Nav:

P5n-e SLI wont OC my 4300

post #1 of 13
Thread Starter 
OK, so I cant overclock my C2D E4300 much on a low Vcore (which I really dont wanna raise too much )

Everywhere on the internet, Im seeing people getting 3.2Ghz on 1.32V Vcore. My one however is struggling to get 2.3Ghz and Im pushing the Vcore up to 1.4.

Can someone give me an idea on what Im doing right/wrong?

Sorry, I cant give much information. ill try to answer the questions.
Silence
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core 2 Duo E4300@ 3.0ghz@1.36v Asus P5N-E SLI- VDroop Pencil Modded 2x 512MB Palit Geforce 8800GT SLI 671/1677/1910 4GB DDR2 800 Supertalent 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
640GB SATA II WD Caviar. 2x200GB IDE WD+Maxtor BenQ DW1620 16x DVDR/RW Windows Vista Ultimate X86 19" Samsung 931BW 2ms 
KeyboardPowerCaseMouse
White plastic old keyboard Corsair 650TX Coolermaster CM690 Black "DSE" mouse 
Mouse Pad
Mystery black foam something 
  hide details  
Reply
Silence
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core 2 Duo E4300@ 3.0ghz@1.36v Asus P5N-E SLI- VDroop Pencil Modded 2x 512MB Palit Geforce 8800GT SLI 671/1677/1910 4GB DDR2 800 Supertalent 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
640GB SATA II WD Caviar. 2x200GB IDE WD+Maxtor BenQ DW1620 16x DVDR/RW Windows Vista Ultimate X86 19" Samsung 931BW 2ms 
KeyboardPowerCaseMouse
White plastic old keyboard Corsair 650TX Coolermaster CM690 Black "DSE" mouse 
Mouse Pad
Mystery black foam something 
  hide details  
Reply
post #2 of 13
could be your weak psu, or a ram limitation/fault run memtest, if it checks out, then try to find a better psu(maybe a friend could loan you one) and use that, see if that helps. also is it not posting or not booting windows?
post #3 of 13
It could just be that you got a bad week, and there is nothing you can do about it. I got my E6600 to 3.2ghz, but it took 1.418 volts to do it, which is really high.
First Build
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 920 @ 3.8 Gigabyte X58 UD5 Asus 4870 X2 2gb 6GB GSkill 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
320GB Seagate Vista Home Premium 64bit 24" Dell 1900x1200 Logitech Wave 
PowerCaseMouse
700W OCZ GameXStream Antec P180B Logitech G9 
  hide details  
Reply
First Build
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 920 @ 3.8 Gigabyte X58 UD5 Asus 4870 X2 2gb 6GB GSkill 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
320GB Seagate Vista Home Premium 64bit 24" Dell 1900x1200 Logitech Wave 
PowerCaseMouse
700W OCZ GameXStream Antec P180B Logitech G9 
  hide details  
Reply
post #4 of 13
there is no way stepping would effect an OC by 1ghz+ man
post #5 of 13
Thread Starter 
If I set it too high, it will fail to post. So, I tried putting the Vcore to 1.41 V and it went up to 2.8Ghz. Is it possible i just have a bad chip or something which doesnt overclock on a low vcore? Does this also rule out the possible PSU cause? I took the Vcore back down to 1.37V and took the speed back to 2.4 because I was too scared I would cook something. Whats the most I should pump the Vcore up to before I should stop?

Cheers
Silence
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core 2 Duo E4300@ 3.0ghz@1.36v Asus P5N-E SLI- VDroop Pencil Modded 2x 512MB Palit Geforce 8800GT SLI 671/1677/1910 4GB DDR2 800 Supertalent 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
640GB SATA II WD Caviar. 2x200GB IDE WD+Maxtor BenQ DW1620 16x DVDR/RW Windows Vista Ultimate X86 19" Samsung 931BW 2ms 
KeyboardPowerCaseMouse
White plastic old keyboard Corsair 650TX Coolermaster CM690 Black "DSE" mouse 
Mouse Pad
Mystery black foam something 
  hide details  
Reply
Silence
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core 2 Duo E4300@ 3.0ghz@1.36v Asus P5N-E SLI- VDroop Pencil Modded 2x 512MB Palit Geforce 8800GT SLI 671/1677/1910 4GB DDR2 800 Supertalent 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
640GB SATA II WD Caviar. 2x200GB IDE WD+Maxtor BenQ DW1620 16x DVDR/RW Windows Vista Ultimate X86 19" Samsung 931BW 2ms 
KeyboardPowerCaseMouse
White plastic old keyboard Corsair 650TX Coolermaster CM690 Black "DSE" mouse 
Mouse Pad
Mystery black foam something 
  hide details  
Reply
post #6 of 13
sounds like a psu thing to me, but I can't say for sure. I don't think it's the ram though, so I would say try another psu if you can, but you cant rule out a bad chip yet
post #7 of 13
It sounds like it probably is your power supply since you can get it to that speed but it just requires you to increase the voltage. What's the voltage reading from when you're within windows?
Bootiful
(14 items)
 
   
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5 3570K Gigabyte z77x-D3H 6GB Asus Turbo - Nvidia GTX1060  16GB DDR3 1600 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
256GB Crucial M4 SSD 2TB Western Digital Blue Coolermaster Hyper 212+ w/ Noctua NF-F12 Windows 10 Pro 
MonitorKeyboardPowerCase
27" X-Star Matte- QHD - PLS IBM Model M (Lexmark 94') 650W FSP - Aurum - Gold Fractal Design R3 - Black 
MouseAudio
Logitech G500 Onboard + FiiO E10 Olympus USB DAC 
CPUGraphicsRAMHard Drive
Core i5 2520m 2.5ghz (turboboost 3.2ghz) Intel HD3000 graphics (2x4GB) 8gb DDR3 1333 Hynix + Samsung 320GB Hitachi 7200rpm (data) - Ultrabay 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
128GB Crucial M4 SSD (boot) Hitachi DVDRW (Ultrabay) Win 7 Pro x64 1600x900 (AUO generic) +17" Dell 1708FP 
Power
90w power brick 
  hide details  
Reply
Bootiful
(14 items)
 
   
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5 3570K Gigabyte z77x-D3H 6GB Asus Turbo - Nvidia GTX1060  16GB DDR3 1600 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
256GB Crucial M4 SSD 2TB Western Digital Blue Coolermaster Hyper 212+ w/ Noctua NF-F12 Windows 10 Pro 
MonitorKeyboardPowerCase
27" X-Star Matte- QHD - PLS IBM Model M (Lexmark 94') 650W FSP - Aurum - Gold Fractal Design R3 - Black 
MouseAudio
Logitech G500 Onboard + FiiO E10 Olympus USB DAC 
CPUGraphicsRAMHard Drive
Core i5 2520m 2.5ghz (turboboost 3.2ghz) Intel HD3000 graphics (2x4GB) 8gb DDR3 1333 Hynix + Samsung 320GB Hitachi 7200rpm (data) - Ultrabay 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
128GB Crucial M4 SSD (boot) Hitachi DVDRW (Ultrabay) Win 7 Pro x64 1600x900 (AUO generic) +17" Dell 1708FP 
Power
90w power brick 
  hide details  
Reply
post #8 of 13
Thread Starter 
cpu-z is currently reading 1.36v, at 2.25Ghz. Funny thing is, when I do some work with the CPU, the voltage goes up to 1.376? Someone explain please (Im a beginner overclocker )

Also, does the NB voltage have any effect on anything? I currently have it on auto
Silence
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core 2 Duo E4300@ 3.0ghz@1.36v Asus P5N-E SLI- VDroop Pencil Modded 2x 512MB Palit Geforce 8800GT SLI 671/1677/1910 4GB DDR2 800 Supertalent 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
640GB SATA II WD Caviar. 2x200GB IDE WD+Maxtor BenQ DW1620 16x DVDR/RW Windows Vista Ultimate X86 19" Samsung 931BW 2ms 
KeyboardPowerCaseMouse
White plastic old keyboard Corsair 650TX Coolermaster CM690 Black "DSE" mouse 
Mouse Pad
Mystery black foam something 
  hide details  
Reply
Silence
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core 2 Duo E4300@ 3.0ghz@1.36v Asus P5N-E SLI- VDroop Pencil Modded 2x 512MB Palit Geforce 8800GT SLI 671/1677/1910 4GB DDR2 800 Supertalent 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
640GB SATA II WD Caviar. 2x200GB IDE WD+Maxtor BenQ DW1620 16x DVDR/RW Windows Vista Ultimate X86 19" Samsung 931BW 2ms 
KeyboardPowerCaseMouse
White plastic old keyboard Corsair 650TX Coolermaster CM690 Black "DSE" mouse 
Mouse Pad
Mystery black foam something 
  hide details  
Reply
post #9 of 13
Put your RAM on the lowest possible divider.

And then try OC'ing it
Smallville
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Intel i5 3570k Asus Sabertooth Z77 Asus HD7950 DirectCU II Asus HD7950 DirectCU II 
RAMHard DriveOptical DriveCooling
8GB DDR3 Corsair Vengeance 1600Mhz 128GB Corsair Force Pro, 2 x 2TB HDD, 500GB Ext... LG Blu-Ray, DVD/CD RW drive Corsair H60 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 8.1 Pro 64-bit Genuine 27" Crossover 27Q S-IPS 1440p Cyborg V7 Corsair HX1000 
CaseMouseMouse PadAudio
NZXT Phantom White Microsoft Sidewinder X8 Wireless Steelseries QcK Sennheiser eH250 
  hide details  
Reply
Smallville
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Intel i5 3570k Asus Sabertooth Z77 Asus HD7950 DirectCU II Asus HD7950 DirectCU II 
RAMHard DriveOptical DriveCooling
8GB DDR3 Corsair Vengeance 1600Mhz 128GB Corsair Force Pro, 2 x 2TB HDD, 500GB Ext... LG Blu-Ray, DVD/CD RW drive Corsair H60 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 8.1 Pro 64-bit Genuine 27" Crossover 27Q S-IPS 1440p Cyborg V7 Corsair HX1000 
CaseMouseMouse PadAudio
NZXT Phantom White Microsoft Sidewinder X8 Wireless Steelseries QcK Sennheiser eH250 
  hide details  
Reply
post #10 of 13
oh yeah what is your northbridge at right now, not the voltage the strap
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel Motherboards
Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › P5n-e SLI wont OC my 4300