Overclock.net › Forums › Components › Hard Drives & Storage › Help Setting up RAID 0
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Help Setting up RAID 0

post #1 of 20
Thread Starter 
Okay, so i got my 200GB hard drive replacement today. My old 200GB Western digital is gonna go out pretty soon, but thought I'd just play around with it before my 30 days expires to send it back, so thought I'd see how these two drives would do in RAID 0 (That's the one for gaming, right??)

1. How do i even set up raid 0?
( I looked in my bios and i see like some silicon chip thing that says either SATA2 or RAID, so i set it to RAID.

2. I have the RAID drivers on a floppy i think...i pushed f6 in the windows install and all that..dunno if it got the right drivers installed or not, but right now i am on the screen where it formats the drives. One needs formatting and i think the newer one came formatted because it doesn't say delete or not. Anyway, i was wondering how windows knows which RAID i want to enable. I haven't seen any prompt for raid 0 or 1 yet or anything like that...

Also, it's asking me which drive i want to install windows on...is this normal or did i do something wrong?

Thanks everyone for the help in advance!
The Crushanator
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel E6400 @ 3.36GHz DFI Blood Iron P35-T2RL Nvidia 260GTX 2x1GB Crucial Ballistix PC2-6400 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
RAID 0 Seagate 7200.10 Windows XP Pro w/SP3 ViewSonic G220fb CRT A board with keys 
PowerCaseMouse
Sunbeamtech NUUO 550Watt Thermaltake Kandalf Tower Logitech Mx 518 
  hide details  
Reply
The Crushanator
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel E6400 @ 3.36GHz DFI Blood Iron P35-T2RL Nvidia 260GTX 2x1GB Crucial Ballistix PC2-6400 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
RAID 0 Seagate 7200.10 Windows XP Pro w/SP3 ViewSonic G220fb CRT A board with keys 
PowerCaseMouse
Sunbeamtech NUUO 550Watt Thermaltake Kandalf Tower Logitech Mx 518 
  hide details  
Reply
post #2 of 20
You need to format both drives.Here is a guide for some help.http://www.overclock.net/faqs/48758-...ers-guide.html
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
E6850 SLA,G0,@3.7 P5N32 SLi/680iSB=Jing ting/nb=spirit II[1203]bios] MSI 470 GTX[order on his way] 4 gig ocz Reapers pc 8500 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
2 WD 250gig 16mb/raid 0\1 WD640 AALS 32MB win xp pro sp3/Windows 7 Beta LCD,22"=Samsung 2MS,226BW,52"samsung LN5A550 Thermaltake xaser 
PowerCaseMouseMouse Pad
oczgamexstream700 wtt x blade/modded Razor deathadder thermaltake gamer pad/led 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
E6850 SLA,G0,@3.7 P5N32 SLi/680iSB=Jing ting/nb=spirit II[1203]bios] MSI 470 GTX[order on his way] 4 gig ocz Reapers pc 8500 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
2 WD 250gig 16mb/raid 0\1 WD640 AALS 32MB win xp pro sp3/Windows 7 Beta LCD,22"=Samsung 2MS,226BW,52"samsung LN5A550 Thermaltake xaser 
PowerCaseMouseMouse Pad
oczgamexstream700 wtt x blade/modded Razor deathadder thermaltake gamer pad/led 
  hide details  
Reply
post #3 of 20
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by alexisd View Post
You need to format both drives.Here is a guide for some help.http://www.overclock.net/faqs/48758-...ers-guide.html

Ah, thanks! Guess i should have read my mobo manual, cause it told me pretty much everything on how to set up the stuff in the bios.
The Crushanator
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel E6400 @ 3.36GHz DFI Blood Iron P35-T2RL Nvidia 260GTX 2x1GB Crucial Ballistix PC2-6400 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
RAID 0 Seagate 7200.10 Windows XP Pro w/SP3 ViewSonic G220fb CRT A board with keys 
PowerCaseMouse
Sunbeamtech NUUO 550Watt Thermaltake Kandalf Tower Logitech Mx 518 
  hide details  
Reply
The Crushanator
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel E6400 @ 3.36GHz DFI Blood Iron P35-T2RL Nvidia 260GTX 2x1GB Crucial Ballistix PC2-6400 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
RAID 0 Seagate 7200.10 Windows XP Pro w/SP3 ViewSonic G220fb CRT A board with keys 
PowerCaseMouse
Sunbeamtech NUUO 550Watt Thermaltake Kandalf Tower Logitech Mx 518 
  hide details  
Reply
post #4 of 20
Hope it help.And have fun with the new speed.And post some benchies for you drives.
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
E6850 SLA,G0,@3.7 P5N32 SLi/680iSB=Jing ting/nb=spirit II[1203]bios] MSI 470 GTX[order on his way] 4 gig ocz Reapers pc 8500 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
2 WD 250gig 16mb/raid 0\1 WD640 AALS 32MB win xp pro sp3/Windows 7 Beta LCD,22"=Samsung 2MS,226BW,52"samsung LN5A550 Thermaltake xaser 
PowerCaseMouseMouse Pad
oczgamexstream700 wtt x blade/modded Razor deathadder thermaltake gamer pad/led 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
E6850 SLA,G0,@3.7 P5N32 SLi/680iSB=Jing ting/nb=spirit II[1203]bios] MSI 470 GTX[order on his way] 4 gig ocz Reapers pc 8500 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
2 WD 250gig 16mb/raid 0\1 WD640 AALS 32MB win xp pro sp3/Windows 7 Beta LCD,22"=Samsung 2MS,226BW,52"samsung LN5A550 Thermaltake xaser 
PowerCaseMouseMouse Pad
oczgamexstream700 wtt x blade/modded Razor deathadder thermaltake gamer pad/led 
  hide details  
Reply
post #5 of 20
Thread Starter 
Okay, i set up RAID 0 in my bios...set the stripe to 128....made sure both drives went into the setup and saved and everything....have drivers off ASUS site downloaded and unzipped to a floppy. Every time i go to install windows XP it says "Setup did not find any hard drives installed in your computer"

What went wrong??
The Crushanator
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel E6400 @ 3.36GHz DFI Blood Iron P35-T2RL Nvidia 260GTX 2x1GB Crucial Ballistix PC2-6400 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
RAID 0 Seagate 7200.10 Windows XP Pro w/SP3 ViewSonic G220fb CRT A board with keys 
PowerCaseMouse
Sunbeamtech NUUO 550Watt Thermaltake Kandalf Tower Logitech Mx 518 
  hide details  
Reply
The Crushanator
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel E6400 @ 3.36GHz DFI Blood Iron P35-T2RL Nvidia 260GTX 2x1GB Crucial Ballistix PC2-6400 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
RAID 0 Seagate 7200.10 Windows XP Pro w/SP3 ViewSonic G220fb CRT A board with keys 
PowerCaseMouse
Sunbeamtech NUUO 550Watt Thermaltake Kandalf Tower Logitech Mx 518 
  hide details  
Reply
post #6 of 20
You enable the drives in bios,and enable the raid controller?
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
E6850 SLA,G0,@3.7 P5N32 SLi/680iSB=Jing ting/nb=spirit II[1203]bios] MSI 470 GTX[order on his way] 4 gig ocz Reapers pc 8500 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
2 WD 250gig 16mb/raid 0\1 WD640 AALS 32MB win xp pro sp3/Windows 7 Beta LCD,22"=Samsung 2MS,226BW,52"samsung LN5A550 Thermaltake xaser 
PowerCaseMouseMouse Pad
oczgamexstream700 wtt x blade/modded Razor deathadder thermaltake gamer pad/led 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
E6850 SLA,G0,@3.7 P5N32 SLi/680iSB=Jing ting/nb=spirit II[1203]bios] MSI 470 GTX[order on his way] 4 gig ocz Reapers pc 8500 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
2 WD 250gig 16mb/raid 0\1 WD640 AALS 32MB win xp pro sp3/Windows 7 Beta LCD,22"=Samsung 2MS,226BW,52"samsung LN5A550 Thermaltake xaser 
PowerCaseMouseMouse Pad
oczgamexstream700 wtt x blade/modded Razor deathadder thermaltake gamer pad/led 
  hide details  
Reply
post #7 of 20
Quote:
Originally Posted by funkycasey View Post
Okay, i set up RAID 0 in my bios...set the stripe to 128....made sure both drives went into the setup and saved and everything....have drivers off ASUS site downloaded and unzipped to a floppy. Every time i go to install windows XP it says "Setup did not find any hard drives installed in your computer"

What went wrong??
Seems like you're missing the critical f6 button brother. Windows will need those drivers now that you've added both your drives to your array.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Xeon E5645 Asus Rampage II Gene eVGA GTX460 SSC 3x4GB Corsair Dominator PC3-12800 
Hard DriveHard DriveHard DriveOS
Crucial C300 64GB Seagate Momentus XT 750 Western Digital GP 2TB EARS Windows 7 Premium 
MonitorKeyboardPowerCase
Asus VE278Q DSI SMK-88 Seasonic X-660 Lian Li U6B 2011 SE 
MouseMouse Pad
Logitech G500 KAI.g3 HIEN - HARD 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Xeon E5645 Asus Rampage II Gene eVGA GTX460 SSC 3x4GB Corsair Dominator PC3-12800 
Hard DriveHard DriveHard DriveOS
Crucial C300 64GB Seagate Momentus XT 750 Western Digital GP 2TB EARS Windows 7 Premium 
MonitorKeyboardPowerCase
Asus VE278Q DSI SMK-88 Seasonic X-660 Lian Li U6B 2011 SE 
MouseMouse Pad
Logitech G500 KAI.g3 HIEN - HARD 
  hide details  
Reply
post #8 of 20
This is a common error encountered with RAID.

You may need to slipstream the drivers into a XP install CD..
Firefly
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5 2500 ASUS P8Z68-V LX ASUS 6950 + Powercolor 6950 (CF) Gskill Ripjaw 8Gb 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
A-Data S599 SSD (RAID0) Does this matter anymore? Lots of fans Windows 7 Home Premium 64-bit 
MonitorKeyboardPowerCase
ASUS 27", ACER 24'' x 2 Logitech G15 Coolermaster Extreme Power + 700W Coolermaster Stacker 830 Evo 
MouseMouse PadAudioOther
Logitech G5 Laser Razer Mantis Creative X-Fi Gamer Logitech Z5500's 
  hide details  
Reply
Firefly
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5 2500 ASUS P8Z68-V LX ASUS 6950 + Powercolor 6950 (CF) Gskill Ripjaw 8Gb 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
A-Data S599 SSD (RAID0) Does this matter anymore? Lots of fans Windows 7 Home Premium 64-bit 
MonitorKeyboardPowerCase
ASUS 27", ACER 24'' x 2 Logitech G15 Coolermaster Extreme Power + 700W Coolermaster Stacker 830 Evo 
MouseMouse PadAudioOther
Logitech G5 Laser Razer Mantis Creative X-Fi Gamer Logitech Z5500's 
  hide details  
Reply
post #9 of 20
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by alexisd View Post
You enable the drives in bios,and enable the raid controller?
Yup, it told me how to do all that in my manual....said to first go into bios and enable the RAID settings...then after a reboot i press ctrl+I to get into the RAID settings...i set up a RAID 0 with my two identical drives. Stripe set to 128...Saved and rebooted again...had my windows install cd as well as raid driver floppy disk in respective drives. I hit F6 like 20 times and it came up after a few seconds to get my raid drivers off my disk....then after that was done, i said to install windows and it gave me that error. Now, here are my theories....

1. The drives are supposed to be identical, but one drive was purchased 2 years ago, and this new drive was from the RMA of the old drive. I did an advanced RMA where WD sent me the new drive first, so i thought i'd test out RAID before sending the older drive back. The old drive still works, it juts rattles a bit.

2. The RAID drivers i have are supposed to be the newest off ASUS website. My Mobo did not come with a RAID floppy. The RAID drivers are included on the mobo driver CD...i am making a floppy of those older drivers right now to see if they work.
The Crushanator
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel E6400 @ 3.36GHz DFI Blood Iron P35-T2RL Nvidia 260GTX 2x1GB Crucial Ballistix PC2-6400 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
RAID 0 Seagate 7200.10 Windows XP Pro w/SP3 ViewSonic G220fb CRT A board with keys 
PowerCaseMouse
Sunbeamtech NUUO 550Watt Thermaltake Kandalf Tower Logitech Mx 518 
  hide details  
Reply
The Crushanator
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel E6400 @ 3.36GHz DFI Blood Iron P35-T2RL Nvidia 260GTX 2x1GB Crucial Ballistix PC2-6400 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
RAID 0 Seagate 7200.10 Windows XP Pro w/SP3 ViewSonic G220fb CRT A board with keys 
PowerCaseMouse
Sunbeamtech NUUO 550Watt Thermaltake Kandalf Tower Logitech Mx 518 
  hide details  
Reply
post #10 of 20
F6 yup
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
E6850 SLA,G0,@3.7 P5N32 SLi/680iSB=Jing ting/nb=spirit II[1203]bios] MSI 470 GTX[order on his way] 4 gig ocz Reapers pc 8500 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
2 WD 250gig 16mb/raid 0\1 WD640 AALS 32MB win xp pro sp3/Windows 7 Beta LCD,22"=Samsung 2MS,226BW,52"samsung LN5A550 Thermaltake xaser 
PowerCaseMouseMouse Pad
oczgamexstream700 wtt x blade/modded Razor deathadder thermaltake gamer pad/led 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
E6850 SLA,G0,@3.7 P5N32 SLi/680iSB=Jing ting/nb=spirit II[1203]bios] MSI 470 GTX[order on his way] 4 gig ocz Reapers pc 8500 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
2 WD 250gig 16mb/raid 0\1 WD640 AALS 32MB win xp pro sp3/Windows 7 Beta LCD,22"=Samsung 2MS,226BW,52"samsung LN5A550 Thermaltake xaser 
PowerCaseMouseMouse Pad
oczgamexstream700 wtt x blade/modded Razor deathadder thermaltake gamer pad/led 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Hard Drives & Storage
Overclock.net › Forums › Components › Hard Drives & Storage › Help Setting up RAID 0