Overclock.net › Forums › Components › Sound Cards and Computer Audio › X-530 Questions
New Posts  All Forums:Forum Nav:

X-530 Questions

post #1 of 17
Thread Starter 
Ok well ive had these X-530's for a quite a while now, and it just hit me that these are 5.1 speakers. Lol. The problem is it wont work in 5.1. I have everything plugged in right. The Cables to the Sub are all in the right colors and in the back of my sound card black is in black green in green and orange in orange. And i only get sound from the front 2? I go to the sound card menu and to speaker settings and its blank!?!? When i go to the back if i change some of the cables on the back of the sound card like black to green and green to black the back 2 speakers work and other combinations. So what gives? why wont all of them work at the same time?
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Opteron 144 eVGA NF4 SLi eVGA 7800GT G.Skill 2GB 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
80GB +30GB+500GB-30=580 Win. XP Pro Acer 19' WideScreen LCD eh... microsoft 
PowerCaseMouse
400W cheap-o for now MX 610 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Opteron 144 eVGA NF4 SLi eVGA 7800GT G.Skill 2GB 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
80GB +30GB+500GB-30=580 Win. XP Pro Acer 19' WideScreen LCD eh... microsoft 
PowerCaseMouse
400W cheap-o for now MX 610 
  hide details  
Reply
post #2 of 17
Are your sound card drivers installed?
post #3 of 17
I don't think Mp3's use all 5 channels. Try a recent game.
Gaming Rig
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Athlon 64 x2 4600+ AM2 Dell 0CT103 EVGA GeForce 9600GT 512MB 4 x 1GB Wintec (DDR2-667) 
Hard DriveOSMonitorCase
SAMSUNG HD160JJ/P SATA-II 160GB Windows Vista Ultimate x64 Dell 1907FP 19" Dell Dimension E521 
Mouse
Logitech MX518 
  hide details  
Reply
Gaming Rig
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Athlon 64 x2 4600+ AM2 Dell 0CT103 EVGA GeForce 9600GT 512MB 4 x 1GB Wintec (DDR2-667) 
Hard DriveOSMonitorCase
SAMSUNG HD160JJ/P SATA-II 160GB Windows Vista Ultimate x64 Dell 1907FP 19" Dell Dimension E521 
Mouse
Logitech MX518 
  hide details  
Reply
post #4 of 17
Thread Starter 
Hmm. Well I installed whatever was on the disc. Im guessing a sound card comes with drivers.
Game is a no no as well.
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Opteron 144 eVGA NF4 SLi eVGA 7800GT G.Skill 2GB 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
80GB +30GB+500GB-30=580 Win. XP Pro Acer 19' WideScreen LCD eh... microsoft 
PowerCaseMouse
400W cheap-o for now MX 610 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Opteron 144 eVGA NF4 SLi eVGA 7800GT G.Skill 2GB 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
80GB +30GB+500GB-30=580 Win. XP Pro Acer 19' WideScreen LCD eh... microsoft 
PowerCaseMouse
400W cheap-o for now MX 610 
  hide details  
Reply
post #5 of 17
i have the same speakers and i get sound from all 6 speakers in mp3's
my own little ish
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
E6420@3.2 EVGA 680i sli EVGA 8800 gts 320mb 2 GIGS OCZ DDR2 PC2-8500 SLI-Ready Edition 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
150gig raptorx 500gig wd sata Lite On 20X Dvd/Cd-R/RW SATA xp pro samsung syncMaster 226bw 
PowerCaseMouse
rosewill turbo series 550W NZXT Zero MX Revolution 
  hide details  
Reply
my own little ish
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
E6420@3.2 EVGA 680i sli EVGA 8800 gts 320mb 2 GIGS OCZ DDR2 PC2-8500 SLI-Ready Edition 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
150gig raptorx 500gig wd sata Lite On 20X Dvd/Cd-R/RW SATA xp pro samsung syncMaster 226bw 
PowerCaseMouse
rosewill turbo series 550W NZXT Zero MX Revolution 
  hide details  
Reply
post #6 of 17
Thread Starter 
Im reinstalling Drivers right now.
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Opteron 144 eVGA NF4 SLi eVGA 7800GT G.Skill 2GB 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
80GB +30GB+500GB-30=580 Win. XP Pro Acer 19' WideScreen LCD eh... microsoft 
PowerCaseMouse
400W cheap-o for now MX 610 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Opteron 144 eVGA NF4 SLi eVGA 7800GT G.Skill 2GB 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
80GB +30GB+500GB-30=580 Win. XP Pro Acer 19' WideScreen LCD eh... microsoft 
PowerCaseMouse
400W cheap-o for now MX 610 
  hide details  
Reply
post #7 of 17
have u tried tweaking some settings in the control panel? both the creative one and the windows one. set them to 5.1 and you should have 5.1 working
My System
(11 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5 4670k Gigabyte GA-Z87MX-D3H  Nvidia GTX 980 8GB AMD Entertainment 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Western Digital Blue 640GB Be Quiet Dark Rock Pro 3 Windows 10 Pro LG 29um67 
PowerCaseMouse
Corsair RM750i Corsair Obsidian 350D Logitech G700s 
  hide details  
Reply
My System
(11 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5 4670k Gigabyte GA-Z87MX-D3H  Nvidia GTX 980 8GB AMD Entertainment 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Western Digital Blue 640GB Be Quiet Dark Rock Pro 3 Windows 10 Pro LG 29um67 
PowerCaseMouse
Corsair RM750i Corsair Obsidian 350D Logitech G700s 
  hide details  
Reply
post #8 of 17
Check your sound settings. Are they set to 2 channels (stereo) or 6 channels (surround)?
My System
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5 2500K @ 4.5ghz (1.29v) Asus P8P67 XFX HD 6870 Dual Fan 2x4GB Corsair Vengeance DDR3 1600 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
120gb Kingston HyperX 3k SSD, 1TB Samsung F3 LITE-ON DVD+/-RW 24X Corsair H70 Windows 7 Ultimate 64-bit 
MonitorKeyboardPowerCase
Qnix QX2710 Logitech Illuminated Keyboard Antec Truepower New 750W Antec 300 
MouseOther
Logitech G500 Lamptron FC4 Fan Controller 
  hide details  
Reply
My System
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5 2500K @ 4.5ghz (1.29v) Asus P8P67 XFX HD 6870 Dual Fan 2x4GB Corsair Vengeance DDR3 1600 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
120gb Kingston HyperX 3k SSD, 1TB Samsung F3 LITE-ON DVD+/-RW 24X Corsair H70 Windows 7 Ultimate 64-bit 
MonitorKeyboardPowerCase
Qnix QX2710 Logitech Illuminated Keyboard Antec Truepower New 750W Antec 300 
MouseOther
Logitech G500 Lamptron FC4 Fan Controller 
  hide details  
Reply
post #9 of 17
Thread Starter 
Look im trying to do diagnostics and i cant even select a speaker setup. Its as my speakers dont even exist to this sound card! I reinstalled drivers btw.
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Opteron 144 eVGA NF4 SLi eVGA 7800GT G.Skill 2GB 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
80GB +30GB+500GB-30=580 Win. XP Pro Acer 19' WideScreen LCD eh... microsoft 
PowerCaseMouse
400W cheap-o for now MX 610 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Opteron 144 eVGA NF4 SLi eVGA 7800GT G.Skill 2GB 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
80GB +30GB+500GB-30=580 Win. XP Pro Acer 19' WideScreen LCD eh... microsoft 
PowerCaseMouse
400W cheap-o for now MX 610 
  hide details  
Reply
post #10 of 17
Thread Starter 
Bump? I hooked up a 5.1 Home Theatre System to my PC Lol. I Still want to know how to get my regular ones to work. Any ideas at all?
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Opteron 144 eVGA NF4 SLi eVGA 7800GT G.Skill 2GB 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
80GB +30GB+500GB-30=580 Win. XP Pro Acer 19' WideScreen LCD eh... microsoft 
PowerCaseMouse
400W cheap-o for now MX 610 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Opteron 144 eVGA NF4 SLi eVGA 7800GT G.Skill 2GB 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
80GB +30GB+500GB-30=580 Win. XP Pro Acer 19' WideScreen LCD eh... microsoft 
PowerCaseMouse
400W cheap-o for now MX 610 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Sound Cards and Computer Audio
Overclock.net › Forums › Components › Sound Cards and Computer Audio › X-530 Questions