Overclock.net › Forums › Cooling › Air Cooling › Box Cooling doesnt start- Need help
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Box Cooling doesnt start- Need help

post #1 of 10
Thread Starter 
Cheerio mates,

I've received my ordered parts for my newest rig today. After building it together(1st time I made it all alone) the fan of the cpu cooler didnt start as I tried to boot the computer....
I checked the cabel and I put it in correctly. What could've gone wrong?

Greets luk
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core 2 Quad Q6600 Gigabyte GA-P35-DS3R Asus 8800GT Crucial Ballistix 2x1GB Kit, DDR2-800, CL4-4-4-12 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Samsung HD501LJ, T166, 7200rpm, 16MB, 500GB, SATA- Samsung WriteMaster SH-S203B MS Vista x64 Ultimate 19" 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech standard Corsair CMPSU-620HXEU Antec Case Performance One P182 Logitech MX518 
Mouse Pad
woooooood 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core 2 Quad Q6600 Gigabyte GA-P35-DS3R Asus 8800GT Crucial Ballistix 2x1GB Kit, DDR2-800, CL4-4-4-12 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Samsung HD501LJ, T166, 7200rpm, 16MB, 500GB, SATA- Samsung WriteMaster SH-S203B MS Vista x64 Ultimate 19" 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech standard Corsair CMPSU-620HXEU Antec Case Performance One P182 Logitech MX518 
Mouse Pad
woooooood 
  hide details  
Reply
post #2 of 10
What fan? The intel stock heatsink fan doesn't start?

Where did you plug it into?

Anything blocking the fan?

What else happens?
post #3 of 10
Thread Starter 
the intel stock heatsink fan doesn't start and I plugged it into the cpu_fan slot (?)
The fan isn't blocked. I can put it in move with the hand....
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core 2 Quad Q6600 Gigabyte GA-P35-DS3R Asus 8800GT Crucial Ballistix 2x1GB Kit, DDR2-800, CL4-4-4-12 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Samsung HD501LJ, T166, 7200rpm, 16MB, 500GB, SATA- Samsung WriteMaster SH-S203B MS Vista x64 Ultimate 19" 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech standard Corsair CMPSU-620HXEU Antec Case Performance One P182 Logitech MX518 
Mouse Pad
woooooood 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core 2 Quad Q6600 Gigabyte GA-P35-DS3R Asus 8800GT Crucial Ballistix 2x1GB Kit, DDR2-800, CL4-4-4-12 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Samsung HD501LJ, T166, 7200rpm, 16MB, 500GB, SATA- Samsung WriteMaster SH-S203B MS Vista x64 Ultimate 19" 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech standard Corsair CMPSU-620HXEU Antec Case Performance One P182 Logitech MX518 
Mouse Pad
woooooood 
  hide details  
Reply
post #4 of 10
Try plugging it into a regular 3 pin connector on the mobo.
Also try plugging a different fan into the 4pin cpu connector.
post #5 of 10
Well sounds like a dead fan, but that's strange, I've never had a stock HSF be dead on arrival. If you have another board that you can just quickly plug it into (such as just another fan controller plug on a board) to test it. That would be good. Also if you have a digital multimeter you can check the windings in the suspected dead fan.
Torch's Rig
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
E6750 w/G0 ASUS P5KC Sapphire HD5770 1GB 4 GB G.Skill DDR3 1333 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
ADATA S510 120GB SSD, (2)Samsung F3 1TB, Seaga... Asus SATA DVD LinuxMint 13 x86 w/Mate Asus 23" HD 1080p HDMI LED LCD 
KeyboardPowerCaseMouse
Microsoft Sidewinder X4 610w PC Power & Cool Silencer Rosewill Blackbone Logitech G400 
Mouse Pad
DOLICA 
  hide details  
Reply
Torch's Rig
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
E6750 w/G0 ASUS P5KC Sapphire HD5770 1GB 4 GB G.Skill DDR3 1333 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
ADATA S510 120GB SSD, (2)Samsung F3 1TB, Seaga... Asus SATA DVD LinuxMint 13 x86 w/Mate Asus 23" HD 1080p HDMI LED LCD 
KeyboardPowerCaseMouse
Microsoft Sidewinder X4 610w PC Power & Cool Silencer Rosewill Blackbone Logitech G400 
Mouse Pad
DOLICA 
  hide details  
Reply
post #6 of 10
Thread Starter 
well... I plugged it into another 4pin connector and it started up for like a second but shut down immediately....After that it didnt restart....

Edit: How long can the cpu run without a fan? 30 secs?
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core 2 Quad Q6600 Gigabyte GA-P35-DS3R Asus 8800GT Crucial Ballistix 2x1GB Kit, DDR2-800, CL4-4-4-12 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Samsung HD501LJ, T166, 7200rpm, 16MB, 500GB, SATA- Samsung WriteMaster SH-S203B MS Vista x64 Ultimate 19" 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech standard Corsair CMPSU-620HXEU Antec Case Performance One P182 Logitech MX518 
Mouse Pad
woooooood 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core 2 Quad Q6600 Gigabyte GA-P35-DS3R Asus 8800GT Crucial Ballistix 2x1GB Kit, DDR2-800, CL4-4-4-12 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Samsung HD501LJ, T166, 7200rpm, 16MB, 500GB, SATA- Samsung WriteMaster SH-S203B MS Vista x64 Ultimate 19" 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech standard Corsair CMPSU-620HXEU Antec Case Performance One P182 Logitech MX518 
Mouse Pad
woooooood 
  hide details  
Reply
post #7 of 10
Quote:
Originally Posted by luk View Post
well... I plugged it into another 4pin connector and it started up for like a second but shut down immediately....After that it didnt restart....

Edit: How long can the cpu run without a fan? 30 secs?
Motherboards only have one 4 pin connector normally... I'm assuming you meant 3 pin?

It would only last a few seconds, but i believe if you don't have a fan plugged into the CPU 4-pin connector it will automatically shut down.

So the intel fan worked in a different connector, that means the fan is fine.
Try a different fan in the 4 pin connector and see what happens. That will tell you if your motherboard's 4pin connector is jacked up.
post #8 of 10
Sounds like something short-circuiting. Check for grounding issues or molex plugs hanging to close to the case.
Rosso Illuminato
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
X4 955 Asrock 790 4870 1 gb XMS  
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1.5 tb dvd rw 7 premium Samsung Syncmaster T200 
KeyboardPowerCaseMouse
Dell Corsair TX650 Antec 300-R Logitech generic crap 
  hide details  
Reply
Rosso Illuminato
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
X4 955 Asrock 790 4870 1 gb XMS  
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1.5 tb dvd rw 7 premium Samsung Syncmaster T200 
KeyboardPowerCaseMouse
Dell Corsair TX650 Antec 300-R Logitech generic crap 
  hide details  
Reply
post #9 of 10
Thread Starter 
the other connector worked as well....

When I start the computer, the fan runs for a second, after that it stops until I shut it down, then it restarts for a few rounds....
(time between starting and shutting it down: 15 seconds...)

greets
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core 2 Quad Q6600 Gigabyte GA-P35-DS3R Asus 8800GT Crucial Ballistix 2x1GB Kit, DDR2-800, CL4-4-4-12 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Samsung HD501LJ, T166, 7200rpm, 16MB, 500GB, SATA- Samsung WriteMaster SH-S203B MS Vista x64 Ultimate 19" 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech standard Corsair CMPSU-620HXEU Antec Case Performance One P182 Logitech MX518 
Mouse Pad
woooooood 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core 2 Quad Q6600 Gigabyte GA-P35-DS3R Asus 8800GT Crucial Ballistix 2x1GB Kit, DDR2-800, CL4-4-4-12 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Samsung HD501LJ, T166, 7200rpm, 16MB, 500GB, SATA- Samsung WriteMaster SH-S203B MS Vista x64 Ultimate 19" 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech standard Corsair CMPSU-620HXEU Antec Case Performance One P182 Logitech MX518 
Mouse Pad
woooooood 
  hide details  
Reply
post #10 of 10
Quote:
Originally Posted by luk View Post
the other connector worked as well....

When I start the computer, the fan runs for a second, after that it stops until I shut it down, then it restarts for a few rounds....
(time between starting and shutting it down: 15 seconds...)

greets
I'm not understanding what is going on exactly.

ALL of the fans run for a bit and then it shuts down?
Or all of the fans run except the CPU fan and then it shuts down?

If #1, then it could be a short circuiting problem, or something isn't plugged in correctly...

If #2 it's because the CPU is overheating...
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Air Cooling
Overclock.net › Forums › Cooling › Air Cooling › Box Cooling doesnt start- Need help