Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › Gigabyte GA-P35-DS3L Thread
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Gigabyte GA-P35-DS3L Thread - Page 355

post #3541 of 4644
I have a problem that I've been researching on and off for the past year, and have yet to find a solution.

Specs:
Gigabyte GA-P35-DS3L
Intel e6750
4x 1GB OCZ Reaper PC2 6400 (DDR2 800)
OCZ 700 watt PSU

I CANNOT get my machine to POST with ANY kind of OC. Trying to get the machine to POST with any FSB number over 333 will not work whether it's 340 or 420. Every once in a while, if I volt the HELL out of everything (like the memory running at 2.4 and the CPU at 1.7) I can get it to POST. But a restart always kills it, and it reverts back to 333. It's that FSB that's the problem: I can downclock the multiplier to 6 and it will not post above 333, even with the FSB overvolt and north bridge maxed out.

I have tried: every BIOS since F7. Every BIOS configuration in every forum out there like this. 2 differnt PSUs. Every stick of RAM in different locations, from 1 to 4 in there. Probably more that I can't think of. It's a testament to the solidity of this board that I haven't fried it over a year of attempting this on and off.

My question is: What the hell is going on? Is it the CPU? (I'm trying to avoid buying a new one, so I'm OC'ing!) Is it the RAM? The only thing I haven't tested is different RAM, because I don't have any around. (Yes the RAM checks out. Rock solid at 4-4-4-15 at 800mhz [6:5 with FSB] or 667 [1:1 with FSB] in Memtest and prime95.)

To say the least I'm at a loss here. The only reason why I'm trying to get this going again is because I'm starting to play some PC games again.

What happens whenever I try to OC is it wont go to POST, just hangs and spins it's fan, or it reverts instantly to 333.
post #3542 of 4644
Post your bios settings.
Silent But Deadly
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
3570k @4.4 Gigabyte Z77X-UD3H Powercolor AMD 470 8GB Samsung 
Hard DriveCoolingCoolingOS
Cricual M4 64 / WD6400AAKS Silver Arrow SB-E Arctic Cooling 7970 7 64 Ultimate 
MonitorPowerCaseMouse
BenQ XL2410T Corsair AX650 Fractal Define R4 Logitech G5 
  hide details  
Reply
Silent But Deadly
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
3570k @4.4 Gigabyte Z77X-UD3H Powercolor AMD 470 8GB Samsung 
Hard DriveCoolingCoolingOS
Cricual M4 64 / WD6400AAKS Silver Arrow SB-E Arctic Cooling 7970 7 64 Ultimate 
MonitorPowerCaseMouse
BenQ XL2410T Corsair AX650 Fractal Define R4 Logitech G5 
  hide details  
Reply
post #3543 of 4644
Quote:
Originally Posted by homestyle View Post
Post your bios settings.
Well, it's stock right now. The only things I've changed from standard settings is boot order for devices, overvolting my RAM because it runs at 2.1 stock, turning off my serial ports 'cause I don't use them, and turning off the splash screen so I can see the POST.

Everything else is auto and such. If I manually set the FSB to 333 it works fine, too.
post #3544 of 4644
Woah, checking your sig it looks like you're running one hell of an OC on the same board as me. With an F4 bios, no less, which appears to not exist on the Gigabyte page. Is this some kind of magic BIOS? I wonder if I flash to this if this would help, but I can't find it anywhere. I've now tried every BIOS from F6 on as of this afternoon, but nothing makes a difference.

BTW, what are your BIOS M.I.T settings, homestyle? I'm really curious how you got this OC at stock voltage.
post #3545 of 4644
post #3546 of 4644
Quote:
Originally Posted by kpo6969 View Post
Of course.

No change in anything.
post #3547 of 4644
I've got some final exams to finish before I can go back home and check my bios settings. I'm not sure what the deal with the F4 bios is, but it came stock like this 1 year ago. If you can't get stable with the other bios versions then you probably can't get stable with F4.

But on memory, I have ...

graphics booster... auto
multi .... 7x
fsb.... 472
pcie .... 100
cia2... disabled
spd.... 2.0
performance enhance.... turbo
5-5-5-15

voltage manual
ddr2 +0.2
fsb... normal
mch normal
cpu...1.4
Silent But Deadly
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
3570k @4.4 Gigabyte Z77X-UD3H Powercolor AMD 470 8GB Samsung 
Hard DriveCoolingCoolingOS
Cricual M4 64 / WD6400AAKS Silver Arrow SB-E Arctic Cooling 7970 7 64 Ultimate 
MonitorPowerCaseMouse
BenQ XL2410T Corsair AX650 Fractal Define R4 Logitech G5 
  hide details  
Reply
Silent But Deadly
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
3570k @4.4 Gigabyte Z77X-UD3H Powercolor AMD 470 8GB Samsung 
Hard DriveCoolingCoolingOS
Cricual M4 64 / WD6400AAKS Silver Arrow SB-E Arctic Cooling 7970 7 64 Ultimate 
MonitorPowerCaseMouse
BenQ XL2410T Corsair AX650 Fractal Define R4 Logitech G5 
  hide details  
Reply
post #3548 of 4644
I've had this machine for a year now and have never been able to fix this problem. Intermittently, during the boot process, it will hang at "detecting IDE drives." If I immediately reboot it, it will boot up just fine. From what I've read online, this is probably caused by the motherboard booting up too fast for the hard drive. Gigabyte addresses this issue in their motherboard FAQ, but the setting they refer to doesn't exist on this board. So, short of taking a gamble by replacing the hard drive with one that may or may not fire up quicker, am I just stuck with this problem?
my rig
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Pentium E2140 @ 2.96 GHz GA-P35-DS3L rev. 2 Sapphire Radeon HD3850 256MB Crucial Ballistix 2GB (2 x 1GB) PC26400 
Hard DriveOptical DriveOSPower
Western Digital Caviar SE 160GB Samsung SH-S203N DVD Writer with LightScribe Windows XP Pro SP2 CORSAIR CMPSU-450VX ATX12V V2.2 450W 
Case
COOLER MASTER Elite 330 
  hide details  
Reply
my rig
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Pentium E2140 @ 2.96 GHz GA-P35-DS3L rev. 2 Sapphire Radeon HD3850 256MB Crucial Ballistix 2GB (2 x 1GB) PC26400 
Hard DriveOptical DriveOSPower
Western Digital Caviar SE 160GB Samsung SH-S203N DVD Writer with LightScribe Windows XP Pro SP2 CORSAIR CMPSU-450VX ATX12V V2.2 450W 
Case
COOLER MASTER Elite 330 
  hide details  
Reply
post #3549 of 4644
i cant get the darn thing to stay at 3ghz, i have the multiplier at 9 with regular fsb so its at 2.4ghz. when i change the fsb to 333 and put the volts at 1.3 it restarts itself twice but then it puts it back down to 2.4 -_-
Enjoi
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Q6600 G0 (Lapped) GA-P35-DS3L BFG Tech GTX260 8GB OCZ Reaper 800 
Hard DriveOSMonitorPower
Western Digital Caviar 250, x2 500GB Seagate's Windows Vista Ultimate 64-Bit Acer x193w PC Power & Cooling 750W Silencer 
Case
Rocketfish 
  hide details  
Reply
Enjoi
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Q6600 G0 (Lapped) GA-P35-DS3L BFG Tech GTX260 8GB OCZ Reaper 800 
Hard DriveOSMonitorPower
Western Digital Caviar 250, x2 500GB Seagate's Windows Vista Ultimate 64-Bit Acer x193w PC Power & Cooling 750W Silencer 
Case
Rocketfish 
  hide details  
Reply
post #3550 of 4644
Quote:
Originally Posted by Enjoi View Post
i cant get the darn thing to stay at 3ghz, i have the multiplier at 9 with regular fsb so its at 2.4ghz. when i change the fsb to 333 and put the volts at 1.3 it restarts itself twice but then it puts it back down to 2.4 -_-
Do you have any usb components attached? If you do try unplugging them and try again.Or if you haven't already update your bios.
 
Event Ryzen
(18 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 6700k MSI Z170M Mortar  Sapphire RX470 8GB  Crucial Ballistix Sport (grey & black) 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
240GB Transcend SSD  512GB Transcend SSD Corsair H80i V2 Windows 10 Pro 
MonitorKeyboardPowerCase
LG 29UM68-P & LG 23MP48HQ-P CODE 61(MX Clears) Evga SN 550w RaidMax Hyperion (Black & Silver) 
MouseMouse PadAudioAudio
Logitech G900 Hot Eagle XL mousepad Klipsch R-14M's Presonus audiobox usb. 
AudioAudioAudio
Akai Pro MPK Mini Audio-Technica ATH-M50x, Phillips SHP9500's MXL 990/991 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Ryzen 1600x  ASROCK AB350M PRO Sapphire RX 470 8GB  Crucial Ballistic Sport LT 32GB 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
x1 Intel S3500 240GB  x2 Intel S3700 400GB  5TB Toshiba NZXT Kraken x52  
OSOSMonitorMonitor
Windows 10 Pro Fedora workstation 25  29in LG ultrawide  25in LG ultrawide 
KeyboardPowerCaseMouse
MagicForce 68(Gateron Blacks) SeaSonic 620 ???? Open Air-Haven't decided Logitech 303 
Mouse PadAudio
xxl mousepad Same as before  
  hide details  
Reply
 
Event Ryzen
(18 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 6700k MSI Z170M Mortar  Sapphire RX470 8GB  Crucial Ballistix Sport (grey & black) 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
240GB Transcend SSD  512GB Transcend SSD Corsair H80i V2 Windows 10 Pro 
MonitorKeyboardPowerCase
LG 29UM68-P & LG 23MP48HQ-P CODE 61(MX Clears) Evga SN 550w RaidMax Hyperion (Black & Silver) 
MouseMouse PadAudioAudio
Logitech G900 Hot Eagle XL mousepad Klipsch R-14M's Presonus audiobox usb. 
AudioAudioAudio
Akai Pro MPK Mini Audio-Technica ATH-M50x, Phillips SHP9500's MXL 990/991 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Ryzen 1600x  ASROCK AB350M PRO Sapphire RX 470 8GB  Crucial Ballistic Sport LT 32GB 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
x1 Intel S3500 240GB  x2 Intel S3700 400GB  5TB Toshiba NZXT Kraken x52  
OSOSMonitorMonitor
Windows 10 Pro Fedora workstation 25  29in LG ultrawide  25in LG ultrawide 
KeyboardPowerCaseMouse
MagicForce 68(Gateron Blacks) SeaSonic 620 ???? Open Air-Haven't decided Logitech 303 
Mouse PadAudio
xxl mousepad Same as before  
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel Motherboards
Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › Gigabyte GA-P35-DS3L Thread