Overclock.net › Forums › Intel › Intel - General › Figured out why E8400@ 3.6 booting slower than @ 3.0
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Figured out why E8400@ 3.6 booting slower than @ 3.0

post #1 of 15
Thread Starter 
EDIT: I found out the problem with why 3.6 was booting slower than 3.0. The issue was a Windows Vista issue, not an OC issue [I was wondering why I would pass Orthos 100% 20 hours]. Basically, when I booted, I noticed that SOMETIMES the Welcome Center would not load and when I would try to open it, the window would flash for a split second and not let me open it. I could also not open the Control Panel as well. I did some research and found out that this is an intermittent problem some Vista users were experiencing: http://www.vistax64.com/vista-genera...me-center.html

If this happens to anyone, all you need to do is call Microsoft and ask them to send you a link to download the Hotfix for this issue. Make sure you tell them all of the things you already tried or they will put you on hold atleast 5 times trying various, ineffective, newbie troubleshooting options.

Now the computer is running super fast as it should be!


Original Post:
I'm going to try to explain this as clearly as I can...I've noticed that my E8400 on stock boots faster and loads everything [Welcome Center, Object Dock, Windows Sidebar, etc.] getting to Windows faster than my E8400 at 3.6. I've done a stress test for 20 hours to see if anything happened at the 3.6 OC using Orthos...passed with flying colors...so I am confused to why this is true.

Is this an issue with not enough voltage in the NB, CPU VTT, SB, RAM...or am I just at a bad RAM divider, FSB choice?

Has this happened to anyone before?
i5-2500k
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500k @4.2 ASUS P8P67 5850 8GB [2x 4GB] Corsair XMS3 DDR3 1600 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
OCZ Vertex 2 120GB + 2Tb Samsung Spinpoint F4 DVD+/-RW DL Windows 7 Pro x64 2x Dell 24" 1920x1080 
KeyboardPowerCaseMouse
Saitek Eclipse 2 Corsair 650HX Lian-Li PC-K62 Logitech G5 
Mouse Pad
Custom 
  hide details  
Reply
i5-2500k
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500k @4.2 ASUS P8P67 5850 8GB [2x 4GB] Corsair XMS3 DDR3 1600 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
OCZ Vertex 2 120GB + 2Tb Samsung Spinpoint F4 DVD+/-RW DL Windows 7 Pro x64 2x Dell 24" 1920x1080 
KeyboardPowerCaseMouse
Saitek Eclipse 2 Corsair 650HX Lian-Li PC-K62 Logitech G5 
Mouse Pad
Custom 
  hide details  
Reply
post #2 of 15
Processor speed has very little effect on boot times.

Boot times are more ram/harddrive related.

All I can think of is if you are OCing your ram as well when you go from 3.0->3.6 it may be unstable and causing windows to load slower, or even corrupting it.
The Leviathan
(20 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 6700k @ 4.7GHz MSI Z170A Gaming M7 12GB NVIDIA Titan X (Pascal) 32GB G.Skill Ripjaws V (DDR4 3200) 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
2x 1TB Samsung 960 PRO 193TB unRAID Server 3x 140mm Noctua NF-A14 Noctua NH-D15 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 10 Pro x64 65" LG 65E6P (4K OLED) Ducky DK9008 Shine 3  Corsair AX860 
CaseMouseAudioAudio
Corsair Obsidian 750D Logitech G502 Proteus Sprectrum Denon X7200WA (Receiver) 2x Klipsch RF-7 (Front Speakers) 
AudioAudioAudioAudio
4x Klipsch RS-62 (Surround Speakers) Klipsch RC-64 (Center Speaker) 4x Klipsch CDT-5800-C II (Atmos Speakers) 2x SVS PB16-Ultra (Subwoofers) 
  hide details  
Reply
The Leviathan
(20 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 6700k @ 4.7GHz MSI Z170A Gaming M7 12GB NVIDIA Titan X (Pascal) 32GB G.Skill Ripjaws V (DDR4 3200) 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
2x 1TB Samsung 960 PRO 193TB unRAID Server 3x 140mm Noctua NF-A14 Noctua NH-D15 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 10 Pro x64 65" LG 65E6P (4K OLED) Ducky DK9008 Shine 3  Corsair AX860 
CaseMouseAudioAudio
Corsair Obsidian 750D Logitech G502 Proteus Sprectrum Denon X7200WA (Receiver) 2x Klipsch RF-7 (Front Speakers) 
AudioAudioAudioAudio
4x Klipsch RS-62 (Surround Speakers) Klipsch RC-64 (Center Speaker) 4x Klipsch CDT-5800-C II (Atmos Speakers) 2x SVS PB16-Ultra (Subwoofers) 
  hide details  
Reply
post #3 of 15
oc instability will cause vista start up to be sluggish.
Black Box 3
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsHard Drive
i7 920 4GHz 1.248 VCore Gig EX58-UD3R 5870 2x160GB Hitachi RAID 0, 500GB WD 
Optical DriveOSPowerCase
ASUS DRW-2014L1T Windows 7 Ultimate 64bit SilverStone Zeus 850w Antec 902 
  hide details  
Reply
Black Box 3
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsHard Drive
i7 920 4GHz 1.248 VCore Gig EX58-UD3R 5870 2x160GB Hitachi RAID 0, 500GB WD 
Optical DriveOSPowerCase
ASUS DRW-2014L1T Windows 7 Ultimate 64bit SilverStone Zeus 850w Antec 902 
  hide details  
Reply
post #4 of 15
Quote:
Originally Posted by Murlocke View Post
Processor speed has very little effect on boot times.

Boot times are more ram/harddrive related.

All I can think of is if you are OCing your ram as well when you go from 3.0->3.6 it may be unstable and causing windows to load slower, or even corrupting it.
That is exactly what I was going to suggest.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Q6600 G0 @ 3.6GHz (lapped) EVGA 780i SLI FTW @ 1600MHz FSB 2 x EVGA 8800GTX 768MB (SLI) @ 625/1500/2000MHz 2x2GB G.Skill PC2-8000 PQ @ 800MHz (linked to FSB) 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
2x160GB WD RAID 0, 750GB Samsung Spinpoint F1 LITE-ON 20X SATA DVD/CD RW Windows 7 Ultimate x64 Viewsonic VA2702w 27" LCD 1920x1080 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech Value 100 (beer magnet) Corsair TX 750W Cooler Master ATCS 840 Logitech SBF-90 (cheapest one on Newegg) 
Mouse Pad
Some kinda rubber thing (beer magnet) 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Q6600 G0 @ 3.6GHz (lapped) EVGA 780i SLI FTW @ 1600MHz FSB 2 x EVGA 8800GTX 768MB (SLI) @ 625/1500/2000MHz 2x2GB G.Skill PC2-8000 PQ @ 800MHz (linked to FSB) 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
2x160GB WD RAID 0, 750GB Samsung Spinpoint F1 LITE-ON 20X SATA DVD/CD RW Windows 7 Ultimate x64 Viewsonic VA2702w 27" LCD 1920x1080 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech Value 100 (beer magnet) Corsair TX 750W Cooler Master ATCS 840 Logitech SBF-90 (cheapest one on Newegg) 
Mouse Pad
Some kinda rubber thing (beer magnet) 
  hide details  
Reply
post #5 of 15
Thread Starter 
divider is at 1:1... 9multi x400mhz...RAM is not even overclocked. Wow, I just put all the settings back to the 3.6Ghz, booted twice, and it's all better now o_0.

If you're stressing CPU and RAM with the blend test in Orthos and it's fine after 20 hours, then shouldn't everything be fine?

Oh yeah, I did run MemTest for 2 hours and it passed on 960Mhz Ram
i5-2500k
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500k @4.2 ASUS P8P67 5850 8GB [2x 4GB] Corsair XMS3 DDR3 1600 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
OCZ Vertex 2 120GB + 2Tb Samsung Spinpoint F4 DVD+/-RW DL Windows 7 Pro x64 2x Dell 24" 1920x1080 
KeyboardPowerCaseMouse
Saitek Eclipse 2 Corsair 650HX Lian-Li PC-K62 Logitech G5 
Mouse Pad
Custom 
  hide details  
Reply
i5-2500k
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500k @4.2 ASUS P8P67 5850 8GB [2x 4GB] Corsair XMS3 DDR3 1600 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
OCZ Vertex 2 120GB + 2Tb Samsung Spinpoint F4 DVD+/-RW DL Windows 7 Pro x64 2x Dell 24" 1920x1080 
KeyboardPowerCaseMouse
Saitek Eclipse 2 Corsair 650HX Lian-Li PC-K62 Logitech G5 
Mouse Pad
Custom 
  hide details  
Reply
post #6 of 15
Either the OC is failing and the bios is setting speeds to below stock, or your RAM divider is making the memory slower than stock. Just ideas.
post #7 of 15
Quote:
Originally Posted by xdaseinx View Post
oc instability will cause vista start up to be sluggish.
This is what I have seen also.

I can almost tell if my OC is going to be stable by how smooth the start up screen comes up.
Work Work
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Xeon X5670 @ 3.33GHz EVGA Classified X58 (Westmere Modded) AMD 6950 2GB G. Skill Ripjaws 24GB 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung 850 EVO 500GB Scythe FUMA  Windows 10 Pro 64 NEC PA241W 
KeyboardPowerCaseMouse
Magicforce 68 (Gat. Blue) Ultra X3 1000W Dremel Modded CM Cosmos S Logitech G700 
Other
Wacom Intuos 4 
  hide details  
Reply
Work Work
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Xeon X5670 @ 3.33GHz EVGA Classified X58 (Westmere Modded) AMD 6950 2GB G. Skill Ripjaws 24GB 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung 850 EVO 500GB Scythe FUMA  Windows 10 Pro 64 NEC PA241W 
KeyboardPowerCaseMouse
Magicforce 68 (Gat. Blue) Ultra X3 1000W Dremel Modded CM Cosmos S Logitech G700 
Other
Wacom Intuos 4 
  hide details  
Reply
post #8 of 15
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by Gollie View Post
This is what I have seen also.

I can almost tell if my OC is going to be stable by how smooth the start up screen comes up.
rgr, same here. I'll see if anything happens in a few days and post back if it does.
i5-2500k
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500k @4.2 ASUS P8P67 5850 8GB [2x 4GB] Corsair XMS3 DDR3 1600 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
OCZ Vertex 2 120GB + 2Tb Samsung Spinpoint F4 DVD+/-RW DL Windows 7 Pro x64 2x Dell 24" 1920x1080 
KeyboardPowerCaseMouse
Saitek Eclipse 2 Corsair 650HX Lian-Li PC-K62 Logitech G5 
Mouse Pad
Custom 
  hide details  
Reply
i5-2500k
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500k @4.2 ASUS P8P67 5850 8GB [2x 4GB] Corsair XMS3 DDR3 1600 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
OCZ Vertex 2 120GB + 2Tb Samsung Spinpoint F4 DVD+/-RW DL Windows 7 Pro x64 2x Dell 24" 1920x1080 
KeyboardPowerCaseMouse
Saitek Eclipse 2 Corsair 650HX Lian-Li PC-K62 Logitech G5 
Mouse Pad
Custom 
  hide details  
Reply
post #9 of 15
Quote:
Originally Posted by Gollie View Post
This is what I have seen also.

I can almost tell if my OC is going to be stable by how smooth the start up screen comes up.
I noticed the EXACT same thing. When the start-up screen (Vista logo) isn't smooth and has glitches or excess hesitations, it usually isn't stable and subsequently won't pass Prime 95. It's a very simple (but NOT exact) indicator of possible instability.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Q6600 G0 @ 3.6GHz (lapped) EVGA 780i SLI FTW @ 1600MHz FSB 2 x EVGA 8800GTX 768MB (SLI) @ 625/1500/2000MHz 2x2GB G.Skill PC2-8000 PQ @ 800MHz (linked to FSB) 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
2x160GB WD RAID 0, 750GB Samsung Spinpoint F1 LITE-ON 20X SATA DVD/CD RW Windows 7 Ultimate x64 Viewsonic VA2702w 27" LCD 1920x1080 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech Value 100 (beer magnet) Corsair TX 750W Cooler Master ATCS 840 Logitech SBF-90 (cheapest one on Newegg) 
Mouse Pad
Some kinda rubber thing (beer magnet) 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Q6600 G0 @ 3.6GHz (lapped) EVGA 780i SLI FTW @ 1600MHz FSB 2 x EVGA 8800GTX 768MB (SLI) @ 625/1500/2000MHz 2x2GB G.Skill PC2-8000 PQ @ 800MHz (linked to FSB) 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
2x160GB WD RAID 0, 750GB Samsung Spinpoint F1 LITE-ON 20X SATA DVD/CD RW Windows 7 Ultimate x64 Viewsonic VA2702w 27" LCD 1920x1080 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech Value 100 (beer magnet) Corsair TX 750W Cooler Master ATCS 840 Logitech SBF-90 (cheapest one on Newegg) 
Mouse Pad
Some kinda rubber thing (beer magnet) 
  hide details  
Reply
post #10 of 15
unstable OC
Full Time Folder
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
P4 661 @ 3.6Ghz ASUS P5LD2 Geforce 6600LE 256mb 2gig DDR2-667 
Hard DriveOptical DriveOSKeyboard
Send me one plz Send me one plz Windows XP (x64?) Aspire 
PowerCaseMouseMouse Pad
Send me one plz Send me one plz Aspire Wax paper 
  hide details  
Reply
Full Time Folder
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
P4 661 @ 3.6Ghz ASUS P5LD2 Geforce 6600LE 256mb 2gig DDR2-667 
Hard DriveOptical DriveOSKeyboard
Send me one plz Send me one plz Windows XP (x64?) Aspire 
PowerCaseMouseMouse Pad
Send me one plz Send me one plz Aspire Wax paper 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel - General
Overclock.net › Forums › Intel › Intel - General › Figured out why E8400@ 3.6 booting slower than @ 3.0