Overclock.net › Forums › Graphics Cards › NVIDIA › INSANE noise on shut down
New Posts  All Forums:Forum Nav:

INSANE noise on shut down

post #1 of 20
Thread Starter 
Okay my GTX makes this loud noise when I shut down my computer / power off

Ive heard of this issue before but I dont know what its called or how to fix it

Its that insane whining sound! It scares my roommate because he thinks my computer might get damaged every time i turn my compy off
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom 9950 Black Edition @ 3.0Ghz Gigabyte mATX 785G? HD3200 IGP *Passively cooled* 2x1GB WINTEC Crap, 2x2GB Patriot | DDR2 800 1.9v 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Western Digital AAKS Series 500GB Windows 7 Enterprise x64 Custom Cooked for SPEED Samsung 58" B650 1080p Plasma Logitech DiNovo Mini 
PowerCaseMouse
Silverstone 350Watt Silent PSU Cooler Master 590 Logitech DiNovo Mini 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom 9950 Black Edition @ 3.0Ghz Gigabyte mATX 785G? HD3200 IGP *Passively cooled* 2x1GB WINTEC Crap, 2x2GB Patriot | DDR2 800 1.9v 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Western Digital AAKS Series 500GB Windows 7 Enterprise x64 Custom Cooked for SPEED Samsung 58" B650 1080p Plasma Logitech DiNovo Mini 
PowerCaseMouse
Silverstone 350Watt Silent PSU Cooler Master 590 Logitech DiNovo Mini 
  hide details  
Reply
post #2 of 20
Maybe it's the fan doing something on shutdown?
There's really no other component on the card that could make a noise. Are you sure it's coming from the card and not another component like the hard disk or casefans?
post #3 of 20
Like a very loud BEEP?

Sounds like your PSU it turning power off slightly to soon...but your 8800GTX still wants power.

Double check all the connectors and make sure both are in there firmly, i'd also just try disconnecting them all and replugging them in.
The Leviathan
(20 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 6700k @ 4.7GHz MSI Z170A Gaming M7 12GB NVIDIA Titan X (Pascal) 32GB G.Skill Ripjaws V (DDR4 3200) 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
2x 1TB Samsung 960 PRO 193TB unRAID Server 3x 140mm Noctua NF-A14 Noctua NH-D15 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 10 Pro x64 65" LG 65E6P (4K OLED) Ducky DK9008 Shine 3  Corsair AX860 
CaseMouseAudioAudio
Corsair Obsidian 750D Logitech G502 Proteus Sprectrum Denon X7200WA (Receiver) 2x Klipsch RF-7 (Front Speakers) 
AudioAudioAudioAudio
4x Klipsch RS-62 (Surround Speakers) Klipsch RC-64 (Center Speaker) 4x Klipsch CDT-5800-C II (Atmos Speakers) 2x SVS PB16-Ultra (Subwoofers) 
  hide details  
Reply
The Leviathan
(20 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 6700k @ 4.7GHz MSI Z170A Gaming M7 12GB NVIDIA Titan X (Pascal) 32GB G.Skill Ripjaws V (DDR4 3200) 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
2x 1TB Samsung 960 PRO 193TB unRAID Server 3x 140mm Noctua NF-A14 Noctua NH-D15 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 10 Pro x64 65" LG 65E6P (4K OLED) Ducky DK9008 Shine 3  Corsair AX860 
CaseMouseAudioAudio
Corsair Obsidian 750D Logitech G502 Proteus Sprectrum Denon X7200WA (Receiver) 2x Klipsch RF-7 (Front Speakers) 
AudioAudioAudioAudio
4x Klipsch RS-62 (Surround Speakers) Klipsch RC-64 (Center Speaker) 4x Klipsch CDT-5800-C II (Atmos Speakers) 2x SVS PB16-Ultra (Subwoofers) 
  hide details  
Reply
post #4 of 20
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by Murlocke View Post
Like a very loud BEEP?

Sounds like your PSU it turning power off slightly to soon...but your 8800GTX still wants power.

Double check all the connectors and make sure both are in there firmly, i'd also just try disconnecting them all and replugging them in.
Ive completly dismantled every part, re built it, then did it one more time (I built the computer, removed it for an open bench test, then re built)

It still does this!

And it could be my PSU shutting off early, Like i said ive heard this issue before - its with the Gfx card wanting more power than it can get


edit
Its not really a BEEP...but close to it..
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom 9950 Black Edition @ 3.0Ghz Gigabyte mATX 785G? HD3200 IGP *Passively cooled* 2x1GB WINTEC Crap, 2x2GB Patriot | DDR2 800 1.9v 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Western Digital AAKS Series 500GB Windows 7 Enterprise x64 Custom Cooked for SPEED Samsung 58" B650 1080p Plasma Logitech DiNovo Mini 
PowerCaseMouse
Silverstone 350Watt Silent PSU Cooler Master 590 Logitech DiNovo Mini 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom 9950 Black Edition @ 3.0Ghz Gigabyte mATX 785G? HD3200 IGP *Passively cooled* 2x1GB WINTEC Crap, 2x2GB Patriot | DDR2 800 1.9v 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Western Digital AAKS Series 500GB Windows 7 Enterprise x64 Custom Cooked for SPEED Samsung 58" B650 1080p Plasma Logitech DiNovo Mini 
PowerCaseMouse
Silverstone 350Watt Silent PSU Cooler Master 590 Logitech DiNovo Mini 
  hide details  
Reply
post #5 of 20
Sounds like a PSU issue. Try to RMA it.
post #6 of 20
Try a different PSU if possible.

I had that exact same PSU hooked up to two 8800GTXs and had no problems. However my RL friend recently purchased that PSU, and he has gotten THREE faulty ones in a row. (PC&C Quality going down hill or just very bad luck?... who knows)
The Leviathan
(20 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 6700k @ 4.7GHz MSI Z170A Gaming M7 12GB NVIDIA Titan X (Pascal) 32GB G.Skill Ripjaws V (DDR4 3200) 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
2x 1TB Samsung 960 PRO 193TB unRAID Server 3x 140mm Noctua NF-A14 Noctua NH-D15 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 10 Pro x64 65" LG 65E6P (4K OLED) Ducky DK9008 Shine 3  Corsair AX860 
CaseMouseAudioAudio
Corsair Obsidian 750D Logitech G502 Proteus Sprectrum Denon X7200WA (Receiver) 2x Klipsch RF-7 (Front Speakers) 
AudioAudioAudioAudio
4x Klipsch RS-62 (Surround Speakers) Klipsch RC-64 (Center Speaker) 4x Klipsch CDT-5800-C II (Atmos Speakers) 2x SVS PB16-Ultra (Subwoofers) 
  hide details  
Reply
The Leviathan
(20 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 6700k @ 4.7GHz MSI Z170A Gaming M7 12GB NVIDIA Titan X (Pascal) 32GB G.Skill Ripjaws V (DDR4 3200) 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
2x 1TB Samsung 960 PRO 193TB unRAID Server 3x 140mm Noctua NF-A14 Noctua NH-D15 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 10 Pro x64 65" LG 65E6P (4K OLED) Ducky DK9008 Shine 3  Corsair AX860 
CaseMouseAudioAudio
Corsair Obsidian 750D Logitech G502 Proteus Sprectrum Denon X7200WA (Receiver) 2x Klipsch RF-7 (Front Speakers) 
AudioAudioAudioAudio
4x Klipsch RS-62 (Surround Speakers) Klipsch RC-64 (Center Speaker) 4x Klipsch CDT-5800-C II (Atmos Speakers) 2x SVS PB16-Ultra (Subwoofers) 
  hide details  
Reply
post #7 of 20
Ya I used to have this kind of whistle with my old GTX, especially in ATI Tool, something related to caps, but didn't occur on shutdown.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 6850K 4.3GHz (100x43) 1.355v Evga X99 Classified BIOS 2.03 Gigabyte Aorus Xtreme 1080ti G.SKILL 4x4GB 3200MHz 16-16-16-36 1T 1.35v 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Samsung SM961 1TB NVMe + 1TB Samsung 840 Evo External Asus drive 2x MCP655 in independent loops Windows 7 Pro 64-bit 
MonitorKeyboardPowerCase
Philips BDM4065UC 40" 4K Logitech G19 Evga 1200 P2 Enthoo Pro M 
MouseAudio
Logitech G900 Asus Essence XT II PCIe 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 6850K 4.3GHz (100x43) 1.355v Evga X99 Classified BIOS 2.03 Gigabyte Aorus Xtreme 1080ti G.SKILL 4x4GB 3200MHz 16-16-16-36 1T 1.35v 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Samsung SM961 1TB NVMe + 1TB Samsung 840 Evo External Asus drive 2x MCP655 in independent loops Windows 7 Pro 64-bit 
MonitorKeyboardPowerCase
Philips BDM4065UC 40" 4K Logitech G19 Evga 1200 P2 Enthoo Pro M 
MouseAudio
Logitech G900 Asus Essence XT II PCIe 
  hide details  
Reply
post #8 of 20
It is a PSU I had the same issue. Make sure that both PCI-E's are plugged in snugg. Mine what like this crazy air horn, lol. I figured it out trying to trouble shoot it and forgot to plug-in one of the PCI=E's and there it was.
Bone
(8 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 4790k Gigabyte Gaming 7 z97 EVGA 980Ti Classified EVGA DDR3 2400MHz 
Hard DriveCoolingOSPower
Crucial MX300 275GB M.2 Custom Watercool CPU only Windows 10 EVGA SuperNOVA 1000 G2 
  hide details  
Reply
Bone
(8 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 4790k Gigabyte Gaming 7 z97 EVGA 980Ti Classified EVGA DDR3 2400MHz 
Hard DriveCoolingOSPower
Crucial MX300 275GB M.2 Custom Watercool CPU only Windows 10 EVGA SuperNOVA 1000 G2 
  hide details  
Reply
post #9 of 20
This has been posted in another thread . It seems to be the psu cutting power before the 8800 wants it to.
P.S. I have this problem too!
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD X6 1055t @ 4GHz 1.45v GA-890FXA-UD5 Diamond 4870x2 4gb Corsair Dominator 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Gskill 60GB Phoenix Pro + 1TB WD Green Win 7 x64 Dell U2311H Filco Tenkeyless Blue Cherry "Otaku" 
PowerCaseMouse
Antec 850w Quattro Lian Li PC-A05N Modded Logitech G500 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD X6 1055t @ 4GHz 1.45v GA-890FXA-UD5 Diamond 4870x2 4gb Corsair Dominator 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Gskill 60GB Phoenix Pro + 1TB WD Green Win 7 x64 Dell U2311H Filco Tenkeyless Blue Cherry "Otaku" 
PowerCaseMouse
Antec 850w Quattro Lian Li PC-A05N Modded Logitech G500 
  hide details  
Reply
post #10 of 20
If it's a high pitch (like air horn) annoying sound, theres low or no voltage to the card. Check power to the card.
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: NVIDIA
Overclock.net › Forums › Graphics Cards › NVIDIA › INSANE noise on shut down