Overclock.net › Forums › Graphics Cards › NVIDIA › NVIDIA Drivers and Overclocking Software › Video O/C Issue or ? I am stumped.
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Video O/C Issue or ? I am stumped.

post #1 of 9
Thread Starter 
I am having a slight issue here...

For some reason I get Green and purple lines in 2 videos I have (random video files (same source), divx i assume when not having the codec i hope), after about 5 min of playback. It also causes the mouse to get hieroglyphics on it and lock the system if I try to do anything. I'm at a dead end here... I installed divx / xvid codecs this morning. Video player = WMP 11. Haven't tried anything else yet as I am at work. I let an episode of heroes play this morning as I was getting ready for work and didn't see the issue. This happened within the first 5 minutes mind you last night.

E8400 CPU @ 3.6(9x400)ghz on 1.29v and 1.3v fsb. MCP at 1.525 SCP at
1.4?. Memory at 2.0v. And SCP<>MCP at 1.35v. CPU sits at 37c idle and
45 when running orthos (haven't had a chance to let it run for 12+ hours).

XFX Alpha Dog 8800gts g92 (512mb) SLI w/ 174.70 drivers then Driver Clean back to 169.21 same issue and updated to 169.44. Sits at 50C(atitool) w/ fans at 40% in riva
tuner.

Card Default (what im sitting at now) 650 / 1625 / 970

What i had the card w/ no 3d errors 705 / 1905 / 1005

I did have card of to stable after using ati tool with no errors on
the 3d scan test. I have played WoW for 12 hours and let the system
sit an have ran 3dmark 2006 with no errors.

Anyone have any ideas? Is it just the g92's and their drivers? Or is
this a hardware issue? (hard to believe cause of the 12 hour gaming
session / 6 hour test on ati tool) Could I of damaged the cards? I see posts about these cards
going WAY higher... Plus I always checked my temps on them and they
were never above 62c with atitool running the 3d test or 3dmark going.




System is sufficiently cooled, specs are below:

Windows XP 32 Bit (vista 32 Bit Dual Boot, haven't touched vista yet though)

EVGA nForce 780i

Antec 900 case w/ all fans on medium

Thermaltake P0310 cooler w/ as5.

PATRIOT PVS24G6400LLK 4gb kit (2gb x 2) viper pc2-6400 800mhz 4-4-4-12 240
***unlinked sitting at 800mhz 5-5-5-12-2t

SEAGATE 750gb ST3750640AS SATA300 16mb 7200rpm

THERMALTAKE W0106RU toughpower 700w modularized ATX 12v v2.2 nvidia quad-sli / 80 plus certified active pfc power supply

(thread was posted on a few diff sites for multiple responses)
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
e8400 @3.6/1.30v evga 780i XFX 8800gts 512 G92 SLI PATRIOT viper pc2-6400 800mhz 
Hard DriveOSMonitorPower
750gb SATA300 16mb 7200rpm XP 32 bit / vista 32 bit Dell 20.1WS Ultrasharp THERMALTAKE W0106RU toughpower 700w modularized 
CaseMouseMouse Pad
Antec 900 razer boomslang func 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
e8400 @3.6/1.30v evga 780i XFX 8800gts 512 G92 SLI PATRIOT viper pc2-6400 800mhz 
Hard DriveOSMonitorPower
750gb SATA300 16mb 7200rpm XP 32 bit / vista 32 bit Dell 20.1WS Ultrasharp THERMALTAKE W0106RU toughpower 700w modularized 
CaseMouseMouse Pad
Antec 900 razer boomslang func 
  hide details  
Reply
post #2 of 9
So you had it overclocked, noticed things going south and set everything back to the stock clocks? If that's correct try running those videos again, stress tests, etc and see what happens.

There -is- a possibility that you may have damaged your card or the drivers may just have decided to take a vacation in which case do a complete uninstall using Driver Cleaner Pro and reinstall them.

Even if the card is damaged you have an XFX and they'll repair or replace without any questions asked.
Original Nutta!
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i3 530 Gigabyte H55M-USB3 Sapphire 6850 Toxic Edition 2x2GB Corsair Dominator 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
60GB Muskin Callisto Deluxe, 640GB WD Caviar Black LG GH22NS50 22X DVD Writer Windows 7 Ultimate x64 LG W2242T 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Arctosa SilverStone Strider 750w Gold Corsair Graphite White 600T Cooler Master Storm Sentinel Advanced 
Mouse Pad
Thermaltake Dasher 
  hide details  
Reply
Original Nutta!
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i3 530 Gigabyte H55M-USB3 Sapphire 6850 Toxic Edition 2x2GB Corsair Dominator 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
60GB Muskin Callisto Deluxe, 640GB WD Caviar Black LG GH22NS50 22X DVD Writer Windows 7 Ultimate x64 LG W2242T 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Arctosa SilverStone Strider 750w Gold Corsair Graphite White 600T Cooler Master Storm Sentinel Advanced 
Mouse Pad
Thermaltake Dasher 
  hide details  
Reply
post #3 of 9
Thread Starter 
I am still at 3.6ghz o the processor at 1.2999v. but i clocked the video cards back down to stock because i thought that was causing it.

Doesn't look to be the case though, i am going to play with my voltage on the processor a little bit as i have heard that it could be causing the issue and nothing to do with video cards(which seems to be the case from the atitool 5 hour test)
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
e8400 @3.6/1.30v evga 780i XFX 8800gts 512 G92 SLI PATRIOT viper pc2-6400 800mhz 
Hard DriveOSMonitorPower
750gb SATA300 16mb 7200rpm XP 32 bit / vista 32 bit Dell 20.1WS Ultrasharp THERMALTAKE W0106RU toughpower 700w modularized 
CaseMouseMouse Pad
Antec 900 razer boomslang func 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
e8400 @3.6/1.30v evga 780i XFX 8800gts 512 G92 SLI PATRIOT viper pc2-6400 800mhz 
Hard DriveOSMonitorPower
750gb SATA300 16mb 7200rpm XP 32 bit / vista 32 bit Dell 20.1WS Ultrasharp THERMALTAKE W0106RU toughpower 700w modularized 
CaseMouseMouse Pad
Antec 900 razer boomslang func 
  hide details  
Reply
post #4 of 9
While I won't say that your CPU overclock isn't what's causing the problem it has always been my video card in the past when they graphics ended up screwed.

If you think that may be the cause then I'd suggest returning your system back to it's stock settings. CPU, RAM, video card, any tweaks you've done...the whole thing.

Then see if you notice it again. If not, overclock one part at a time and test again. Hopefully that will help you zero in on the problem component.
Original Nutta!
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i3 530 Gigabyte H55M-USB3 Sapphire 6850 Toxic Edition 2x2GB Corsair Dominator 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
60GB Muskin Callisto Deluxe, 640GB WD Caviar Black LG GH22NS50 22X DVD Writer Windows 7 Ultimate x64 LG W2242T 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Arctosa SilverStone Strider 750w Gold Corsair Graphite White 600T Cooler Master Storm Sentinel Advanced 
Mouse Pad
Thermaltake Dasher 
  hide details  
Reply
Original Nutta!
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i3 530 Gigabyte H55M-USB3 Sapphire 6850 Toxic Edition 2x2GB Corsair Dominator 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
60GB Muskin Callisto Deluxe, 640GB WD Caviar Black LG GH22NS50 22X DVD Writer Windows 7 Ultimate x64 LG W2242T 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Arctosa SilverStone Strider 750w Gold Corsair Graphite White 600T Cooler Master Storm Sentinel Advanced 
Mouse Pad
Thermaltake Dasher 
  hide details  
Reply
post #5 of 9
Thread Starter 
well....after some testing last night and reading a tad more on my ram here are the settings that i accomplished stability on the processor with.

3.6ghz
1600x4]
1.31875v cpu
ddr @800mhz
4-4-4-12-2t (what my ram is supposed to be at)
2.2v on the ram as per manufacturer
fsb = 1.2v
spp 1.40 (auto)
mcp 1.525
spp<>mcp 1.25

Video cards sitting at stock settings in SLI with 169.44 beta drivers from nvidia's website.



So I booted up WMP 11 again and tried a diff video and after about 5 minutes, it did the same thing (green lines / purple lines. I was able to use the system but the mouse cursor was f'd and it had blurry images when i tried opening start menu / explorer)

I think by having ATItool and Orthos running or 5 hours and testing both the video card / cpu that i can safely say it is either:

1) Video Card Drivers (with my 8800 gts 512mb g92 alpha dogs in SLI)
2) WMP 11 having conflicts with my hardware (possibly codecs? I installed divx / xvid)

I also downloaded VLC and WMP classic...havent had time to let them run and see though.

Would everyone agree that it is NOT the cpu / video cards being f'd?

Thanks for reading
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
e8400 @3.6/1.30v evga 780i XFX 8800gts 512 G92 SLI PATRIOT viper pc2-6400 800mhz 
Hard DriveOSMonitorPower
750gb SATA300 16mb 7200rpm XP 32 bit / vista 32 bit Dell 20.1WS Ultrasharp THERMALTAKE W0106RU toughpower 700w modularized 
CaseMouseMouse Pad
Antec 900 razer boomslang func 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
e8400 @3.6/1.30v evga 780i XFX 8800gts 512 G92 SLI PATRIOT viper pc2-6400 800mhz 
Hard DriveOSMonitorPower
750gb SATA300 16mb 7200rpm XP 32 bit / vista 32 bit Dell 20.1WS Ultrasharp THERMALTAKE W0106RU toughpower 700w modularized 
CaseMouseMouse Pad
Antec 900 razer boomslang func 
  hide details  
Reply
post #6 of 9
VLC is my media player of choice. I haven't had to download a codec yet. If those videos play without any issues in that then I would agree that it isn't your CPU or your card.

I'd imagine that it wouldn't be your CPU anyway but the card is a possibility.
Original Nutta!
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i3 530 Gigabyte H55M-USB3 Sapphire 6850 Toxic Edition 2x2GB Corsair Dominator 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
60GB Muskin Callisto Deluxe, 640GB WD Caviar Black LG GH22NS50 22X DVD Writer Windows 7 Ultimate x64 LG W2242T 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Arctosa SilverStone Strider 750w Gold Corsair Graphite White 600T Cooler Master Storm Sentinel Advanced 
Mouse Pad
Thermaltake Dasher 
  hide details  
Reply
Original Nutta!
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i3 530 Gigabyte H55M-USB3 Sapphire 6850 Toxic Edition 2x2GB Corsair Dominator 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
60GB Muskin Callisto Deluxe, 640GB WD Caviar Black LG GH22NS50 22X DVD Writer Windows 7 Ultimate x64 LG W2242T 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Arctosa SilverStone Strider 750w Gold Corsair Graphite White 600T Cooler Master Storm Sentinel Advanced 
Mouse Pad
Thermaltake Dasher 
  hide details  
Reply
post #7 of 9
Thread Starter 
the only problem i have with VLC is that when you fast forward it screws up the video....
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
e8400 @3.6/1.30v evga 780i XFX 8800gts 512 G92 SLI PATRIOT viper pc2-6400 800mhz 
Hard DriveOSMonitorPower
750gb SATA300 16mb 7200rpm XP 32 bit / vista 32 bit Dell 20.1WS Ultrasharp THERMALTAKE W0106RU toughpower 700w modularized 
CaseMouseMouse Pad
Antec 900 razer boomslang func 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
e8400 @3.6/1.30v evga 780i XFX 8800gts 512 G92 SLI PATRIOT viper pc2-6400 800mhz 
Hard DriveOSMonitorPower
750gb SATA300 16mb 7200rpm XP 32 bit / vista 32 bit Dell 20.1WS Ultrasharp THERMALTAKE W0106RU toughpower 700w modularized 
CaseMouseMouse Pad
Antec 900 razer boomslang func 
  hide details  
Reply
post #8 of 9
Very true.

How'd things work out for you? Any improvement?
Original Nutta!
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i3 530 Gigabyte H55M-USB3 Sapphire 6850 Toxic Edition 2x2GB Corsair Dominator 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
60GB Muskin Callisto Deluxe, 640GB WD Caviar Black LG GH22NS50 22X DVD Writer Windows 7 Ultimate x64 LG W2242T 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Arctosa SilverStone Strider 750w Gold Corsair Graphite White 600T Cooler Master Storm Sentinel Advanced 
Mouse Pad
Thermaltake Dasher 
  hide details  
Reply
Original Nutta!
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i3 530 Gigabyte H55M-USB3 Sapphire 6850 Toxic Edition 2x2GB Corsair Dominator 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
60GB Muskin Callisto Deluxe, 640GB WD Caviar Black LG GH22NS50 22X DVD Writer Windows 7 Ultimate x64 LG W2242T 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Arctosa SilverStone Strider 750w Gold Corsair Graphite White 600T Cooler Master Storm Sentinel Advanced 
Mouse Pad
Thermaltake Dasher 
  hide details  
Reply
post #9 of 9
Thread Starter 
well, good news i think. I let the video play in Windows Media Player Classic for 25 minutes and it worked fine...I also was playing WoW at the same time.

I think it was just a conflict with drivers and the cards in WMP11...
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
e8400 @3.6/1.30v evga 780i XFX 8800gts 512 G92 SLI PATRIOT viper pc2-6400 800mhz 
Hard DriveOSMonitorPower
750gb SATA300 16mb 7200rpm XP 32 bit / vista 32 bit Dell 20.1WS Ultrasharp THERMALTAKE W0106RU toughpower 700w modularized 
CaseMouseMouse Pad
Antec 900 razer boomslang func 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
e8400 @3.6/1.30v evga 780i XFX 8800gts 512 G92 SLI PATRIOT viper pc2-6400 800mhz 
Hard DriveOSMonitorPower
750gb SATA300 16mb 7200rpm XP 32 bit / vista 32 bit Dell 20.1WS Ultrasharp THERMALTAKE W0106RU toughpower 700w modularized 
CaseMouseMouse Pad
Antec 900 razer boomslang func 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
Overclock.net › Forums › Graphics Cards › NVIDIA › NVIDIA Drivers and Overclocking Software › Video O/C Issue or ? I am stumped.