Overclock.net › Forums › Software, Programming and Coding › Networking & Security › Network speed issues.
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Network speed issues.

post #1 of 12
Thread Starter 
Hi there guys. Wondering if you could help me out a little. Here's my problem:

For as long as I can remember my network speed has always been a little slow. It's only since I got vista i found out how slow it really was. I'ts hovering at about 3-4MB/s when transfering data to and from different machines on the network. As I understand it, on 100Mb/s network I should be getting around 9-10MB/s transfer rate, right?

You're going to have to bare with me, as this is a strange one.

Righto. I have eliminated the router as the problem as I hooked up two of my computers together via ethernet. There was no router involved and I still get the same transfer speed.

Next. I have eliminated the possibility of Vista being the problem, as I am still getting around the same transfer speed in my remaining Windows XP PRO computer.

I have eliminated the network card in my computers, as one of the laptops is connected via wireless and is stilll getting a slow speed. Even though it's wireless, as I understand it I should still be getting more than 4MB/s transfer speeds.

It's really got my mind going. Why the hell is there a slow transfer rate?
My System
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7-7700k Asus Maximus IX Hero EVGA GTX 1080 Ti 16GB Corsair Vengeance LED 3200 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Samsung 960 Evo NVme Corsair Neutron GTX 240GB Mushkin Chronos 480GB Toshiba 1TB 
Hard DriveCoolingOSMonitor
OCZ Vertex 3 120GB NZXT Kraken X62 Windows 10 x64 Pro Dell S2716DG 
KeyboardPowerCaseMouse
Corsair K90 Corsair AX850 NZXT S340 Elite White Steelseries Rival 
Mouse PadAudio
Razer Goliathus Asus Xonar STX 
  hide details  
Reply
My System
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7-7700k Asus Maximus IX Hero EVGA GTX 1080 Ti 16GB Corsair Vengeance LED 3200 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Samsung 960 Evo NVme Corsair Neutron GTX 240GB Mushkin Chronos 480GB Toshiba 1TB 
Hard DriveCoolingOSMonitor
OCZ Vertex 3 120GB NZXT Kraken X62 Windows 10 x64 Pro Dell S2716DG 
KeyboardPowerCaseMouse
Corsair K90 Corsair AX850 NZXT S340 Elite White Steelseries Rival 
Mouse PadAudio
Razer Goliathus Asus Xonar STX 
  hide details  
Reply
post #2 of 12
On Vista: Disable unneeded IPv6 protocol and the firewall then tweak Vista network settings.

Hope that helps
Under-Utilized
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
3570K Z77-D3H XFX RX480 RS Corsair Vengeance 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
HyperX 3K 120GB 3TB Storage Hyper 212 Plus Windows 10 
MonitorKeyboardPowerMouse
24" CFG70  SideWinder X6 550 Watt Logitech G602 
Mouse PadAudio
Razer eXactMat X Objective2 +ODAC 
  hide details  
Reply
Under-Utilized
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
3570K Z77-D3H XFX RX480 RS Corsair Vengeance 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
HyperX 3K 120GB 3TB Storage Hyper 212 Plus Windows 10 
MonitorKeyboardPowerMouse
24" CFG70  SideWinder X6 550 Watt Logitech G602 
Mouse PadAudio
Razer eXactMat X Objective2 +ODAC 
  hide details  
Reply
post #3 of 12
Thread Starter 
Okay thanks for the suggestions i'm going to reboot in a few hours when my file copying has been completed. You see, i'm copying about 600GB's stuff to my 1TB network drive at 4Mb/s. It's been going since wednesday evening. Unfortunatly it doesn't have a USB interface so I'm having to do it the hard way.
My System
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7-7700k Asus Maximus IX Hero EVGA GTX 1080 Ti 16GB Corsair Vengeance LED 3200 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Samsung 960 Evo NVme Corsair Neutron GTX 240GB Mushkin Chronos 480GB Toshiba 1TB 
Hard DriveCoolingOSMonitor
OCZ Vertex 3 120GB NZXT Kraken X62 Windows 10 x64 Pro Dell S2716DG 
KeyboardPowerCaseMouse
Corsair K90 Corsair AX850 NZXT S340 Elite White Steelseries Rival 
Mouse PadAudio
Razer Goliathus Asus Xonar STX 
  hide details  
Reply
My System
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7-7700k Asus Maximus IX Hero EVGA GTX 1080 Ti 16GB Corsair Vengeance LED 3200 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Samsung 960 Evo NVme Corsair Neutron GTX 240GB Mushkin Chronos 480GB Toshiba 1TB 
Hard DriveCoolingOSMonitor
OCZ Vertex 3 120GB NZXT Kraken X62 Windows 10 x64 Pro Dell S2716DG 
KeyboardPowerCaseMouse
Corsair K90 Corsair AX850 NZXT S340 Elite White Steelseries Rival 
Mouse PadAudio
Razer Goliathus Asus Xonar STX 
  hide details  
Reply
post #4 of 12
Just becuase it says 100mb/s doesn't mean you are really getting that, just means youm could go as high as that...
Just look at your bill to see what u pay for, the go check it at a site like
www.speakeasy.net (bottom right) Then you will be able to see your true speed
Juiced Up
(11 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-4790K MSI Z97 GAMING 5 VisionTek Radeon R9 290X G.SKILL Sniper Series  
Hard DriveCoolingOSPower
Samsung EVO 840 Cooler Master Seidon 120V – with 120mm Radiator... Windows 8.1 Corsair Professional Series HX650W  
CaseMouseAudio
Cooler Master HAF 932 Advanced  G500 XFI-Titantium 
  hide details  
Reply
Juiced Up
(11 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-4790K MSI Z97 GAMING 5 VisionTek Radeon R9 290X G.SKILL Sniper Series  
Hard DriveCoolingOSPower
Samsung EVO 840 Cooler Master Seidon 120V – with 120mm Radiator... Windows 8.1 Corsair Professional Series HX650W  
CaseMouseAudio
Cooler Master HAF 932 Advanced  G500 XFI-Titantium 
  hide details  
Reply
post #5 of 12
Thread Starter 
I'm talking about my network speed, not internet speed
My System
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7-7700k Asus Maximus IX Hero EVGA GTX 1080 Ti 16GB Corsair Vengeance LED 3200 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Samsung 960 Evo NVme Corsair Neutron GTX 240GB Mushkin Chronos 480GB Toshiba 1TB 
Hard DriveCoolingOSMonitor
OCZ Vertex 3 120GB NZXT Kraken X62 Windows 10 x64 Pro Dell S2716DG 
KeyboardPowerCaseMouse
Corsair K90 Corsair AX850 NZXT S340 Elite White Steelseries Rival 
Mouse PadAudio
Razer Goliathus Asus Xonar STX 
  hide details  
Reply
My System
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7-7700k Asus Maximus IX Hero EVGA GTX 1080 Ti 16GB Corsair Vengeance LED 3200 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Samsung 960 Evo NVme Corsair Neutron GTX 240GB Mushkin Chronos 480GB Toshiba 1TB 
Hard DriveCoolingOSMonitor
OCZ Vertex 3 120GB NZXT Kraken X62 Windows 10 x64 Pro Dell S2716DG 
KeyboardPowerCaseMouse
Corsair K90 Corsair AX850 NZXT S340 Elite White Steelseries Rival 
Mouse PadAudio
Razer Goliathus Asus Xonar STX 
  hide details  
Reply
post #6 of 12
This helped my speeds a bit. My problem is I have premium RR, and I use powerusenet with Newsbin Pro, and I encrypt my traffic. Normally I get 14 Mbps.

Now, I'll start at 14, and after a minute or two, it dips to 8 - 10. Sometimes it just drops to 0 - 50kbps for a bit, and then shoots back to 8.

I've replaced my router, and my cable modem. Still getting the issue.

I feel better having done the above, but I'm still only at 8.6 right now.

Am I being packet shaped? Has RR upgraded to get past my SSL?
Optimus Prime 95
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
q6600 (G0) @ 3.6; lapped EVGA 780i MSI 8800GT 512MB SLI 4x1GB Ballistix 8500 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
750Gb Samsung f1 Lite-On AIO Lightscribe Vista 64 Ultimate Sanyo PLV-Z4 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech Crapola Special 700W Rocketfish Antec 900 ULTIMATE, so you know it's serious... Logitech Crapola Special 
  hide details  
Reply
Optimus Prime 95
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
q6600 (G0) @ 3.6; lapped EVGA 780i MSI 8800GT 512MB SLI 4x1GB Ballistix 8500 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
750Gb Samsung f1 Lite-On AIO Lightscribe Vista 64 Ultimate Sanyo PLV-Z4 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech Crapola Special 700W Rocketfish Antec 900 ULTIMATE, so you know it's serious... Logitech Crapola Special 
  hide details  
Reply
post #7 of 12
See, and just now, my connection dropped completely. My systray network went to local only, burped, and after five seconds, the WAN came back up.

WHY IS MY WAN BURPING??!

I have literally replaced all equipment: network adapter, router, and cable modem, and still getting the problem.

This is since I re-built my rig and installed vista 64, but I was using vista 32 and 64 on my old rig, and never had this problem.

Its driving me CRAZY@!
Optimus Prime 95
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
q6600 (G0) @ 3.6; lapped EVGA 780i MSI 8800GT 512MB SLI 4x1GB Ballistix 8500 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
750Gb Samsung f1 Lite-On AIO Lightscribe Vista 64 Ultimate Sanyo PLV-Z4 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech Crapola Special 700W Rocketfish Antec 900 ULTIMATE, so you know it's serious... Logitech Crapola Special 
  hide details  
Reply
Optimus Prime 95
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
q6600 (G0) @ 3.6; lapped EVGA 780i MSI 8800GT 512MB SLI 4x1GB Ballistix 8500 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
750Gb Samsung f1 Lite-On AIO Lightscribe Vista 64 Ultimate Sanyo PLV-Z4 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech Crapola Special 700W Rocketfish Antec 900 ULTIMATE, so you know it's serious... Logitech Crapola Special 
  hide details  
Reply
post #8 of 12
Sorry, I'm hijacking. I'll post a separate thread...
Optimus Prime 95
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
q6600 (G0) @ 3.6; lapped EVGA 780i MSI 8800GT 512MB SLI 4x1GB Ballistix 8500 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
750Gb Samsung f1 Lite-On AIO Lightscribe Vista 64 Ultimate Sanyo PLV-Z4 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech Crapola Special 700W Rocketfish Antec 900 ULTIMATE, so you know it's serious... Logitech Crapola Special 
  hide details  
Reply
Optimus Prime 95
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
q6600 (G0) @ 3.6; lapped EVGA 780i MSI 8800GT 512MB SLI 4x1GB Ballistix 8500 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
750Gb Samsung f1 Lite-On AIO Lightscribe Vista 64 Ultimate Sanyo PLV-Z4 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech Crapola Special 700W Rocketfish Antec 900 ULTIMATE, so you know it's serious... Logitech Crapola Special 
  hide details  
Reply
post #9 of 12
Thread Starter 
No problem man. I'm really wanting to sort this out. I really don't think it's vista either because I tried it on 2 XP machines with both completley different specs and the transfer speed was still the same. I was thinking about replacing the router but i really don't think it will make a difference.
My System
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7-7700k Asus Maximus IX Hero EVGA GTX 1080 Ti 16GB Corsair Vengeance LED 3200 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Samsung 960 Evo NVme Corsair Neutron GTX 240GB Mushkin Chronos 480GB Toshiba 1TB 
Hard DriveCoolingOSMonitor
OCZ Vertex 3 120GB NZXT Kraken X62 Windows 10 x64 Pro Dell S2716DG 
KeyboardPowerCaseMouse
Corsair K90 Corsair AX850 NZXT S340 Elite White Steelseries Rival 
Mouse PadAudio
Razer Goliathus Asus Xonar STX 
  hide details  
Reply
My System
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7-7700k Asus Maximus IX Hero EVGA GTX 1080 Ti 16GB Corsair Vengeance LED 3200 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Samsung 960 Evo NVme Corsair Neutron GTX 240GB Mushkin Chronos 480GB Toshiba 1TB 
Hard DriveCoolingOSMonitor
OCZ Vertex 3 120GB NZXT Kraken X62 Windows 10 x64 Pro Dell S2716DG 
KeyboardPowerCaseMouse
Corsair K90 Corsair AX850 NZXT S340 Elite White Steelseries Rival 
Mouse PadAudio
Razer Goliathus Asus Xonar STX 
  hide details  
Reply
post #10 of 12
You know I also thought maybe it was radio interference? I don't have any new FM bombs, but my downstairs neighbor might... Anyway, I hard-wired into the lan and got the same results.

It's so frustrating!
Optimus Prime 95
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
q6600 (G0) @ 3.6; lapped EVGA 780i MSI 8800GT 512MB SLI 4x1GB Ballistix 8500 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
750Gb Samsung f1 Lite-On AIO Lightscribe Vista 64 Ultimate Sanyo PLV-Z4 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech Crapola Special 700W Rocketfish Antec 900 ULTIMATE, so you know it's serious... Logitech Crapola Special 
  hide details  
Reply
Optimus Prime 95
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
q6600 (G0) @ 3.6; lapped EVGA 780i MSI 8800GT 512MB SLI 4x1GB Ballistix 8500 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
750Gb Samsung f1 Lite-On AIO Lightscribe Vista 64 Ultimate Sanyo PLV-Z4 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech Crapola Special 700W Rocketfish Antec 900 ULTIMATE, so you know it's serious... Logitech Crapola Special 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Networking & Security
Overclock.net › Forums › Software, Programming and Coding › Networking & Security › Network speed issues.