Overclock.net › Forums › Components › Sound Cards and Computer Audio › x64 means no more surround sound?
New Posts  All Forums:Forum Nav:

x64 means no more surround sound?

post #1 of 10
Thread Starter 
hey guys,

i just built a new rig and installed XP Pro x64 and Vista Ultimate x64 and for some reason cant listen to sound from my tv to my speakers except from just the front right channel.

basically, the sound is coming from the TV via the red and white (RCA?) cables via Line Out and into my Audigy 2 via Line In.

i have my Wii hooked up via Component audio/video cables and surround sound works fine. my pc also plays sound through all the speakers as well, just not TV.

ive set the speakers to 5.1 (even though im using 6.1) in Creative Audio Console and in Sound Settings in XP. i couldnt find the setting in Vista.

im using the latest drivers for each OS and doesnt work for whatever reason. what am i doing wrong?

if its any help, im using a Samsung 32" LN-T3253H

thanks!
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Q6600 G0 @ 3.6 GHz DFI Lanparty DK P35-T2RS Sapphire HD4850 @ 700/1035 2 x 2gb GSkill DDR1000 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
320gb + 2x750gb + 1tb + 2tb NEC 3550a 7 Ultimate x64 Dell Ultrasharp 2005FPW 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech DiNovo Edge Thermaltake 750w Rocketfish (Lian-Li PC-A71) Logitech MX700 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Q6600 G0 @ 3.6 GHz DFI Lanparty DK P35-T2RS Sapphire HD4850 @ 700/1035 2 x 2gb GSkill DDR1000 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
320gb + 2x750gb + 1tb + 2tb NEC 3550a 7 Ultimate x64 Dell Ultrasharp 2005FPW 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech DiNovo Edge Thermaltake 750w Rocketfish (Lian-Li PC-A71) Logitech MX700 
  hide details  
Reply
post #2 of 10
I was able to find 64bit drivers for my Creative card... and I use x64 pro. You have the on-board sound disabled in the BIOS correct?
post #3 of 10
Thread Starter 
yup, its off. ive tried to update drivers via windows update and device manager and they both say that the most updated driver is installed.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Q6600 G0 @ 3.6 GHz DFI Lanparty DK P35-T2RS Sapphire HD4850 @ 700/1035 2 x 2gb GSkill DDR1000 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
320gb + 2x750gb + 1tb + 2tb NEC 3550a 7 Ultimate x64 Dell Ultrasharp 2005FPW 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech DiNovo Edge Thermaltake 750w Rocketfish (Lian-Li PC-A71) Logitech MX700 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Q6600 G0 @ 3.6 GHz DFI Lanparty DK P35-T2RS Sapphire HD4850 @ 700/1035 2 x 2gb GSkill DDR1000 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
320gb + 2x750gb + 1tb + 2tb NEC 3550a 7 Ultimate x64 Dell Ultrasharp 2005FPW 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech DiNovo Edge Thermaltake 750w Rocketfish (Lian-Li PC-A71) Logitech MX700 
  hide details  
Reply
post #4 of 10
idk if i did something weird, but all i did was go to creative's web site and downloaded the drivers.

works every time for me, using x64 vista or whatever
Boiled In Water
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AthII x4 630 @ 3.6/2.7ghz 1.4v Gigabyte 890GPA-UD3H rev1.0 Gigabyte GTX 550 ti 1gb 1000/2000/2400 G.Skill DDR3 1600mhz 2x2gb 1.5v 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
2x1TB RAID0 WDFALS+Seagate LG DVD+RW Lightscribe Windows 7 Ultimate x64 21.5" Asus 5ms 1080p 
PowerCase
Corsair CMPSU-850TX Antec 300 
  hide details  
Reply
Boiled In Water
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AthII x4 630 @ 3.6/2.7ghz 1.4v Gigabyte 890GPA-UD3H rev1.0 Gigabyte GTX 550 ti 1gb 1000/2000/2400 G.Skill DDR3 1600mhz 2x2gb 1.5v 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
2x1TB RAID0 WDFALS+Seagate LG DVD+RW Lightscribe Windows 7 Ultimate x64 21.5" Asus 5ms 1080p 
PowerCase
Corsair CMPSU-850TX Antec 300 
  hide details  
Reply
post #5 of 10
Sounds like some bad registry entries are to blame here.. Reg cleaner anyone?
post #6 of 10
http://www.overclock.net/hardware-ne...s-w-vista.html

You can try the driver from my link. Its supposed to work very well for the older sound cards with vista.
24/7
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
2600K @ 4.5 GHz Asus P8P67 Pro Sli gtx470 825/1650/1800 OCZ 2 x 2gig 1866 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
2 600gb raid 0 / 120ssd / 2tb 7 Ultimate LG 23 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair HX1000 Cooler Master HAF-X Razer Mamba Razer Vespula 
  hide details  
Reply
24/7
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
2600K @ 4.5 GHz Asus P8P67 Pro Sli gtx470 825/1650/1800 OCZ 2 x 2gig 1866 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
2 600gb raid 0 / 120ssd / 2tb 7 Ultimate LG 23 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair HX1000 Cooler Master HAF-X Razer Mamba Razer Vespula 
  hide details  
Reply
post #7 of 10
Did you download any drivers from Creative's website?
ChemX1200
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Q6700 @ 3.6Ghz DFI UT X48 T2R VisionTek HD4870 OCZ Titanium DDR800 (2x 2Gb) 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
3x WD RE3 500Gb RAID0 On Areca1210 1x Pioneer BD-RW 1x Asus DVD-RW Lightscribe Windows 7 Ultimate X64 Dell 24" G2410 LED LCD 
KeyboardPowerCaseMouse
Unicomp Customizer 104 Corsair 850W Mod. Cables Antec 1200 Logitech Performance MX 
  hide details  
Reply
ChemX1200
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Q6700 @ 3.6Ghz DFI UT X48 T2R VisionTek HD4870 OCZ Titanium DDR800 (2x 2Gb) 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
3x WD RE3 500Gb RAID0 On Areca1210 1x Pioneer BD-RW 1x Asus DVD-RW Lightscribe Windows 7 Ultimate X64 Dell 24" G2410 LED LCD 
KeyboardPowerCaseMouse
Unicomp Customizer 104 Corsair 850W Mod. Cables Antec 1200 Logitech Performance MX 
  hide details  
Reply
post #8 of 10
are you using something like this?

http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.5143

are you sure you wires are good?

with the sound working properly except to the tv i myself dont think it is the drivers
post #9 of 10
Thread Starter 
thanks. i'll try that 3rd party driver. i am currently using the drivers from creatives website and the cables im using arent cheapo cables, but they arent exactly Monster either
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Q6600 G0 @ 3.6 GHz DFI Lanparty DK P35-T2RS Sapphire HD4850 @ 700/1035 2 x 2gb GSkill DDR1000 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
320gb + 2x750gb + 1tb + 2tb NEC 3550a 7 Ultimate x64 Dell Ultrasharp 2005FPW 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech DiNovo Edge Thermaltake 750w Rocketfish (Lian-Li PC-A71) Logitech MX700 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Q6600 G0 @ 3.6 GHz DFI Lanparty DK P35-T2RS Sapphire HD4850 @ 700/1035 2 x 2gb GSkill DDR1000 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
320gb + 2x750gb + 1tb + 2tb NEC 3550a 7 Ultimate x64 Dell Ultrasharp 2005FPW 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech DiNovo Edge Thermaltake 750w Rocketfish (Lian-Li PC-A71) Logitech MX700 
  hide details  
Reply
post #10 of 10
Thread Starter 
alright, so i installed those drivers and it got my TV tuner working flawlessly with Media Center, but still no surround sound on the TV
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Q6600 G0 @ 3.6 GHz DFI Lanparty DK P35-T2RS Sapphire HD4850 @ 700/1035 2 x 2gb GSkill DDR1000 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
320gb + 2x750gb + 1tb + 2tb NEC 3550a 7 Ultimate x64 Dell Ultrasharp 2005FPW 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech DiNovo Edge Thermaltake 750w Rocketfish (Lian-Li PC-A71) Logitech MX700 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Q6600 G0 @ 3.6 GHz DFI Lanparty DK P35-T2RS Sapphire HD4850 @ 700/1035 2 x 2gb GSkill DDR1000 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
320gb + 2x750gb + 1tb + 2tb NEC 3550a 7 Ultimate x64 Dell Ultrasharp 2005FPW 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech DiNovo Edge Thermaltake 750w Rocketfish (Lian-Li PC-A71) Logitech MX700 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Sound Cards and Computer Audio
Overclock.net › Forums › Components › Sound Cards and Computer Audio › x64 means no more surround sound?