Overclock.net › Forums › Software, Programming and Coding › Operating Systems › Windows › RAM problems in Vista x64.
New Posts  All Forums:Forum Nav:

RAM problems in Vista x64.

post #1 of 27
Thread Starter 
Hey guys, I'm having problems with my sig rig. I built this monster, and am having the strangest problem. I installed 8(4x2GB) of RAM, but Task Manager registers only 28xxGB of RAM. When I right click on Computer and go to properties, it says I have 8.00GB installed. Before you ask, yes, it is a 64bit OS, not 32.

I'm looking through my BIOS right now (on my lappy typing) but cannot find anything like "Memory Remap" Can anyone help me out? Speed is appreciated!
post #2 of 27
Did you upgrade from 2GB? If so, do you have the hotfix or SP1 installed? If you don't have those, it really shouldn't have booted, but if it did on an off chance, that may be your problem. Other than that, does your bios show the full 8GB?
post #3 of 27
Can you post a screenshot of your task manager? Also make sure you have SP1.
The Leviathan
(20 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 6700k @ 4.7GHz MSI Z170A Gaming M7 12GB NVIDIA Titan X (Pascal) 32GB G.Skill Ripjaws V (DDR4 3200) 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
2x 1TB Samsung 960 PRO 193TB unRAID Server 3x 140mm Noctua NF-A14 Noctua NH-D15 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 10 Pro x64 65" LG 65E6P (4K OLED) Ducky DK9008 Shine 3  Corsair AX860 
CaseMouseAudioAudio
Corsair Obsidian 750D Logitech G502 Proteus Sprectrum Denon X7200WA (Receiver) 2x Klipsch RF-7 (Front Speakers) 
AudioAudioAudioAudio
4x Klipsch RS-62 (Surround Speakers) Klipsch RC-64 (Center Speaker) 4x Klipsch CDT-5800-C II (Atmos Speakers) 2x SVS PB16-Ultra (Subwoofers) 
  hide details  
Reply
The Leviathan
(20 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 6700k @ 4.7GHz MSI Z170A Gaming M7 12GB NVIDIA Titan X (Pascal) 32GB G.Skill Ripjaws V (DDR4 3200) 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
2x 1TB Samsung 960 PRO 193TB unRAID Server 3x 140mm Noctua NF-A14 Noctua NH-D15 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 10 Pro x64 65" LG 65E6P (4K OLED) Ducky DK9008 Shine 3  Corsair AX860 
CaseMouseAudioAudio
Corsair Obsidian 750D Logitech G502 Proteus Sprectrum Denon X7200WA (Receiver) 2x Klipsch RF-7 (Front Speakers) 
AudioAudioAudioAudio
4x Klipsch RS-62 (Surround Speakers) Klipsch RC-64 (Center Speaker) 4x Klipsch CDT-5800-C II (Atmos Speakers) 2x SVS PB16-Ultra (Subwoofers) 
  hide details  
Reply
post #4 of 27
Quote:
Originally Posted by RussianGrimmReaper View Post
Hey guys, I'm having problems with my sig rig. I built this monster, and am having the strangest problem. I installed 8(4x2GB) of RAM, but Task Manager registers only 28xxGB of RAM. When I right click on Computer and go to properties, it says I have 8.00GB installed. Before you ask, yes, it is a 64bit OS, not 32.

I'm looking through my BIOS right now (on my lappy typing) but cannot find anything like "Memory Remap" Can anyone help me out? Speed is appreciated!
My memory remapping feature is actually listed under the chipset features in my P5E bios.
My System
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
6850K ASUS X99-AII eVGA GTX 1060 32Gb Team Vulcan DDR4 3000 Cas 15 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Samsung 960 EVO NVME Crucial M500 Seagate HDD Samsung F3 
CoolingOSMonitorKeyboard
H100i Windows 10 Pro 64 Samsung KU6300 40" Corsair K70 Vengeance 
PowerCaseMouse
Seasonic Gold 750W Phantek Enthoo Pro M Logitech G9X 
  hide details  
Reply
My System
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
6850K ASUS X99-AII eVGA GTX 1060 32Gb Team Vulcan DDR4 3000 Cas 15 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Samsung 960 EVO NVME Crucial M500 Seagate HDD Samsung F3 
CoolingOSMonitorKeyboard
H100i Windows 10 Pro 64 Samsung KU6300 40" Corsair K70 Vengeance 
PowerCaseMouse
Seasonic Gold 750W Phantek Enthoo Pro M Logitech G9X 
  hide details  
Reply
post #5 of 27
what?

show pic of task manager
My Box
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
I7 37700K ASrock Z77 Fatl1ty Pro Gigabyte G1 Gaming GTX 1080 G.SKILL RIPJAW 16GB 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Samsung 840 Pro 128GB SSD WD 250GB Samsung 850 EVO 120GB Samsung 850 EVO 500GB 
Optical DriveCoolingOSMonitor
LB Blue ray rewriter Noctuna NH-D14 Windows 10 QNIX 27" QX2710 2560x1440P 
PowerCase
Seasonic X-850w Corsair 500R 
  hide details  
Reply
My Box
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
I7 37700K ASrock Z77 Fatl1ty Pro Gigabyte G1 Gaming GTX 1080 G.SKILL RIPJAW 16GB 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Samsung 840 Pro 128GB SSD WD 250GB Samsung 850 EVO 120GB Samsung 850 EVO 500GB 
Optical DriveCoolingOSMonitor
LB Blue ray rewriter Noctuna NH-D14 Windows 10 QNIX 27" QX2710 2560x1440P 
PowerCase
Seasonic X-850w Corsair 500R 
  hide details  
Reply
post #6 of 27
Thread Starter 
When I first booted up, I only used 2GB, installed windows, then installed the rest and did all updates and installs of my programs. Screen shot coming up...

EDIT: I used windows update, if the hotfix didn't download automatically, I'd really appreciate a link.
post #7 of 27
Quote:
Originally Posted by ericeod View Post
My memory remapping feature is actually listed under the chipset features in my P5E bios.
That IS the issue. Enable memory remap and you're set.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core 2 Duo E6400 ASUS P5B-Deluxe eVGA 8800GT 512mb 4gb [2x2] G.Skill DDR2 1000 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
320gb Seagate Barracuda + 160gb LG DVDRW Windows Vista Ultimate x64 MAG 19" Widescreen 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech S510 Wireless 600w OCZ GameXStream Gigabyte 3D Aurora Logitech G5 [Second Revision] 
Mouse Pad
Black 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core 2 Duo E6400 ASUS P5B-Deluxe eVGA 8800GT 512mb 4gb [2x2] G.Skill DDR2 1000 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
320gb Seagate Barracuda + 160gb LG DVDRW Windows Vista Ultimate x64 MAG 19" Widescreen 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech S510 Wireless 600w OCZ GameXStream Gigabyte 3D Aurora Logitech G5 [Second Revision] 
Mouse Pad
Black 
  hide details  
Reply
post #8 of 27
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by l V l View Post
That IS the issue. Enable memory remap and you're set.
I can't find it, this is my first DFI board and it's driving me insane! It took me half an hour just to figure out how to set up RAID 0.
post #9 of 27
Quote:
Originally Posted by RussianGrimmReaper View Post
I can't find it, this is my first DFI board and it's driving me insane! It took me half an hour just to figure out how to set up RAID 0.
Well if you do, I know for a fact it's the issue. Just google something like Memory Remap + (board model). Might help... Just do whatever you can to find it
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core 2 Duo E6400 ASUS P5B-Deluxe eVGA 8800GT 512mb 4gb [2x2] G.Skill DDR2 1000 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
320gb Seagate Barracuda + 160gb LG DVDRW Windows Vista Ultimate x64 MAG 19" Widescreen 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech S510 Wireless 600w OCZ GameXStream Gigabyte 3D Aurora Logitech G5 [Second Revision] 
Mouse Pad
Black 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core 2 Duo E6400 ASUS P5B-Deluxe eVGA 8800GT 512mb 4gb [2x2] G.Skill DDR2 1000 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
320gb Seagate Barracuda + 160gb LG DVDRW Windows Vista Ultimate x64 MAG 19" Widescreen 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech S510 Wireless 600w OCZ GameXStream Gigabyte 3D Aurora Logitech G5 [Second Revision] 
Mouse Pad
Black 
  hide details  
Reply
post #10 of 27
Quote:
Originally Posted by RussianGrimmReaper View Post
When I first booted up, I only used 2GB, installed windows, then installed the rest and did all updates and installs of my programs. Screen shot coming up...

EDIT: I used windows update, if the hotfix didn't download automatically, I'd really appreciate a link.
If you ran updates, you have the hotfix, as I thought you did, just a precation . I think memory remapping is to blame here.
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Windows
Overclock.net › Forums › Software, Programming and Coding › Operating Systems › Windows › RAM problems in Vista x64.