Overclock.net › Forums › Components › Sound Cards and Computer Audio › what happened to my surround sound?
New Posts  All Forums:Forum Nav:

what happened to my surround sound?

post #1 of 17
Thread Starter 
hey guys, so here is the deal:

i recently "upgraded" my Audigy 2 Platinum to an XFi XtremeMusic. i currently have my Wii and LCD TV hooked up to my sound card to my speakers.

here is how everything is connected (bear with me here ):

Wii: component cables from TV to Wii, red and white audio are plugged into a component to stereo jack (Y cable)

TV: the tv is hooked up via composite red and white to stereo (another Y cable)

both Y cables are hooked up to a splitter so that my one line in can process both at the same time.

all speakers worked with the Audigy 2, but no longer with the XFi.

what the f happened??

here is how everything is plugged into my XFi

[_____] [_____] [_____] [_____]
Line In Green Black Orange

i have a 6.1 speaker setup hooked up to it.

help would be GREATLY appreciated so i can watch tv and play Wii in surround sound again
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Q6600 G0 @ 3.6 GHz DFI Lanparty DK P35-T2RS Sapphire HD4850 @ 700/1035 2 x 2gb GSkill DDR1000 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
320gb + 2x750gb + 1tb + 2tb NEC 3550a 7 Ultimate x64 Dell Ultrasharp 2005FPW 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech DiNovo Edge Thermaltake 750w Rocketfish (Lian-Li PC-A71) Logitech MX700 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Q6600 G0 @ 3.6 GHz DFI Lanparty DK P35-T2RS Sapphire HD4850 @ 700/1035 2 x 2gb GSkill DDR1000 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
320gb + 2x750gb + 1tb + 2tb NEC 3550a 7 Ultimate x64 Dell Ultrasharp 2005FPW 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech DiNovo Edge Thermaltake 750w Rocketfish (Lian-Li PC-A71) Logitech MX700 
  hide details  
Reply
post #2 of 17
are you sure you dont have a 5.1 or 7.1?

did you check all the volume levels and made sure the line in jack is not muted?
post #3 of 17
Also when you check your volume meters, make sure it didnt default back to "stereo" setup. For some reason my defaults back to that on a new driver installation.
Cube
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
i7 6700k MSI Z170A GAMING 7 ASUS STRIX 1070 ASUS STRIX 1070 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
EVGA 32GB PC4 3000 SAMSUNG EVO 840 256GB 2 TB Hitachi 2 TB Hitachi 
Optical DriveCoolingOSMonitor
BDR R/W Corsair H115i WIN 10 PRO 27" DELL S2716DG 144HZ Gsync 
KeyboardPowerCaseAudio
Razer Black Widow Ultimate Corsair RM 850X Corsair Carbide AIR 540 YAMAHA R-S202 
AudioAudio
BIC F12 AMERICA 12" DAYTON B652 AIR 
  hide details  
Reply
Cube
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
i7 6700k MSI Z170A GAMING 7 ASUS STRIX 1070 ASUS STRIX 1070 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
EVGA 32GB PC4 3000 SAMSUNG EVO 840 256GB 2 TB Hitachi 2 TB Hitachi 
Optical DriveCoolingOSMonitor
BDR R/W Corsair H115i WIN 10 PRO 27" DELL S2716DG 144HZ Gsync 
KeyboardPowerCaseAudio
Razer Black Widow Ultimate Corsair RM 850X Corsair Carbide AIR 540 YAMAHA R-S202 
AudioAudio
BIC F12 AMERICA 12" DAYTON B652 AIR 
  hide details  
Reply
post #4 of 17
Thread Starter 
im positive its a 6.1 cuz it says so on the box technically, its a 5.1 since i dont use my rear center channel.

i have set 5.1 in Creative Audio Console and vista speaker setup.

and everything is plugged in correctly. i will only get sound out of my front channels and not the back. its annoying as hell!

i noticed that the XFi doesnt handle 2 inputs very well. the Wii will come out the left channel and the TV will come out the right.

wth?
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Q6600 G0 @ 3.6 GHz DFI Lanparty DK P35-T2RS Sapphire HD4850 @ 700/1035 2 x 2gb GSkill DDR1000 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
320gb + 2x750gb + 1tb + 2tb NEC 3550a 7 Ultimate x64 Dell Ultrasharp 2005FPW 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech DiNovo Edge Thermaltake 750w Rocketfish (Lian-Li PC-A71) Logitech MX700 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Q6600 G0 @ 3.6 GHz DFI Lanparty DK P35-T2RS Sapphire HD4850 @ 700/1035 2 x 2gb GSkill DDR1000 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
320gb + 2x750gb + 1tb + 2tb NEC 3550a 7 Ultimate x64 Dell Ultrasharp 2005FPW 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech DiNovo Edge Thermaltake 750w Rocketfish (Lian-Li PC-A71) Logitech MX700 
  hide details  
Reply
post #5 of 17
That's a known surround sound issue with X-Fi under Vista... They haven't gotten around to fixing that yet.
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 920 Bloodrage GTX 285 3x2 GB 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
160GB X25-M + 2x1TB Spinpoint DVD-RAM/DL + DVD-Multi Windows 7 x64 Dell 2007WFP + Westinghouse TX-42F430S 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Tarantula Corsair HX620 Antec P182 Razer Mamba, VX Revolution 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 920 Bloodrage GTX 285 3x2 GB 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
160GB X25-M + 2x1TB Spinpoint DVD-RAM/DL + DVD-Multi Windows 7 x64 Dell 2007WFP + Westinghouse TX-42F430S 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Tarantula Corsair HX620 Antec P182 Razer Mamba, VX Revolution 
  hide details  
Reply
post #6 of 17
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by triggerc View Post
That's a known surround sound issue with X-Fi under Vista... They haven't gotten around to fixing that yet.
man....are you serious? so basically i should have just stuck with my Audigy 2?

creative not getting around to fixing something pretty means im SOL, huh
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Q6600 G0 @ 3.6 GHz DFI Lanparty DK P35-T2RS Sapphire HD4850 @ 700/1035 2 x 2gb GSkill DDR1000 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
320gb + 2x750gb + 1tb + 2tb NEC 3550a 7 Ultimate x64 Dell Ultrasharp 2005FPW 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech DiNovo Edge Thermaltake 750w Rocketfish (Lian-Li PC-A71) Logitech MX700 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Q6600 G0 @ 3.6 GHz DFI Lanparty DK P35-T2RS Sapphire HD4850 @ 700/1035 2 x 2gb GSkill DDR1000 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
320gb + 2x750gb + 1tb + 2tb NEC 3550a 7 Ultimate x64 Dell Ultrasharp 2005FPW 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech DiNovo Edge Thermaltake 750w Rocketfish (Lian-Li PC-A71) Logitech MX700 
  hide details  
Reply
post #7 of 17
Quote:
Originally Posted by blazin-asian View Post
man....are you serious? so basically i should have just stuck with my Audigy 2?

creative not getting around to fixing something pretty means im SOL, huh
I wasnt getting surround on my audigy 2zs in vista so Im using my onbaord
Cube
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
i7 6700k MSI Z170A GAMING 7 ASUS STRIX 1070 ASUS STRIX 1070 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
EVGA 32GB PC4 3000 SAMSUNG EVO 840 256GB 2 TB Hitachi 2 TB Hitachi 
Optical DriveCoolingOSMonitor
BDR R/W Corsair H115i WIN 10 PRO 27" DELL S2716DG 144HZ Gsync 
KeyboardPowerCaseAudio
Razer Black Widow Ultimate Corsair RM 850X Corsair Carbide AIR 540 YAMAHA R-S202 
AudioAudio
BIC F12 AMERICA 12" DAYTON B652 AIR 
  hide details  
Reply
Cube
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
i7 6700k MSI Z170A GAMING 7 ASUS STRIX 1070 ASUS STRIX 1070 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
EVGA 32GB PC4 3000 SAMSUNG EVO 840 256GB 2 TB Hitachi 2 TB Hitachi 
Optical DriveCoolingOSMonitor
BDR R/W Corsair H115i WIN 10 PRO 27" DELL S2716DG 144HZ Gsync 
KeyboardPowerCaseAudio
Razer Black Widow Ultimate Corsair RM 850X Corsair Carbide AIR 540 YAMAHA R-S202 
AudioAudio
BIC F12 AMERICA 12" DAYTON B652 AIR 
  hide details  
Reply
post #8 of 17
Thread Starter 
man, thats so depressing. onboard > xfi ?

thx for the help man
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Q6600 G0 @ 3.6 GHz DFI Lanparty DK P35-T2RS Sapphire HD4850 @ 700/1035 2 x 2gb GSkill DDR1000 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
320gb + 2x750gb + 1tb + 2tb NEC 3550a 7 Ultimate x64 Dell Ultrasharp 2005FPW 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech DiNovo Edge Thermaltake 750w Rocketfish (Lian-Li PC-A71) Logitech MX700 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Q6600 G0 @ 3.6 GHz DFI Lanparty DK P35-T2RS Sapphire HD4850 @ 700/1035 2 x 2gb GSkill DDR1000 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
320gb + 2x750gb + 1tb + 2tb NEC 3550a 7 Ultimate x64 Dell Ultrasharp 2005FPW 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech DiNovo Edge Thermaltake 750w Rocketfish (Lian-Li PC-A71) Logitech MX700 
  hide details  
Reply
post #9 of 17
Quote:
Originally Posted by blazin-asian View Post
man, thats so depressing. onboard > xfi ?

thx for the help man
my onboard sounds better than my audigy at least in vista. And we have same mobo. GL
Cube
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
i7 6700k MSI Z170A GAMING 7 ASUS STRIX 1070 ASUS STRIX 1070 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
EVGA 32GB PC4 3000 SAMSUNG EVO 840 256GB 2 TB Hitachi 2 TB Hitachi 
Optical DriveCoolingOSMonitor
BDR R/W Corsair H115i WIN 10 PRO 27" DELL S2716DG 144HZ Gsync 
KeyboardPowerCaseAudio
Razer Black Widow Ultimate Corsair RM 850X Corsair Carbide AIR 540 YAMAHA R-S202 
AudioAudio
BIC F12 AMERICA 12" DAYTON B652 AIR 
  hide details  
Reply
Cube
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
i7 6700k MSI Z170A GAMING 7 ASUS STRIX 1070 ASUS STRIX 1070 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
EVGA 32GB PC4 3000 SAMSUNG EVO 840 256GB 2 TB Hitachi 2 TB Hitachi 
Optical DriveCoolingOSMonitor
BDR R/W Corsair H115i WIN 10 PRO 27" DELL S2716DG 144HZ Gsync 
KeyboardPowerCaseAudio
Razer Black Widow Ultimate Corsair RM 850X Corsair Carbide AIR 540 YAMAHA R-S202 
AudioAudio
BIC F12 AMERICA 12" DAYTON B652 AIR 
  hide details  
Reply
post #10 of 17
I had an issue with XP 64 and surround not working. It would use the front 2 speakers for front and rear and not use the sub. I had to aquire the X-Fi suite via torrent as my card was OEM and the disk didn't have it. I found another version (not sure if I got it via another torrent or from creatives site. There seem to be more drivers there since the last time I checked)

Not sure if this will help or not, but it fixed my problems.
Current
(3 items)
 
  
CPUMotherboardGraphics
i5 6600k MSI Z170-A Pro RX-480 
  hide details  
Reply
Current
(3 items)
 
  
CPUMotherboardGraphics
i5 6600k MSI Z170-A Pro RX-480 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Sound Cards and Computer Audio
Overclock.net › Forums › Components › Sound Cards and Computer Audio › what happened to my surround sound?