Overclock.net › Forums › Software, Programming and Coding › Networking & Security › Network Card Disabled??
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Network Card Disabled??

post #1 of 11
Thread Starter 
Ever since I installed my 8800GTS 640, the network card on my motherboard
disabled itself... it's set to Enabled in BIOS. I have no idea what to do, aside from getting an NIC.
Alienware 17 R2
(10 items)
 
  
CPUGraphicsGraphicsGraphics
i7 4710hq NVIDIA GeForce GTX 970M Intel HD 4600 Zotac GeForce GTX 1070 on Alienware Graphics Am... 
RAMHard DriveOSMonitor
16GB DDR3-3200 750GB Crucial MX300 SSD Windows 10 Home 64-bit 27" ASUS  
KeyboardMouse
Logitech G710 Logitech G602 
  hide details  
Reply
Alienware 17 R2
(10 items)
 
  
CPUGraphicsGraphicsGraphics
i7 4710hq NVIDIA GeForce GTX 970M Intel HD 4600 Zotac GeForce GTX 1070 on Alienware Graphics Am... 
RAMHard DriveOSMonitor
16GB DDR3-3200 750GB Crucial MX300 SSD Windows 10 Home 64-bit 27" ASUS  
KeyboardMouse
Logitech G710 Logitech G602 
  hide details  
Reply
post #2 of 11
It might be a start up app which cos this.. send me a snapshot of teh list.
Under-Utilized
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
3570K Z77-D3H XFX RX480 RS Corsair Vengeance 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
HyperX 3K 120GB 3TB Storage Hyper 212 Plus Windows 10 
MonitorKeyboardPowerMouse
24" CFG70  SideWinder X6 550 Watt Logitech G602 
Mouse PadAudio
Razer eXactMat X Objective2 +ODAC 
  hide details  
Reply
Under-Utilized
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
3570K Z77-D3H XFX RX480 RS Corsair Vengeance 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
HyperX 3K 120GB 3TB Storage Hyper 212 Plus Windows 10 
MonitorKeyboardPowerMouse
24" CFG70  SideWinder X6 550 Watt Logitech G602 
Mouse PadAudio
Razer eXactMat X Objective2 +ODAC 
  hide details  
Reply
post #3 of 11
Have you tried to just enable the nic in the device manager?
Abomination
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Athlon 64 3400+ Chaintech ZNF3-250 GeForce 6800 GT 2x Kingston PC3200 DDR SDRAM 512MB 
Hard DriveOSKeyboardPower
WD400 & WD800 WinXP Logitech Classic 200 Sunbeamtech SUNNU550-US 
Mouse
Logitech G5 
  hide details  
Reply
Abomination
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Athlon 64 3400+ Chaintech ZNF3-250 GeForce 6800 GT 2x Kingston PC3200 DDR SDRAM 512MB 
Hard DriveOSKeyboardPower
WD400 & WD800 WinXP Logitech Classic 200 Sunbeamtech SUNNU550-US 
Mouse
Logitech G5 
  hide details  
Reply
post #4 of 11
Thread Starter 
No, it's not a software issue. Let me be more clear: The LAN activity and power lights don't come on at all. I have tried different cables, and switches/ports. I can't update the BIOS.
Alienware 17 R2
(10 items)
 
  
CPUGraphicsGraphicsGraphics
i7 4710hq NVIDIA GeForce GTX 970M Intel HD 4600 Zotac GeForce GTX 1070 on Alienware Graphics Am... 
RAMHard DriveOSMonitor
16GB DDR3-3200 750GB Crucial MX300 SSD Windows 10 Home 64-bit 27" ASUS  
KeyboardMouse
Logitech G710 Logitech G602 
  hide details  
Reply
Alienware 17 R2
(10 items)
 
  
CPUGraphicsGraphicsGraphics
i7 4710hq NVIDIA GeForce GTX 970M Intel HD 4600 Zotac GeForce GTX 1070 on Alienware Graphics Am... 
RAMHard DriveOSMonitor
16GB DDR3-3200 750GB Crucial MX300 SSD Windows 10 Home 64-bit 27" ASUS  
KeyboardMouse
Logitech G710 Logitech G602 
  hide details  
Reply
post #5 of 11
Quote:
Originally Posted by KSIMP88 View Post
Ever since I installed my 8800GTS 640, the network card on my motherboard
disabled itself... it's set to Enabled in BIOS. I have no idea what to do, aside from getting an NIC.
some of the vid card cds come with network drivers. see if you installed that one. if so, deinstall. you may also have to reinstall the nic driver for your mainboard.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
E8400 @ 4.1 GHz ASUS Maximus Formula Undecided Corsair Dominator 4GB @ 910 
Hard DriveOSPowerCase
Barracuda 250GBx2 Raid 0 XP Hiper 880W Thermaltake ArmorPlus 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
E8400 @ 4.1 GHz ASUS Maximus Formula Undecided Corsair Dominator 4GB @ 910 
Hard DriveOSPowerCase
Barracuda 250GBx2 Raid 0 XP Hiper 880W Thermaltake ArmorPlus 
  hide details  
Reply
post #6 of 11
Thread Starter 
It can't be a driver issue, otherwise the LAN power LED would be on
Alienware 17 R2
(10 items)
 
  
CPUGraphicsGraphicsGraphics
i7 4710hq NVIDIA GeForce GTX 970M Intel HD 4600 Zotac GeForce GTX 1070 on Alienware Graphics Am... 
RAMHard DriveOSMonitor
16GB DDR3-3200 750GB Crucial MX300 SSD Windows 10 Home 64-bit 27" ASUS  
KeyboardMouse
Logitech G710 Logitech G602 
  hide details  
Reply
Alienware 17 R2
(10 items)
 
  
CPUGraphicsGraphicsGraphics
i7 4710hq NVIDIA GeForce GTX 970M Intel HD 4600 Zotac GeForce GTX 1070 on Alienware Graphics Am... 
RAMHard DriveOSMonitor
16GB DDR3-3200 750GB Crucial MX300 SSD Windows 10 Home 64-bit 27" ASUS  
KeyboardMouse
Logitech G710 Logitech G602 
  hide details  
Reply
post #7 of 11
It might be an IRQ issue, with conflicting assignments. Some network cards are on the PCI-E bus, I know mine is. See if there is any mention of manual IRQ assignment in the handbook.
magg0rt
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Ryzen 7 1800x @ 3.9Ghz ROG CROSSHAIR VI HERO (WI-FI AC) NVIDIA GeForce GTX 1080 32GB Patriot (DDR4-3400) 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
240GB Intel SSD (Windows) 250GB Samsung 960 Evo (Fedora Linux) 480GB Patriot Ignite (Steam) 5TB USB3 HDD (Backups/Archive) 
CoolingOSMonitorMonitor
Corsair H110i Windows 10 Pro x64 Acer XF270HUA ( IPS / 1440p / 144hz) ASUS VG248QE ( TN / 1080p / 144HZ) 
KeyboardPowerCaseMouse
Corsair K70 LUX Antec TruePower New 750w NZXT S340 Elite (White) Razer Deathadder Elite 
Mouse PadAudio
Steelseries QCK+ Creative Soundblaster Z 
  hide details  
Reply
magg0rt
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Ryzen 7 1800x @ 3.9Ghz ROG CROSSHAIR VI HERO (WI-FI AC) NVIDIA GeForce GTX 1080 32GB Patriot (DDR4-3400) 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
240GB Intel SSD (Windows) 250GB Samsung 960 Evo (Fedora Linux) 480GB Patriot Ignite (Steam) 5TB USB3 HDD (Backups/Archive) 
CoolingOSMonitorMonitor
Corsair H110i Windows 10 Pro x64 Acer XF270HUA ( IPS / 1440p / 144hz) ASUS VG248QE ( TN / 1080p / 144HZ) 
KeyboardPowerCaseMouse
Corsair K70 LUX Antec TruePower New 750w NZXT S340 Elite (White) Razer Deathadder Elite 
Mouse PadAudio
Steelseries QCK+ Creative Soundblaster Z 
  hide details  
Reply
post #8 of 11
Quote:
Originally Posted by KSIMP88 View Post
It can't be a driver issue, otherwise the LAN power LED would be on
not sure. my experience is that the power LED at the NIC connection doesnt light unless theres a cable connected and proper driver loaded. worth a look see just to eliminate variables.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
E8400 @ 4.1 GHz ASUS Maximus Formula Undecided Corsair Dominator 4GB @ 910 
Hard DriveOSPowerCase
Barracuda 250GBx2 Raid 0 XP Hiper 880W Thermaltake ArmorPlus 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
E8400 @ 4.1 GHz ASUS Maximus Formula Undecided Corsair Dominator 4GB @ 910 
Hard DriveOSPowerCase
Barracuda 250GBx2 Raid 0 XP Hiper 880W Thermaltake ArmorPlus 
  hide details  
Reply
post #9 of 11
Are you sure its enabled in device manager,that's the first thing I would look at.If you have access to another computer try switching out the NICs and see if there is a change. It could be the slot so try a different one.Also you could try uninstalling the NIC then reboot and reinstall see if that corrects the problem.
 
Event Ryzen
(18 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 6700k MSI Z170M Mortar  Sapphire RX470 8GB  Crucial Ballistix Sport (grey & black) 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
240GB Transcend SSD  512GB Transcend SSD Corsair H80i V2 Windows 10 Pro 
MonitorKeyboardPowerCase
LG 29UM68-P & LG 23MP48HQ-P CODE 61(MX Clears) Evga SN 550w RaidMax Hyperion (Black & Silver) 
MouseMouse PadAudioAudio
Logitech G900 Hot Eagle XL mousepad Klipsch R-14M's Presonus audiobox usb. 
AudioAudioAudio
Akai Pro MPK Mini Audio-Technica ATH-M50x, Phillips SHP9500's MXL 990/991 
CPUMotherboardOSOS
Ryzen 1600x  ASROCK AB350M PRO Windows 10 Pro Fedora workstation 25 
Case
???? Open Air-Haven't decided 
  hide details  
Reply
 
Event Ryzen
(18 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 6700k MSI Z170M Mortar  Sapphire RX470 8GB  Crucial Ballistix Sport (grey & black) 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
240GB Transcend SSD  512GB Transcend SSD Corsair H80i V2 Windows 10 Pro 
MonitorKeyboardPowerCase
LG 29UM68-P & LG 23MP48HQ-P CODE 61(MX Clears) Evga SN 550w RaidMax Hyperion (Black & Silver) 
MouseMouse PadAudioAudio
Logitech G900 Hot Eagle XL mousepad Klipsch R-14M's Presonus audiobox usb. 
AudioAudioAudio
Akai Pro MPK Mini Audio-Technica ATH-M50x, Phillips SHP9500's MXL 990/991 
CPUMotherboardOSOS
Ryzen 1600x  ASROCK AB350M PRO Windows 10 Pro Fedora workstation 25 
Case
???? Open Air-Haven't decided 
  hide details  
Reply
post #10 of 11
Thread Starter 
I can't find IRQs in the BIOS, and that sounds like the problem.
It doesn't show up at all in Device Manager. It's an onboard Gigabit.

I'm emailing ECS on the matter
Alienware 17 R2
(10 items)
 
  
CPUGraphicsGraphicsGraphics
i7 4710hq NVIDIA GeForce GTX 970M Intel HD 4600 Zotac GeForce GTX 1070 on Alienware Graphics Am... 
RAMHard DriveOSMonitor
16GB DDR3-3200 750GB Crucial MX300 SSD Windows 10 Home 64-bit 27" ASUS  
KeyboardMouse
Logitech G710 Logitech G602 
  hide details  
Reply
Alienware 17 R2
(10 items)
 
  
CPUGraphicsGraphicsGraphics
i7 4710hq NVIDIA GeForce GTX 970M Intel HD 4600 Zotac GeForce GTX 1070 on Alienware Graphics Am... 
RAMHard DriveOSMonitor
16GB DDR3-3200 750GB Crucial MX300 SSD Windows 10 Home 64-bit 27" ASUS  
KeyboardMouse
Logitech G710 Logitech G602 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Networking & Security
Overclock.net › Forums › Software, Programming and Coding › Networking & Security › Network Card Disabled??