Overclock.net › Forums › Intel › Intel - General › Problems with my system
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Problems with my system

post #1 of 8
Thread Starter 
Hey everybody - I've got a bit of a strange problem with my Abit IP35 Pro and Q6700 system. Upon boot the other day, the computer displayed a number of video artifacts (like an array of green dots across the screen). Powered off, cleared CMOS, rebooted OK. Later on, it freezes in Windows. I reboot the system, and now I get that artifacting all the time on boot and in tests (but not Windows - it just freezes up).

So I run some tests and the memory tests OK, as does the video card. Running the CPU test, it recognizes all 4 cores and passes the one for the first core and fails on the second. Never gets to cores 3 and 4. System froze up hard, so I had to power off manually. Now it takes 3-4 times resetting CMOS every time the unit powers on just to get it to boot. Once in windows, freezes in a matter of minutes.

I pulled the CPU and threw it in a spare Intel G33 board I had, and ran the CPU test again, except this time the test doesn't even see the other 3 cores. So, my question is:

Does anyone know if there is an issue about the G33 Intel boards recognizing Q6700s? and Do you think this is a CPU or motherboard issue?
Main System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Q6700 Abit IP35 Pro MSI GTX570 6GB DDR2-800 (Crucial Ballistix/G.Skill HK) 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1TB; 2x640GB; 2TB DVD-RW + Combo Drive 7 Ultimate x64 Samsung 2443bwt 
KeyboardPowerCaseMouse
Microsoft Sidewinder X4 650W Antec Corsair 600T Logitech G500 
  hide details  
Reply
Main System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Q6700 Abit IP35 Pro MSI GTX570 6GB DDR2-800 (Crucial Ballistix/G.Skill HK) 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1TB; 2x640GB; 2TB DVD-RW + Combo Drive 7 Ultimate x64 Samsung 2443bwt 
KeyboardPowerCaseMouse
Microsoft Sidewinder X4 650W Antec Corsair 600T Logitech G500 
  hide details  
Reply
post #2 of 8
Possibly a mobo issue, but i wouldn't rule out your GPU. Try a spare GPU to test.
 
X79 Build
(13 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7-6950X @ 4.0Ghz Asus Rampage V Extreme [Bios:3101] 2x EVGA GeForce Titan X SC Editions in SLI 32GB (4×8) Corsair Dominator Platinums (3000Mhz) 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
Samsung 950 Pro 512GB M.2 Nvme 2x 256GB Vertex 4 SSD (RAID-0) 2x 2TB Seagate Barracuda [Storage] Pioneer BDR-207DBK Blu-ray Writer 
CoolingOSMonitorPower
Corsair H105 (Push/Pull) Windows 10 Pro x64 2x 27" Asus PG278Q ROG Swift 144hz  Corsair AX1500i Digital ATX 80 Plus Titanium 
CaseAudio
Lian Li PC-O8WX ATX Cube Case Logitech Z906 5.1 Surround 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-3930K (C2) @ (4.6Ghz) Asus Rampage IV Extreme X79 (Bios 3204) 3x EVGA GTX780Ti's SC Editions 32GB (4x8GB) G-Skill TridentX 2400Mhz 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
2x 256GB OCZ Vertex 4's (RAID-0) 2x 2TB Seagate Barracuda 7200.14 64MB Cache Pioneer BDR-207DBK Blu-ray Writer Corsair H105 (Push/Pull) 
OSMonitorPowerCase
Win7 Pro 64Bit & Win10 Pro 64Bit Asus ROG Swift (2560x1440 @144hz) Corsair AX1200 + Corsair RED sleeved cables Coolermaster Cosmos II Ultra 
  hide details  
Reply
 
X79 Build
(13 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7-6950X @ 4.0Ghz Asus Rampage V Extreme [Bios:3101] 2x EVGA GeForce Titan X SC Editions in SLI 32GB (4×8) Corsair Dominator Platinums (3000Mhz) 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
Samsung 950 Pro 512GB M.2 Nvme 2x 256GB Vertex 4 SSD (RAID-0) 2x 2TB Seagate Barracuda [Storage] Pioneer BDR-207DBK Blu-ray Writer 
CoolingOSMonitorPower
Corsair H105 (Push/Pull) Windows 10 Pro x64 2x 27" Asus PG278Q ROG Swift 144hz  Corsair AX1500i Digital ATX 80 Plus Titanium 
CaseAudio
Lian Li PC-O8WX ATX Cube Case Logitech Z906 5.1 Surround 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-3930K (C2) @ (4.6Ghz) Asus Rampage IV Extreme X79 (Bios 3204) 3x EVGA GTX780Ti's SC Editions 32GB (4x8GB) G-Skill TridentX 2400Mhz 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
2x 256GB OCZ Vertex 4's (RAID-0) 2x 2TB Seagate Barracuda 7200.14 64MB Cache Pioneer BDR-207DBK Blu-ray Writer Corsair H105 (Push/Pull) 
OSMonitorPowerCase
Win7 Pro 64Bit & Win10 Pro 64Bit Asus ROG Swift (2560x1440 @144hz) Corsair AX1200 + Corsair RED sleeved cables Coolermaster Cosmos II Ultra 
  hide details  
Reply
post #3 of 8
Thread Starter 
Forgot to mention I was running the onboard video on the G33 board, so I don't think it's the video. Video card passes every test I throw at it with flying colors.
Main System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Q6700 Abit IP35 Pro MSI GTX570 6GB DDR2-800 (Crucial Ballistix/G.Skill HK) 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1TB; 2x640GB; 2TB DVD-RW + Combo Drive 7 Ultimate x64 Samsung 2443bwt 
KeyboardPowerCaseMouse
Microsoft Sidewinder X4 650W Antec Corsair 600T Logitech G500 
  hide details  
Reply
Main System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Q6700 Abit IP35 Pro MSI GTX570 6GB DDR2-800 (Crucial Ballistix/G.Skill HK) 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1TB; 2x640GB; 2TB DVD-RW + Combo Drive 7 Ultimate x64 Samsung 2443bwt 
KeyboardPowerCaseMouse
Microsoft Sidewinder X4 650W Antec Corsair 600T Logitech G500 
  hide details  
Reply
post #4 of 8
Quote:
Originally Posted by socom58 View Post
Forgot to mention I was running the onboard video on the G33 board, so I don't think it's the video. Video card passes every test I throw at it with flying colors.
I have a feeling you may need a Bios update
 
X79 Build
(13 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7-6950X @ 4.0Ghz Asus Rampage V Extreme [Bios:3101] 2x EVGA GeForce Titan X SC Editions in SLI 32GB (4×8) Corsair Dominator Platinums (3000Mhz) 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
Samsung 950 Pro 512GB M.2 Nvme 2x 256GB Vertex 4 SSD (RAID-0) 2x 2TB Seagate Barracuda [Storage] Pioneer BDR-207DBK Blu-ray Writer 
CoolingOSMonitorPower
Corsair H105 (Push/Pull) Windows 10 Pro x64 2x 27" Asus PG278Q ROG Swift 144hz  Corsair AX1500i Digital ATX 80 Plus Titanium 
CaseAudio
Lian Li PC-O8WX ATX Cube Case Logitech Z906 5.1 Surround 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-3930K (C2) @ (4.6Ghz) Asus Rampage IV Extreme X79 (Bios 3204) 3x EVGA GTX780Ti's SC Editions 32GB (4x8GB) G-Skill TridentX 2400Mhz 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
2x 256GB OCZ Vertex 4's (RAID-0) 2x 2TB Seagate Barracuda 7200.14 64MB Cache Pioneer BDR-207DBK Blu-ray Writer Corsair H105 (Push/Pull) 
OSMonitorPowerCase
Win7 Pro 64Bit & Win10 Pro 64Bit Asus ROG Swift (2560x1440 @144hz) Corsair AX1200 + Corsair RED sleeved cables Coolermaster Cosmos II Ultra 
  hide details  
Reply
 
X79 Build
(13 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7-6950X @ 4.0Ghz Asus Rampage V Extreme [Bios:3101] 2x EVGA GeForce Titan X SC Editions in SLI 32GB (4×8) Corsair Dominator Platinums (3000Mhz) 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
Samsung 950 Pro 512GB M.2 Nvme 2x 256GB Vertex 4 SSD (RAID-0) 2x 2TB Seagate Barracuda [Storage] Pioneer BDR-207DBK Blu-ray Writer 
CoolingOSMonitorPower
Corsair H105 (Push/Pull) Windows 10 Pro x64 2x 27" Asus PG278Q ROG Swift 144hz  Corsair AX1500i Digital ATX 80 Plus Titanium 
CaseAudio
Lian Li PC-O8WX ATX Cube Case Logitech Z906 5.1 Surround 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-3930K (C2) @ (4.6Ghz) Asus Rampage IV Extreme X79 (Bios 3204) 3x EVGA GTX780Ti's SC Editions 32GB (4x8GB) G-Skill TridentX 2400Mhz 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
2x 256GB OCZ Vertex 4's (RAID-0) 2x 2TB Seagate Barracuda 7200.14 64MB Cache Pioneer BDR-207DBK Blu-ray Writer Corsair H105 (Push/Pull) 
OSMonitorPowerCase
Win7 Pro 64Bit & Win10 Pro 64Bit Asus ROG Swift (2560x1440 @144hz) Corsair AX1200 + Corsair RED sleeved cables Coolermaster Cosmos II Ultra 
  hide details  
Reply
post #5 of 8
Thread Starter 
Hmm, sorry, I was unclear on that. My main system is a P35, so no onboard video. To test if it was the CPU, I put it into a G33 board that has onboard video. I didn't install the 8800 in that system.
Main System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Q6700 Abit IP35 Pro MSI GTX570 6GB DDR2-800 (Crucial Ballistix/G.Skill HK) 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1TB; 2x640GB; 2TB DVD-RW + Combo Drive 7 Ultimate x64 Samsung 2443bwt 
KeyboardPowerCaseMouse
Microsoft Sidewinder X4 650W Antec Corsair 600T Logitech G500 
  hide details  
Reply
Main System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Q6700 Abit IP35 Pro MSI GTX570 6GB DDR2-800 (Crucial Ballistix/G.Skill HK) 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1TB; 2x640GB; 2TB DVD-RW + Combo Drive 7 Ultimate x64 Samsung 2443bwt 
KeyboardPowerCaseMouse
Microsoft Sidewinder X4 650W Antec Corsair 600T Logitech G500 
  hide details  
Reply
post #6 of 8
Quote:
Originally Posted by socom58 View Post
Hmm, sorry, I was unclear on that. My main system is a P35, so no onboard video. To test if it was the CPU, I put it into a G33 board that has onboard video. I didn't install the 8800 in that system.
Sounds like a CPU problem. If it occurs on both boards then it's definately something a miss with it.
 
X79 Build
(13 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7-6950X @ 4.0Ghz Asus Rampage V Extreme [Bios:3101] 2x EVGA GeForce Titan X SC Editions in SLI 32GB (4×8) Corsair Dominator Platinums (3000Mhz) 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
Samsung 950 Pro 512GB M.2 Nvme 2x 256GB Vertex 4 SSD (RAID-0) 2x 2TB Seagate Barracuda [Storage] Pioneer BDR-207DBK Blu-ray Writer 
CoolingOSMonitorPower
Corsair H105 (Push/Pull) Windows 10 Pro x64 2x 27" Asus PG278Q ROG Swift 144hz  Corsair AX1500i Digital ATX 80 Plus Titanium 
CaseAudio
Lian Li PC-O8WX ATX Cube Case Logitech Z906 5.1 Surround 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-3930K (C2) @ (4.6Ghz) Asus Rampage IV Extreme X79 (Bios 3204) 3x EVGA GTX780Ti's SC Editions 32GB (4x8GB) G-Skill TridentX 2400Mhz 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
2x 256GB OCZ Vertex 4's (RAID-0) 2x 2TB Seagate Barracuda 7200.14 64MB Cache Pioneer BDR-207DBK Blu-ray Writer Corsair H105 (Push/Pull) 
OSMonitorPowerCase
Win7 Pro 64Bit & Win10 Pro 64Bit Asus ROG Swift (2560x1440 @144hz) Corsair AX1200 + Corsair RED sleeved cables Coolermaster Cosmos II Ultra 
  hide details  
Reply
 
X79 Build
(13 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7-6950X @ 4.0Ghz Asus Rampage V Extreme [Bios:3101] 2x EVGA GeForce Titan X SC Editions in SLI 32GB (4×8) Corsair Dominator Platinums (3000Mhz) 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
Samsung 950 Pro 512GB M.2 Nvme 2x 256GB Vertex 4 SSD (RAID-0) 2x 2TB Seagate Barracuda [Storage] Pioneer BDR-207DBK Blu-ray Writer 
CoolingOSMonitorPower
Corsair H105 (Push/Pull) Windows 10 Pro x64 2x 27" Asus PG278Q ROG Swift 144hz  Corsair AX1500i Digital ATX 80 Plus Titanium 
CaseAudio
Lian Li PC-O8WX ATX Cube Case Logitech Z906 5.1 Surround 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-3930K (C2) @ (4.6Ghz) Asus Rampage IV Extreme X79 (Bios 3204) 3x EVGA GTX780Ti's SC Editions 32GB (4x8GB) G-Skill TridentX 2400Mhz 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
2x 256GB OCZ Vertex 4's (RAID-0) 2x 2TB Seagate Barracuda 7200.14 64MB Cache Pioneer BDR-207DBK Blu-ray Writer Corsair H105 (Push/Pull) 
OSMonitorPowerCase
Win7 Pro 64Bit & Win10 Pro 64Bit Asus ROG Swift (2560x1440 @144hz) Corsair AX1200 + Corsair RED sleeved cables Coolermaster Cosmos II Ultra 
  hide details  
Reply
post #7 of 8
Thread Starter 
Do you think it could be a power supply issue? The other board did fail to power on a couple of times (although this could be CPU-related too).
Main System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Q6700 Abit IP35 Pro MSI GTX570 6GB DDR2-800 (Crucial Ballistix/G.Skill HK) 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1TB; 2x640GB; 2TB DVD-RW + Combo Drive 7 Ultimate x64 Samsung 2443bwt 
KeyboardPowerCaseMouse
Microsoft Sidewinder X4 650W Antec Corsair 600T Logitech G500 
  hide details  
Reply
Main System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Q6700 Abit IP35 Pro MSI GTX570 6GB DDR2-800 (Crucial Ballistix/G.Skill HK) 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1TB; 2x640GB; 2TB DVD-RW + Combo Drive 7 Ultimate x64 Samsung 2443bwt 
KeyboardPowerCaseMouse
Microsoft Sidewinder X4 650W Antec Corsair 600T Logitech G500 
  hide details  
Reply
post #8 of 8
Thread Starter 
Alright, so after the system failing to power and doing some other generally screwy things with both boards, I replaced the power supply. Powers on OK with no errors now out of either the Abit or Intel boards. But I still have the CPU failing the tests for cores 2,3,& 4 on the Abit and not even seeing those 3 cores on the Intel. Do you think I'm down to the CPU? I haven't seen too many CPUs die, and I've only had this one for about 6 months, so that kinda sucks.
Main System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Q6700 Abit IP35 Pro MSI GTX570 6GB DDR2-800 (Crucial Ballistix/G.Skill HK) 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1TB; 2x640GB; 2TB DVD-RW + Combo Drive 7 Ultimate x64 Samsung 2443bwt 
KeyboardPowerCaseMouse
Microsoft Sidewinder X4 650W Antec Corsair 600T Logitech G500 
  hide details  
Reply
Main System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Q6700 Abit IP35 Pro MSI GTX570 6GB DDR2-800 (Crucial Ballistix/G.Skill HK) 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1TB; 2x640GB; 2TB DVD-RW + Combo Drive 7 Ultimate x64 Samsung 2443bwt 
KeyboardPowerCaseMouse
Microsoft Sidewinder X4 650W Antec Corsair 600T Logitech G500 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel - General
Overclock.net › Forums › Intel › Intel - General › Problems with my system