Overclock.net › Forums › Components › Memory › Upgraded my memory to 8gigs and now it is slower?
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Upgraded my memory to 8gigs and now it is slower?

post #1 of 24
Thread Starter 
I am wondering if more memory can actually slow down my computer? I upgraded to 8 gigs of Gskill (PC-8000) from 4 gigs of OCZ (PC-6400) and now my computer runs significantly slower. I am lost on this one....
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Q9550 E0 @ 3.93 1.35 vcore EVGA 780i SLI (A1) EVGA GTX 260 Core 216 Gskill PC8000 
Hard DriveOSMonitorPower
WD Vista 64bit-Linux 64bit Rolling on dubs 1000 W Antec 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Q9550 E0 @ 3.93 1.35 vcore EVGA 780i SLI (A1) EVGA GTX 260 Core 216 Gskill PC8000 
Hard DriveOSMonitorPower
WD Vista 64bit-Linux 64bit Rolling on dubs 1000 W Antec 
  hide details  
Reply
post #2 of 24
Is it all running in dual channel mode?
post #3 of 24
I have no clue if this could be the problem, but your operating system may not support 8 gigs of memory. Vista 32 bit, for example, only supports up to 4 gigs of memory.
post #4 of 24
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by alex98uk View Post
Is it all running in dual channel mode?
Not sure how can I check?
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Q9550 E0 @ 3.93 1.35 vcore EVGA 780i SLI (A1) EVGA GTX 260 Core 216 Gskill PC8000 
Hard DriveOSMonitorPower
WD Vista 64bit-Linux 64bit Rolling on dubs 1000 W Antec 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Q9550 E0 @ 3.93 1.35 vcore EVGA 780i SLI (A1) EVGA GTX 260 Core 216 Gskill PC8000 
Hard DriveOSMonitorPower
WD Vista 64bit-Linux 64bit Rolling on dubs 1000 W Antec 
  hide details  
Reply
post #5 of 24
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by ender475 View Post
I have no clue if this could be the problem, but your operating system may not support 8 gigs of memory. Vista 32 bit, for example, only supports up to 4 gigs of memory.
Running 64 bit vista and Ubuntu 64 bit.
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Q9550 E0 @ 3.93 1.35 vcore EVGA 780i SLI (A1) EVGA GTX 260 Core 216 Gskill PC8000 
Hard DriveOSMonitorPower
WD Vista 64bit-Linux 64bit Rolling on dubs 1000 W Antec 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Q9550 E0 @ 3.93 1.35 vcore EVGA 780i SLI (A1) EVGA GTX 260 Core 216 Gskill PC8000 
Hard DriveOSMonitorPower
WD Vista 64bit-Linux 64bit Rolling on dubs 1000 W Antec 
  hide details  
Reply
post #6 of 24
How do you mean slower? Like if you run superpi, is the result slower, or does your system just seem sluggish?
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500K Biostar TP67B+ XFX HD5750 1GB 2x4GB DDR3 Corsair 1600 
Hard DriveOSMonitorPower
60GB OCZ SSD, 2x160GB HDD RAID0, 500GB+500GB+1.5TB Windows 7 Ultimate 64-bit Samsung SyncMaster 930B Antec SmartPower 450w 
Case
Antec 900 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500K Biostar TP67B+ XFX HD5750 1GB 2x4GB DDR3 Corsair 1600 
Hard DriveOSMonitorPower
60GB OCZ SSD, 2x160GB HDD RAID0, 500GB+500GB+1.5TB Windows 7 Ultimate 64-bit Samsung SyncMaster 930B Antec SmartPower 450w 
Case
Antec 900 
  hide details  
Reply
post #7 of 24
Quote:
Originally Posted by phildog549 View Post
Not sure how can I check?
if all the slots are being used,then it's not dual channel. If you by chance have two 4Gb sticks running in the same colored slots,then yes it's in dual channel. For example yellow+yellow or orange+orange is dual channel OR if your running yellow+orange then it's still not dual channel. The colors are just reference.
Master Control
(12 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD FX-6300 Six-Core  GIGABYTE GA-970A-DS3P AMD Radeon 480 Red Dragon  Team Vulcan  
RAMHard DriveOSMonitor
Team Vulcan  Muskin Reactor 2.5 SSD Windows 10 64bit Acer H233H 1920x1080 
KeyboardPowerMouseMouse Pad
Microsoft Pro PC Power & Cooling 750W Microsoft Pro old and busted 
  hide details  
Reply
Master Control
(12 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD FX-6300 Six-Core  GIGABYTE GA-970A-DS3P AMD Radeon 480 Red Dragon  Team Vulcan  
RAMHard DriveOSMonitor
Team Vulcan  Muskin Reactor 2.5 SSD Windows 10 64bit Acer H233H 1920x1080 
KeyboardPowerMouseMouse Pad
Microsoft Pro PC Power & Cooling 750W Microsoft Pro old and busted 
  hide details  
Reply
post #8 of 24
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by guyladouche View Post
How do you mean slower? Like if you run superpi, is the result slower, or does your system just seem sluggish?
I run Matlab a lot and when I had 4 gigs my code took 11 secs and now that I have 8 gigs it takes 21 secs! Windows Vista also downgraded my memory performance.
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Q9550 E0 @ 3.93 1.35 vcore EVGA 780i SLI (A1) EVGA GTX 260 Core 216 Gskill PC8000 
Hard DriveOSMonitorPower
WD Vista 64bit-Linux 64bit Rolling on dubs 1000 W Antec 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Q9550 E0 @ 3.93 1.35 vcore EVGA 780i SLI (A1) EVGA GTX 260 Core 216 Gskill PC8000 
Hard DriveOSMonitorPower
WD Vista 64bit-Linux 64bit Rolling on dubs 1000 W Antec 
  hide details  
Reply
post #9 of 24
Thread Starter 
When I look at CPU-Z it says the memory is in dual channel and running at 400mhz.
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Q9550 E0 @ 3.93 1.35 vcore EVGA 780i SLI (A1) EVGA GTX 260 Core 216 Gskill PC8000 
Hard DriveOSMonitorPower
WD Vista 64bit-Linux 64bit Rolling on dubs 1000 W Antec 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Q9550 E0 @ 3.93 1.35 vcore EVGA 780i SLI (A1) EVGA GTX 260 Core 216 Gskill PC8000 
Hard DriveOSMonitorPower
WD Vista 64bit-Linux 64bit Rolling on dubs 1000 W Antec 
  hide details  
Reply
post #10 of 24
Quote:
Originally Posted by phildog549 View Post
I run Matlab a lot and when I had 4 gigs my code took 11 secs and now that I have 8 gigs it takes 21 secs! Windows Vista also downgraded my memory performance.
it's because you're not using dual channel anymore.

Quote:
Originally Posted by phildog549
When I look at CPU-Z it says the memory is in dual channel and running at 400mhz.
nevermind :/
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Memory
Overclock.net › Forums › Components › Memory › Upgraded my memory to 8gigs and now it is slower?