Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › Motherboard Takes 2min's from power on to Boot Screen
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Motherboard Takes 2min's from power on to Boot Screen

post #1 of 17
Thread Starter 
This board is a PC Chips M963GV and after pressing the power button it will take you just under 2min's to get to the windows Boot Screen. It takes about 20 to 30 seconds to get past the first initial Screen then it go's to a Black Screen where the cursor just blink's in the Top Left hand corner of the screen for about 90 seconds then it moves down a couple lines and go's to the Windows Boot Screen which loads to log on screen in just about 10 seconds. Is the near 2 minute wait normal with these boards or is it just some setting I can change to get it to stop that?
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Q9450 GIGABYTE GA-EP45T-DS3R Radeon HD 3870 512MB 256-bit GDDR4 Corsair XMS3 DDR3-1600 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Seagate 7200.11 ST3500320AS Duel LITE-ON DVDRW's LH-20A1S SCSI, SOHW-1673S ATA XP MCE, Vista 64bit, Ubuntu 64bit DELL 20inch WideScreen E207WFP 
KeyboardPowerCaseMouse
DELL SK-8100 Antec Earthwatts EA650 650Watts Antec 900 DELL M-UVDEL1 
Mouse Pad
NON 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Q9450 GIGABYTE GA-EP45T-DS3R Radeon HD 3870 512MB 256-bit GDDR4 Corsair XMS3 DDR3-1600 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Seagate 7200.11 ST3500320AS Duel LITE-ON DVDRW's LH-20A1S SCSI, SOHW-1673S ATA XP MCE, Vista 64bit, Ubuntu 64bit DELL 20inch WideScreen E207WFP 
KeyboardPowerCaseMouse
DELL SK-8100 Antec Earthwatts EA650 650Watts Antec 900 DELL M-UVDEL1 
Mouse Pad
NON 
  hide details  
Reply
post #2 of 17
Try a CMOS clear.
Reset IRQs.
Disable any unneed devices.
Disable Boot on LAN.
Check for loss data cables.
Once again...
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 920 [4.28GHz, HT] Asus P6T + Broadcom NetXtreme II VisionTek HD5850 [900/1200] + Galaxy GT240 2x4GB G.Skill Ripjaw X [1632 MHz] 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Intel X25-M 160GB + 3xRAID0 500GB 7200.12 Window 7 Pro 64 Acer H243H + Samsung 226BW XARMOR-U9BL  
PowerCaseMouseMouse Pad
Antec Truepower New 750W Li Lian PC-V2100 [10x120mm fans] Logitech G9 X-Trac Pro 
  hide details  
Reply
Once again...
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 920 [4.28GHz, HT] Asus P6T + Broadcom NetXtreme II VisionTek HD5850 [900/1200] + Galaxy GT240 2x4GB G.Skill Ripjaw X [1632 MHz] 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Intel X25-M 160GB + 3xRAID0 500GB 7200.12 Window 7 Pro 64 Acer H243H + Samsung 226BW XARMOR-U9BL  
PowerCaseMouseMouse Pad
Antec Truepower New 750W Li Lian PC-V2100 [10x120mm fans] Logitech G9 X-Trac Pro 
  hide details  
Reply
post #3 of 17
Did you use this same motherboard to install Windows?

Theres usually an annoying slow down with start up (google: Windows xp freezes at mup.sys) it happens when you switch motherboards.
post #4 of 17
I would hope they aren't swapping out the motherboard in their sig rig for that dinosaur.
Original Nutta!
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i3 530 Gigabyte H55M-USB3 Sapphire 6850 Toxic Edition 2x2GB Corsair Dominator 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
60GB Muskin Callisto Deluxe, 640GB WD Caviar Black LG GH22NS50 22X DVD Writer Windows 7 Ultimate x64 LG W2242T 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Arctosa SilverStone Strider 750w Gold Corsair Graphite White 600T Cooler Master Storm Sentinel Advanced 
Mouse Pad
Thermaltake Dasher 
  hide details  
Reply
Original Nutta!
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i3 530 Gigabyte H55M-USB3 Sapphire 6850 Toxic Edition 2x2GB Corsair Dominator 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
60GB Muskin Callisto Deluxe, 640GB WD Caviar Black LG GH22NS50 22X DVD Writer Windows 7 Ultimate x64 LG W2242T 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Arctosa SilverStone Strider 750w Gold Corsair Graphite White 600T Cooler Master Storm Sentinel Advanced 
Mouse Pad
Thermaltake Dasher 
  hide details  
Reply
post #5 of 17
could be a boot screen feature in bios you could disable...

but normal boot time from power button to fully loaded XP is prolly between 1-2 min depending on what software is loading and what hardware you are using..

My board blows thru about 5 screens befor windows, but vista just boots right up and loads programs quickly, but i bet its still a min from power button to full load up
The Money Pit
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-950 - 4.24 @ 1.40v Batch #3941B089 EVGA X58 SLI LE MSI 580 GTX Lightning - 950/1900/2200 @ 1.1v 6GB Mushkin @ 1475 - 6-8-6-24 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
120GB Vertex Plus 2 x 500GB WD Blues RAID0 Lite-On DVD/CD Custom H20 Loop 
OSMonitorPowerCase
Win 7 Ulti-64 25" I-Inc iH253 Antec TruePower New TP-750 CoolerMaster HAF 932 
  hide details  
Reply
The Money Pit
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-950 - 4.24 @ 1.40v Batch #3941B089 EVGA X58 SLI LE MSI 580 GTX Lightning - 950/1900/2200 @ 1.1v 6GB Mushkin @ 1475 - 6-8-6-24 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
120GB Vertex Plus 2 x 500GB WD Blues RAID0 Lite-On DVD/CD Custom H20 Loop 
OSMonitorPowerCase
Win 7 Ulti-64 25" I-Inc iH253 Antec TruePower New TP-750 CoolerMaster HAF 932 
  hide details  
Reply
post #6 of 17
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by DuckieHo View Post
Try a CMOS clear.
Reset IRQs.
Disable any unneed devices.
Disable Boot on LAN.
Check for loss data cables.
I did all but the Reset IRQ's I dont know how to do that.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Q9450 GIGABYTE GA-EP45T-DS3R Radeon HD 3870 512MB 256-bit GDDR4 Corsair XMS3 DDR3-1600 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Seagate 7200.11 ST3500320AS Duel LITE-ON DVDRW's LH-20A1S SCSI, SOHW-1673S ATA XP MCE, Vista 64bit, Ubuntu 64bit DELL 20inch WideScreen E207WFP 
KeyboardPowerCaseMouse
DELL SK-8100 Antec Earthwatts EA650 650Watts Antec 900 DELL M-UVDEL1 
Mouse Pad
NON 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Q9450 GIGABYTE GA-EP45T-DS3R Radeon HD 3870 512MB 256-bit GDDR4 Corsair XMS3 DDR3-1600 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Seagate 7200.11 ST3500320AS Duel LITE-ON DVDRW's LH-20A1S SCSI, SOHW-1673S ATA XP MCE, Vista 64bit, Ubuntu 64bit DELL 20inch WideScreen E207WFP 
KeyboardPowerCaseMouse
DELL SK-8100 Antec Earthwatts EA650 650Watts Antec 900 DELL M-UVDEL1 
Mouse Pad
NON 
  hide details  
Reply
post #7 of 17
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by keyboard_commando View Post
Did you use this same motherboard to install Windows?

Theres usually an annoying slow down with start up (google: Windows xp freezes at mup.sys) it happens when you switch motherboards.
Yes. No i never have junk on start up. It's not windows that has trouble loading.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Q9450 GIGABYTE GA-EP45T-DS3R Radeon HD 3870 512MB 256-bit GDDR4 Corsair XMS3 DDR3-1600 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Seagate 7200.11 ST3500320AS Duel LITE-ON DVDRW's LH-20A1S SCSI, SOHW-1673S ATA XP MCE, Vista 64bit, Ubuntu 64bit DELL 20inch WideScreen E207WFP 
KeyboardPowerCaseMouse
DELL SK-8100 Antec Earthwatts EA650 650Watts Antec 900 DELL M-UVDEL1 
Mouse Pad
NON 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Q9450 GIGABYTE GA-EP45T-DS3R Radeon HD 3870 512MB 256-bit GDDR4 Corsair XMS3 DDR3-1600 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Seagate 7200.11 ST3500320AS Duel LITE-ON DVDRW's LH-20A1S SCSI, SOHW-1673S ATA XP MCE, Vista 64bit, Ubuntu 64bit DELL 20inch WideScreen E207WFP 
KeyboardPowerCaseMouse
DELL SK-8100 Antec Earthwatts EA650 650Watts Antec 900 DELL M-UVDEL1 
Mouse Pad
NON 
  hide details  
Reply
post #8 of 17
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by Perry View Post
I would hope they aren't swapping out the motherboard in their sig rig for that dinosaur.
No it is not my Sig Rig.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Q9450 GIGABYTE GA-EP45T-DS3R Radeon HD 3870 512MB 256-bit GDDR4 Corsair XMS3 DDR3-1600 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Seagate 7200.11 ST3500320AS Duel LITE-ON DVDRW's LH-20A1S SCSI, SOHW-1673S ATA XP MCE, Vista 64bit, Ubuntu 64bit DELL 20inch WideScreen E207WFP 
KeyboardPowerCaseMouse
DELL SK-8100 Antec Earthwatts EA650 650Watts Antec 900 DELL M-UVDEL1 
Mouse Pad
NON 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Q9450 GIGABYTE GA-EP45T-DS3R Radeon HD 3870 512MB 256-bit GDDR4 Corsair XMS3 DDR3-1600 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Seagate 7200.11 ST3500320AS Duel LITE-ON DVDRW's LH-20A1S SCSI, SOHW-1673S ATA XP MCE, Vista 64bit, Ubuntu 64bit DELL 20inch WideScreen E207WFP 
KeyboardPowerCaseMouse
DELL SK-8100 Antec Earthwatts EA650 650Watts Antec 900 DELL M-UVDEL1 
Mouse Pad
NON 
  hide details  
Reply
post #9 of 17
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by 10acjed View Post
could be a boot screen feature in bios you could disable...

but normal boot time from power button to fully loaded XP is prolly between 1-2 min depending on what software is loading and what hardware you are using..

My board blows thru about 5 screens befor windows, but vista just boots right up and loads programs quickly, but i bet its still a min from power button to full load up
I dont see any boot screen feature that would do that in the BIOS. All the computers with fresh installs i've came across and or built dont take 2mins from power button press to fully loaded XP. Once at the Boot Screen it's up and on the desktop in about 10 to 20 seconds. The problem is getting to the Boot Screen.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Q9450 GIGABYTE GA-EP45T-DS3R Radeon HD 3870 512MB 256-bit GDDR4 Corsair XMS3 DDR3-1600 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Seagate 7200.11 ST3500320AS Duel LITE-ON DVDRW's LH-20A1S SCSI, SOHW-1673S ATA XP MCE, Vista 64bit, Ubuntu 64bit DELL 20inch WideScreen E207WFP 
KeyboardPowerCaseMouse
DELL SK-8100 Antec Earthwatts EA650 650Watts Antec 900 DELL M-UVDEL1 
Mouse Pad
NON 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Q9450 GIGABYTE GA-EP45T-DS3R Radeon HD 3870 512MB 256-bit GDDR4 Corsair XMS3 DDR3-1600 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Seagate 7200.11 ST3500320AS Duel LITE-ON DVDRW's LH-20A1S SCSI, SOHW-1673S ATA XP MCE, Vista 64bit, Ubuntu 64bit DELL 20inch WideScreen E207WFP 
KeyboardPowerCaseMouse
DELL SK-8100 Antec Earthwatts EA650 650Watts Antec 900 DELL M-UVDEL1 
Mouse Pad
NON 
  hide details  
Reply
post #10 of 17
Sometimes is says LOGO, disable that. Also make sure your first boot device is your hard drive with windows on it. Beyond that it may just be a slow boot. My old evga 590 took 25 seconds to boot, but my DFI takes less than 10 lol.
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel Motherboards
Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › Motherboard Takes 2min's from power on to Boot Screen