Overclock.net › Forums › Components › Hard Drives & Storage › HDD speed problem
New Posts  All Forums:Forum Nav:

HDD speed problem

post #1 of 6
Thread Starter 
I have an old WDC WD1200JB as the drive that holds all my non-game data...music and stuff. I was curious, and I ran HDtach, and this is what it looks like:

I find it odd that the Sequential, Burst and Average speeds are all close to 30MB/s. I did some quick googling that said that the burst should be around 80MB/s and the sequential read around 50MB/s...what can be the problem?
PURE ACTION!
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II X4 955 GA-990XA-UD3 NVIDIA GeForce GTX 460 Corsair  
RAMHard DriveOptical DriveOS
Corsair  2x500GB 7200.11 RAID 0 + 320GB 7200.11 1x DVD Windows 7 x64 
MonitorKeyboardPowerCase
22" Acer WS Logitech Ergo 700W OCZ GameXstream Antec 300 
Mouse
MX-600 
  hide details  
Reply
PURE ACTION!
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II X4 955 GA-990XA-UD3 NVIDIA GeForce GTX 460 Corsair  
RAMHard DriveOptical DriveOS
Corsair  2x500GB 7200.11 RAID 0 + 320GB 7200.11 1x DVD Windows 7 x64 
MonitorKeyboardPowerCase
22" Acer WS Logitech Ergo 700W OCZ GameXstream Antec 300 
Mouse
MX-600 
  hide details  
Reply
post #2 of 6
I think there is a jumper on the back where you can boost the speed. There are two options on it, so just change the spot its on.
post #3 of 6
Thread Starter 
nope, no jumpers to change speed
PURE ACTION!
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II X4 955 GA-990XA-UD3 NVIDIA GeForce GTX 460 Corsair  
RAMHard DriveOptical DriveOS
Corsair  2x500GB 7200.11 RAID 0 + 320GB 7200.11 1x DVD Windows 7 x64 
MonitorKeyboardPowerCase
22" Acer WS Logitech Ergo 700W OCZ GameXstream Antec 300 
Mouse
MX-600 
  hide details  
Reply
PURE ACTION!
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II X4 955 GA-990XA-UD3 NVIDIA GeForce GTX 460 Corsair  
RAMHard DriveOptical DriveOS
Corsair  2x500GB 7200.11 RAID 0 + 320GB 7200.11 1x DVD Windows 7 x64 
MonitorKeyboardPowerCase
22" Acer WS Logitech Ergo 700W OCZ GameXstream Antec 300 
Mouse
MX-600 
  hide details  
Reply
post #4 of 6
There's something wrong with controller.... the Sequential Read Speed is too flat. It should be downward sloping. The controller is bottlenecking the HD....
Once again...
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 920 [4.28GHz, HT] Asus P6T + Broadcom NetXtreme II VisionTek HD5850 [900/1200] + Galaxy GT240 2x4GB G.Skill Ripjaw X [1632 MHz] 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Intel X25-M 160GB + 3xRAID0 500GB 7200.12 Window 7 Pro 64 Acer H243H + Samsung 226BW XARMOR-U9BL  
PowerCaseMouseMouse Pad
Antec Truepower New 750W Li Lian PC-V2100 [10x120mm fans] Logitech G9 X-Trac Pro 
  hide details  
Reply
Once again...
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 920 [4.28GHz, HT] Asus P6T + Broadcom NetXtreme II VisionTek HD5850 [900/1200] + Galaxy GT240 2x4GB G.Skill Ripjaw X [1632 MHz] 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Intel X25-M 160GB + 3xRAID0 500GB 7200.12 Window 7 Pro 64 Acer H243H + Samsung 226BW XARMOR-U9BL  
PowerCaseMouseMouse Pad
Antec Truepower New 750W Li Lian PC-V2100 [10x120mm fans] Logitech G9 X-Trac Pro 
  hide details  
Reply
post #5 of 6
Thread Starter 
Quote:
There's something wrong with controller.... the Sequential Read Speed is too flat. It should be downward sloping. The controller is bottlenecking the HD....
anything i can do about that?
PURE ACTION!
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II X4 955 GA-990XA-UD3 NVIDIA GeForce GTX 460 Corsair  
RAMHard DriveOptical DriveOS
Corsair  2x500GB 7200.11 RAID 0 + 320GB 7200.11 1x DVD Windows 7 x64 
MonitorKeyboardPowerCase
22" Acer WS Logitech Ergo 700W OCZ GameXstream Antec 300 
Mouse
MX-600 
  hide details  
Reply
PURE ACTION!
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II X4 955 GA-990XA-UD3 NVIDIA GeForce GTX 460 Corsair  
RAMHard DriveOptical DriveOS
Corsair  2x500GB 7200.11 RAID 0 + 320GB 7200.11 1x DVD Windows 7 x64 
MonitorKeyboardPowerCase
22" Acer WS Logitech Ergo 700W OCZ GameXstream Antec 300 
Mouse
MX-600 
  hide details  
Reply
post #6 of 6
Your drive is IDE, correct?

It appears to be running in UDMA ATA/33 mode. This limits transfers to a theoretical 33MB/s, but in practice its exactly what you are seeing.

Assuming that you are running this drive off your motherboard and not a separate card, I'd be willing to bet that you have a CDROM attached to the same cable. In fact, I'd also be willing to bet your CDROM is very old or you got some unbelievably cheap model. More specifically, I bet it uses the ATAPI-4 standard which was officially outdated around the year 2000, which limits the bus speed to only 33MB/s. And because the CDROM requires a slower bus, your hard drive must drop to the same speed.

Remove the CDROM, make sure the hard drive is installed at the end of the cable (the master position), and try it again.
Server
(11 items)
 
  
CPUMotherboardRAMHard Drive
Intel Core i5-3470 ASRock Z77 Extreme6 16 GB G.Skill Sniper DDR3-1600 1TB WD Caviar Black 
Hard DriveCoolingOSCase
4TB WD Caviar Red Cooler Master Hyper 212+ VMWare ESXi NZXT Crafted Series Tempest 410 
OtherOtherOther
LSI 9280-16i4e RAID Card Intel I350 Quad Port Gigabit NIC Intel Pro/1000 PT Dual Port Gigabit NIC 
  hide details  
Reply
Server
(11 items)
 
  
CPUMotherboardRAMHard Drive
Intel Core i5-3470 ASRock Z77 Extreme6 16 GB G.Skill Sniper DDR3-1600 1TB WD Caviar Black 
Hard DriveCoolingOSCase
4TB WD Caviar Red Cooler Master Hyper 212+ VMWare ESXi NZXT Crafted Series Tempest 410 
OtherOtherOther
LSI 9280-16i4e RAID Card Intel I350 Quad Port Gigabit NIC Intel Pro/1000 PT Dual Port Gigabit NIC 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Hard Drives & Storage
Overclock.net › Forums › Components › Hard Drives & Storage › HDD speed problem