Overclock.net › Forums › Components › Memory › DDR 1001 on first boot?
New Posts  All Forums:Forum Nav:

DDR 1001 on first boot?

post #1 of 5
Thread Starter 
I have a DFI Lanparty LT P35-T2R

On first boot up with my 8GB of Crucial memory ( http://www.crucial.com/store/partspe...2KIT25664AL804 ) started running at 1001 in BIOS at 1.9 volts

I booted to Memtest86 and so far it is running okay.


Settings in Memtest say 499 MHz (DDR999) / CAS: 5-5-5-18 / Dual Channel


Am I hurting my memory with these settings? Why did it start out at that speed when stock it should run DDR2 PC2-6400 • 4-4-4-12

Processor is a Q6600
Dell XPS M1210
(13 items)
 
  
CPUGraphicsRAMHard Drive
T7200 NVIDIA GeForce Go 7400 Crucial 2GB PC2 5300 HITACHI Travelstar 7K200 
OS
Windows Vista Ultimate 32-bit 
  hide details  
Reply
Dell XPS M1210
(13 items)
 
  
CPUGraphicsRAMHard Drive
T7200 NVIDIA GeForce Go 7400 Crucial 2GB PC2 5300 HITACHI Travelstar 7K200 
OS
Windows Vista Ultimate 32-bit 
  hide details  
Reply
post #2 of 5
Maybe that's what either the motherboard or the memory default to. They set it to looser timings so you can do the initial boot. You can set it to tighter timings later. OCZ RAM used to have many issues like that, the timings were too tight and it wouldn't POST. You'd have to get other RAM to get into the BIOS, loosen the timings , shut down, put in the OCZ RAM and start back up.
If you're talking about the speed instead of the timings I have no idea.
According to the link, you should set the voltage to 2.2
G0
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Q6600G0 L728B205 OC to3.6 Asus Maximus Formula Sapphire Radeon 3870 4X1GB Crucial Ballistix 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD 320GB 2 X Sony DVD combo Vista ultimate 64 ViewSonic VX2235wm 22-inc 
PowerCase
PC Power & Cooling Silencer 750 Quad Cheap 
  hide details  
Reply
G0
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Q6600G0 L728B205 OC to3.6 Asus Maximus Formula Sapphire Radeon 3870 4X1GB Crucial Ballistix 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD 320GB 2 X Sony DVD combo Vista ultimate 64 ViewSonic VX2235wm 22-inc 
PowerCase
PC Power & Cooling Silencer 750 Quad Cheap 
  hide details  
Reply
post #3 of 5
You're probably aren't going to hurt your memory unless the voltage is too high. Stock volts on that kit is 2.2V, so they should be able to take at least that. If you're putting a lot of volts through, you may also want to check the temp by gently touching the heatspreaders while stress testing (like with 'blend' in Orthos/Prime 95). They can be warm, but shouldn't be hot. In your case, you should be perfectly fine running them at 1,000MHz (or even higher, give it a try ). If they pass Memtest86 then you should be set.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Q6600 G0 @ 3.6GHz (lapped) EVGA 780i SLI FTW @ 1600MHz FSB 2 x EVGA 8800GTX 768MB (SLI) @ 625/1500/2000MHz 2x2GB G.Skill PC2-8000 PQ @ 800MHz (linked to FSB) 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
2x160GB WD RAID 0, 750GB Samsung Spinpoint F1 LITE-ON 20X SATA DVD/CD RW Windows 7 Ultimate x64 Viewsonic VA2702w 27" LCD 1920x1080 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech Value 100 (beer magnet) Corsair TX 750W Cooler Master ATCS 840 Logitech SBF-90 (cheapest one on Newegg) 
Mouse Pad
Some kinda rubber thing (beer magnet) 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Q6600 G0 @ 3.6GHz (lapped) EVGA 780i SLI FTW @ 1600MHz FSB 2 x EVGA 8800GTX 768MB (SLI) @ 625/1500/2000MHz 2x2GB G.Skill PC2-8000 PQ @ 800MHz (linked to FSB) 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
2x160GB WD RAID 0, 750GB Samsung Spinpoint F1 LITE-ON 20X SATA DVD/CD RW Windows 7 Ultimate x64 Viewsonic VA2702w 27" LCD 1920x1080 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech Value 100 (beer magnet) Corsair TX 750W Cooler Master ATCS 840 Logitech SBF-90 (cheapest one on Newegg) 
Mouse Pad
Some kinda rubber thing (beer magnet) 
  hide details  
Reply
post #4 of 5
Thread Starter 
Screenshots:
BIOS


Memtest


Thanks for the help guys!
Dell XPS M1210
(13 items)
 
  
CPUGraphicsRAMHard Drive
T7200 NVIDIA GeForce Go 7400 Crucial 2GB PC2 5300 HITACHI Travelstar 7K200 
OS
Windows Vista Ultimate 32-bit 
  hide details  
Reply
Dell XPS M1210
(13 items)
 
  
CPUGraphicsRAMHard Drive
T7200 NVIDIA GeForce Go 7400 Crucial 2GB PC2 5300 HITACHI Travelstar 7K200 
OS
Windows Vista Ultimate 32-bit 
  hide details  
Reply
post #5 of 5
Overclocked without even touching anything!

Awesomeness
ense7en
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 930 @ 4 GHz Gigabyte X58A-UD3R HIS HD 5870 G.Skill Ripjaws 4x2 GB @ DDR3-1600 7-7-6-24 1N 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
3x Intel X25-M 80 GB RAID-0; OCZ Agility 120 GB Samsung SH-S243D 7 Ultimate x64 Dell 3007WFP & Samsung 204T 
KeyboardPowerCaseMouse
G15 Corsair HX1000 Coolermaster Haf 932 G500 
  hide details  
Reply
ense7en
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 930 @ 4 GHz Gigabyte X58A-UD3R HIS HD 5870 G.Skill Ripjaws 4x2 GB @ DDR3-1600 7-7-6-24 1N 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
3x Intel X25-M 80 GB RAID-0; OCZ Agility 120 GB Samsung SH-S243D 7 Ultimate x64 Dell 3007WFP & Samsung 204T 
KeyboardPowerCaseMouse
G15 Corsair HX1000 Coolermaster Haf 932 G500 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Memory
Overclock.net › Forums › Components › Memory › DDR 1001 on first boot?