Overclock.net › Forums › Graphics Cards › Graphics Cards - General › 9800GTX cold boot
New Posts  All Forums:Forum Nav:

9800GTX cold boot

post #1 of 29
Thread Starter 
Hey everyone!

Long time reader, but I barley post.
I come here because I know you guys will point me in the right direction.

Ever since I got my eVGA9800GTX about a month ago my computer won't 'cold boot' anymore. In the morning when I wake up I have to turn it on, let it sit for 1 minute, and then hit the restart button for it to fully turn on the monitor, etc.

My specs are:
DFI LANPARTY UT nF4 SLI-DR Expert Mother Board
AMD 4200+ X2 Dual core - Clocked @ 2.64 ghz
4 gig ddr 400 Kingston Hyper X (only 3 because of 32bit xp ;(
Corsair 520 watt PSU <----
eVGA 9800 GTX clocked @ 800/200/1280


Please, any help would be great.
I am thinking maybe a better PSU but I want to know if it could be something else.

Thanks in advance OCers!
Green Machine
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
4200+ X2 clocked @ 2.65 DFI LANPARTY UT nF4 SLI 9800GTX @ 800/2000/1280 4 gig ddr 400 Kingston Hyper X 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
4 Seagate 320gig SATA Dual layer DVD burner with lite scribe xp Sceptre 21" 
KeyboardPowerCaseMouse
Eclipse Corsair 520 watt PSU Lian Li MX518 
  hide details  
Reply
Green Machine
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
4200+ X2 clocked @ 2.65 DFI LANPARTY UT nF4 SLI 9800GTX @ 800/2000/1280 4 gig ddr 400 Kingston Hyper X 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
4 Seagate 320gig SATA Dual layer DVD burner with lite scribe xp Sceptre 21" 
KeyboardPowerCaseMouse
Eclipse Corsair 520 watt PSU Lian Li MX518 
  hide details  
Reply
post #2 of 29
that PSU should be able to run that card fine, but on your GTX, is the light green or red?
PILLS HERE!!!!!!
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 920 D0 4.2GHZ (4.0 during spring/summer) Foxconn Blood Rage HIS 5870 @ 1.2V 1000/1250 Corsair Dominator 3x2GB DDR3 1600 
Hard DriveOSMonitorPower
Kingston 120GB 80K IOPS SSD 7 Pro x64 (3) Acer 23" 6144 x 1152 BFG EX-1000W 
Case
ABS Black Pearl 
  hide details  
Reply
PILLS HERE!!!!!!
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 920 D0 4.2GHZ (4.0 during spring/summer) Foxconn Blood Rage HIS 5870 @ 1.2V 1000/1250 Corsair Dominator 3x2GB DDR3 1600 
Hard DriveOSMonitorPower
Kingston 120GB 80K IOPS SSD 7 Pro x64 (3) Acer 23" 6144 x 1152 BFG EX-1000W 
Case
ABS Black Pearl 
  hide details  
Reply
post #3 of 29
Quote:
Originally Posted by D3rF View Post
Hey everyone!

Long time reader, but I barley post.
I come here because I know you guys will point me in the right direction.

Ever since I got my eVGA9800GTX about a month ago my computer won't 'cold boot' anymore. In the morning when I wake up I have to turn it on, let it sit for 1 minute, and then hit the restart button for it to fully turn on the monitor, etc.

My specs are:
DFI LANPARTY UT nF4 SLI-DR Expert Mother Board
AMD 4200+ X2 Dual core - Clocked @ 2.64 ghz
4 gig ddr 400 Kingston Hyper X (only 3 because of 32bit xp ;(
Corsair 520 watt PSU <----
eVGA 9800 GTX clocked @ 800/200/1280


Please, any help would be great.
I am thinking maybe a better PSU but I want to know if it could be something else.

Thanks in advance OCers!

Doubtful it's your PSU, I ran a 3870X2 for a couple of months with the 520 just fine.
Have you tried plugging in the extra molex on your mobo yet?
Mighty-iTX
(12 items)
 
One foot in..
(17 items)
 
mATX
(12 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-4770K M7-Impact Strix GTX980 Samsung 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Crucial M4 256 Glacer 240L W8.1 K272HUL 
KeyboardPowerCaseMouse
Saitek Seasonic X-650 Prodigy MX518 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
4770K/45/43 Maximus VI Extreme R290X R290X 
RAMHard DriveHard DriveOptical Drive
Samsung Crucial M4 64GB RAIDR LSSWM 
CoolingOSMonitorKeyboard
Cooler Master Glacer 7 Ultimate 64 SyncMaster Eclipse 
PowerCaseMouseMouse Pad
XFX 1050 BE 600T Silver MX518 Desk 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-4330 Z87 Gryphon GTX690 G.Skill RipJawsX 
Hard DriveCoolingOSMonitor
WD Blacks Hyper 212 W8.1 ACER 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech Ultra X3 1000w Corsair 230T Orange Razer 
  hide details  
Reply
Mighty-iTX
(12 items)
 
One foot in..
(17 items)
 
mATX
(12 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-4770K M7-Impact Strix GTX980 Samsung 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Crucial M4 256 Glacer 240L W8.1 K272HUL 
KeyboardPowerCaseMouse
Saitek Seasonic X-650 Prodigy MX518 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
4770K/45/43 Maximus VI Extreme R290X R290X 
RAMHard DriveHard DriveOptical Drive
Samsung Crucial M4 64GB RAIDR LSSWM 
CoolingOSMonitorKeyboard
Cooler Master Glacer 7 Ultimate 64 SyncMaster Eclipse 
PowerCaseMouseMouse Pad
XFX 1050 BE 600T Silver MX518 Desk 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-4330 Z87 Gryphon GTX690 G.Skill RipJawsX 
Hard DriveCoolingOSMonitor
WD Blacks Hyper 212 W8.1 ACER 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech Ultra X3 1000w Corsair 230T Orange Razer 
  hide details  
Reply
post #4 of 29
hopefully he plugged everything in from the get go
new gaming pc
(12 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
6600k Gigabyte Z170 - HD3P none atm G.SKILL TridentZ 16GB (2 x 8GB) DDR4 3200 
Hard DriveOSMonitorPower
Corsair 120gb ssd + Seagate 750gb sata  Windows 10 Acer 24"  OCZ 700w 
CaseMouseMouse Pad
Thermaltake Armor logitech razer 
  hide details  
Reply
new gaming pc
(12 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
6600k Gigabyte Z170 - HD3P none atm G.SKILL TridentZ 16GB (2 x 8GB) DDR4 3200 
Hard DriveOSMonitorPower
Corsair 120gb ssd + Seagate 750gb sata  Windows 10 Acer 24"  OCZ 700w 
CaseMouseMouse Pad
Thermaltake Armor logitech razer 
  hide details  
Reply
post #5 of 29
Thread Starter 
thank you for ur responses.

1. There are NO leds anywhere on my card.
2. I have both powers plugged in, big and little above the IDE port.


The card is specifically:
e-GeForce 9800GTX 512MB 512-P3-N871-AR

Please, anymore advice would be awesome!
Green Machine
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
4200+ X2 clocked @ 2.65 DFI LANPARTY UT nF4 SLI 9800GTX @ 800/2000/1280 4 gig ddr 400 Kingston Hyper X 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
4 Seagate 320gig SATA Dual layer DVD burner with lite scribe xp Sceptre 21" 
KeyboardPowerCaseMouse
Eclipse Corsair 520 watt PSU Lian Li MX518 
  hide details  
Reply
Green Machine
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
4200+ X2 clocked @ 2.65 DFI LANPARTY UT nF4 SLI 9800GTX @ 800/2000/1280 4 gig ddr 400 Kingston Hyper X 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
4 Seagate 320gig SATA Dual layer DVD burner with lite scribe xp Sceptre 21" 
KeyboardPowerCaseMouse
Eclipse Corsair 520 watt PSU Lian Li MX518 
  hide details  
Reply
post #6 of 29
There should be a green LED towards the front of the video card. Did you plug in both of the 6-pin connectors?
Time Sink
(21 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel 2500k ASUS Sabertooth Z77 EVGA GTX 670 FTW G.Skill Ripjaws 8GB (2x4GB) DDR3 1600 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Samsung F3 1TB Crucial C300 128GB Corsair Force GT 60GB Noctua NH-U12P 
OSOSMonitorMonitor
Windows 8.1 Professional x64 Apple OS X Mavericks HP ZR24w LG IPS226V 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer BlackWidow Seasonic X750 Lian-Li PC-A05B Logitech M500 
Mouse PadAudioAudioAudio
Mionix Propus 380 Zero USB DAC (2009 Version) Emotiva Pro airmotiv 4 Beyerdynamic DT990 600ohm 
Audio
Shure SRH-840 
  hide details  
Reply
Time Sink
(21 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel 2500k ASUS Sabertooth Z77 EVGA GTX 670 FTW G.Skill Ripjaws 8GB (2x4GB) DDR3 1600 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Samsung F3 1TB Crucial C300 128GB Corsair Force GT 60GB Noctua NH-U12P 
OSOSMonitorMonitor
Windows 8.1 Professional x64 Apple OS X Mavericks HP ZR24w LG IPS226V 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer BlackWidow Seasonic X750 Lian-Li PC-A05B Logitech M500 
Mouse PadAudioAudioAudio
Mionix Propus 380 Zero USB DAC (2009 Version) Emotiva Pro airmotiv 4 Beyerdynamic DT990 600ohm 
Audio
Shure SRH-840 
  hide details  
Reply
post #7 of 29
Thread Starter 
lol... Come on guys, I am not a TOTAL NOOB.
Yes I plugged both in.

The card works great, been playing cod4 and conan a lot.
Its just the COLD BOOT issue that is bugging me.

There is NO LED anywhere on the card. I am staring at it right now.
I can take pix if that would help... ?

Thanks again for the help, I am sitting on this thread till we figure it out!
Green Machine
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
4200+ X2 clocked @ 2.65 DFI LANPARTY UT nF4 SLI 9800GTX @ 800/2000/1280 4 gig ddr 400 Kingston Hyper X 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
4 Seagate 320gig SATA Dual layer DVD burner with lite scribe xp Sceptre 21" 
KeyboardPowerCaseMouse
Eclipse Corsair 520 watt PSU Lian Li MX518 
  hide details  
Reply
Green Machine
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
4200+ X2 clocked @ 2.65 DFI LANPARTY UT nF4 SLI 9800GTX @ 800/2000/1280 4 gig ddr 400 Kingston Hyper X 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
4 Seagate 320gig SATA Dual layer DVD burner with lite scribe xp Sceptre 21" 
KeyboardPowerCaseMouse
Eclipse Corsair 520 watt PSU Lian Li MX518 
  hide details  
Reply
post #8 of 29
Thread Starter 
WAIT !

I see it now !

Sorry, i was looking IN THE CASE. I guess I am a total noob!

The light was on the outside under the DVi port, my bad.

It is a greenish/yellowish color.

Does this get me anywhere?
Green Machine
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
4200+ X2 clocked @ 2.65 DFI LANPARTY UT nF4 SLI 9800GTX @ 800/2000/1280 4 gig ddr 400 Kingston Hyper X 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
4 Seagate 320gig SATA Dual layer DVD burner with lite scribe xp Sceptre 21" 
KeyboardPowerCaseMouse
Eclipse Corsair 520 watt PSU Lian Li MX518 
  hide details  
Reply
Green Machine
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
4200+ X2 clocked @ 2.65 DFI LANPARTY UT nF4 SLI 9800GTX @ 800/2000/1280 4 gig ddr 400 Kingston Hyper X 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
4 Seagate 320gig SATA Dual layer DVD burner with lite scribe xp Sceptre 21" 
KeyboardPowerCaseMouse
Eclipse Corsair 520 watt PSU Lian Li MX518 
  hide details  
Reply
post #9 of 29
Thread Starter 
anyone else?
MY friend said it might be a PCI 2.0 issue and that I might have to flash the cards bios...

Please, anymore help would be great !
Green Machine
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
4200+ X2 clocked @ 2.65 DFI LANPARTY UT nF4 SLI 9800GTX @ 800/2000/1280 4 gig ddr 400 Kingston Hyper X 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
4 Seagate 320gig SATA Dual layer DVD burner with lite scribe xp Sceptre 21" 
KeyboardPowerCaseMouse
Eclipse Corsair 520 watt PSU Lian Li MX518 
  hide details  
Reply
Green Machine
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
4200+ X2 clocked @ 2.65 DFI LANPARTY UT nF4 SLI 9800GTX @ 800/2000/1280 4 gig ddr 400 Kingston Hyper X 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
4 Seagate 320gig SATA Dual layer DVD burner with lite scribe xp Sceptre 21" 
KeyboardPowerCaseMouse
Eclipse Corsair 520 watt PSU Lian Li MX518 
  hide details  
Reply
post #10 of 29
er..i have the same problem......just dont turn your pc off or keep it warm with a blanket
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 4790K 4.8GHZ 1.35V MSI Z97 M-Power EVGA GTX 980 Superclocked 16GB Corsair Vengeance 
Hard DriveOSMonitorPower
4x1TB 7,200RPM , 1x128GB Samsung SSD 1x 128GB K... Windows 7 64Bit Ultimate Samsung SA950D+ Optoma HD82 Antec 1000W Platinum 
CaseMouse
NZXT Phantom Logitech G7 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 4790K 4.8GHZ 1.35V MSI Z97 M-Power EVGA GTX 980 Superclocked 16GB Corsair Vengeance 
Hard DriveOSMonitorPower
4x1TB 7,200RPM , 1x128GB Samsung SSD 1x 128GB K... Windows 7 64Bit Ultimate Samsung SA950D+ Optoma HD82 Antec 1000W Platinum 
CaseMouse
NZXT Phantom Logitech G7 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Graphics Cards - General
Overclock.net › Forums › Graphics Cards › Graphics Cards - General › 9800GTX cold boot