Overclock.net › Forums › Cooling › Air Cooling › E6400 will not OC
New Posts  All Forums:Forum Nav:

E6400 will not OC

post #1 of 6
Thread Starter 
I have my e6400 running at 2.9 Ghz without any voltage tweeks so it wouldnt be to much to expect it to run at 3.00Ghz with upped voltages but it wont. the pc posts everytime but windows will not boot no matter what i try. my old processor was an e4500, i ran that at 3.2Ghz no problems but the FSB wasnt high enough to take advantage of the speed of my ram thats why i so desperatly want this processor clocked to at least 3.00Ghz.
Kingmaker
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
E6400 Asus P5N32-E SLI Plus 2x 8800GTS 320Mb Sli 4Gb corsair xms2 CL4 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
2x 450 Gb RAID Stripe Pioneer DVD RW Vista 32bit 20" Dell 
KeyboardPowerCaseMouse
G15 Hiper 730W Cheep S**t Microsoft Sidewinder 
  hide details  
Reply
Kingmaker
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
E6400 Asus P5N32-E SLI Plus 2x 8800GTS 320Mb Sli 4Gb corsair xms2 CL4 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
2x 450 Gb RAID Stripe Pioneer DVD RW Vista 32bit 20" Dell 
KeyboardPowerCaseMouse
G15 Hiper 730W Cheep S**t Microsoft Sidewinder 
  hide details  
Reply
post #2 of 6
did you up your NB voltage when you upped your VCORE?
T.A.R.D.I.S.
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Time Time Time Time 
  hide details  
Reply
T.A.R.D.I.S.
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Time Time Time Time 
  hide details  
Reply
post #3 of 6
Thread Starter 
Upped both V's, just posted this in the intel cpu forum, (felt a bit silly posting it in the air cooled section) they suggested upping vcore and nb to around the 1.5V mark, tried it and got to 3.00Ghz but no further.
Kingmaker
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
E6400 Asus P5N32-E SLI Plus 2x 8800GTS 320Mb Sli 4Gb corsair xms2 CL4 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
2x 450 Gb RAID Stripe Pioneer DVD RW Vista 32bit 20" Dell 
KeyboardPowerCaseMouse
G15 Hiper 730W Cheep S**t Microsoft Sidewinder 
  hide details  
Reply
Kingmaker
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
E6400 Asus P5N32-E SLI Plus 2x 8800GTS 320Mb Sli 4Gb corsair xms2 CL4 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
2x 450 Gb RAID Stripe Pioneer DVD RW Vista 32bit 20" Dell 
KeyboardPowerCaseMouse
G15 Hiper 730W Cheep S**t Microsoft Sidewinder 
  hide details  
Reply
post #4 of 6
Quote:
Originally Posted by Froggie6 View Post
Upped both V's, just posted this in the intel cpu forum, (felt a bit silly posting it in the air cooled section) they suggested upping vcore and nb to around the 1.5V mark, tried it and got to 3.00Ghz but no further.
do you have the latest bios? i thought that board had a bad v-droop, so when you hit windows thats maybe whats causing the lock up. what are your temps at 2.9 in windows?
T.A.R.D.I.S.
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Time Time Time Time 
  hide details  
Reply
T.A.R.D.I.S.
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Time Time Time Time 
  hide details  
Reply
post #5 of 6
Thread Starter 
as far as i know i have the latest bios (0805). my temps are around the 48c mark on full load and i dont have a clue what v-droop is.
Kingmaker
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
E6400 Asus P5N32-E SLI Plus 2x 8800GTS 320Mb Sli 4Gb corsair xms2 CL4 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
2x 450 Gb RAID Stripe Pioneer DVD RW Vista 32bit 20" Dell 
KeyboardPowerCaseMouse
G15 Hiper 730W Cheep S**t Microsoft Sidewinder 
  hide details  
Reply
Kingmaker
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
E6400 Asus P5N32-E SLI Plus 2x 8800GTS 320Mb Sli 4Gb corsair xms2 CL4 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
2x 450 Gb RAID Stripe Pioneer DVD RW Vista 32bit 20" Dell 
KeyboardPowerCaseMouse
G15 Hiper 730W Cheep S**t Microsoft Sidewinder 
  hide details  
Reply
post #6 of 6
Quote:
mportant!: Always set ram voltage manually upon first boot. This board undervolts memory from factory settings when left to auto. For example, my ram is rated stock at 2.1 Volts. The auto setting had it running at 1.89. Even though my system ran fine, I had occasional crashes until I changed the volts to 2.1 manually.

Worse, many types of ram will not work correctly with this board if they are undervolted. If the system will not boot on initial build, try one stick in the slot closest to the cpu until it boots and enter the bios. Immediately change the ram voltage to defaults for the memory you are using. Save,shut down, install the rest of your ram and then reboot normally.
check out this guide

http://www.overclock.net/intel-mothe...ing-guide.html

and im pretty sure your bios is old, i think there is a 1002 bios now

edit- the P5N32-E SLI is on 1404, lol, heres a link

http://dlsvr03.asus.com/pub/ASUS/mb/...20SLI/1404.zip
Edited by phospholipid - 5/28/08 at 3:35pm
T.A.R.D.I.S.
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Time Time Time Time 
  hide details  
Reply
T.A.R.D.I.S.
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Time Time Time Time 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Air Cooling
Overclock.net › Forums › Cooling › Air Cooling › E6400 will not OC