Overclock.net › Forums › AMD › AMD - General › My AMD Rig Versus CPUZ and HWMonitor
New Posts  All Forums:Forum Nav:

My AMD Rig Versus CPUZ and HWMonitor

post #1 of 11
Thread Starter 
Alrighty! .. I'm back and w/ a vengeance... I notice everytime i open these programs my sound immediately skips... If i dont i'm fine.. But why would this happen?

EDIT: the sound skips even after the program's been closed
Edited by Vegnagun - 5/31/08 at 1:53am
Das Boot
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Athlon II X4 630 3.5ghz Gigabyte GA-880GM-UD2H nVidia 9600GT 512mb 4GB Patriot DDR3 1333MHZ 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Western Digital 320 GB Samsung DVD/RW Windows 10 Acer 19" WS 1440x900 
KeyboardPowerCaseMouse
USB Keyboard Antec Earthwatts 500 Watts Antec Sonata Logitech usb 
Mouse Pad
None 
  hide details  
Reply
Das Boot
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Athlon II X4 630 3.5ghz Gigabyte GA-880GM-UD2H nVidia 9600GT 512mb 4GB Patriot DDR3 1333MHZ 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Western Digital 320 GB Samsung DVD/RW Windows 10 Acer 19" WS 1440x900 
KeyboardPowerCaseMouse
USB Keyboard Antec Earthwatts 500 Watts Antec Sonata Logitech usb 
Mouse Pad
None 
  hide details  
Reply
post #2 of 11
Probably because these types of monitoring programs scan all resources, and during those scans they take sole posession of a resource for just a moment. Thus, when they scan the mobo ports and such, they take sole position of the PCI slot the soundcard is in, causing a skip in the sound (since onboard is also on the PCI bus, this also applies to onboard).

Nothing you can do about it.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
E8400 @ 3.8 GHz DFI LANPARTY DK X38-T2R eVGA 8400GS 2GB Mushkin DDR2 800 (single stick) 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
250GB WD SATA None Windows XP Pro 32-bit HP Pavilion f1703 
KeyboardPowerCaseMouse
N/A Corsair HX520 Coolermaster Cavalier N/A 
Mouse Pad
N/A 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
E8400 @ 3.8 GHz DFI LANPARTY DK X38-T2R eVGA 8400GS 2GB Mushkin DDR2 800 (single stick) 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
250GB WD SATA None Windows XP Pro 32-bit HP Pavilion f1703 
KeyboardPowerCaseMouse
N/A Corsair HX520 Coolermaster Cavalier N/A 
Mouse Pad
N/A 
  hide details  
Reply
post #3 of 11
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by Chozart View Post
Probably because these types of monitoring programs scan all resources, and during those scans they take sole posession of a resource for just a moment. Thus, when they scan the mobo ports and such, they take sole position of the PCI slot the soundcard is in, causing a skip in the sound (since onboard is also on the PCI bus, this also applies to onboard).

Nothing you can do about it.
The only way to stop the skipping after opening the program is to reboot... whats up with that dude? CPUZ/HWMONITOR
Das Boot
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Athlon II X4 630 3.5ghz Gigabyte GA-880GM-UD2H nVidia 9600GT 512mb 4GB Patriot DDR3 1333MHZ 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Western Digital 320 GB Samsung DVD/RW Windows 10 Acer 19" WS 1440x900 
KeyboardPowerCaseMouse
USB Keyboard Antec Earthwatts 500 Watts Antec Sonata Logitech usb 
Mouse Pad
None 
  hide details  
Reply
Das Boot
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Athlon II X4 630 3.5ghz Gigabyte GA-880GM-UD2H nVidia 9600GT 512mb 4GB Patriot DDR3 1333MHZ 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Western Digital 320 GB Samsung DVD/RW Windows 10 Acer 19" WS 1440x900 
KeyboardPowerCaseMouse
USB Keyboard Antec Earthwatts 500 Watts Antec Sonata Logitech usb 
Mouse Pad
None 
  hide details  
Reply
post #4 of 11
oh... that's odd indeed. I thought you meant it just skipped once or so when the program fired up. Sorry.

I wonder if this might have to do with the whole issue about creative drivers and Vista...mmmm

Not really sure what could be causing this.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
E8400 @ 3.8 GHz DFI LANPARTY DK X38-T2R eVGA 8400GS 2GB Mushkin DDR2 800 (single stick) 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
250GB WD SATA None Windows XP Pro 32-bit HP Pavilion f1703 
KeyboardPowerCaseMouse
N/A Corsair HX520 Coolermaster Cavalier N/A 
Mouse Pad
N/A 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
E8400 @ 3.8 GHz DFI LANPARTY DK X38-T2R eVGA 8400GS 2GB Mushkin DDR2 800 (single stick) 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
250GB WD SATA None Windows XP Pro 32-bit HP Pavilion f1703 
KeyboardPowerCaseMouse
N/A Corsair HX520 Coolermaster Cavalier N/A 
Mouse Pad
N/A 
  hide details  
Reply
post #5 of 11
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by Chozart View Post
oh... that's odd indeed. I thought you meant it just skipped once or so when the program fired up. Sorry.

I wonder if this might have to do with the whole issue about creative drivers and Vista...mmmm

Not really sure what could be causing this.
its done this before.. If you scroll down and find my amd rig +vista64 thread.. i was having this prob... had it w/ realtek onboard too..
Das Boot
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Athlon II X4 630 3.5ghz Gigabyte GA-880GM-UD2H nVidia 9600GT 512mb 4GB Patriot DDR3 1333MHZ 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Western Digital 320 GB Samsung DVD/RW Windows 10 Acer 19" WS 1440x900 
KeyboardPowerCaseMouse
USB Keyboard Antec Earthwatts 500 Watts Antec Sonata Logitech usb 
Mouse Pad
None 
  hide details  
Reply
Das Boot
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Athlon II X4 630 3.5ghz Gigabyte GA-880GM-UD2H nVidia 9600GT 512mb 4GB Patriot DDR3 1333MHZ 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Western Digital 320 GB Samsung DVD/RW Windows 10 Acer 19" WS 1440x900 
KeyboardPowerCaseMouse
USB Keyboard Antec Earthwatts 500 Watts Antec Sonata Logitech usb 
Mouse Pad
None 
  hide details  
Reply
post #6 of 11
Thread Starter 
when it skips its like the sound is slowed down..
Das Boot
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Athlon II X4 630 3.5ghz Gigabyte GA-880GM-UD2H nVidia 9600GT 512mb 4GB Patriot DDR3 1333MHZ 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Western Digital 320 GB Samsung DVD/RW Windows 10 Acer 19" WS 1440x900 
KeyboardPowerCaseMouse
USB Keyboard Antec Earthwatts 500 Watts Antec Sonata Logitech usb 
Mouse Pad
None 
  hide details  
Reply
Das Boot
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Athlon II X4 630 3.5ghz Gigabyte GA-880GM-UD2H nVidia 9600GT 512mb 4GB Patriot DDR3 1333MHZ 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Western Digital 320 GB Samsung DVD/RW Windows 10 Acer 19" WS 1440x900 
KeyboardPowerCaseMouse
USB Keyboard Antec Earthwatts 500 Watts Antec Sonata Logitech usb 
Mouse Pad
None 
  hide details  
Reply
post #7 of 11
Thread Starter 
opened up wmp11 and got wsock32.dll is missing... this is just a refresh install too.. if i have to reformat i'm going back to xp

Sigh.. atleast this song rocks

Bitemarks and Bloodstains - Finch \\m/
Das Boot
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Athlon II X4 630 3.5ghz Gigabyte GA-880GM-UD2H nVidia 9600GT 512mb 4GB Patriot DDR3 1333MHZ 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Western Digital 320 GB Samsung DVD/RW Windows 10 Acer 19" WS 1440x900 
KeyboardPowerCaseMouse
USB Keyboard Antec Earthwatts 500 Watts Antec Sonata Logitech usb 
Mouse Pad
None 
  hide details  
Reply
Das Boot
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Athlon II X4 630 3.5ghz Gigabyte GA-880GM-UD2H nVidia 9600GT 512mb 4GB Patriot DDR3 1333MHZ 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Western Digital 320 GB Samsung DVD/RW Windows 10 Acer 19" WS 1440x900 
KeyboardPowerCaseMouse
USB Keyboard Antec Earthwatts 500 Watts Antec Sonata Logitech usb 
Mouse Pad
None 
  hide details  
Reply
post #8 of 11
Quote:
Originally Posted by Vegnagun666 View Post
opened up wmp11 and got wsock32.dll is missing... this is just a refresh install too.. if i have to reformat i'm going back to xp
Vegnagun, let us know if you also experience these issues with XP. Perhaps it's a "random" Vista issue.
I'm assuming you have the proper chipset drivers installed? Do you have another PCI soundcard to test with?

Good luck
Workstation
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Athlon II X4 620 Asus M4A785-M Asus 5770 G.Skill 8GB DDR2-800 
Hard DriveOSMonitorPower
WD3200AAJS Windows 7 Pro Acer AL2216W, Samsung P2770 Corsair 550VX 
Case
Tagan Black Pearl 
  hide details  
Reply
Workstation
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Athlon II X4 620 Asus M4A785-M Asus 5770 G.Skill 8GB DDR2-800 
Hard DriveOSMonitorPower
WD3200AAJS Windows 7 Pro Acer AL2216W, Samsung P2770 Corsair 550VX 
Case
Tagan Black Pearl 
  hide details  
Reply
post #9 of 11
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by thlnk3r View Post
Vegnagun, let us know if you also experience these issues with XP. Perhaps it's a "random" Vista issue.
I'm assuming you have the proper chipset drivers installed? Do you have another PCI soundcard to test with?

Good luck
proper nforce drivers but not another pci soundcard.. this used to be my friends and it worked great for him in xp... i got the vista drivers.... -_- i swear to god if i have to reformat... i may just go bak to xp
Das Boot
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Athlon II X4 630 3.5ghz Gigabyte GA-880GM-UD2H nVidia 9600GT 512mb 4GB Patriot DDR3 1333MHZ 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Western Digital 320 GB Samsung DVD/RW Windows 10 Acer 19" WS 1440x900 
KeyboardPowerCaseMouse
USB Keyboard Antec Earthwatts 500 Watts Antec Sonata Logitech usb 
Mouse Pad
None 
  hide details  
Reply
Das Boot
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Athlon II X4 630 3.5ghz Gigabyte GA-880GM-UD2H nVidia 9600GT 512mb 4GB Patriot DDR3 1333MHZ 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Western Digital 320 GB Samsung DVD/RW Windows 10 Acer 19" WS 1440x900 
KeyboardPowerCaseMouse
USB Keyboard Antec Earthwatts 500 Watts Antec Sonata Logitech usb 
Mouse Pad
None 
  hide details  
Reply
post #10 of 11
Quote:
Originally Posted by Vegnagun666 View Post
proper nforce drivers but not another pci soundcard.. this used to be my friends and it worked great for him in xp... i got the vista drivers.... -_- i swear to god if i have to reformat... i may just go bak to xp
Vegnagun, if you have spare drive I would go ahead and install XP. Test things out and see how it goes. I mean there's nothing really "wrong" with the XP operating system

Good luck
Workstation
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Athlon II X4 620 Asus M4A785-M Asus 5770 G.Skill 8GB DDR2-800 
Hard DriveOSMonitorPower
WD3200AAJS Windows 7 Pro Acer AL2216W, Samsung P2770 Corsair 550VX 
Case
Tagan Black Pearl 
  hide details  
Reply
Workstation
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Athlon II X4 620 Asus M4A785-M Asus 5770 G.Skill 8GB DDR2-800 
Hard DriveOSMonitorPower
WD3200AAJS Windows 7 Pro Acer AL2216W, Samsung P2770 Corsair 550VX 
Case
Tagan Black Pearl 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: AMD - General
Overclock.net › Forums › AMD › AMD - General › My AMD Rig Versus CPUZ and HWMonitor