Overclock.net › Forums › Components › Hard Drives & Storage › Houston, We have a problem.
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Houston, We have a problem.

post #1 of 16
Thread Starter 
So, last night, I left my sig rig running when I went to bed. Came back this morning and tried to pull it out of hibernation, but no video showed up and my monitor stayed idle. This happens every once in awhile, and a simple reboot fixes it.

So I reboot it, it goes through POST,

lists all the Bus Devices, etc and then says "Verifying DMI Pool Data"

to which it immediately follows:

"A disk read error has occured. Press Ctrl+Alt+Del to restart."

Like I said, we have a problem. I'm thinking we have a dead HDD on our hands?
Ender
(8 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 3820 TPOWER X79 GeForce GTX 570 Corsair 16GB 
Hard DriveCoolingOSPower
Crucial M4 128GB SSD Antec Kuhler 620 Win 7 Seasonic M12 600w 
  hide details  
Reply
Ender
(8 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 3820 TPOWER X79 GeForce GTX 570 Corsair 16GB 
Hard DriveCoolingOSPower
Crucial M4 128GB SSD Antec Kuhler 620 Win 7 Seasonic M12 600w 
  hide details  
Reply
post #2 of 16
There's a program called SpinRite that has saved countless hard drives of mine. It's quite amazing. Unfortunately it costs $90. Although if it doesn't fix your hdd, you can get all your money back.

http://www.grc.com/spinrite.htm
 
Server
(3 items)
 
 
CPUGraphicsRAMHard Drive
Intel Core i7-3540M Intel HD Graphics 4000 8GB G.SKILL Ripjaws DDR3 1600 Samsung 840 EVO 250GB SSD 
OSMonitorMouseAudio
Windows 10 Pro x64 14" at 1600x900 Logitech Anywhere Mouse MX FiiO E17 USB DAC amp 
CPUOSCase
i3-540 Debian 8 (Jessie) Cooler Master Elite 341 
  hide details  
Reply
 
Server
(3 items)
 
 
CPUGraphicsRAMHard Drive
Intel Core i7-3540M Intel HD Graphics 4000 8GB G.SKILL Ripjaws DDR3 1600 Samsung 840 EVO 250GB SSD 
OSMonitorMouseAudio
Windows 10 Pro x64 14" at 1600x900 Logitech Anywhere Mouse MX FiiO E17 USB DAC amp 
CPUOSCase
i3-540 Debian 8 (Jessie) Cooler Master Elite 341 
  hide details  
Reply
post #3 of 16
Did you try the usual? I.e. back to stock settings and reset CMOS?
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
E8400 @ 3.8 GHz DFI LANPARTY DK X38-T2R eVGA 8400GS 2GB Mushkin DDR2 800 (single stick) 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
250GB WD SATA None Windows XP Pro 32-bit HP Pavilion f1703 
KeyboardPowerCaseMouse
N/A Corsair HX520 Coolermaster Cavalier N/A 
Mouse Pad
N/A 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
E8400 @ 3.8 GHz DFI LANPARTY DK X38-T2R eVGA 8400GS 2GB Mushkin DDR2 800 (single stick) 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
250GB WD SATA None Windows XP Pro 32-bit HP Pavilion f1703 
KeyboardPowerCaseMouse
N/A Corsair HX520 Coolermaster Cavalier N/A 
Mouse Pad
N/A 
  hide details  
Reply
post #4 of 16
Thread Starter 
Hrmm..

Well heres an interesting tidbit.

I went into BIO and switched the order of HDD's to boot from, and I still get the error.

I'ma see if I can boot off of a CD
Ender
(8 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 3820 TPOWER X79 GeForce GTX 570 Corsair 16GB 
Hard DriveCoolingOSPower
Crucial M4 128GB SSD Antec Kuhler 620 Win 7 Seasonic M12 600w 
  hide details  
Reply
Ender
(8 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 3820 TPOWER X79 GeForce GTX 570 Corsair 16GB 
Hard DriveCoolingOSPower
Crucial M4 128GB SSD Antec Kuhler 620 Win 7 Seasonic M12 600w 
  hide details  
Reply
post #5 of 16
the most common causes for "DMI Pool Data" errors are

  1. Corrupt boot files on the computer.
  2. Settings for hard disk drive are not correct.
  3. Floppy diskette or CD in computer causing issue.
  4. Boot devices not set properly.
  5. BIOS corrupt or misc. setting not set properly.
  6. Connections loose or disconnected.
  7. Bad Hard disk drive or other bad hardware.

hope this helps anything..

i had this problem once, and the problem was my cable even tho i hadnt touched it in a long time
Minimachine
(9 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-5775C Asus Maximus VII Impact EVGA GTX1080 Founders edition 2x8GB Kingston HyperX 1600Mhz 
Hard DriveMonitorPowerCase
Samsung 950 PRO 512GB M.2 NVMe 3x Asus PB287Q 4k Silverstone 600W Strider SFX NCASE M1 Rev 2 
  hide details  
Reply
Minimachine
(9 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-5775C Asus Maximus VII Impact EVGA GTX1080 Founders edition 2x8GB Kingston HyperX 1600Mhz 
Hard DriveMonitorPowerCase
Samsung 950 PRO 512GB M.2 NVMe 3x Asus PB287Q 4k Silverstone 600W Strider SFX NCASE M1 Rev 2 
  hide details  
Reply
post #6 of 16
Thread Starter 
Well, tried it on all stock settings, loaded all defaults.

Nothing..

However, resetting CMOS got it to work..

hrmm.. Well then.. That was interesting.

There must have been something corrupt in the BIOS settings?

EDIT: either that or it was a loose cable, cause I unplugged and replugged em all.
Edited by archangelabove - 6/7/08 at 2:00pm
Ender
(8 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 3820 TPOWER X79 GeForce GTX 570 Corsair 16GB 
Hard DriveCoolingOSPower
Crucial M4 128GB SSD Antec Kuhler 620 Win 7 Seasonic M12 600w 
  hide details  
Reply
Ender
(8 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 3820 TPOWER X79 GeForce GTX 570 Corsair 16GB 
Hard DriveCoolingOSPower
Crucial M4 128GB SSD Antec Kuhler 620 Win 7 Seasonic M12 600w 
  hide details  
Reply
post #7 of 16
Quote:
Originally Posted by archangelabove View Post
Well, tried it on all stock settings, loaded all defaults.

Nothing..

However, resetting CMOS got it to work..

hrmm.. Well then.. That was interesting.

There must have been something corrupt in the BIOS settings?
very much possible

#5 in my list
Minimachine
(9 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-5775C Asus Maximus VII Impact EVGA GTX1080 Founders edition 2x8GB Kingston HyperX 1600Mhz 
Hard DriveMonitorPowerCase
Samsung 950 PRO 512GB M.2 NVMe 3x Asus PB287Q 4k Silverstone 600W Strider SFX NCASE M1 Rev 2 
  hide details  
Reply
Minimachine
(9 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-5775C Asus Maximus VII Impact EVGA GTX1080 Founders edition 2x8GB Kingston HyperX 1600Mhz 
Hard DriveMonitorPowerCase
Samsung 950 PRO 512GB M.2 NVMe 3x Asus PB287Q 4k Silverstone 600W Strider SFX NCASE M1 Rev 2 
  hide details  
Reply
post #8 of 16
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by Microx256 View Post
very much possible

#5 in my list
Weird.

Random question for you though.. can you run games fullscreen across all 3 of your screens?

I thought I read it requires third party software.
Ender
(8 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 3820 TPOWER X79 GeForce GTX 570 Corsair 16GB 
Hard DriveCoolingOSPower
Crucial M4 128GB SSD Antec Kuhler 620 Win 7 Seasonic M12 600w 
  hide details  
Reply
Ender
(8 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 3820 TPOWER X79 GeForce GTX 570 Corsair 16GB 
Hard DriveCoolingOSPower
Crucial M4 128GB SSD Antec Kuhler 620 Win 7 Seasonic M12 600w 
  hide details  
Reply
post #9 of 16
Quote:
Originally Posted by archangelabove View Post
Weird.

Random question for you though.. can you run games fullscreen across all 3 of your screens?

I thought I read it requires third party software.
yes, if i set the resolution and refreshrate on every screen to be same and just click a few buttons in the nvidia control panel thing that comes with the normal display drivers

some games also support multi-display natively without needing to set same settings on every screen.. Supreme Commander and World in Conflict, for example
Minimachine
(9 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-5775C Asus Maximus VII Impact EVGA GTX1080 Founders edition 2x8GB Kingston HyperX 1600Mhz 
Hard DriveMonitorPowerCase
Samsung 950 PRO 512GB M.2 NVMe 3x Asus PB287Q 4k Silverstone 600W Strider SFX NCASE M1 Rev 2 
  hide details  
Reply
Minimachine
(9 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-5775C Asus Maximus VII Impact EVGA GTX1080 Founders edition 2x8GB Kingston HyperX 1600Mhz 
Hard DriveMonitorPowerCase
Samsung 950 PRO 512GB M.2 NVMe 3x Asus PB287Q 4k Silverstone 600W Strider SFX NCASE M1 Rev 2 
  hide details  
Reply
post #10 of 16
Thread Starter 
Time to resurrect this thread, as I had the same problem occur today.

I booted my computer up this morning, got on, watched a few TV shows, did my morning Facebook routine and what not.. and my computer started to get really slow. Well I was watching my CPU performance, and it never got above 30 - 40%, so I couldn't figure out what was making it so slow.

So I figured a reboot might do the trick.

Reboot, and get the disk read error.

Well, I then had to reset everything to defaults, and reset CMOS to get back into Windows.

So I understand how to fix the problem, but I need help figuring out what is causing the problem. It's annoying to open this thing up all the time.
Ender
(8 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 3820 TPOWER X79 GeForce GTX 570 Corsair 16GB 
Hard DriveCoolingOSPower
Crucial M4 128GB SSD Antec Kuhler 620 Win 7 Seasonic M12 600w 
  hide details  
Reply
Ender
(8 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 3820 TPOWER X79 GeForce GTX 570 Corsair 16GB 
Hard DriveCoolingOSPower
Crucial M4 128GB SSD Antec Kuhler 620 Win 7 Seasonic M12 600w 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Hard Drives & Storage
Overclock.net › Forums › Components › Hard Drives & Storage › Houston, We have a problem.