Overclock.net › Forums › Cooling › Air Cooling › cpu fan not working?
New Posts  All Forums:Forum Nav:

cpu fan not working?

post #1 of 10
Thread Starter 
putting together an old computer and the cpu fan isnt working. What are some of the possible things that could be wrong?
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X4 940 @3.8GHz 1.46v DFI 790FXB-M2RS Sapphire HD4870 1G 2x2G Dominators @ 1066mhz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
500G WD Sony w7 Ultimate 22" Widescreen Acer 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G15 (old version) OCZ GameXtreme 700w CM 690 Modded Razer Diamondback3G 
Mouse Pad
QcK Steelpad 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X4 940 @3.8GHz 1.46v DFI 790FXB-M2RS Sapphire HD4870 1G 2x2G Dominators @ 1066mhz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
500G WD Sony w7 Ultimate 22" Widescreen Acer 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G15 (old version) OCZ GameXtreme 700w CM 690 Modded Razer Diamondback3G 
Mouse Pad
QcK Steelpad 
  hide details  
Reply
post #2 of 10
Bad fan.

Bad wire(s).

Bad fan header on motherboard.

Fan not plugged into fan header.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X3 720 BE Gigabyte GA-MA790FXT-UD5P Sapphire Radeon HD 3870 2 x 2GB Crucial Ballistix Tracers PC3 10600 
Hard DriveCoolingOSPower
Almost 8TB of storage AMD Stock Cooler Windows Home Server CoolerMaster SilentPro M 700W 
Case
Lian Li PC-V2000B (with thlnk3r mods) 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X3 720 BE Gigabyte GA-MA790FXT-UD5P Sapphire Radeon HD 3870 2 x 2GB Crucial Ballistix Tracers PC3 10600 
Hard DriveCoolingOSPower
Almost 8TB of storage AMD Stock Cooler Windows Home Server CoolerMaster SilentPro M 700W 
Case
Lian Li PC-V2000B (with thlnk3r mods) 
  hide details  
Reply
post #3 of 10
Thread Starter 
everythings all plugged in fine,
and i cant seem to get the power button to work properly - i have to do it manually with a screwdriver.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X4 940 @3.8GHz 1.46v DFI 790FXB-M2RS Sapphire HD4870 1G 2x2G Dominators @ 1066mhz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
500G WD Sony w7 Ultimate 22" Widescreen Acer 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G15 (old version) OCZ GameXtreme 700w CM 690 Modded Razer Diamondback3G 
Mouse Pad
QcK Steelpad 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X4 940 @3.8GHz 1.46v DFI 790FXB-M2RS Sapphire HD4870 1G 2x2G Dominators @ 1066mhz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
500G WD Sony w7 Ultimate 22" Widescreen Acer 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G15 (old version) OCZ GameXtreme 700w CM 690 Modded Razer Diamondback3G 
Mouse Pad
QcK Steelpad 
  hide details  
Reply
post #4 of 10
Sounds like that's a completely separate problem to your CPU fan not spinning.

Have you tried plugging in your CPU fan into another fan header on your motherboard?
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X3 720 BE Gigabyte GA-MA790FXT-UD5P Sapphire Radeon HD 3870 2 x 2GB Crucial Ballistix Tracers PC3 10600 
Hard DriveCoolingOSPower
Almost 8TB of storage AMD Stock Cooler Windows Home Server CoolerMaster SilentPro M 700W 
Case
Lian Li PC-V2000B (with thlnk3r mods) 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X3 720 BE Gigabyte GA-MA790FXT-UD5P Sapphire Radeon HD 3870 2 x 2GB Crucial Ballistix Tracers PC3 10600 
Hard DriveCoolingOSPower
Almost 8TB of storage AMD Stock Cooler Windows Home Server CoolerMaster SilentPro M 700W 
Case
Lian Li PC-V2000B (with thlnk3r mods) 
  hide details  
Reply
post #5 of 10
Thread Starter 
i justt tried that ahah,
seems like the cpu fan header isnt working as i tried another fan like you said. The cpu fan wont reach any of the other headers on the mobo so cant be exactly sure that thats the problem.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X4 940 @3.8GHz 1.46v DFI 790FXB-M2RS Sapphire HD4870 1G 2x2G Dominators @ 1066mhz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
500G WD Sony w7 Ultimate 22" Widescreen Acer 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G15 (old version) OCZ GameXtreme 700w CM 690 Modded Razer Diamondback3G 
Mouse Pad
QcK Steelpad 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X4 940 @3.8GHz 1.46v DFI 790FXB-M2RS Sapphire HD4870 1G 2x2G Dominators @ 1066mhz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
500G WD Sony w7 Ultimate 22" Widescreen Acer 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G15 (old version) OCZ GameXtreme 700w CM 690 Modded Razer Diamondback3G 
Mouse Pad
QcK Steelpad 
  hide details  
Reply
post #6 of 10
Well, to determine whether or not it's the CPU fan header that's defective, try plugging in another fan into that header. Any old fan with the appropriate connector will do.

Good luck!
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X3 720 BE Gigabyte GA-MA790FXT-UD5P Sapphire Radeon HD 3870 2 x 2GB Crucial Ballistix Tracers PC3 10600 
Hard DriveCoolingOSPower
Almost 8TB of storage AMD Stock Cooler Windows Home Server CoolerMaster SilentPro M 700W 
Case
Lian Li PC-V2000B (with thlnk3r mods) 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X3 720 BE Gigabyte GA-MA790FXT-UD5P Sapphire Radeon HD 3870 2 x 2GB Crucial Ballistix Tracers PC3 10600 
Hard DriveCoolingOSPower
Almost 8TB of storage AMD Stock Cooler Windows Home Server CoolerMaster SilentPro M 700W 
Case
Lian Li PC-V2000B (with thlnk3r mods) 
  hide details  
Reply
post #7 of 10
Thread Starter 
hah, yeah i just took off the heatsink and yeah that was the problem

i just need to make the heatsink fan wire a bit longer and i should be fine.

but as for the power button i dont know whats wrong with it :\\
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X4 940 @3.8GHz 1.46v DFI 790FXB-M2RS Sapphire HD4870 1G 2x2G Dominators @ 1066mhz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
500G WD Sony w7 Ultimate 22" Widescreen Acer 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G15 (old version) OCZ GameXtreme 700w CM 690 Modded Razer Diamondback3G 
Mouse Pad
QcK Steelpad 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X4 940 @3.8GHz 1.46v DFI 790FXB-M2RS Sapphire HD4870 1G 2x2G Dominators @ 1066mhz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
500G WD Sony w7 Ultimate 22" Widescreen Acer 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G15 (old version) OCZ GameXtreme 700w CM 690 Modded Razer Diamondback3G 
Mouse Pad
QcK Steelpad 
  hide details  
Reply
post #8 of 10
Quote:
Originally Posted by Wasting Away View Post
hah, yeah i just took off the heatsink and yeah that was the problem

i just need to make the heatsink fan wire a bit longer and i should be fine.

but as for the power button i dont know whats wrong with it :
It's quite easy to put the power switch connectors (and the other front panel connectors) into the wrong headers. I do that all the time with one of my motherboards.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X3 720 BE Gigabyte GA-MA790FXT-UD5P Sapphire Radeon HD 3870 2 x 2GB Crucial Ballistix Tracers PC3 10600 
Hard DriveCoolingOSPower
Almost 8TB of storage AMD Stock Cooler Windows Home Server CoolerMaster SilentPro M 700W 
Case
Lian Li PC-V2000B (with thlnk3r mods) 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X3 720 BE Gigabyte GA-MA790FXT-UD5P Sapphire Radeon HD 3870 2 x 2GB Crucial Ballistix Tracers PC3 10600 
Hard DriveCoolingOSPower
Almost 8TB of storage AMD Stock Cooler Windows Home Server CoolerMaster SilentPro M 700W 
Case
Lian Li PC-V2000B (with thlnk3r mods) 
  hide details  
Reply
post #9 of 10
Quote:
Originally Posted by txtmstrjoe View Post
It's quite easy to put the power switch connectors (and the other front panel connectors) into the wrong headers. I do that all the time with one of my motherboards.
OMG so true. Thise little black 1cmx1mmx1mm darn things...I tape them together to form a bigger block so I don't forget how they go in lol.

@ Wasting Away:

It's probably the connection between the switch and the motherboard that isn't right. Scared the hell outta me the first time I tried to turn my rig on lol. Consult the manual/online to know exactly which header goes on which pin.
Obsidian
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 930 3.6ghz 1.146v EVGA x58 GTX470 water 6GB 1600mhz 6-8-6-18 1.6V 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
SSD (80+60GB) HDD (2+2TB) Windows 7 x64 24" + 22" G15 
PowerCaseMouse
M12D 850W 800D G9 
  hide details  
Reply
Obsidian
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 930 3.6ghz 1.146v EVGA x58 GTX470 water 6GB 1600mhz 6-8-6-18 1.6V 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
SSD (80+60GB) HDD (2+2TB) Windows 7 x64 24" + 22" G15 
PowerCaseMouse
M12D 850W 800D G9 
  hide details  
Reply
post #10 of 10
Thread Starter 
i figured it out ahah :]

turns out i had it in right, just the wires were coming out of the connector so i had to duct tape them in lol

now the moniters not working! :[
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X4 940 @3.8GHz 1.46v DFI 790FXB-M2RS Sapphire HD4870 1G 2x2G Dominators @ 1066mhz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
500G WD Sony w7 Ultimate 22" Widescreen Acer 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G15 (old version) OCZ GameXtreme 700w CM 690 Modded Razer Diamondback3G 
Mouse Pad
QcK Steelpad 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X4 940 @3.8GHz 1.46v DFI 790FXB-M2RS Sapphire HD4870 1G 2x2G Dominators @ 1066mhz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
500G WD Sony w7 Ultimate 22" Widescreen Acer 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G15 (old version) OCZ GameXtreme 700w CM 690 Modded Razer Diamondback3G 
Mouse Pad
QcK Steelpad 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Air Cooling
Overclock.net › Forums › Cooling › Air Cooling › cpu fan not working?