Overclock.net › Forums › Components › Power Supplies › PSU Whine While Computer is Off
New Posts  All Forums:Forum Nav:

PSU Whine While Computer is Off

post #1 of 17
Thread Starter 
I tested two PSUs on one PC....

If PSU1 (450W) is hooked up, it whines while the computer is off (you know, that high-pitched electronic whine). It also runs extremely hot.

If PSU2 (250W) is hooked up to that same PC, its perfect.


However, when I try connecting that faulty PSU to a P4/3GHz with a PCIe card and everything, it works absolutely fine. It runs very cool and gives off absolutely no whine.


Anyone know exactly what is causing that ONE combination to be bad?
Server
(11 items)
 
  
CPUMotherboardRAMHard Drive
Intel Core i5-3470 ASRock Z77 Extreme6 16 GB G.Skill Sniper DDR3-1600 1TB WD Caviar Black 
Hard DriveCoolingOSCase
4TB WD Caviar Red Cooler Master Hyper 212+ VMWare ESXi NZXT Crafted Series Tempest 410 
OtherOtherOther
LSI 9280-16i4e RAID Card Intel I350 Quad Port Gigabit NIC Intel Pro/1000 PT Dual Port Gigabit NIC 
  hide details  
Reply
Server
(11 items)
 
  
CPUMotherboardRAMHard Drive
Intel Core i5-3470 ASRock Z77 Extreme6 16 GB G.Skill Sniper DDR3-1600 1TB WD Caviar Black 
Hard DriveCoolingOSCase
4TB WD Caviar Red Cooler Master Hyper 212+ VMWare ESXi NZXT Crafted Series Tempest 410 
OtherOtherOther
LSI 9280-16i4e RAID Card Intel I350 Quad Port Gigabit NIC Intel Pro/1000 PT Dual Port Gigabit NIC 
  hide details  
Reply
post #2 of 17
My DSL modem also does that. Idk why but i have to turn it off in the night. It is soooo annoying.
Unto The Void
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 6800k Gigabyte G1 X99-Phoenix SLI Gigabyte GTX 1080 G1 32GB RipJaw 4 DDR4-3000 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Samsung 850 500GB Crucial M4 2 x Spinpoint F1 Samsung 850 1TB 
CoolingOSMonitorMonitor
Noctua NH-D15S Windows 10 LG Ultrawide 29" Asus 24" 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech 810 EVGA P2 650 Watt In Win 303 Logitech G502 
  hide details  
Reply
Unto The Void
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 6800k Gigabyte G1 X99-Phoenix SLI Gigabyte GTX 1080 G1 32GB RipJaw 4 DDR4-3000 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Samsung 850 500GB Crucial M4 2 x Spinpoint F1 Samsung 850 1TB 
CoolingOSMonitorMonitor
Noctua NH-D15S Windows 10 LG Ultrawide 29" Asus 24" 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech 810 EVGA P2 650 Watt In Win 303 Logitech G502 
  hide details  
Reply
post #3 of 17
Could be a short somewhere that is causing the 450W to keep a load on it. Does it whine when you first connect it to the mobo (prior to turning it on)?
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Q9300 @ 3.0GHz EVGA 780i 8800GTS 320Mb x3!!! 4Gb 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
500Gb Yes Vista Home Premium 64-bit Samsung 2032NW 
KeyboardPowerCaseMouse
OEM Corsair TX750W CM 690 Nvidia edition OEM 
Mouse Pad
It has cats on it... 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Q9300 @ 3.0GHz EVGA 780i 8800GTS 320Mb x3!!! 4Gb 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
500Gb Yes Vista Home Premium 64-bit Samsung 2032NW 
KeyboardPowerCaseMouse
OEM Corsair TX750W CM 690 Nvidia edition OEM 
Mouse Pad
It has cats on it... 
  hide details  
Reply
post #4 of 17
what is the PSU, cause i had a old hiper psu which when off made a whining noise for about 20 mins and then it would stop, all it was was a small fan spinning
Shrunk ....
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Q6600 B3 @ 3.2 GHz Asus P5E-VM HDMI EVGA GTX280 SSC OCZ Reaper 8GB 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
OCZ Core V2 Raid 0 & WD 500GB Samsung DVD-RW Windows 7 64bit Dell ST2410 24" 
KeyboardPowerCaseMouse
Filco Majestouch (Cherry Black) Antec TruePower Quattro 850W Antec P180 Mini Razer Mamba 
  hide details  
Reply
Shrunk ....
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Q6600 B3 @ 3.2 GHz Asus P5E-VM HDMI EVGA GTX280 SSC OCZ Reaper 8GB 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
OCZ Core V2 Raid 0 & WD 500GB Samsung DVD-RW Windows 7 64bit Dell ST2410 24" 
KeyboardPowerCaseMouse
Filco Majestouch (Cherry Black) Antec TruePower Quattro 850W Antec P180 Mini Razer Mamba 
  hide details  
Reply
post #5 of 17
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by JEK3 View Post
Could be a short somewhere that is causing the 450W to keep a load on it. Does it whine when you first connect it to the mobo (prior to turning it on)?
Nope. Only while it is plugged in and the switch in the back is on - AND the computer is off. Once you press the power button the whine goes away.

And it also whines for a few seconds if you just pull out the plug while it's powered on, then the whine gradually decreases to nothing. You know, while the caps are discharging.
Server
(11 items)
 
  
CPUMotherboardRAMHard Drive
Intel Core i5-3470 ASRock Z77 Extreme6 16 GB G.Skill Sniper DDR3-1600 1TB WD Caviar Black 
Hard DriveCoolingOSCase
4TB WD Caviar Red Cooler Master Hyper 212+ VMWare ESXi NZXT Crafted Series Tempest 410 
OtherOtherOther
LSI 9280-16i4e RAID Card Intel I350 Quad Port Gigabit NIC Intel Pro/1000 PT Dual Port Gigabit NIC 
  hide details  
Reply
Server
(11 items)
 
  
CPUMotherboardRAMHard Drive
Intel Core i5-3470 ASRock Z77 Extreme6 16 GB G.Skill Sniper DDR3-1600 1TB WD Caviar Black 
Hard DriveCoolingOSCase
4TB WD Caviar Red Cooler Master Hyper 212+ VMWare ESXi NZXT Crafted Series Tempest 410 
OtherOtherOther
LSI 9280-16i4e RAID Card Intel I350 Quad Port Gigabit NIC Intel Pro/1000 PT Dual Port Gigabit NIC 
  hide details  
Reply
post #6 of 17
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by rRav3n View Post
what is the PSU, cause i had a old hiper psu which when off made a whining noise for about 20 mins and then it would stop, all it was was a small fan spinning
Its an Antec Truepower 2.0. I'm pretty sure its not the fan though, its worked fine now in many different computers, including one I was just using up until 2 weeks ago. Just not this one.
Server
(11 items)
 
  
CPUMotherboardRAMHard Drive
Intel Core i5-3470 ASRock Z77 Extreme6 16 GB G.Skill Sniper DDR3-1600 1TB WD Caviar Black 
Hard DriveCoolingOSCase
4TB WD Caviar Red Cooler Master Hyper 212+ VMWare ESXi NZXT Crafted Series Tempest 410 
OtherOtherOther
LSI 9280-16i4e RAID Card Intel I350 Quad Port Gigabit NIC Intel Pro/1000 PT Dual Port Gigabit NIC 
  hide details  
Reply
Server
(11 items)
 
  
CPUMotherboardRAMHard Drive
Intel Core i5-3470 ASRock Z77 Extreme6 16 GB G.Skill Sniper DDR3-1600 1TB WD Caviar Black 
Hard DriveCoolingOSCase
4TB WD Caviar Red Cooler Master Hyper 212+ VMWare ESXi NZXT Crafted Series Tempest 410 
OtherOtherOther
LSI 9280-16i4e RAID Card Intel I350 Quad Port Gigabit NIC Intel Pro/1000 PT Dual Port Gigabit NIC 
  hide details  
Reply
post #7 of 17
Could be a crossloading issue? Is there enough load on the 3.3+5v rail to stabilize the +12v rail?
Once again...
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 920 [4.28GHz, HT] Asus P6T + Broadcom NetXtreme II VisionTek HD5850 [900/1200] + Galaxy GT240 2x4GB G.Skill Ripjaw X [1632 MHz] 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Intel X25-M 160GB + 3xRAID0 500GB 7200.12 Window 7 Pro 64 Acer H243H + Samsung 226BW XARMOR-U9BL  
PowerCaseMouseMouse Pad
Antec Truepower New 750W Li Lian PC-V2100 [10x120mm fans] Logitech G9 X-Trac Pro 
  hide details  
Reply
Once again...
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 920 [4.28GHz, HT] Asus P6T + Broadcom NetXtreme II VisionTek HD5850 [900/1200] + Galaxy GT240 2x4GB G.Skill Ripjaw X [1632 MHz] 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Intel X25-M 160GB + 3xRAID0 500GB 7200.12 Window 7 Pro 64 Acer H243H + Samsung 226BW XARMOR-U9BL  
PowerCaseMouseMouse Pad
Antec Truepower New 750W Li Lian PC-V2100 [10x120mm fans] Logitech G9 X-Trac Pro 
  hide details  
Reply
post #8 of 17
its the capacitors, its totally normal for electronics to do it
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Athlon X2 7850 Black Edition GIGABYTE GA-MA770-UD3 XFX 4850 G.SKILL 2GB DDR800 
Hard DriveOSPowerCase
250 gig Seagate Windows XP 400w Scythe Kamariki Antec NSK4480 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Athlon X2 7850 Black Edition GIGABYTE GA-MA770-UD3 XFX 4850 G.SKILL 2GB DDR800 
Hard DriveOSPowerCase
250 gig Seagate Windows XP 400w Scythe Kamariki Antec NSK4480 
  hide details  
Reply
post #9 of 17
Automotive alternators use a rectifier bridge to change a.c. to d.c.. If you notice when you first start your car or if you have the lights on or a load, the diodes in the rectifier will whine. This is normal operation for these components. I dont know why they are whining when there is no load, but i wouldnt worry about it much.
The Beast Deux
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-5820k 4.4Ghz GA-X99-Gaming 5 Zotac AMP! GTX-470 G.Skill DDR4-2133 4X4Gb 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Samsung 950 Pro M.2 256Gb Sony Optiarc DVD-R+ Corsair H-100i Windows 10 Pro 
MonitorKeyboardPowerCase
View Sonic 22.5" LED Microsoft Wireless Desktop 2000 Antec True Power New 750 CoolerMaster HAF-932 
MouseAudio
Microsoft Wireless Desktop 2000 Creative Sound Core 3D 
  hide details  
Reply
The Beast Deux
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-5820k 4.4Ghz GA-X99-Gaming 5 Zotac AMP! GTX-470 G.Skill DDR4-2133 4X4Gb 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Samsung 950 Pro M.2 256Gb Sony Optiarc DVD-R+ Corsair H-100i Windows 10 Pro 
MonitorKeyboardPowerCase
View Sonic 22.5" LED Microsoft Wireless Desktop 2000 Antec True Power New 750 CoolerMaster HAF-932 
MouseAudio
Microsoft Wireless Desktop 2000 Creative Sound Core 3D 
  hide details  
Reply
post #10 of 17
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by DuckieHo View Post
Could be a crossloading issue? Is there enough load on the 3.3+5v rail to stabilize the +12v rail?
Could be, but I doubt it. Yes its an old P-III so the 5v rail is taxed a lot more than on a P4, but it can power 2 other P-IIIs just fine.

And it only happens when the computer is off, so the only rail used at the time is the 5vsb.
Server
(11 items)
 
  
CPUMotherboardRAMHard Drive
Intel Core i5-3470 ASRock Z77 Extreme6 16 GB G.Skill Sniper DDR3-1600 1TB WD Caviar Black 
Hard DriveCoolingOSCase
4TB WD Caviar Red Cooler Master Hyper 212+ VMWare ESXi NZXT Crafted Series Tempest 410 
OtherOtherOther
LSI 9280-16i4e RAID Card Intel I350 Quad Port Gigabit NIC Intel Pro/1000 PT Dual Port Gigabit NIC 
  hide details  
Reply
Server
(11 items)
 
  
CPUMotherboardRAMHard Drive
Intel Core i5-3470 ASRock Z77 Extreme6 16 GB G.Skill Sniper DDR3-1600 1TB WD Caviar Black 
Hard DriveCoolingOSCase
4TB WD Caviar Red Cooler Master Hyper 212+ VMWare ESXi NZXT Crafted Series Tempest 410 
OtherOtherOther
LSI 9280-16i4e RAID Card Intel I350 Quad Port Gigabit NIC Intel Pro/1000 PT Dual Port Gigabit NIC 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Power Supplies
Overclock.net › Forums › Components › Power Supplies › PSU Whine While Computer is Off