Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › Cold Boot fails to post
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Cold Boot fails to post

post #1 of 6
Thread Starter 
Heres the scoop.

my computer used to fail to post on a cold boot every once in awhile. it would just fail to post. i turn it back on and the bios is back to stock (probably using asus' C.P.R. auto reset feature) so i'd reset the OC and reboot and it'd be fine. now i have to do it 2, 3, 4 times in a row before it will actually finish posting.

what have i done:
i bought a new CMOS battery -- still not fixed
re-did the overclock -- stable on orthos for 10hrs same as before 1yr ago


also i noticed when i turn on the computer, the HDD light will be constantly on before it fails; if the light turns off it will post.


thanks so much for the help guys.
CompanionCube
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i3-530 Asus P7H55-M PRO 8800GT 512MB G.Skill 4GB DDR3-1600 
Hard DriveOSMonitorPower
320GB Fedora 13 Samsung 225BW 22" / Samsung 2494 24" Rosewill 530W 
Case
Silverstone Sugo SG02-BF 
  hide details  
Reply
CompanionCube
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i3-530 Asus P7H55-M PRO 8800GT 512MB G.Skill 4GB DDR3-1600 
Hard DriveOSMonitorPower
320GB Fedora 13 Samsung 225BW 22" / Samsung 2494 24" Rosewill 530W 
Case
Silverstone Sugo SG02-BF 
  hide details  
Reply
post #2 of 6
Thread Starter 
bump
CompanionCube
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i3-530 Asus P7H55-M PRO 8800GT 512MB G.Skill 4GB DDR3-1600 
Hard DriveOSMonitorPower
320GB Fedora 13 Samsung 225BW 22" / Samsung 2494 24" Rosewill 530W 
Case
Silverstone Sugo SG02-BF 
  hide details  
Reply
CompanionCube
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i3-530 Asus P7H55-M PRO 8800GT 512MB G.Skill 4GB DDR3-1600 
Hard DriveOSMonitorPower
320GB Fedora 13 Samsung 225BW 22" / Samsung 2494 24" Rosewill 530W 
Case
Silverstone Sugo SG02-BF 
  hide details  
Reply
post #3 of 6
Have you tried a new PSU?? That would be my next step
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core I7 920 D0@4.3Ghz 1.36v 24/7 HT on Foxconn Blood Rage EVGA GTX590 Classified HC 6GB Mushkin DDR3@8-8-8-19 1640 
Hard DriveOSMonitorPower
64GB Kingston v100 SSD/500GB Seagate+500GB WD R... Windows 7 Ultimate x64 NEC EA232WMi+2xemachines 5760x1080 surround Cooler Master 850w 
Case
Corsair 800D 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core I7 920 D0@4.3Ghz 1.36v 24/7 HT on Foxconn Blood Rage EVGA GTX590 Classified HC 6GB Mushkin DDR3@8-8-8-19 1640 
Hard DriveOSMonitorPower
64GB Kingston v100 SSD/500GB Seagate+500GB WD R... Windows 7 Ultimate x64 NEC EA232WMi+2xemachines 5760x1080 surround Cooler Master 850w 
Case
Corsair 800D 
  hide details  
Reply
post #4 of 6
Thread Starter 
wouldn't i get random reboots if the PSU was failing?
CompanionCube
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i3-530 Asus P7H55-M PRO 8800GT 512MB G.Skill 4GB DDR3-1600 
Hard DriveOSMonitorPower
320GB Fedora 13 Samsung 225BW 22" / Samsung 2494 24" Rosewill 530W 
Case
Silverstone Sugo SG02-BF 
  hide details  
Reply
CompanionCube
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i3-530 Asus P7H55-M PRO 8800GT 512MB G.Skill 4GB DDR3-1600 
Hard DriveOSMonitorPower
320GB Fedora 13 Samsung 225BW 22" / Samsung 2494 24" Rosewill 530W 
Case
Silverstone Sugo SG02-BF 
  hide details  
Reply
post #5 of 6
Quote:
Originally Posted by U-Dubominator View Post
wouldn't i get random reboots if the PSU was failing?
Sorry, a little late to respond. You can have a number of issues with a bad PSU, that's why it can be difficult to troubleshoot. My PSU specifically was known for a cold boot issue which was later resolved in a new revision (obviously I have the newer one). It might be the problem, it might not, but either way it would be the next thing to check imo
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core I7 920 D0@4.3Ghz 1.36v 24/7 HT on Foxconn Blood Rage EVGA GTX590 Classified HC 6GB Mushkin DDR3@8-8-8-19 1640 
Hard DriveOSMonitorPower
64GB Kingston v100 SSD/500GB Seagate+500GB WD R... Windows 7 Ultimate x64 NEC EA232WMi+2xemachines 5760x1080 surround Cooler Master 850w 
Case
Corsair 800D 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core I7 920 D0@4.3Ghz 1.36v 24/7 HT on Foxconn Blood Rage EVGA GTX590 Classified HC 6GB Mushkin DDR3@8-8-8-19 1640 
Hard DriveOSMonitorPower
64GB Kingston v100 SSD/500GB Seagate+500GB WD R... Windows 7 Ultimate x64 NEC EA232WMi+2xemachines 5760x1080 surround Cooler Master 850w 
Case
Corsair 800D 
  hide details  
Reply
post #6 of 6
Thread Starter 
I'll give that a try. Im also going to try updating the BIOS on the board. there have been several revisions out past the one i have. (although im scared it will screw things up ha)
CompanionCube
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i3-530 Asus P7H55-M PRO 8800GT 512MB G.Skill 4GB DDR3-1600 
Hard DriveOSMonitorPower
320GB Fedora 13 Samsung 225BW 22" / Samsung 2494 24" Rosewill 530W 
Case
Silverstone Sugo SG02-BF 
  hide details  
Reply
CompanionCube
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i3-530 Asus P7H55-M PRO 8800GT 512MB G.Skill 4GB DDR3-1600 
Hard DriveOSMonitorPower
320GB Fedora 13 Samsung 225BW 22" / Samsung 2494 24" Rosewill 530W 
Case
Silverstone Sugo SG02-BF 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel Motherboards
Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › Cold Boot fails to post