Overclock.net › Forums › Software, Programming and Coding › Operating Systems › Windows › Another problem with vista 64...
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Another problem with vista 64...

post #1 of 11
Thread Starter 
Occasionally, Vista will access the hard drive in such a manor that the LED stays on solid, and during this time (a few seconds), the computer freezes up. What the heck? What could be causing this and how do I prevent it?
Fermi
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 920 Asus Rampage II Gene BFG GTX280 OCX 12GB DDR3 1600 
OSPower
Windows 7 Ultimate 64-bit Corsair VX550 
  hide details  
Reply
Fermi
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 920 Asus Rampage II Gene BFG GTX280 OCX 12GB DDR3 1600 
OSPower
Windows 7 Ultimate 64-bit Corsair VX550 
  hide details  
Reply
post #2 of 11
Try turning off Superfetch, Indexing, or Windows Update.
Obviously not having the first two will lower your performance some, and just manually run windows update.
Those three are the biggest hard drive users in my system.
Maelstrom
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 920 Gigabyte DS3LR eVGA 9800GTX+ 4x2gb G.Skill Ripjaws 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Seagate 500gb perp Windows 7 x64, Ubuntu 9.10 beta 23" Samsung, 22" Acer AL2223, 19" Hanns-G Logitech G15 
PowerCaseMouse
Ultra X-Finity 600W NZXT Alpha Logitech G7 
  hide details  
Reply
Maelstrom
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 920 Gigabyte DS3LR eVGA 9800GTX+ 4x2gb G.Skill Ripjaws 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Seagate 500gb perp Windows 7 x64, Ubuntu 9.10 beta 23" Samsung, 22" Acer AL2223, 19" Hanns-G Logitech G15 
PowerCaseMouse
Ultra X-Finity 600W NZXT Alpha Logitech G7 
  hide details  
Reply
post #3 of 11
Quote:
Originally Posted by 003 View Post
Occasionally, Vista will access the hard drive in such a manor that the LED stays on solid, and during this time (a few seconds), the computer freezes up. What the heck? What could be causing this and how do I prevent it?
I have been having a similar problem.


Quote:
Originally Posted by ted View Post
Try turning off Superfetch, Indexing, or Windows Update.
Obviously not having the first two will lower your performance some, and just manually run windows update.
Those three are the biggest hard drive users in my system.
Indexing is off. What's Superfetch?
Main Rig
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II 955BE Gigabyte MA790FXT-UD5P 2x PowerColor HD7850 2GB 16GB (4 x 4GB) CORSAIR Vengeance DDR3 1600 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WDC WD1001FALS-00J7B1 LG DVD RW DL 16x Windows 7 Ulimate x64 SyncMaster 2693hm 
MonitorMonitorPowerCase
Asus VW226H Asus VW226H Antec TPQ-850 850W Antec 900 
Mouse
Razor Abyssus - mirror special editon 
  hide details  
Reply
Main Rig
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II 955BE Gigabyte MA790FXT-UD5P 2x PowerColor HD7850 2GB 16GB (4 x 4GB) CORSAIR Vengeance DDR3 1600 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WDC WD1001FALS-00J7B1 LG DVD RW DL 16x Windows 7 Ulimate x64 SyncMaster 2693hm 
MonitorMonitorPowerCase
Asus VW226H Asus VW226H Antec TPQ-850 850W Antec 900 
Mouse
Razor Abyssus - mirror special editon 
  hide details  
Reply
post #4 of 11
Thread Starter 
So, any fixes to this?
Fermi
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 920 Asus Rampage II Gene BFG GTX280 OCX 12GB DDR3 1600 
OSPower
Windows 7 Ultimate 64-bit Corsair VX550 
  hide details  
Reply
Fermi
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 920 Asus Rampage II Gene BFG GTX280 OCX 12GB DDR3 1600 
OSPower
Windows 7 Ultimate 64-bit Corsair VX550 
  hide details  
Reply
post #5 of 11
Thread Starter 
This is extremely annoying. Is it really caused by superfetch? That would be a shame. Anyone know how to fix this?
Fermi
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 920 Asus Rampage II Gene BFG GTX280 OCX 12GB DDR3 1600 
OSPower
Windows 7 Ultimate 64-bit Corsair VX550 
  hide details  
Reply
Fermi
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 920 Asus Rampage II Gene BFG GTX280 OCX 12GB DDR3 1600 
OSPower
Windows 7 Ultimate 64-bit Corsair VX550 
  hide details  
Reply
post #6 of 11
Just a thought, How many devices do you have on your rail that your hard drive is on? That or maybe the rail is bad. Sounds like the hard drive is stopping and has to spin back to speed before it can be accessed which is why you get a seek light for as long as you do.
Next time it happens put your ear to the drive and listen to hear if the drive is truly speeding up.
Nightshade
(20 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
i7-4930k Asus Rampage IV Extreme EVGA - Titan-X Superclocked EVGA - Titan-X 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
64 GB Corsair Vengance DDR3 OCZ Agility 3 Intel 540 240GB 7200 RPM Platter Drive 
Hard DriveCoolingOSMonitor
1TB Mushkin SSD Watercooled Windows 10 Pro x64 ASUS ROG Swift 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Black Widow Chroma Corsair RM1000 Corsair 900D Razer Deathadder Chroma 
Mouse PadAudioOther
Steelseries Soundblaster Z Speakers: Logitech z5500 
  hide details  
Reply
Nightshade
(20 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
i7-4930k Asus Rampage IV Extreme EVGA - Titan-X Superclocked EVGA - Titan-X 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
64 GB Corsair Vengance DDR3 OCZ Agility 3 Intel 540 240GB 7200 RPM Platter Drive 
Hard DriveCoolingOSMonitor
1TB Mushkin SSD Watercooled Windows 10 Pro x64 ASUS ROG Swift 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Black Widow Chroma Corsair RM1000 Corsair 900D Razer Deathadder Chroma 
Mouse PadAudioOther
Steelseries Soundblaster Z Speakers: Logitech z5500 
  hide details  
Reply
post #7 of 11
Thread Starter 
What do you mean, "on the rail"? You mean how many hard drives I have? Three, all SATA. Two are SATA2 in RAID 0, my main drives. Another SATA1, which is empty and I am not using right now. This never happened in XP x64, with the same hardware configuration.
Fermi
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 920 Asus Rampage II Gene BFG GTX280 OCX 12GB DDR3 1600 
OSPower
Windows 7 Ultimate 64-bit Corsair VX550 
  hide details  
Reply
Fermi
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 920 Asus Rampage II Gene BFG GTX280 OCX 12GB DDR3 1600 
OSPower
Windows 7 Ultimate 64-bit Corsair VX550 
  hide details  
Reply
post #8 of 11
How many devices to you have installed on that single power strip from the power supply. AKA Rail. Also check your power configuration (in windows) to make sure Windows isn't shutting down your hard drive after a period of time of inactivity to increase performance and power saving.
Nightshade
(20 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
i7-4930k Asus Rampage IV Extreme EVGA - Titan-X Superclocked EVGA - Titan-X 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
64 GB Corsair Vengance DDR3 OCZ Agility 3 Intel 540 240GB 7200 RPM Platter Drive 
Hard DriveCoolingOSMonitor
1TB Mushkin SSD Watercooled Windows 10 Pro x64 ASUS ROG Swift 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Black Widow Chroma Corsair RM1000 Corsair 900D Razer Deathadder Chroma 
Mouse PadAudioOther
Steelseries Soundblaster Z Speakers: Logitech z5500 
  hide details  
Reply
Nightshade
(20 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
i7-4930k Asus Rampage IV Extreme EVGA - Titan-X Superclocked EVGA - Titan-X 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
64 GB Corsair Vengance DDR3 OCZ Agility 3 Intel 540 240GB 7200 RPM Platter Drive 
Hard DriveCoolingOSMonitor
1TB Mushkin SSD Watercooled Windows 10 Pro x64 ASUS ROG Swift 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Black Widow Chroma Corsair RM1000 Corsair 900D Razer Deathadder Chroma 
Mouse PadAudioOther
Steelseries Soundblaster Z Speakers: Logitech z5500 
  hide details  
Reply
post #9 of 11
Is there an option for turning off ACHI in your BIOS? Try that.
 
Server
(3 items)
 
 
CPUGraphicsRAMHard Drive
Intel Core i7-3540M Intel HD Graphics 4000 8GB G.SKILL Ripjaws DDR3 1600 Samsung 840 EVO 250GB SSD 
OSMonitorMouseAudio
Windows 10 Pro x64 14" at 1600x900 Logitech Anywhere Mouse MX FiiO E17 USB DAC amp 
CPUOSCase
i3-540 Debian 8 (Jessie) Cooler Master Elite 341 
  hide details  
Reply
 
Server
(3 items)
 
 
CPUGraphicsRAMHard Drive
Intel Core i7-3540M Intel HD Graphics 4000 8GB G.SKILL Ripjaws DDR3 1600 Samsung 840 EVO 250GB SSD 
OSMonitorMouseAudio
Windows 10 Pro x64 14" at 1600x900 Logitech Anywhere Mouse MX FiiO E17 USB DAC amp 
CPUOSCase
i3-540 Debian 8 (Jessie) Cooler Master Elite 341 
  hide details  
Reply
post #10 of 11
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by onlycodered View Post
Is there an option for turning off ACHI in your BIOS? Try that.
I don't want to turn off AHCI. Among other things, it puts you back in the DOS 6.22 and WFW 3.11 days where you got the message "It is now safe to power of your computer" when you shut down. There are a bunch of other things it breaks as well. And again XP x64 never had this issue AT ALL. With the EXACT same hardware and drivers.

I have disabled in the power settings shutting off the hard drives, no help. Trust me, the power supply is not the problem.
Fermi
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 920 Asus Rampage II Gene BFG GTX280 OCX 12GB DDR3 1600 
OSPower
Windows 7 Ultimate 64-bit Corsair VX550 
  hide details  
Reply
Fermi
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 920 Asus Rampage II Gene BFG GTX280 OCX 12GB DDR3 1600 
OSPower
Windows 7 Ultimate 64-bit Corsair VX550 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Windows
Overclock.net › Forums › Software, Programming and Coding › Operating Systems › Windows › Another problem with vista 64...