Overclock.net › Forums › Intel › Intel CPUs › E7200 stock fan not working.
New Posts  All Forums:Forum Nav:

E7200 stock fan not working.

post #1 of 23
Thread Starter 
For some odd reason, after putting my system together, I discovered one problem: the stock fan that came with my E7200 is not working. It's not spinning at all, and my idle temperatures are at roughly 70C-80C, with load temperatures going to 90C.

I've checked whether or not I have connected the fan. It's connected to its four-pin connector on the motherboard.

What seems to be the problem here?
System One
(12 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5-4430 MSI Z87-G45 EVGA NVIDIA GeForce GTX 560 Ti Superclocked 16GB DDR3 SDRAM 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Intel 320 Series SSD  Windows 8 Professional 64-bit ASUS VE228H Logitech K800 
PowerCaseMouse
Corsair HX650W Corsair 650D Logitech G700 
  hide details  
Reply
System One
(12 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5-4430 MSI Z87-G45 EVGA NVIDIA GeForce GTX 560 Ti Superclocked 16GB DDR3 SDRAM 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Intel 320 Series SSD  Windows 8 Professional 64-bit ASUS VE228H Logitech K800 
PowerCaseMouse
Corsair HX650W Corsair 650D Logitech G700 
  hide details  
Reply
post #2 of 23
Umm, be VERY VERY happy that you didn't fry your chip.

Don't boot up your system again till you buy a aftermarket heatsink.
Blackbox.
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Q6600 stock ASUS P5Q Pro Sapphire 4870 1GB 4x2GB G.Skill 800Mhz 5-5-5-15 
Hard DriveOSMonitorPower
250GB & 4x 640GB in Raid5 Vista 64-Bit 22'' Samsung 226BW & 17'' CMV 1280x1024 PC Power & Cooling S75QB 
CaseMouse
Antec Twelve Hundred MX 518 
  hide details  
Reply
Blackbox.
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Q6600 stock ASUS P5Q Pro Sapphire 4870 1GB 4x2GB G.Skill 800Mhz 5-5-5-15 
Hard DriveOSMonitorPower
250GB & 4x 640GB in Raid5 Vista 64-Bit 22'' Samsung 226BW & 17'' CMV 1280x1024 PC Power & Cooling S75QB 
CaseMouse
Antec Twelve Hundred MX 518 
  hide details  
Reply
post #3 of 23
Thread Starter 
The processor has automatically throttled down all the way to 1.5 GHz, perhaps due to the heat.

Maybe it's a BIOS issue? I'll go and try the latest BIOS.

BTW, I was running this system last night without any problems at all - it was only this morning that I discovered that the fan wasn't working.
System One
(12 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5-4430 MSI Z87-G45 EVGA NVIDIA GeForce GTX 560 Ti Superclocked 16GB DDR3 SDRAM 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Intel 320 Series SSD  Windows 8 Professional 64-bit ASUS VE228H Logitech K800 
PowerCaseMouse
Corsair HX650W Corsair 650D Logitech G700 
  hide details  
Reply
System One
(12 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5-4430 MSI Z87-G45 EVGA NVIDIA GeForce GTX 560 Ti Superclocked 16GB DDR3 SDRAM 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Intel 320 Series SSD  Windows 8 Professional 64-bit ASUS VE228H Logitech K800 
PowerCaseMouse
Corsair HX650W Corsair 650D Logitech G700 
  hide details  
Reply
post #4 of 23
are you sure you have the 4 pin plugged in
Coeus
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD 940 Msi 970a-g46 2x xfx 7970 G Skill NQ PC1333 4x2 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Seagate 7200.9 160gb need Windows 10 64bit Sharp 32inch 
Power
Thermaltake 1350 
  hide details  
Reply
Coeus
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD 940 Msi 970a-g46 2x xfx 7970 G Skill NQ PC1333 4x2 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Seagate 7200.9 160gb need Windows 10 64bit Sharp 32inch 
Power
Thermaltake 1350 
  hide details  
Reply
post #5 of 23
Thread Starter 
Yes. I checked 20 minutes ago. Everything is plugged and keyed correctly. The heatsink is firmly attached to the motherboard.

Perhaps I will use one of those adapters and connect the fan's four pin connector directly to the PSU.
System One
(12 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5-4430 MSI Z87-G45 EVGA NVIDIA GeForce GTX 560 Ti Superclocked 16GB DDR3 SDRAM 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Intel 320 Series SSD  Windows 8 Professional 64-bit ASUS VE228H Logitech K800 
PowerCaseMouse
Corsair HX650W Corsair 650D Logitech G700 
  hide details  
Reply
System One
(12 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5-4430 MSI Z87-G45 EVGA NVIDIA GeForce GTX 560 Ti Superclocked 16GB DDR3 SDRAM 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Intel 320 Series SSD  Windows 8 Professional 64-bit ASUS VE228H Logitech K800 
PowerCaseMouse
Corsair HX650W Corsair 650D Logitech G700 
  hide details  
Reply
post #6 of 23
Aren't CPU fans a 3-pin right to the MoBo?
Definitely get an after market HS/F...

Count your lucky stars if that CPU still works...

~B~
2010 MBP 15"
(13 items)
 
  
CPUGraphicsRAMHard Drive
INTEL CORE i5 520M nVIDIA GEFORCE GT 330M 8GB DDR3 @ 1066MHz SEAGATE MOMENTUS XT 500GB 
Optical DriveMonitor
SUPERDRIVE 15.4" @ 1440x900 
  hide details  
Reply
2010 MBP 15"
(13 items)
 
  
CPUGraphicsRAMHard Drive
INTEL CORE i5 520M nVIDIA GEFORCE GT 330M 8GB DDR3 @ 1066MHz SEAGATE MOMENTUS XT 500GB 
Optical DriveMonitor
SUPERDRIVE 15.4" @ 1440x900 
  hide details  
Reply
post #7 of 23
No CPU fans are 4 pins. you shouldnt run your computer without a functional fan. especially at those temps
post #8 of 23
Thread Starter 
It's four pin, apparently not three pin. It's plugged into the four pin adapter on the motherboard.
System One
(12 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5-4430 MSI Z87-G45 EVGA NVIDIA GeForce GTX 560 Ti Superclocked 16GB DDR3 SDRAM 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Intel 320 Series SSD  Windows 8 Professional 64-bit ASUS VE228H Logitech K800 
PowerCaseMouse
Corsair HX650W Corsair 650D Logitech G700 
  hide details  
Reply
System One
(12 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5-4430 MSI Z87-G45 EVGA NVIDIA GeForce GTX 560 Ti Superclocked 16GB DDR3 SDRAM 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Intel 320 Series SSD  Windows 8 Professional 64-bit ASUS VE228H Logitech K800 
PowerCaseMouse
Corsair HX650W Corsair 650D Logitech G700 
  hide details  
Reply
post #9 of 23
try this it may work. replace on the fan one the heatsink with a spare 80mm you have lying around
Coeus
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD 940 Msi 970a-g46 2x xfx 7970 G Skill NQ PC1333 4x2 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Seagate 7200.9 160gb need Windows 10 64bit Sharp 32inch 
Power
Thermaltake 1350 
  hide details  
Reply
Coeus
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD 940 Msi 970a-g46 2x xfx 7970 G Skill NQ PC1333 4x2 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Seagate 7200.9 160gb need Windows 10 64bit Sharp 32inch 
Power
Thermaltake 1350 
  hide details  
Reply
post #10 of 23
Thread Starter 
I've been reading some other websites on this issue... Apparently, the four-pin stock fan will plug into a three pin header:

"Please note that within this review the stock Intel Core 2 Duo heatsink will be tested with a 3-pin power source. As such, the fan RPM it defaults to may not represent the upper limit it's capable of with a 4-pin PWM fan power source."

http://www.frostytech.com/articlevie...articleID=2132

I'm going to try this.
System One
(12 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5-4430 MSI Z87-G45 EVGA NVIDIA GeForce GTX 560 Ti Superclocked 16GB DDR3 SDRAM 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Intel 320 Series SSD  Windows 8 Professional 64-bit ASUS VE228H Logitech K800 
PowerCaseMouse
Corsair HX650W Corsair 650D Logitech G700 
  hide details  
Reply
System One
(12 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5-4430 MSI Z87-G45 EVGA NVIDIA GeForce GTX 560 Ti Superclocked 16GB DDR3 SDRAM 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Intel 320 Series SSD  Windows 8 Professional 64-bit ASUS VE228H Logitech K800 
PowerCaseMouse
Corsair HX650W Corsair 650D Logitech G700 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel CPUs
Overclock.net › Forums › Intel › Intel CPUs › E7200 stock fan not working.