Overclock.net › Forums › Components › Hard Drives & Storage › Slow transfer rates on external HD
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Slow transfer rates on external HD

post #1 of 9
Thread Starter 
I am trying to copy files off my external HD the speed is horrible.
It starts at 300k and then slows down to about 20k after a few minutes. This is usually not an issue except that I have to move 300GB of files and I cant wait a week.
Mr. Windy
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Q9650 Asus Maximus II Formula EVGA GTX 460 8GB OCZ 800Mhz 
Hard DriveOSMonitorPower
2x300 V-Raptor, 2x1TB WD, 2xSegate 320GB Fedora 14 2x Samsung 245BW Corsair 750TX; APC BR1500 
Case
Soldam Windy Altium FC 700 
  hide details  
Reply
Mr. Windy
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Q9650 Asus Maximus II Formula EVGA GTX 460 8GB OCZ 800Mhz 
Hard DriveOSMonitorPower
2x300 V-Raptor, 2x1TB WD, 2xSegate 320GB Fedora 14 2x Samsung 245BW Corsair 750TX; APC BR1500 
Case
Soldam Windy Altium FC 700 
  hide details  
Reply
post #2 of 9
Thread Starter 
Some more details might help:
Its a 500GB Maxtor USB External 3.5in
Using Vista x64
Im not using any of the software that came with it.
Mr. Windy
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Q9650 Asus Maximus II Formula EVGA GTX 460 8GB OCZ 800Mhz 
Hard DriveOSMonitorPower
2x300 V-Raptor, 2x1TB WD, 2xSegate 320GB Fedora 14 2x Samsung 245BW Corsair 750TX; APC BR1500 
Case
Soldam Windy Altium FC 700 
  hide details  
Reply
Mr. Windy
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Q9650 Asus Maximus II Formula EVGA GTX 460 8GB OCZ 800Mhz 
Hard DriveOSMonitorPower
2x300 V-Raptor, 2x1TB WD, 2xSegate 320GB Fedora 14 2x Samsung 245BW Corsair 750TX; APC BR1500 
Case
Soldam Windy Altium FC 700 
  hide details  
Reply
post #3 of 9
Have you upgraded to Vista SP1 yet? It's supposed to make copying files a lot faster.

The other thing might be to check the settings of your USB Hub/ports in Device Manager.
post #4 of 9
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by Darkvette View Post
Have you upgraded to Vista SP1 yet? It's supposed to make copying files a lot faster.

The other thing might be to check the settings of your USB Hub/ports in Device Manager.
I believe so, I just go along with the micosoft updates. Its ridiculous right now, <1k/s...
Mr. Windy
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Q9650 Asus Maximus II Formula EVGA GTX 460 8GB OCZ 800Mhz 
Hard DriveOSMonitorPower
2x300 V-Raptor, 2x1TB WD, 2xSegate 320GB Fedora 14 2x Samsung 245BW Corsair 750TX; APC BR1500 
Case
Soldam Windy Altium FC 700 
  hide details  
Reply
Mr. Windy
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Q9650 Asus Maximus II Formula EVGA GTX 460 8GB OCZ 800Mhz 
Hard DriveOSMonitorPower
2x300 V-Raptor, 2x1TB WD, 2xSegate 320GB Fedora 14 2x Samsung 245BW Corsair 750TX; APC BR1500 
Case
Soldam Windy Altium FC 700 
  hide details  
Reply
post #5 of 9
Try finding the drive in the device manager, right click, properties, go to the policies tab, click optimize for performance, and check the two boxes as well if you can. After this, always make sure to "safely remove" the hard drive.

I've read that it helps speed, but I've never tested it myself.
2600k i7
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 2600k Asus P8P67 (B3 rev) Radeon HD6970 2GB 8GB G.Skill 1600MHz 
Hard DriveOSMonitorPower
Crucial C300 128GB Windows 7 Home Premium 64 23" Samsung SyncMaster 2343 OCZ ModXStream-Pro 700w 
CaseMouse
Caseless Razer Naga 
  hide details  
Reply
2600k i7
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 2600k Asus P8P67 (B3 rev) Radeon HD6970 2GB 8GB G.Skill 1600MHz 
Hard DriveOSMonitorPower
Crucial C300 128GB Windows 7 Home Premium 64 23" Samsung SyncMaster 2343 OCZ ModXStream-Pro 700w 
CaseMouse
Caseless Razer Naga 
  hide details  
Reply
post #6 of 9
Quote:
Originally Posted by mortimersnerd View Post
I believe so, I just go along with the micosoft updates. Its ridiculous right now, <1k/s...
Maybe check your BIOS and drivers in windows. Could be that either your BIOS needs updating, or one of your drivers is out of date (although with Vista - its not likely), but worth a check for updated drivers for your mobo and chipset.
post #7 of 9
Quote:
Originally Posted by mortimersnerd View Post
I believe so, I just go along with the microsoft updates. Its ridiculous right now, <1k/s...
If you hit Windows+Break, you can check if you have SP1. If you don't have it, search for it on the MS website and install it. There was a problem with data transfer rates before SP1. So it woudl be a good idea to install it if you haven't already.
post #8 of 9
Thread Starter 
I am seeing a slight increase in performance by setting it to "perforamnce mode".
I dont have SP1. I am downloading it now.
Mr. Windy
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Q9650 Asus Maximus II Formula EVGA GTX 460 8GB OCZ 800Mhz 
Hard DriveOSMonitorPower
2x300 V-Raptor, 2x1TB WD, 2xSegate 320GB Fedora 14 2x Samsung 245BW Corsair 750TX; APC BR1500 
Case
Soldam Windy Altium FC 700 
  hide details  
Reply
Mr. Windy
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Q9650 Asus Maximus II Formula EVGA GTX 460 8GB OCZ 800Mhz 
Hard DriveOSMonitorPower
2x300 V-Raptor, 2x1TB WD, 2xSegate 320GB Fedora 14 2x Samsung 245BW Corsair 750TX; APC BR1500 
Case
Soldam Windy Altium FC 700 
  hide details  
Reply
post #9 of 9
wow, is it really 20kB/sec? Could it be that the hard drive is damaged and malfunctioning? I had an external drive go out on me, and just before it stopped working, for a week it would have awfully slow transfer speeds... Also, make sure your USB ports are working at 2.0 speeds.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500K Biostar TP67B+ XFX HD5750 1GB 2x4GB DDR3 Corsair 1600 
Hard DriveOSMonitorPower
60GB OCZ SSD, 2x160GB HDD RAID0, 500GB+500GB+1.5TB Windows 7 Ultimate 64-bit Samsung SyncMaster 930B Antec SmartPower 450w 
Case
Antec 900 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500K Biostar TP67B+ XFX HD5750 1GB 2x4GB DDR3 Corsair 1600 
Hard DriveOSMonitorPower
60GB OCZ SSD, 2x160GB HDD RAID0, 500GB+500GB+1.5TB Windows 7 Ultimate 64-bit Samsung SyncMaster 930B Antec SmartPower 450w 
Case
Antec 900 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Hard Drives & Storage
Overclock.net › Forums › Components › Hard Drives & Storage › Slow transfer rates on external HD