Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › Problems OC'ing gigabyte p35-s3g mobo, Help please!
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Problems OC'ing gigabyte p35-s3g mobo, Help please!

post #1 of 4
Thread Starter 
I just built my first computer and am quite happy with the results, except for one thing, IT WON'T OC AT ALL. I have an E7200 with an ac freezer 7 pro that is stuck at stock speeds. Everytime I change the cpu bus speed in the bios,even by a few mhz, my computer fails to even post with the new settings then turns back on and resets to the previous settings. I've tried flashing to latest bios (f4b, the version reccommended for my proc on the gigabyte website) and still no luck. I've loosened the memory timings, disabled energysaving options, increased the voltages, and locked the pci and memory speed and that won't work either. I can't even underclock! Anyone have an explanation? Is it a processor problem, mobo, or is it my ram (2gb OCZ ddr2 1066)? Is somehow my bus speed locked or something?

My system

E7200 w/ Arctic Cooling freezer 7 pro

Hitachi 320gb hd

2gb ocz ddr2 @1066 2.1v

XFX 8600gt xxx edition @ 680/1600

Asus dvd-rw

Gigabyte GA-P35-S3g mobo

Raidmax Smilodon extreme black case w/ 500w psu (RX-500s)

Vista home premium sp1 64-bit
post #2 of 4
Quote:
Originally Posted by John6192 View Post
I just built my first computer and am quite happy with the results, except for one thing, IT WON'T OC AT ALL. I have an E7200 with an ac freezer 7 pro that is stuck at stock speeds. Everytime I change the cpu bus speed in the bios,even by a few mhz, my computer fails to even post with the new settings then turns back on and resets to the previous settings. I've tried flashing to latest bios (f4b, the version reccommended for my proc on the gigabyte website) and still no luck. I've loosened the memory timings, disabled energysaving options, increased the voltages, and locked the pci and memory speed and that won't work either. I can't even underclock! Anyone have an explanation? Is it a processor problem, mobo, or is it my ram (2gb OCZ ddr2 1066)? Is somehow my bus speed locked or something?

My system

E7200 w/ Arctic Cooling freezer 7 pro

Hitachi 320gb hd

2gb ocz ddr2 @1066 2.1v

XFX 8600gt xxx edition @ 680/1600

Asus dvd-rw

Gigabyte GA-P35-S3g mobo

Raidmax Smilodon extreme black case w/ 500w psu (RX-500s)

Vista home premium sp1 64-bit

Rumor is, only the F3a bios can hold and save overclock adjustments.

Money
(17 items)
 
Z575
(9 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Ryzen 7 1700 @ 3.8Ghz MSI B350 Pro Carbon GIGABYTE R9 390 8GB 1100/1650Mhz 16GB Team DDR4-3000 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
PNY CS1311 240GB - OS 2 x 2TB WD Black Raid 0 Synology DS416slim 4 x 1TB (raid 5) Corsair H100 
OSOSMonitorKeyboard
Windows 10 Pro ElementaryOS Loki LG 29UM67P 29" 2560x1080 FreeSync HPE 87 w/ Browns + Ducky PBT caps 
PowerCaseMouseAudio
EVGA 600W B2 Lian Li PCA05N Steelseries Rival 100 FiiO G10K + Philips SN9500HiFi 
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD A6-3420M @ 2.2Ghz 1.1v Lenovo Torpedo A55 6720g2 8GB Kingston 1600 CL9 
Hard DriveOSMouse
Samsung 840 250GB ElementaryOS x86_64 Abyssus 3.5G 
  hide details  
Reply
Money
(17 items)
 
Z575
(9 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Ryzen 7 1700 @ 3.8Ghz MSI B350 Pro Carbon GIGABYTE R9 390 8GB 1100/1650Mhz 16GB Team DDR4-3000 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
PNY CS1311 240GB - OS 2 x 2TB WD Black Raid 0 Synology DS416slim 4 x 1TB (raid 5) Corsair H100 
OSOSMonitorKeyboard
Windows 10 Pro ElementaryOS Loki LG 29UM67P 29" 2560x1080 FreeSync HPE 87 w/ Browns + Ducky PBT caps 
PowerCaseMouseAudio
EVGA 600W B2 Lian Li PCA05N Steelseries Rival 100 FiiO G10K + Philips SN9500HiFi 
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD A6-3420M @ 2.2Ghz 1.1v Lenovo Torpedo A55 6720g2 8GB Kingston 1600 CL9 
Hard DriveOSMouse
Samsung 840 250GB ElementaryOS x86_64 Abyssus 3.5G 
  hide details  
Reply
post #3 of 4
Thread Starter 
thanx, i'll try that.
post #4 of 4
i have an E8400 on that board and it would not overclock so i updated the BIOS to F3b and it runs amazing now and overclocks no problems at all. your only problem should be the bios.

hope this helps.
Winning
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD A6-3650 Llano Biostar TA75A+ Radeon HD 6530D Crucial Ballistix Sport 8GB (4x2) DDR3 1600 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Samsung Spinpoint F3 1TB Lite-On DVD burner Windows Vista 20" Acer H203H Wide Screen LCD 
KeyboardPowerCase
Microsoft Comfort Curve Rosewill Green Series 630W HP ProLiant Case 
  hide details  
Reply
Winning
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD A6-3650 Llano Biostar TA75A+ Radeon HD 6530D Crucial Ballistix Sport 8GB (4x2) DDR3 1600 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Samsung Spinpoint F3 1TB Lite-On DVD burner Windows Vista 20" Acer H203H Wide Screen LCD 
KeyboardPowerCase
Microsoft Comfort Curve Rosewill Green Series 630W HP ProLiant Case 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel Motherboards
Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › Problems OC'ing gigabyte p35-s3g mobo, Help please!