Overclock.net › Forums › Components › Hard Drives & Storage › RAID Controllers and Software › PERC 5/i RAID Card: Tips and Benchmarks
New Posts  All Forums:Forum Nav:

PERC 5/i RAID Card: Tips and Benchmarks - Page 165

post #1641 of 7276
Hi,

I've just completed a Perc 5i install, got a chep unit from ebay.

I have upgraded the memory to 512 MB stick of ECC Registered DDR2 PC5300.

I have upgraded the BIOs to DELLs latest 5.2.2.0072.

I have latest WHQL drivers detected by Vista.

I have 4 of 73.5 GB Fujitsu MAY2073RC, 2.5" SAS HDD, 10025 rpm, 16MB, 4.0 ms in RAID 0.

I have a BBU attached.

I have enabled adaptive read ahead and write through cache.

I have run a basic test of read speed in HD Tune, see below :-

Attachment 102014

According to this board I should have a smoother graph due to read caching ? Can anyone explain why its so jagged and what I can do to resolve ?

thanks

dingo
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 920 ASUS P6T Deluxe XFX GeForce 280 GTX 1GB 6GB Corsair XMS3 DDR3 10666 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
4x MAY2073RC RAID0 Perc 5/i Pioneer DVR-216DBK Vista Ultimate 64bit Samsung T220 
PowerCase
Corsair HX1000W Silverstone SST-FT01B Fortress 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 920 ASUS P6T Deluxe XFX GeForce 280 GTX 1GB 6GB Corsair XMS3 DDR3 10666 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
4x MAY2073RC RAID0 Perc 5/i Pioneer DVR-216DBK Vista Ultimate 64bit Samsung T220 
PowerCase
Corsair HX1000W Silverstone SST-FT01B Fortress 
  hide details  
Reply
post #1642 of 7276
Quote:
Originally Posted by dingo1 View Post
Hi,

I've just completed a Perc 5i install, got a chep unit from ebay.

I have upgraded the memory to 512 MB stick of ECC Registered DDR2 PC5300.

I have upgraded the BIOs to DELLs latest 5.2.2.0072.

I have latest WHQL drivers detected by Vista.

I have 4 of 73.5 GB Fujitsu MAY2073RC, 2.5" SAS HDD, 10025 rpm, 16MB, 4.0 ms in RAID 0.

I have a BBU attached.

I have enabled adaptive read ahead and write through cache.

I have run a basic test of read speed in HD Tune, see below :-

Attachment 102014

According to this board I should have a smoother graph due to read caching ? Can anyone explain why its so jagged and what I can do to resolve ?

thanks

dingo
I can't answer your question, but can add another... why is the seek time 7.5ms?

Isn't that a tad slow for 4 SAS drives in Raid0???
Main Office Rig
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 3770k EVGA Z77 FTW EVGA GTX580 16Gb GSkill 2133 
Hard DriveOSMonitorPower
ocz revo3x2 W7 Ultimate 64-bit Viewsonic 24" Antec 1,000w 
Case
Antec P180 
  hide details  
Reply
Main Office Rig
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 3770k EVGA Z77 FTW EVGA GTX580 16Gb GSkill 2133 
Hard DriveOSMonitorPower
ocz revo3x2 W7 Ultimate 64-bit Viewsonic 24" Antec 1,000w 
Case
Antec P180 
  hide details  
Reply
post #1643 of 7276
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by dingo1 View Post
According to this board I should have a smoother graph due to read caching ? Can anyone explain why its so jagged and what I can do to resolve ?
It probably has to do with test itself.....

What are the sector size and benchmark sector size?

On the Pro version, you can adjust the benchmark sector size... I think the default is 64K.
Once again...
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 920 [4.28GHz, HT] Asus P6T + Broadcom NetXtreme II VisionTek HD5850 [900/1200] + Galaxy GT240 2x4GB G.Skill Ripjaw X [1632 MHz] 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Intel X25-M 160GB + 3xRAID0 500GB 7200.12 Window 7 Pro 64 Acer H243H + Samsung 226BW XARMOR-U9BL  
PowerCaseMouseMouse Pad
Antec Truepower New 750W Li Lian PC-V2100 [10x120mm fans] Logitech G9 X-Trac Pro 
  hide details  
Reply
Once again...
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 920 [4.28GHz, HT] Asus P6T + Broadcom NetXtreme II VisionTek HD5850 [900/1200] + Galaxy GT240 2x4GB G.Skill Ripjaw X [1632 MHz] 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Intel X25-M 160GB + 3xRAID0 500GB 7200.12 Window 7 Pro 64 Acer H243H + Samsung 226BW XARMOR-U9BL  
PowerCaseMouseMouse Pad
Antec Truepower New 750W Li Lian PC-V2100 [10x120mm fans] Logitech G9 X-Trac Pro 
  hide details  
Reply
post #1644 of 7276
Quote:
Originally Posted by dingo1 View Post
Hi,

I've just completed a Perc 5i install, got a chep unit from ebay.

I have upgraded the memory to 512 MB stick of ECC Registered DDR2 PC5300.

I have upgraded the BIOs to DELLs latest 5.2.2.0072.

I have latest WHQL drivers detected by Vista.

I have 4 of 73.5 GB Fujitsu MAY2073RC, 2.5" SAS HDD, 10025 rpm, 16MB, 4.0 ms in RAID 0.

I have a BBU attached.

I have enabled adaptive read ahead and write through cache.

I have run a basic test of read speed in HD Tune, see below :-

Attachment 102014

According to this board I should have a smoother graph due to read caching ? Can anyone explain why its so jagged and what I can do to resolve ?

thanks

dingo
ditch the dell firmware/drivers.. switching to the latest LSI (or one of the others if you have warm boot issues) offers major performance increases! going from raid0 on dell, to raid5 on LSI = about the same speed. (when losing a drive for redundancy!)

what stripe size you using? whats running on your OS etc? what block size is the hdtune set at? what about hdtune's "accuracy" ?

i have recently discovered.. when i switched from 128KB stripe to 64, i decided to test the higher block sizes.. (512k 1MB/2/4/8) and i have noticed a fairly large improvement with higher block size tests! (an extra like 30MB/s+ gain)

Quote:
Originally Posted by fritzman View Post
I can't answer your question, but can add another... why is the seek time 7.5ms?

Isn't that a tad slow for 4 SAS drives in Raid0???
his drives are only 10k.. they should be quite close to a raptor seek-wise..


edit: lol Duckie beat me to it! i went afk with post done but not "posted"
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
2500k Biostar TP67XE MSI 5870 ddr3-1600 gskill 4x2GB 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Intel X25-m G2 80GB (trim fw) W7 64bit viewsonic 21.5 1080p Deck legend (red) 
PowerCaseMouseMouse Pad
750 watt silencer FT02b-w G500 steelpad 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
2500k Biostar TP67XE MSI 5870 ddr3-1600 gskill 4x2GB 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Intel X25-m G2 80GB (trim fw) W7 64bit viewsonic 21.5 1080p Deck legend (red) 
PowerCaseMouseMouse Pad
750 watt silencer FT02b-w G500 steelpad 
  hide details  
Reply
post #1645 of 7276
Quote:
Originally Posted by uberjon View Post
his drives are only 10k.. they should be quite close to a raptor seek-wise..
iirc, my 4 x SATA2 drive ICHR9 matrix raid0 returned similar times to that... I expected better.
Main Office Rig
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 3770k EVGA Z77 FTW EVGA GTX580 16Gb GSkill 2133 
Hard DriveOSMonitorPower
ocz revo3x2 W7 Ultimate 64-bit Viewsonic 24" Antec 1,000w 
Case
Antec P180 
  hide details  
Reply
Main Office Rig
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 3770k EVGA Z77 FTW EVGA GTX580 16Gb GSkill 2133 
Hard DriveOSMonitorPower
ocz revo3x2 W7 Ultimate 64-bit Viewsonic 24" Antec 1,000w 
Case
Antec P180 
  hide details  
Reply
post #1646 of 7276
Quote:
Originally Posted by fritzman View Post
iirc, my 4 x SATA2 drive ICHR9 matrix raid0 returned similar times to that... I expected better.
*cracks knuckles and gets ready to post his screenshot*

fresh off the press actually!

64KB stripe, 2MB block size for test latest LSI firmware/drivers. stock cpu etc..
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
2500k Biostar TP67XE MSI 5870 ddr3-1600 gskill 4x2GB 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Intel X25-m G2 80GB (trim fw) W7 64bit viewsonic 21.5 1080p Deck legend (red) 
PowerCaseMouseMouse Pad
750 watt silencer FT02b-w G500 steelpad 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
2500k Biostar TP67XE MSI 5870 ddr3-1600 gskill 4x2GB 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Intel X25-m G2 80GB (trim fw) W7 64bit viewsonic 21.5 1080p Deck legend (red) 
PowerCaseMouseMouse Pad
750 watt silencer FT02b-w G500 steelpad 
  hide details  
Reply
post #1647 of 7276
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by uberjon View Post
*cracks knuckles and gets ready to post his screenshot*

fresh off the press actually!

64KB stripe, 2MB block size for test latest LSI firmware/drivers. stock cpu etc..
-1% CPU usage?


The RAID card is off loading threads from the CPU! OMG!
Once again...
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 920 [4.28GHz, HT] Asus P6T + Broadcom NetXtreme II VisionTek HD5850 [900/1200] + Galaxy GT240 2x4GB G.Skill Ripjaw X [1632 MHz] 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Intel X25-M 160GB + 3xRAID0 500GB 7200.12 Window 7 Pro 64 Acer H243H + Samsung 226BW XARMOR-U9BL  
PowerCaseMouseMouse Pad
Antec Truepower New 750W Li Lian PC-V2100 [10x120mm fans] Logitech G9 X-Trac Pro 
  hide details  
Reply
Once again...
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 920 [4.28GHz, HT] Asus P6T + Broadcom NetXtreme II VisionTek HD5850 [900/1200] + Galaxy GT240 2x4GB G.Skill Ripjaw X [1632 MHz] 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Intel X25-M 160GB + 3xRAID0 500GB 7200.12 Window 7 Pro 64 Acer H243H + Samsung 226BW XARMOR-U9BL  
PowerCaseMouseMouse Pad
Antec Truepower New 750W Li Lian PC-V2100 [10x120mm fans] Logitech G9 X-Trac Pro 
  hide details  
Reply
post #1648 of 7276
Quote:
Originally Posted by DuckieHo View Post
-1% CPU usage?


The RAID card is off loading threads from the CPU! OMG!


most likely the fact im head over heels in love with windows 7.. haven't touched xp/vista since sometime in december!

seems to be just that program.. the other one detects CPU properly?
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
2500k Biostar TP67XE MSI 5870 ddr3-1600 gskill 4x2GB 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Intel X25-m G2 80GB (trim fw) W7 64bit viewsonic 21.5 1080p Deck legend (red) 
PowerCaseMouseMouse Pad
750 watt silencer FT02b-w G500 steelpad 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
2500k Biostar TP67XE MSI 5870 ddr3-1600 gskill 4x2GB 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Intel X25-m G2 80GB (trim fw) W7 64bit viewsonic 21.5 1080p Deck legend (red) 
PowerCaseMouseMouse Pad
750 watt silencer FT02b-w G500 steelpad 
  hide details  
Reply
post #1649 of 7276
Yep, they are 10k SAS, apparently seek time for drives is 4ms but in raid bench I get 7ms as stated.

I'm running Vista 64 Bit, 64 KB Stripe, 64 KB HD Tune.

All HD Tune settings were at defaults, its an eval version.

I want to optimise for realistic file sizes for software dev, I figured 64 KB stripe was best bet.

I read that there were potential boot corruption problems with LSI ?

Should I bite the bullet and go LSI ?
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 920 ASUS P6T Deluxe XFX GeForce 280 GTX 1GB 6GB Corsair XMS3 DDR3 10666 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
4x MAY2073RC RAID0 Perc 5/i Pioneer DVR-216DBK Vista Ultimate 64bit Samsung T220 
PowerCase
Corsair HX1000W Silverstone SST-FT01B Fortress 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 920 ASUS P6T Deluxe XFX GeForce 280 GTX 1GB 6GB Corsair XMS3 DDR3 10666 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
4x MAY2073RC RAID0 Perc 5/i Pioneer DVR-216DBK Vista Ultimate 64bit Samsung T220 
PowerCase
Corsair HX1000W Silverstone SST-FT01B Fortress 
  hide details  
Reply
post #1650 of 7276
Quote:
Originally Posted by DJZeratul View Post
How about some system specs... motherboard? etc...
ok i think i fixed the problem, it seems that i reconnected the cords on the drive in the wrong order and thus to the card the array seems to be degraded and the card didnt like that. When i removed (aka deleted) the array everything started working again


In any case the system Specs are

Q6600
MB: P5Q-Pro
4GB RAM
3 640GB Spinpoint drives for Raid
Vista SP1 x64
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: RAID Controllers and Software
Overclock.net › Forums › Components › Hard Drives & Storage › RAID Controllers and Software › PERC 5/i RAID Card: Tips and Benchmarks