Overclock.net › Forums › AMD › AMD Motherboards › [Official] ASUS M2N-SLI and M2N32-SLI Club!
New Posts  All Forums:Forum Nav:

[Official] ASUS M2N-SLI and M2N32-SLI Club! - Page 702

post #7011 of 12343
Quote:
Originally Posted by ej52 View Post
The M2N series can handle the 955/965 perfectly well and if you have read
through this thread "properly" you would see that i am working on a bios mod
to eliminate the power-plane problems.
Trouble is, that having 700+ pages to read might be a bit tricky if you have hundreds of other things more important than your PC This BIOS mod you're working on would be awesome. Sadly, I don't have Eprom programmer or even detachable Bios chip on my M2N32 to help with some testing...

Quote:
Originally Posted by ej52 View Post
2. Patch the AGESA which will eliminate any power-plane handling giving you
the ability to run any CPU without worrying about power requirements but
this would be really risky and not really something i want to do
Something for users, who know what they do, eh? You could release a version like that That would be very nice to have no limitation whatsoever.

I might go for 945 for now. Maybe later when the modded bios will be released and offer full support for 955 I'll switch to 955. Thanx
Edited by piaseq - 9/14/10 at 11:44pm
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X4 945 ASUS M2N32 SLI Deluxe WiFi ATI Radeon 3870 512MB A-Data Vitesta Extreme 4GB 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD Caviar Black 750GB LG DVD-RW Windows 7 x64 Professional HPw2207H 22" LCD 
KeyboardPowerCaseMouse
i-tec BeQuiet Straightpower 700W Aerocool RS9 X-750 A4tech laser 
Mouse Pad
do I need one? 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X4 945 ASUS M2N32 SLI Deluxe WiFi ATI Radeon 3870 512MB A-Data Vitesta Extreme 4GB 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD Caviar Black 750GB LG DVD-RW Windows 7 x64 Professional HPw2207H 22" LCD 
KeyboardPowerCaseMouse
i-tec BeQuiet Straightpower 700W Aerocool RS9 X-750 A4tech laser 
Mouse Pad
do I need one? 
  hide details  
Reply
post #7012 of 12343
http://www.pixmania.co.uk/uk/uk/2252...-3-ghz-6m.html

At last! A decent price for the 940 BE. Probably of more interest to people in the UK (like me). Limited offer though so hurry if you want one. Will work on this over the weekend and post my results.
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II x4 940 BE M2N-SLI Delux MSI HD 7850 Twin Frozr III OC 2048MB GDDR5 OCZ Gold Edition 8GB (4x2GB) PC2-6400C5 Dual Chann 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
1500 GB Windows 7 64 Samsung SyncMaster 226BW Saitek Eclipse II 
PowerCaseMouseMouse Pad
650 Antec 900 Razer Krait Razer Sphex 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II x4 940 BE M2N-SLI Delux MSI HD 7850 Twin Frozr III OC 2048MB GDDR5 OCZ Gold Edition 8GB (4x2GB) PC2-6400C5 Dual Chann 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
1500 GB Windows 7 64 Samsung SyncMaster 226BW Saitek Eclipse II 
PowerCaseMouseMouse Pad
650 Antec 900 Razer Krait Razer Sphex 
  hide details  
Reply
post #7013 of 12343
Hi everyone! I've read through basically the entire thread from beginning to end. Learned a lot along the way, but sadly not enough to get me to where I want to be quite yet. This post is going to be a long one.

Here goes:

So I managed to have this M2N32-SLi Deluxe board donated to me for free along with an old Athlon 64 3500+

I tossed a few sticks of older DDR2-667 RAM in it, updated the BIOS to v5002 (it was at 0406), and ran it with the 3500+ chip while testing everything. I put it through numerous stress tests, memory tests, everything I could think of. Installed Win7 Pro x64 and did even more testing...

Totally flawless. No problems whatsoever. "Awesome!" I say to myself... "A new gaming rig!"

So I decided it was time for me to plop some money down on a new Phenom II x4 945 and migrate all the usable parts over from my old Dell GX620 (Pentium D 3.2, 4GB RAM, etc). While I'm waiting for the new chip to arrive from NewEgg.ca, I decide to toss the 4GB of Corsair XMS2 DDR2-800 EPP (4x1GB 4-4-4-12 @ 2.1v) into the M2N32-SLi Deluxe to verify the board will detect the EPP profile and run it at it's top-speed (because my Dell was clocking it at 667 under the JEDEC 5-5-5-18 timings). No dice. It detects the RAM just fine as SLI-certified (but disabled) DDR2-800 in dual-channel mode, but halfway through Win7 loading, the hard drive light goes solid, and loading halts. Moments later, I check numlock, and it's become unresponsive indicating a hard lockup. I head into the BIOS and verify settings... everything's A-okay. Try again. No go.

Alright, maybe the 3500's memory controller is crap and can't deal with 4 sticks of DDR2-800... so I pull out two of the 4 sticks, leaving the remaining two in A2/B2 (black) as I learned partway through this thread... Win7 gets a little further along and makes it to the login screen... type my password, blanking characters appear as they should, but as soon as I hit enter, hard drive light goes solid and the UI becomes unresponsive. Mouse is still fine, but everything else is locked solid.

Okay, let's try that again... Reset, head into BIOS, drop the clock to 667, force 2T, force RAM voltage to 1.80, try booting again, same thing. Win7 loads to login screen, type passwd, hard lockup. Reboot, force clock skew to Advance 450ps, nudge the NB<->CPU voltage to 4.50, try again... Same problem.

I continue to try a bunch of the different RAM settings that were suggested in this thread to no avail. I even go so far as to attempt borrowing two different sets of DDR2-800 from two different people's machines for testing... both of them Corsair sets. One is 4x2GB of XMS2 800 @ 1.8v, the other 4x1GB of XMS2 @ 1.9v (the non-EPP version of my Corsair RAM, essentially). None of them worked when fully populated, and gave me issues when trying lesser combinations thereof.

In the meantime, the new Phenom chip arrives. I unbox it, toss it into the board, remove the stock heatsink compound, clean the hell out of it with some isopropyl alcohol, slap some Arctic Silver 5 on the chip, assemble everything, put the 667 RAM back in that I knew worked, reset the BIOS back to defaults, went in and disabled all the useless stuff, booted windows just fine, logged in, fired up my stress testing apps, tested everything... All is good. Everything's running flawless (omg this chip is fast btw) and I decide to shut down and swap in my Corsair modules again to see if the new mem controller will fix the problems I was having with the 3500+.

Nope. Still doesn't work. 1 module works, 2 will either refuse to boot, or cause some instability if it manages to get into Windows, and 3 or 4 will simply cause a hard lock. All manner of memory settings have been tried at this point no absolutely no avail.

Now I'm thinking "Alright, so maybe this board just hates Corsair RAM. I could've sworn I've seen other people's systems here list Corsair XMS2 being used, but hey, knowing my luck..."

So I go out to the local shop, grab myself a 2x2GB kit of Mushkin Blackline DDR2-800 5-4-4-12 @ 1.8v, bring it home, swap it in, and....... still the same bloody problem. :-\\

I swap my mix of 2x Hyundai 512MB & 2 x Qimonda 512MB DDR2-667 @ 5-5-5-15 1.8v back into the board. It boots up, heads straight into Win7 and here I am typing this out now.

Please help. I'm starting to sprout gray hairs here. :-\\


Also, here's my validation:



Can I have in the club?
Edited by xyphur - 9/16/10 at 9:13pm
Phenom
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II x4 945 C3 (95w) Foxconn Destroyer EVGA GTS 450 SC 1GB GDDR5 4 x 1GB Corsair XMS2 6400 C4 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
2x 500GB 32MB Seagate, 250GB 8MB WD Black HL-DT-ST DVD-ROM GDR8160B, Pioneer DVD-RW DVR-111D Win7 Pro x64 24" Acer X243w & 19" Acer AL1916W 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech Illuminated USB Y-UY95 OCZ-520 12U HEC 6919 Full Tower Logitech MX610 
  hide details  
Reply
Phenom
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II x4 945 C3 (95w) Foxconn Destroyer EVGA GTS 450 SC 1GB GDDR5 4 x 1GB Corsair XMS2 6400 C4 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
2x 500GB 32MB Seagate, 250GB 8MB WD Black HL-DT-ST DVD-ROM GDR8160B, Pioneer DVD-RW DVR-111D Win7 Pro x64 24" Acer X243w & 19" Acer AL1916W 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech Illuminated USB Y-UY95 OCZ-520 12U HEC 6919 Full Tower Logitech MX610 
  hide details  
Reply
post #7014 of 12343
Welcome xyphur,

Try updating the mb nvidia chipset drivers from herehttp://www.nvidia.com/Download/index.aspx?lang=en-us.

If the bios was 0406 I can imagine the chipset drivers are old as well.

Good luck

Gyro
My System
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
AMD Ph IIx4 955 @ 3.2 Asus M2N32-sli dlx Asus GTX 460 1gb DirectCU MSI GTX 460 1gb Cyclone 
RAMHard DriveOptical DriveOS
4x2gb OCZ ddr2 1066 plats seagate 320gb sata lg supermulti dvd WIN 7 64 
MonitorKeyboardPowerCase
acer p221w ms SS ST75F-P 750w CM 690modded w/KazeMaster pro 
Mouse
ms intellimouse explorer3.0 
  hide details  
Reply
My System
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
AMD Ph IIx4 955 @ 3.2 Asus M2N32-sli dlx Asus GTX 460 1gb DirectCU MSI GTX 460 1gb Cyclone 
RAMHard DriveOptical DriveOS
4x2gb OCZ ddr2 1066 plats seagate 320gb sata lg supermulti dvd WIN 7 64 
MonitorKeyboardPowerCase
acer p221w ms SS ST75F-P 750w CM 690modded w/KazeMaster pro 
Mouse
ms intellimouse explorer3.0 
  hide details  
Reply
post #7015 of 12343
Hello M2N owners !
I pluged a x4 955 in the mobo and got strange readings i have read the forums i got Nv tool 6.06 i tryed the 6.02 and 6.05 all my drivers are up to date according to some program .
Here are my readings http://valid.canardpc.com/cache/banner/1394805.png
------------------
System Information
------------------
Time of this report: 9/17/2010, 14:13:52
Machine name: Mother
Operating System: Windows 7 Ultimate 64-bit (6.1, Build 7600) (7600.win7_gdr.100618-1621)
Language: Dutch (Regional Setting: Dutch)
System Manufacturer: System manufacturer
System Model: System Product Name
BIOS: Phoenix - AwardBIOS v6.00PG
Processor: AMD Phenom(tm) II X4 955 Processor (4 CPUs), ~4.2GHz
Memory: 4096MB RAM
Available OS Memory: 4094MB RAM
Page File: 3345MB used, 4841MB available
Windows Dir: C:\\Windows
DirectX Version: DirectX 11
DX Setup Parameters: Not found
User DPI Setting: Using System DPI
System DPI Setting: 120 DPI (125 percent)
DWM DPI Scaling: Disabled
DxDiag Version: 6.01.7600.16418 64bit Unicode]

So i am not a expert and so i wonder wat your 2 cent is to get the cpu-z reading to a normal cpu speed .
Thx
post #7016 of 12343
Do you know how many gb of ram can I install on the m2n32 sli del?
At the moment I have 4 gb (2gb x 2) and I would like upgrade to 2gbx4 DDR2 800.
I have installed a 5600+ windson.
Could I have any problem when I'll upgrade to 945?

Thank you very much!
post #7017 of 12343
On a normal m2n32 you can go and put 8g ram in there .
M2N main site http://www.asus.com/product.aspx?P_ID=0jMy2X8lKstYRvev
You need the latest bios version 5002 http://www.asus.com/product.aspx?P_ID=0jMy2X8lKstYRvev

" PS flashing a bios is not with out risk , make shure you know wath you are doing "
Edited by Chippy - 9/17/10 at 11:24am
post #7018 of 12343
Quote:
Originally Posted by Chippy View Post
On a normal m2n32 you can go and put 8g ram in there .
M2N main site http://www.asus.com/product.aspx?P_ID=0jMy2X8lKstYRvev
You need the latest bios version 5002 http://www.asus.com/product.aspx?P_ID=0jMy2X8lKstYRvev

" PS flashing a bios is not with out risk , make shure you know wath you are doing "
Ok, the mobo can support it, but the processor? Can a windsor use 8 gb with ddr2 800?

I remember that some processor could have some trouble (amd and intel too...)

Thank you very much for your help!

^^
post #7019 of 12343
Quote:
Originally Posted by KGimmy View Post
Ok, the mobo can support it, but the processor? Can a windsor use 8 gb with ddr2 800?

I remember that some processor could have some trouble (amd and intel too...)

Thank you very much for your help!

^^
I dont think its the cpu you have to wurry about only the OS

Having 8 gb ram thus not mean your pc will go faster .
I think you are fine with 4g .

I am new to the forum so wayt for a other tech to give comment lol
post #7020 of 12343
Quote:
Originally Posted by Chippy View Post
Hello M2N owners !
I pluged a x4 955 in the mobo and got strange readings i have read the forums i got Nv tool 6.06 i tryed the 6.02 and 6.05 all my drivers are up to date according to some program .
Here are my readings http://valid.canardpc.com/cache/banner/1394805.png
------------------
System Information
------------------
Time of this report: 9/17/2010, 14:13:52
Machine name: Mother
Operating System: Windows 7 Ultimate 64-bit (6.1, Build 7600) (7600.win7_gdr.100618-1621)
Language: Dutch (Regional Setting: Dutch)
System Manufacturer: System manufacturer
System Model: System Product Name
BIOS: Phoenix - AwardBIOS v6.00PG
Processor: AMD Phenom(tm) II X4 955 Processor (4 CPUs), ~4.2GHz
Memory: 4096MB RAM
Available OS Memory: 4094MB RAM
Page File: 3345MB used, 4841MB available
Windows Dir: C:\\Windows
DirectX Version: DirectX 11
DX Setup Parameters: Not found
User DPI Setting: Using System DPI
System DPI Setting: 120 DPI (125 percent)
DWM DPI Scaling: Disabled
DxDiag Version: 6.01.7600.16418 64bit Unicode]

So i am not a expert and so i wonder wat your 2 cent is to get the cpu-z reading to a normal cpu speed .
Thx
Make sure C1E and cool and quiet are disabled in the bios and win 7 power options are set to performance.

Good luck

Quote:
Originally Posted by KGimmy View Post
Do you know how many gb of ram can I install on the m2n32 sli del?
At the moment I have 4 gb (2gb x 2) and I would like upgrade to 2gbx4 DDR2 800.
I have installed a 5600+ windson.
Could I have any problem when I'll upgrade to 945?

Thank you very much!
As Chippy said, 8gb total.But unless you do lots of video encoding or the like 4gb is plenty.

Good luck

Gyro
My System
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
AMD Ph IIx4 955 @ 3.2 Asus M2N32-sli dlx Asus GTX 460 1gb DirectCU MSI GTX 460 1gb Cyclone 
RAMHard DriveOptical DriveOS
4x2gb OCZ ddr2 1066 plats seagate 320gb sata lg supermulti dvd WIN 7 64 
MonitorKeyboardPowerCase
acer p221w ms SS ST75F-P 750w CM 690modded w/KazeMaster pro 
Mouse
ms intellimouse explorer3.0 
  hide details  
Reply
My System
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
AMD Ph IIx4 955 @ 3.2 Asus M2N32-sli dlx Asus GTX 460 1gb DirectCU MSI GTX 460 1gb Cyclone 
RAMHard DriveOptical DriveOS
4x2gb OCZ ddr2 1066 plats seagate 320gb sata lg supermulti dvd WIN 7 64 
MonitorKeyboardPowerCase
acer p221w ms SS ST75F-P 750w CM 690modded w/KazeMaster pro 
Mouse
ms intellimouse explorer3.0 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: AMD Motherboards
Overclock.net › Forums › AMD › AMD Motherboards › [Official] ASUS M2N-SLI and M2N32-SLI Club!