Overclock.net › Forums › Graphics Cards › AMD/ATI › SOLVED... 4870 x2 no longer functions (Block shorting issue)
New Posts  All Forums:Forum Nav:

SOLVED... 4870 x2 no longer functions (Block shorting issue)

post #1 of 143
Thread Starter 
(cut-n-paste from my build log)

The problem:

The image below shows the backside of the GPU. There is are five (insert correct terminolgy here) glowy thingies, that flicker on, then shut off on the card that works.

On the card that does not work, the outside 2 remain illuminated and there is a constant "ticking" noise (kinda like a GPU under load).

Arrows point to the referenced parts:


Notes:
  • The card does not work by itself.
  • There was a hang-up/re-start on "VGA BIOS" at one point during POST
  • GPU is not recognised by the OS
  • GPU is not recognised by CCC
  • I did not drop it, or expose it to ESD (that I am aware)


I have re-set the CMOS (Rampage Formula 0408), but using the push-button, not the jumper... shouldn't make a difference which way it is done... should it?

Could I have somehow borked the BIOS on the GPU?

How can I go about troubleshooting more?

Any assistance is greatly appreciated.
Edited by Syrillian - 9/25/08 at 7:02pm
Flux
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 2600K GA-P67A-UD7 GTX 580 2 x 2GB Corsair 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
C300 (OS), Velociraptor (storage) Lite-On W7 64-bit Pro Samsung 275T 
KeyboardPowerCaseMouse
Black Widow Ult. Silverstone DA750 Lian Li T60 R.A.T. 7 
Mouse Pad
Q-Pad 
  hide details  
Reply
Flux
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 2600K GA-P67A-UD7 GTX 580 2 x 2GB Corsair 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
C300 (OS), Velociraptor (storage) Lite-On W7 64-bit Pro Samsung 275T 
KeyboardPowerCaseMouse
Black Widow Ult. Silverstone DA750 Lian Li T60 R.A.T. 7 
Mouse Pad
Q-Pad 
  hide details  
Reply
post #2 of 143
So you've modified the bios, correct?

If so, flash back to the original bios.
Mighty-iTX
(12 items)
 
One foot in..
(17 items)
 
mATX
(12 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-4770K M6-Impact 780Ti Samsung 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Crucial M4 256 Glacer 240L W8.1 K272HUL 
KeyboardPowerCaseMouse
Saitek Seasonic X-650 Prodigy MX518 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
4770K/45/43 Maximus VI Extreme R290X R290X 
RAMHard DriveHard DriveOptical Drive
Samsung Crucial M4 64GB RAIDR LSSWM 
CoolingOSMonitorKeyboard
Cooler Master Glacer 7 Ultimate 64 SyncMaster Eclipse 
PowerCaseMouseMouse Pad
XFX 1050 BE 600T Silver MX518 Desk 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-4330 Z87 Gryphon GTX690 G.Skill RipJawsX 
Hard DriveCoolingOSMonitor
WD Blacks Hyper 212 W8.1 ACER 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech Ultra X3 1000w Corsair 230T Orange Razer 
  hide details  
Reply
Mighty-iTX
(12 items)
 
One foot in..
(17 items)
 
mATX
(12 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-4770K M6-Impact 780Ti Samsung 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Crucial M4 256 Glacer 240L W8.1 K272HUL 
KeyboardPowerCaseMouse
Saitek Seasonic X-650 Prodigy MX518 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
4770K/45/43 Maximus VI Extreme R290X R290X 
RAMHard DriveHard DriveOptical Drive
Samsung Crucial M4 64GB RAIDR LSSWM 
CoolingOSMonitorKeyboard
Cooler Master Glacer 7 Ultimate 64 SyncMaster Eclipse 
PowerCaseMouseMouse Pad
XFX 1050 BE 600T Silver MX518 Desk 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-4330 Z87 Gryphon GTX690 G.Skill RipJawsX 
Hard DriveCoolingOSMonitor
WD Blacks Hyper 212 W8.1 ACER 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech Ultra X3 1000w Corsair 230T Orange Razer 
  hide details  
Reply
post #3 of 143
Thread Starter 
Greetings, Grunion.

I was hoping that you would see this.

The BIOS has not been re-flashed.

This GPU worked for weeks on air, but only failed once I put the block on.

I have since re-seated the block to no avail.

coffeejunky was kind enough to point me to a help-thread (AMD) that states it may be a power or temperature issue, but it is inconclusive as the information provided is for the 4870, and "4870 x2" states, "Have not managed to locate them" (refering to led-status).
Flux
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 2600K GA-P67A-UD7 GTX 580 2 x 2GB Corsair 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
C300 (OS), Velociraptor (storage) Lite-On W7 64-bit Pro Samsung 275T 
KeyboardPowerCaseMouse
Black Widow Ult. Silverstone DA750 Lian Li T60 R.A.T. 7 
Mouse Pad
Q-Pad 
  hide details  
Reply
Flux
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 2600K GA-P67A-UD7 GTX 580 2 x 2GB Corsair 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
C300 (OS), Velociraptor (storage) Lite-On W7 64-bit Pro Samsung 275T 
KeyboardPowerCaseMouse
Black Widow Ult. Silverstone DA750 Lian Li T60 R.A.T. 7 
Mouse Pad
Q-Pad 
  hide details  
Reply
post #4 of 143
Those are surface mount LED's.

They are startup check indicators, and when any of them stay on it means something went poof.
post #5 of 143


post #6 of 143
Thread Starter 
WaaaaaaaaaaaaaaaaaaH!
Flux
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 2600K GA-P67A-UD7 GTX 580 2 x 2GB Corsair 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
C300 (OS), Velociraptor (storage) Lite-On W7 64-bit Pro Samsung 275T 
KeyboardPowerCaseMouse
Black Widow Ult. Silverstone DA750 Lian Li T60 R.A.T. 7 
Mouse Pad
Q-Pad 
  hide details  
Reply
Flux
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 2600K GA-P67A-UD7 GTX 580 2 x 2GB Corsair 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
C300 (OS), Velociraptor (storage) Lite-On W7 64-bit Pro Samsung 275T 
KeyboardPowerCaseMouse
Black Widow Ult. Silverstone DA750 Lian Li T60 R.A.T. 7 
Mouse Pad
Q-Pad 
  hide details  
Reply
post #7 of 143
Bricked bios, happened to me.
User error, long story.

So if the problem card is the secondary card, it's not recognized, or is it seen as VGA adapter?
Mighty-iTX
(12 items)
 
One foot in..
(17 items)
 
mATX
(12 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-4770K M6-Impact 780Ti Samsung 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Crucial M4 256 Glacer 240L W8.1 K272HUL 
KeyboardPowerCaseMouse
Saitek Seasonic X-650 Prodigy MX518 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
4770K/45/43 Maximus VI Extreme R290X R290X 
RAMHard DriveHard DriveOptical Drive
Samsung Crucial M4 64GB RAIDR LSSWM 
CoolingOSMonitorKeyboard
Cooler Master Glacer 7 Ultimate 64 SyncMaster Eclipse 
PowerCaseMouseMouse Pad
XFX 1050 BE 600T Silver MX518 Desk 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-4330 Z87 Gryphon GTX690 G.Skill RipJawsX 
Hard DriveCoolingOSMonitor
WD Blacks Hyper 212 W8.1 ACER 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech Ultra X3 1000w Corsair 230T Orange Razer 
  hide details  
Reply
Mighty-iTX
(12 items)
 
One foot in..
(17 items)
 
mATX
(12 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-4770K M6-Impact 780Ti Samsung 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Crucial M4 256 Glacer 240L W8.1 K272HUL 
KeyboardPowerCaseMouse
Saitek Seasonic X-650 Prodigy MX518 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
4770K/45/43 Maximus VI Extreme R290X R290X 
RAMHard DriveHard DriveOptical Drive
Samsung Crucial M4 64GB RAIDR LSSWM 
CoolingOSMonitorKeyboard
Cooler Master Glacer 7 Ultimate 64 SyncMaster Eclipse 
PowerCaseMouseMouse Pad
XFX 1050 BE 600T Silver MX518 Desk 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-4330 Z87 Gryphon GTX690 G.Skill RipJawsX 
Hard DriveCoolingOSMonitor
WD Blacks Hyper 212 W8.1 ACER 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech Ultra X3 1000w Corsair 230T Orange Razer 
  hide details  
Reply
post #8 of 143
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by grunion View Post
Bricked bios, happened to me.
User error, long story.

So if the problem card is the secondary card, it's not recognized, or is it seen as VGA adapter?
Card #1 = Good
Card #2 = Bad

I used both cards in both slots, individually and on their own: 6 combinations.

When #1 is in the primary PCI-E slot, and #2 is in the secondary PCI-E slot, the OS (Vista 64) does not recognise the 2nd card.

When #2 is in the primary PCI-E or secondary PCI-E slot, I get not signal

When #1 is in the secondary PCI-E slot and #2 is in the primary PCI-E slot I get signal from #1, but not #2


.... uh... that sounds like one of those damndable Algebra word-questions.... how I detest Algebra.
Flux
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 2600K GA-P67A-UD7 GTX 580 2 x 2GB Corsair 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
C300 (OS), Velociraptor (storage) Lite-On W7 64-bit Pro Samsung 275T 
KeyboardPowerCaseMouse
Black Widow Ult. Silverstone DA750 Lian Li T60 R.A.T. 7 
Mouse Pad
Q-Pad 
  hide details  
Reply
Flux
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 2600K GA-P67A-UD7 GTX 580 2 x 2GB Corsair 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
C300 (OS), Velociraptor (storage) Lite-On W7 64-bit Pro Samsung 275T 
KeyboardPowerCaseMouse
Black Widow Ult. Silverstone DA750 Lian Li T60 R.A.T. 7 
Mouse Pad
Q-Pad 
  hide details  
Reply
post #9 of 143
Quote:
Originally Posted by Syrillian View Post
Card #1 = Good
Card #2 = Bad

I used both cards in both slots, individually and on their own: 6 combinations.

When #1 is in the primary PCI-E slot, and #2 is in the secondary PCI-E slot, the OS (Vista 64) does not recognise the 2nd card.

When #2 is in the primary PCI-E or secondary PCI-E slot, I get not signal

When #1 is in the secondary PCI-E slot and #2 is in the primary PCI-E slot I get signal from #1, but not #2


.... uh... that sounds like one of those damndable Algebra word-questions.... how I detest Algebra.
What I want to know, both cards installed(#2 second slot), no bridge.
What does device manager show?

Also, will card #2 display in safemode?
Mighty-iTX
(12 items)
 
One foot in..
(17 items)
 
mATX
(12 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-4770K M6-Impact 780Ti Samsung 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Crucial M4 256 Glacer 240L W8.1 K272HUL 
KeyboardPowerCaseMouse
Saitek Seasonic X-650 Prodigy MX518 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
4770K/45/43 Maximus VI Extreme R290X R290X 
RAMHard DriveHard DriveOptical Drive
Samsung Crucial M4 64GB RAIDR LSSWM 
CoolingOSMonitorKeyboard
Cooler Master Glacer 7 Ultimate 64 SyncMaster Eclipse 
PowerCaseMouseMouse Pad
XFX 1050 BE 600T Silver MX518 Desk 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-4330 Z87 Gryphon GTX690 G.Skill RipJawsX 
Hard DriveCoolingOSMonitor
WD Blacks Hyper 212 W8.1 ACER 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech Ultra X3 1000w Corsair 230T Orange Razer 
  hide details  
Reply
Mighty-iTX
(12 items)
 
One foot in..
(17 items)
 
mATX
(12 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-4770K M6-Impact 780Ti Samsung 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Crucial M4 256 Glacer 240L W8.1 K272HUL 
KeyboardPowerCaseMouse
Saitek Seasonic X-650 Prodigy MX518 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
4770K/45/43 Maximus VI Extreme R290X R290X 
RAMHard DriveHard DriveOptical Drive
Samsung Crucial M4 64GB RAIDR LSSWM 
CoolingOSMonitorKeyboard
Cooler Master Glacer 7 Ultimate 64 SyncMaster Eclipse 
PowerCaseMouseMouse Pad
XFX 1050 BE 600T Silver MX518 Desk 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-4330 Z87 Gryphon GTX690 G.Skill RipJawsX 
Hard DriveCoolingOSMonitor
WD Blacks Hyper 212 W8.1 ACER 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech Ultra X3 1000w Corsair 230T Orange Razer 
  hide details  
Reply
post #10 of 143
Thread Starter 
...but they look real purty... lol






I plan on calling Monday, and seeing what my options are...

1) RMA
2) GPU hurling contest
Flux
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 2600K GA-P67A-UD7 GTX 580 2 x 2GB Corsair 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
C300 (OS), Velociraptor (storage) Lite-On W7 64-bit Pro Samsung 275T 
KeyboardPowerCaseMouse
Black Widow Ult. Silverstone DA750 Lian Li T60 R.A.T. 7 
Mouse Pad
Q-Pad 
  hide details  
Reply
Flux
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 2600K GA-P67A-UD7 GTX 580 2 x 2GB Corsair 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
C300 (OS), Velociraptor (storage) Lite-On W7 64-bit Pro Samsung 275T 
KeyboardPowerCaseMouse
Black Widow Ult. Silverstone DA750 Lian Li T60 R.A.T. 7 
Mouse Pad
Q-Pad 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: AMD/ATI
Overclock.net › Forums › Graphics Cards › AMD/ATI › SOLVED... 4870 x2 no longer functions (Block shorting issue)