Overclock.net › Forums › Software, Programming and Coding › Operating Systems › Linux, Unix › Ubuntu 8.10 - No sound
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Ubuntu 8.10 - No sound

post #1 of 27
Thread Starter 
I'm using a Compaq Presario R3000 and I have no sound.

I had sound during the Live CD, and after installing all updates, I had sound for a while but when I went to view a YouTube video it was too loud and I used the buttons on the side of the laptop to turn down the sound. After pressing the button, the sound was gone. I've restarted the laptop but still have no sound. Anything I can do?
Derp Machine
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Ryzen 7 1800X AX370-Gaming K7 EVGA GTX 1070 FTW 16GB Dark Pro 3200MHz 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung 850 Pro 256GB + 2TB Firecuda NZXT Kraken X62 Windows 10 Pro Predator XB271 
KeyboardPowerCaseMouse
Ducky Shine 5 (MX Red) EVGA 850 P2 NZXT S340 Elite Razer DeathAdder Elite 
Mouse PadAudio
Razer Manticor Asus Xonar Essence STX 
  hide details  
Reply
Derp Machine
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Ryzen 7 1800X AX370-Gaming K7 EVGA GTX 1070 FTW 16GB Dark Pro 3200MHz 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung 850 Pro 256GB + 2TB Firecuda NZXT Kraken X62 Windows 10 Pro Predator XB271 
KeyboardPowerCaseMouse
Ducky Shine 5 (MX Red) EVGA 850 P2 NZXT S340 Elite Razer DeathAdder Elite 
Mouse PadAudio
Razer Manticor Asus Xonar Essence STX 
  hide details  
Reply
post #2 of 27
First trying playing an ogg file or something, to make sure it isn't flash. If it still isn't working open up the volume controls (the mixer), the volume still might be turned down.

If that doesn't work post the output of
Code:
lspci
post #3 of 27
Thread Starter 
Quote:
francesthemutes@francesthemutes-laptop:~$ lspci
00:00.0 Host bridge: ATI Technologies Inc Radeon 9100 IGP Host Bridge (rev 02)
00:01.0 PCI bridge: ATI Technologies Inc Radeon 9100 IGP AGP Bridge
00:13.0 USB Controller: ATI Technologies Inc OHCI USB Controller #1 (rev 01)
00:13.1 USB Controller: ATI Technologies Inc OHCI USB Controller #2 (rev 01)
00:14.0 SMBus: ATI Technologies Inc SMBus (rev 16)
00:14.1 IDE interface: ATI Technologies Inc Dual Channel Bus Master PCI IDE Controller
00:14.3 ISA bridge: ATI Technologies Inc Device 434c
00:14.4 PCI bridge: ATI Technologies Inc IXP200 3COM 3C920B Ethernet Controller
00:14.5 Multimedia audio controller: ATI Technologies Inc IXP150 AC'97 Audio Controller
00:14.6 Modem: ATI Technologies Inc IXP AC'97 Modem (rev 01)
01:05.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc RS300M AGP [Radeon Mobility 9100IGP]
02:00.0 FireWire (IEEE 1394): Texas Instruments TSB43AB21 IEEE-1394a-2000 Controller (PHY/Link)
02:02.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4306 802.11b/g Wireless LAN Controller (rev 03)
02:03.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10)
02:04.0 CardBus bridge: Texas Instruments PCI1620 PC Card Controller (rev 01)
02:04.1 CardBus bridge: Texas Instruments PCI1620 PC Card Controller (rev 01)
02:04.2 System peripheral: Texas Instruments PCI1620 Firmware Loading Function (rev 01)
02:07.0 USB Controller: NEC Corporation USB (rev 43)
02:07.1 USB Controller: NEC Corporation USB (rev 43)
02:07.2 USB Controller: NEC Corporation USB 2.0 (rev 04)
I've got no sound at boot so I'm pretty sure it couldn't be Flash screwing me over, could it?
Derp Machine
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Ryzen 7 1800X AX370-Gaming K7 EVGA GTX 1070 FTW 16GB Dark Pro 3200MHz 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung 850 Pro 256GB + 2TB Firecuda NZXT Kraken X62 Windows 10 Pro Predator XB271 
KeyboardPowerCaseMouse
Ducky Shine 5 (MX Red) EVGA 850 P2 NZXT S340 Elite Razer DeathAdder Elite 
Mouse PadAudio
Razer Manticor Asus Xonar Essence STX 
  hide details  
Reply
Derp Machine
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Ryzen 7 1800X AX370-Gaming K7 EVGA GTX 1070 FTW 16GB Dark Pro 3200MHz 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung 850 Pro 256GB + 2TB Firecuda NZXT Kraken X62 Windows 10 Pro Predator XB271 
KeyboardPowerCaseMouse
Ducky Shine 5 (MX Red) EVGA 850 P2 NZXT S340 Elite Razer DeathAdder Elite 
Mouse PadAudio
Razer Manticor Asus Xonar Essence STX 
  hide details  
Reply
post #4 of 27
  1. Disable your onboard soundcard in BIOS
  2. Download the X-Fi Linux Driver and follow the install directions
  3. Go to Preferences->Sound and make sure all are set to "Autodetect"
  4. Voila!

Also let me know if you need help getting your wireless to work...
Blitz II
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 750 MSI P55-GD65 GTX 660Ti 4GB Corsair Dominator 1600MHz 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
600GB (2x300GB Velociraptors RAID0) Windows 10 24" ASUS VW246H Logitech Illuminated 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair 750HX Lian Li Lancool PC-K62 G5/DeathAdder Desk 
Audio
Yamaha H80M + HS10W 
  hide details  
Reply
Blitz II
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 750 MSI P55-GD65 GTX 660Ti 4GB Corsair Dominator 1600MHz 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
600GB (2x300GB Velociraptors RAID0) Windows 10 24" ASUS VW246H Logitech Illuminated 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair 750HX Lian Li Lancool PC-K62 G5/DeathAdder Desk 
Audio
Yamaha H80M + HS10W 
  hide details  
Reply
post #5 of 27
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by Microsis View Post
  1. Disable your onboard soundcard in BIOS
  2. Download the X-Fi Linux Driver and follow the install directions
  3. Go to Preferences->Sound and make sure all are set to "Autodetect"
  4. Voila!

Also let me know if you need help getting your wireless to work...
I'm not using my sig rig....
Derp Machine
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Ryzen 7 1800X AX370-Gaming K7 EVGA GTX 1070 FTW 16GB Dark Pro 3200MHz 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung 850 Pro 256GB + 2TB Firecuda NZXT Kraken X62 Windows 10 Pro Predator XB271 
KeyboardPowerCaseMouse
Ducky Shine 5 (MX Red) EVGA 850 P2 NZXT S340 Elite Razer DeathAdder Elite 
Mouse PadAudio
Razer Manticor Asus Xonar Essence STX 
  hide details  
Reply
Derp Machine
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Ryzen 7 1800X AX370-Gaming K7 EVGA GTX 1070 FTW 16GB Dark Pro 3200MHz 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung 850 Pro 256GB + 2TB Firecuda NZXT Kraken X62 Windows 10 Pro Predator XB271 
KeyboardPowerCaseMouse
Ducky Shine 5 (MX Red) EVGA 850 P2 NZXT S340 Elite Razer DeathAdder Elite 
Mouse PadAudio
Razer Manticor Asus Xonar Essence STX 
  hide details  
Reply
post #6 of 27
Quote:
Originally Posted by francesthemutes View Post
I'm not using my sig rig....


Go to the sound settings and try setting it to a different device, and hit "test" until you hear a beep. If none of those work you may have to do a search for "AC'97 Linux driver" or "AC'97 Ubuntu"
Blitz II
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 750 MSI P55-GD65 GTX 660Ti 4GB Corsair Dominator 1600MHz 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
600GB (2x300GB Velociraptors RAID0) Windows 10 24" ASUS VW246H Logitech Illuminated 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair 750HX Lian Li Lancool PC-K62 G5/DeathAdder Desk 
Audio
Yamaha H80M + HS10W 
  hide details  
Reply
Blitz II
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 750 MSI P55-GD65 GTX 660Ti 4GB Corsair Dominator 1600MHz 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
600GB (2x300GB Velociraptors RAID0) Windows 10 24" ASUS VW246H Logitech Illuminated 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair 750HX Lian Li Lancool PC-K62 G5/DeathAdder Desk 
Audio
Yamaha H80M + HS10W 
  hide details  
Reply
post #7 of 27
Quote:
Originally Posted by Microsis View Post
  1. Disable your onboard soundcard in BIOS
  2. Download the X-Fi Linux Driver and follow the install directions
  3. Go to Preferences->Sound and make sure all are set to "Autodetect"
  4. Voila!

Also let me know if you need help getting your wireless to work...
There's no X-Fi in there.

OP, did you unmute the sound?
Underground
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 920 C0 ASUS P6T6 WS Revolution GTX 460 TR3X6G1600C8D 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
WD1001FALS SAMSUNG SH-S223F 22X DVD MULTI Corsair H50 Fedora 16 KDE x86_64 
MonitorKeyboardPowerCase
HP w19b Microsoft Comfort Curve Corsair CX600 Thermaltake Armor VA8003BWS 
MouseMouse Pad
Razer DeathAdder Black 
  hide details  
Reply
Underground
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 920 C0 ASUS P6T6 WS Revolution GTX 460 TR3X6G1600C8D 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
WD1001FALS SAMSUNG SH-S223F 22X DVD MULTI Corsair H50 Fedora 16 KDE x86_64 
MonitorKeyboardPowerCase
HP w19b Microsoft Comfort Curve Corsair CX600 Thermaltake Armor VA8003BWS 
MouseMouse Pad
Razer DeathAdder Black 
  hide details  
Reply
post #8 of 27
Code:
00:14.5 Multimedia audio controller: ATI Technologies Inc IXP150 AC'97 Audio Controller
Ok that is your audio chipset, AC'97 audio is pretty common.
Try
Code:
lsmod | grep snd
this will output modules loaded for sound.
post #9 of 27
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by error10 View Post
There's no X-Fi in there.

OP, did you unmute the sound?
I did indeed.

When I press the volume buttons, I can hear little... clicks I guess.
Derp Machine
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Ryzen 7 1800X AX370-Gaming K7 EVGA GTX 1070 FTW 16GB Dark Pro 3200MHz 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung 850 Pro 256GB + 2TB Firecuda NZXT Kraken X62 Windows 10 Pro Predator XB271 
KeyboardPowerCaseMouse
Ducky Shine 5 (MX Red) EVGA 850 P2 NZXT S340 Elite Razer DeathAdder Elite 
Mouse PadAudio
Razer Manticor Asus Xonar Essence STX 
  hide details  
Reply
Derp Machine
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Ryzen 7 1800X AX370-Gaming K7 EVGA GTX 1070 FTW 16GB Dark Pro 3200MHz 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung 850 Pro 256GB + 2TB Firecuda NZXT Kraken X62 Windows 10 Pro Predator XB271 
KeyboardPowerCaseMouse
Ducky Shine 5 (MX Red) EVGA 850 P2 NZXT S340 Elite Razer DeathAdder Elite 
Mouse PadAudio
Razer Manticor Asus Xonar Essence STX 
  hide details  
Reply
post #10 of 27
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by DigitalSonata View Post
Code:
00:14.5 Multimedia audio controller: ATI Technologies Inc IXP150 AC'97 Audio Controller
Ok that is your audio chipset, AC'97 audio is pretty common.
Try
Code:
lsmod | grep snd
this will output modules loaded for sound.
I did that and I got a massive list. Wasn't sure what I was supposed to do with that, though. I tried testing sound but to no avail.
Derp Machine
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Ryzen 7 1800X AX370-Gaming K7 EVGA GTX 1070 FTW 16GB Dark Pro 3200MHz 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung 850 Pro 256GB + 2TB Firecuda NZXT Kraken X62 Windows 10 Pro Predator XB271 
KeyboardPowerCaseMouse
Ducky Shine 5 (MX Red) EVGA 850 P2 NZXT S340 Elite Razer DeathAdder Elite 
Mouse PadAudio
Razer Manticor Asus Xonar Essence STX 
  hide details  
Reply
Derp Machine
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Ryzen 7 1800X AX370-Gaming K7 EVGA GTX 1070 FTW 16GB Dark Pro 3200MHz 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung 850 Pro 256GB + 2TB Firecuda NZXT Kraken X62 Windows 10 Pro Predator XB271 
KeyboardPowerCaseMouse
Ducky Shine 5 (MX Red) EVGA 850 P2 NZXT S340 Elite Razer DeathAdder Elite 
Mouse PadAudio
Razer Manticor Asus Xonar Essence STX 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Linux, Unix
Overclock.net › Forums › Software, Programming and Coding › Operating Systems › Linux, Unix › Ubuntu 8.10 - No sound