Overclock.net › Forums › AMD › AMD - General › running slower than it should...
New Posts  All Forums:Forum Nav:

running slower than it should...

post #1 of 27
Thread Starter 
This is my first build and it seems like it's running a lot slower than it should:

MB: Asus M3A78-T
CPU: Phenom II 920 2.8ghz
GPU: Sapphire Radeon HD4850 512mb
RAM: 4gb Crucial Ballistix DDR2 800 (2x2gb)
HDD: WD Caviar Black 500gb (32mb cache)
OS: Windows Vista Ultimate x64 SP1

I ran a trial of PCMark Vantage and received a little under a score of 6000. I also tried running 3DMark Vantage and my system did not keep up with it even on lower settings (under 10fps). I'm entirely new to bios tweaks, overclocking, and Windows Vista as well. If anyone can help me out it would be greatly appreciated. Thanks!
post #2 of 27
is that a new reformatted and freshly installed windows? if so, you might update your bios. and download the latest drivers. you should be getting something like 10k at least at default settings.
   
Ivy's Panther
(15 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Ryzen 7 1700 @ 4ghz 1.35v ASRock AB350 Gaming-ITX/ac ZOTAC GeForce GTX 1080 8GB Mini ZT-P10800H-10P ... Team Dark Pro 2x8GB 3000Mhz 14-14-14-31 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung 960Pro 512GB M.2 NVMe Noctua NH-L9a 92mm SSO2 Windows 10 x64 Pro ASUS PG278QR 27" 1440p Gsync 165Hz 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G710+ MX Brown HDPLEX 300W Hi-Fi DC-ATX + Dell 330W AC NFC S4 Mini Logitech G900 Chaos Spectrum Wireless 
Mouse Pad
Logitech G440 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 4800mq Clevo W230ST Nvidia GTX 765m 8x2GB Samsung ULV 1600 @1.25v 
Hard DriveOS
Sandisk Extreme SSD 480GB Windows Server 2012 R2 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 3770 w/ vpro @ 2.5ghz 0.9v Asus Maximus V Gene Z77 MSI GeForce GTX 660ti Power Edition 4x4gb Samsung MV-3V4G3D 1600-cl7 @ 1.35v 
Hard DriveCoolingOSMonitor
2x480gb Sandisk Extreme SSD Raid0 Prolimatech Samuel+AC4 w/ Corsair SP120 Windows 7 Ultimate x64 LG D2342P 1080p 3D 
KeyboardPowerCaseMouse
Rosewill RK-9100BR Cherry MX-Brown w/ backlight Andyson Platinum 550w Modular Silverstone SG-02B Logitech MX 950 
Mouse PadAudioOther
CoolerMaster Storm Creative SB SupremeFX III Atheros Killer Wireless-N 1202+BT4.0 
  hide details  
Reply
   
Ivy's Panther
(15 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Ryzen 7 1700 @ 4ghz 1.35v ASRock AB350 Gaming-ITX/ac ZOTAC GeForce GTX 1080 8GB Mini ZT-P10800H-10P ... Team Dark Pro 2x8GB 3000Mhz 14-14-14-31 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung 960Pro 512GB M.2 NVMe Noctua NH-L9a 92mm SSO2 Windows 10 x64 Pro ASUS PG278QR 27" 1440p Gsync 165Hz 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G710+ MX Brown HDPLEX 300W Hi-Fi DC-ATX + Dell 330W AC NFC S4 Mini Logitech G900 Chaos Spectrum Wireless 
Mouse Pad
Logitech G440 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 4800mq Clevo W230ST Nvidia GTX 765m 8x2GB Samsung ULV 1600 @1.25v 
Hard DriveOS
Sandisk Extreme SSD 480GB Windows Server 2012 R2 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 3770 w/ vpro @ 2.5ghz 0.9v Asus Maximus V Gene Z77 MSI GeForce GTX 660ti Power Edition 4x4gb Samsung MV-3V4G3D 1600-cl7 @ 1.35v 
Hard DriveCoolingOSMonitor
2x480gb Sandisk Extreme SSD Raid0 Prolimatech Samuel+AC4 w/ Corsair SP120 Windows 7 Ultimate x64 LG D2342P 1080p 3D 
KeyboardPowerCaseMouse
Rosewill RK-9100BR Cherry MX-Brown w/ backlight Andyson Platinum 550w Modular Silverstone SG-02B Logitech MX 950 
Mouse PadAudioOther
CoolerMaster Storm Creative SB SupremeFX III Atheros Killer Wireless-N 1202+BT4.0 
  hide details  
Reply
post #3 of 27
Did you disable cool and quiet in the bios?
El-Diablo
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom X4 940 Deneb@3.8 DFI DK 790FX-M2RS EVGA GTX 260 core 216 G.Skill 4 gigs DDR2 1066 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
120 Seagate Windows 7 x64 21" view sonic G810 wireless 
PowerCaseMouseMouse Pad
850w Thermaltake Black Widow el-diablo 320mm fan wireless putting green 
  hide details  
Reply
El-Diablo
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom X4 940 Deneb@3.8 DFI DK 790FX-M2RS EVGA GTX 260 core 216 G.Skill 4 gigs DDR2 1066 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
120 Seagate Windows 7 x64 21" view sonic G810 wireless 
PowerCaseMouseMouse Pad
850w Thermaltake Black Widow el-diablo 320mm fan wireless putting green 
  hide details  
Reply
post #4 of 27
Thread Starter 
Thanks for the replies. It is a fresh install on a new hdd. All components are brand new. Almost positive I have the latest bios update and updated drivers. I turned on cool and quiet to test it once, but then shut it off.
post #5 of 27
Thread Starter 
Should I post any specs from a system analysis tool? I have Everest Ultimate and CPU-Z. I'm not sure what exactly could be causing this slowdown, but I'm almost certain it has nothing to do with my operating system (been having this problem from the beginning). Maybe some of the hardware is faulty or there's an issue with the settings in my bios? I'd greatly appreciate any help. Thanks.
post #6 of 27
A screenshot of cpuz on the cpu and memory tabs wouldn't hurt
Rear Admiral
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 860 @ 4GHZ Tpower I55 Galaxy GTX 670 GC 8GB Samsung 30nm 
Hard DriveHard DriveOSMonitor
2x Caviar Blue 640gb Mushkin Chronos 120gb SSD Win 7 Pro LG Flatron E2350 
PowerCaseAudio
OCZ 800w HAF922 X-fi Titanium HD 
  hide details  
Reply
Rear Admiral
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 860 @ 4GHZ Tpower I55 Galaxy GTX 670 GC 8GB Samsung 30nm 
Hard DriveHard DriveOSMonitor
2x Caviar Blue 640gb Mushkin Chronos 120gb SSD Win 7 Pro LG Flatron E2350 
PowerCaseAudio
OCZ 800w HAF922 X-fi Titanium HD 
  hide details  
Reply
post #7 of 27
Thread Starter 
I can see one issue already. It claims that the max bandwidth is 400mhz when it should be 800mhz.




post #8 of 27
The ram is DDR2 so just multiply the frequency by 2. 400 x 2 = 800
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 2600K @ 4.2GHz Asus Maximus Gene V Asus DirectCU II 290x Corsair Platinum 2x8Gb 1600MHz 
Hard DriveOSPowerCase
Samsung 840 EVO 500Gb, WD Black 1TB Windows 7 x64 Thermaltake 1200W Modular Silverstone TJ08 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 2600K @ 4.2GHz Asus Maximus Gene V Asus DirectCU II 290x Corsair Platinum 2x8Gb 1600MHz 
Hard DriveOSPowerCase
Samsung 840 EVO 500Gb, WD Black 1TB Windows 7 x64 Thermaltake 1200W Modular Silverstone TJ08 
  hide details  
Reply
post #9 of 27
Thread Starter 
Do those stats I posted show any reasons for my system slowdown?
Edited by ifs - 2/19/09 at 9:05pm
post #10 of 27
Thread Starter 
I get these notifications in SiSoft Sandra:

Warning 100: Large memory sizes should be made of Registered/Buffered memory.

Tip 2546: Large memory modules should be ECC/Parity.Large memory sizes should be made of Registered/Buffered memory.

Tip 2546: Large memory modules should be ECC/Parity.

Warning W236 - Processor core voltage (Vcore) is higher than rated maximum. Unless the reported value is incorrect or the processor is a different type that is not correctly detected, the voltage is higher than it should be. If you’re over-clocking the processor you may have pushed too far.


I also forgot to mention the fan that came with my processor was defective, so I have a Sunbeam CR-CCTF installed instead. It does not work when plugged into the designated cpu fan header, so I have it plugged into a chassis fan header instead.
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: AMD - General
Overclock.net › Forums › AMD › AMD - General › running slower than it should...