Overclock.net › Forums › AMD › AMD Motherboards › [Official] MSI 790FX-GD70 Owners Club
New Posts  All Forums:Forum Nav:

[Official] MSI 790FX-GD70 Owners Club - Page 190

post #1891 of 9641
Quote:
Originally Posted by XAnarchy View Post
Sounds like your having the same problem as me. Its annoyed the crap out of me. I just bought this graphics card and i wanna throw it. I'm thinking about taking it back, but they 'test' it and if its not defective they charge you 25$.... so i want to be 100% sure thats its defective before i take it back.
Well I'm 100% positive it cant be my GPU, I have been running this card for the last 4months in my old rig and it never did this. Same Windows 7 same game... now I move onto this new Rig (PSU, CPU, MOBO and RAM) and its soooooo random. Im talking like its any were from as soon as I start playing to 2-3 hours into it.

Ive ran the tests and its not a heat issue, everything is stock...

@Mastiff
I'll trying putting in more volts into the PCI-E thing, you were spot on with the NB volts.
I hope that this is the case and everything is just being under volted..
My PC <
(12 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom 960T ASRock 970 Extreme3  Nvidia 660ti G.skill Eco 7-8-7-24 1600 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung Evo 850 Antec KUHLER H2O 620 Windows 10 64 bit Acer P244w 24" 
PowerCase
Corsair AX750 Corsair 650D 
  hide details  
Reply
My PC <
(12 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom 960T ASRock 970 Extreme3  Nvidia 660ti G.skill Eco 7-8-7-24 1600 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung Evo 850 Antec KUHLER H2O 620 Windows 10 64 bit Acer P244w 24" 
PowerCase
Corsair AX750 Corsair 650D 
  hide details  
Reply

Gear mentioned in this thread:

post #1892 of 9641
Quote:
Originally Posted by ToxicAdam View Post
I had a similar problem that turn out to be the ram.. either that are something isn't stable.

Are you getting any system logs when the PC crashes?
I ran prime95 for 9 and a half hours one night and it told me my stuff was error free =/

Were do I look for those system logs? I always have to hit the restart button when my screen freezes cuss for some reason my monitor shuts off and wont load back up.
My PC <
(12 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom 960T ASRock 970 Extreme3  Nvidia 660ti G.skill Eco 7-8-7-24 1600 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung Evo 850 Antec KUHLER H2O 620 Windows 10 64 bit Acer P244w 24" 
PowerCase
Corsair AX750 Corsair 650D 
  hide details  
Reply
My PC <
(12 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom 960T ASRock 970 Extreme3  Nvidia 660ti G.skill Eco 7-8-7-24 1600 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung Evo 850 Antec KUHLER H2O 620 Windows 10 64 bit Acer P244w 24" 
PowerCase
Corsair AX750 Corsair 650D 
  hide details  
Reply
post #1893 of 9641
"@Mastiff
I'll trying putting in more volts into the PCI-E thing, you were spot on with the NB volts.
I hope that this is the case and everything is just being under volted
.."

Glad that helped you through 3D Mark06.. What was your Score by the way???

Let us know if that does anything...

Chops, And everyone else
Make sure that you go into the "Advanced power management" option in the Action center and Make sure that you set it to "balanced" and then go into the balanced settings and TURN OFF the option that shuts the HARD DRIVE OFF and adjust when you want Windows 7 TO TURN OFF YOUR MONITOR!

I had the same issue on my wifes PC and I didn't know what H.E. double hiockey sticks was going in. So I went in and made sure that Windows 7 wasn't turning off things to Save power (That's one of it's many features.... duh, I said to myself)...

Just a thought!
SAM3 Water Rig
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II x4 C3 955 @ 4.1Ghz w/3Ghz NB MSI 790FX-GD70 Sapphire VAPOR-X 5770 1060/1515mhz 4Gb Kit OCZ FlexEX WaterCooled 1600mhz 6-6-6-18 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
OCZ Vertex 32Gb, WD Green 500Gb, WD Green 2Tb 1x Sammy DVD/ 1x LiteOn BD-Rom Windows 7 Professional 64bit Acer H243H 24" 1080P HD 
KeyboardPowerCaseMouse
MS Media Raidmax 850W Silverstone Raven RV02B-W Labtech 
Mouse Pad
Gen 
  hide details  
Reply
SAM3 Water Rig
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II x4 C3 955 @ 4.1Ghz w/3Ghz NB MSI 790FX-GD70 Sapphire VAPOR-X 5770 1060/1515mhz 4Gb Kit OCZ FlexEX WaterCooled 1600mhz 6-6-6-18 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
OCZ Vertex 32Gb, WD Green 500Gb, WD Green 2Tb 1x Sammy DVD/ 1x LiteOn BD-Rom Windows 7 Professional 64bit Acer H243H 24" 1080P HD 
KeyboardPowerCaseMouse
MS Media Raidmax 850W Silverstone Raven RV02B-W Labtech 
Mouse Pad
Gen 
  hide details  
Reply
post #1894 of 9641
Quote:
Originally Posted by Mastiffman View Post
"@Mastiff
I'll trying putting in more volts into the PCI-E thing, you were spot on with the NB volts.
I hope that this is the case and everything is just being under volted
.."

Glad that helped you through 3D Mark06.. What was your Score by the way???

Let us know if that does anything...

Chops, And everyone else
Make sure that you go into the "Advanced power management" option in the Action center and Make sure that you set it to "balanced" and then go into the balanced settings and TURN OFF the option that shuts the HARD DRIVE OFF and adjust when you want Windows 7 TO TURN OFF YOUR MONITOR!

I had the same issue on my wifes PC and I didn't know what H.E. double hiockey sticks was going in. So I went in and made sure that Windows 7 wasn't turning off things to Save power (That's one of it's many features.... duh, I said to myself)...

Just a thought!
Will have a crack at that and see how it goes. I just got my new rig too, exactly what you listed minus PSU but added the graphics card, thats why i think its the graphics card thats doing it. Will have to throw in my nvidia card and see if its doing the same thing.... interesting.

Do you get green verticles when you restart sometimes? are you running dual screen? Does it go black on the game and not come back when you alt tab and go back in?
Impulss
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 2600k ASROCK Z77 Extreme 6 Gigabyte GTX570 12GB Ripjaws CL7 (2x 2GB, 2x 4GB) 
Hard DriveCoolingOSMonitor
120GB OCZ Vertex II + Data XSPC RASA RX360 Windows 7 Ultimate N 64bit 24" Samsung 1200p 
KeyboardPowerCaseMouse
Microsoft X8 800w Tagen Xigmatek Elysium Gigabyte Ghost 
Mouse PadAudioAudio
Cyber Snipa HD595 + AD700 Sound Blaster X-Fi 
  hide details  
Reply
Impulss
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 2600k ASROCK Z77 Extreme 6 Gigabyte GTX570 12GB Ripjaws CL7 (2x 2GB, 2x 4GB) 
Hard DriveCoolingOSMonitor
120GB OCZ Vertex II + Data XSPC RASA RX360 Windows 7 Ultimate N 64bit 24" Samsung 1200p 
KeyboardPowerCaseMouse
Microsoft X8 800w Tagen Xigmatek Elysium Gigabyte Ghost 
Mouse PadAudioAudio
Cyber Snipa HD595 + AD700 Sound Blaster X-Fi 
  hide details  
Reply
post #1895 of 9641
Quote:
Originally Posted by XAnarchy View Post
Will have a crack at that and see how it goes. I just got my new rig too, exactly what you listed minus PSU but added the graphics card, thats why i think its the graphics card thats doing it. Will have to throw in my nvidia card and see if its doing the same thing.... interesting.

Do you get green verticles when you restart sometimes? are you running dual screen? Does it go black on the game and not come back when you alt tab and go back in?
No to your first 2 questions, and yes to the third. My game does tend to crash much more often if I have alt tabbed to read a forum. When it does crash my screen goes black and doesnt come back, which leads me to restarting my PC everytime
My PC <
(12 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom 960T ASRock 970 Extreme3  Nvidia 660ti G.skill Eco 7-8-7-24 1600 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung Evo 850 Antec KUHLER H2O 620 Windows 10 64 bit Acer P244w 24" 
PowerCase
Corsair AX750 Corsair 650D 
  hide details  
Reply
My PC <
(12 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom 960T ASRock 970 Extreme3  Nvidia 660ti G.skill Eco 7-8-7-24 1600 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung Evo 850 Antec KUHLER H2O 620 Windows 10 64 bit Acer P244w 24" 
PowerCase
Corsair AX750 Corsair 650D 
  hide details  
Reply
post #1896 of 9641
Anarchy,

Those verty's sounds like a voltage issue. If I crank up my GPU clock to high and run 3DMark 06 I can get those to. Not neccessarily green though. I've gotten them in other colors too.

When you select a (v) to adjust, in the BIOS, check out what the expaination of it is of the right hand side of the screen. That might help you better decide...

My board is at MSI so I can't go in and check and report back.... I expereinced that the Black screen upon returning to an open but minimized game is usually due to lack of power.....JMO
Edited by Mastiffman - 11/16/09 at 12:23pm
SAM3 Water Rig
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II x4 C3 955 @ 4.1Ghz w/3Ghz NB MSI 790FX-GD70 Sapphire VAPOR-X 5770 1060/1515mhz 4Gb Kit OCZ FlexEX WaterCooled 1600mhz 6-6-6-18 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
OCZ Vertex 32Gb, WD Green 500Gb, WD Green 2Tb 1x Sammy DVD/ 1x LiteOn BD-Rom Windows 7 Professional 64bit Acer H243H 24" 1080P HD 
KeyboardPowerCaseMouse
MS Media Raidmax 850W Silverstone Raven RV02B-W Labtech 
Mouse Pad
Gen 
  hide details  
Reply
SAM3 Water Rig
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II x4 C3 955 @ 4.1Ghz w/3Ghz NB MSI 790FX-GD70 Sapphire VAPOR-X 5770 1060/1515mhz 4Gb Kit OCZ FlexEX WaterCooled 1600mhz 6-6-6-18 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
OCZ Vertex 32Gb, WD Green 500Gb, WD Green 2Tb 1x Sammy DVD/ 1x LiteOn BD-Rom Windows 7 Professional 64bit Acer H243H 24" 1080P HD 
KeyboardPowerCaseMouse
MS Media Raidmax 850W Silverstone Raven RV02B-W Labtech 
Mouse Pad
Gen 
  hide details  
Reply
post #1897 of 9641
Quote:
Originally Posted by Chopxsticks View Post
No to your first 2 questions, and yes to the third. My game does tend to crash much more often if I have alt tabbed to read a forum. When it does crash my screen goes black and doesnt come back, which leads me to restarting my PC everytime
What bios are you running? I would get 1.7 official its rock solid for me right now and it tells me the error when my computer crashes. One more thing please list all of your voltages in the CELL menu or take some pictures so i can try to help you.
post #1898 of 9641
My board came stock with Bios 1.4

Everything in Bios is stock except the following

FSB/Dram Ratio I set to [1:4]
CPU-NB Voltage 1.130
DRAM Voltage 1.65
NB Voltage 1.120
NB PCI-E Voltage 1.110

So new update on this problem. My screen will freeze, flicker, go black, come back on and I can keep playing. 2nd time my whole screen just froze but did not go black and I had to restart. (This is new because it usually just goes black)

Also trying to get 1.7 but im not understanding how to flash my bios, reformatted my flash drive to FAT32, put the unzipped bios 1.7 folder on it that I downloaded from MSI.. now what?
GPU is the MSI R4850 512MB DDR3
My PC <
(12 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom 960T ASRock 970 Extreme3  Nvidia 660ti G.skill Eco 7-8-7-24 1600 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung Evo 850 Antec KUHLER H2O 620 Windows 10 64 bit Acer P244w 24" 
PowerCase
Corsair AX750 Corsair 650D 
  hide details  
Reply
My PC <
(12 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom 960T ASRock 970 Extreme3  Nvidia 660ti G.skill Eco 7-8-7-24 1600 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung Evo 850 Antec KUHLER H2O 620 Windows 10 64 bit Acer P244w 24" 
PowerCase
Corsair AX750 Corsair 650D 
  hide details  
Reply
post #1899 of 9641
Quote:
Originally Posted by Mastiffman View Post
"@Mastiff
I'll trying putting in more volts into the PCI-E thing, you were spot on with the NB volts.
I hope that this is the case and everything is just being under volted
.."

Glad that helped you through 3D Mark06.. What was your Score by the way???

!

I scored 13006, with stock settings
My PC <
(12 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom 960T ASRock 970 Extreme3  Nvidia 660ti G.skill Eco 7-8-7-24 1600 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung Evo 850 Antec KUHLER H2O 620 Windows 10 64 bit Acer P244w 24" 
PowerCase
Corsair AX750 Corsair 650D 
  hide details  
Reply
My PC <
(12 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom 960T ASRock 970 Extreme3  Nvidia 660ti G.skill Eco 7-8-7-24 1600 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung Evo 850 Antec KUHLER H2O 620 Windows 10 64 bit Acer P244w 24" 
PowerCase
Corsair AX750 Corsair 650D 
  hide details  
Reply
post #1900 of 9641
Quote:
Originally Posted by Chopxsticks View Post
My board came stock with Bios 1.4

Everything in Bios is stock except the following

FSB/Dram Ratio I set to [1:4]
CPU-NB Voltage 1.130
DRAM Voltage 1.65
NB Voltage 1.120
NB PCI-E Voltage 1.110

So new update on this problem. My screen will freeze, flicker, go black, come back on and I can keep playing. 2nd time my whole screen just froze but did not go black and I had to restart. (This is new because it usually just goes black)

Also trying to get 1.7 but im not understanding how to flash my bios, reformatted my flash drive to FAT32, put the unzipped bios 1.7 folder on it that I downloaded from MSI.. now what?
GPU is the MSI R4850 512MB DDR3
Restart the computer, make sure you have the USB stick plugged in when you restart, go into the bios go into the M-Flash option and select the file and upgrade the bios its simple and you should be able to figure it out

After that run what keeps causing you to crash and if the computer freezes and reboots let me know what error you get.
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: AMD Motherboards

Gear mentioned in this thread:

Overclock.net › Forums › AMD › AMD Motherboards › [Official] MSI 790FX-GD70 Owners Club