Overclock.net › Forums › AMD › AMD Motherboards › [Official] MSI 790FX-GD70 Owners Club
New Posts  All Forums:Forum Nav:

[Official] MSI 790FX-GD70 Owners Club - Page 233

post #2321 of 9641
From my experience a blank debug LED and no posting w/o any beeps usually is a short somewhere. That or a dead cpu.
Always Changing
(13 items)
 
  
CPUGraphicsRAMHard Drive
12 threads of euphemism Bash me! It's not your color! Loose. THAT'S WHAT SHE SAID! Just enough for all my cp 
OSMonitorPower
linux for gaming plethora of pixels plethora of watts 
  hide details  
Reply
Always Changing
(13 items)
 
  
CPUGraphicsRAMHard Drive
12 threads of euphemism Bash me! It's not your color! Loose. THAT'S WHAT SHE SAID! Just enough for all my cp 
OSMonitorPower
linux for gaming plethora of pixels plethora of watts 
  hide details  
Reply

Gear mentioned in this thread:

post #2322 of 9641
@NCspec - any thoughts on my issue, a few posts back? I could really use some help here, I'm stumped.

Marc
First H2O o/c
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD FX 9590 Asus Sabertooth 990FX Asus HD 7870 Crucial 16GB 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Samasung 840 Pro 256GB SATA DVD burner DangerDen H20 W 7 Ultimate x64 
MonitorPowerCase
2 x 22" Acers Corsair TX-950w CM - HAF 932 
  hide details  
Reply
First H2O o/c
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD FX 9590 Asus Sabertooth 990FX Asus HD 7870 Crucial 16GB 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Samasung 840 Pro 256GB SATA DVD burner DangerDen H20 W 7 Ultimate x64 
MonitorPowerCase
2 x 22" Acers Corsair TX-950w CM - HAF 932 
  hide details  
Reply
post #2323 of 9641
Quote:
Originally Posted by NCspecV81 View Post
From my experience a blank debug LED and no posting w/o any beeps usually is a short somewhere. That or a dead cpu.
Hi,

Just how exactly would I know where the short is? Is it at the wall outlet? Or somewhere in the computer? Also, is there anyway at all to know if you've got a dead CPU if you do not have another mobo or cpu?
My System
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
2700k ASUS P8Z77-V MSI GTX670 PE Samsung 8GB [The Little Ram That Could] 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
2TB WD Caviar Black 1TB WD Caviar Black OCZ Agility 3 120GB NOCTUA NH-D14 w/ 2x 120mm PWM Noctua Fans 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 8.1 Asus VH242H x2 Logitech Illuminated Keyboard Seasonic Platinum 550 
CaseMouseAudioAudio
LIAN LI Lancool PC-K7B Case w/ 3x Gentle Typhoon Steelseries Raw ASUS Xonar DS Beyerdynamics Custom MX300 
  hide details  
Reply
My System
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
2700k ASUS P8Z77-V MSI GTX670 PE Samsung 8GB [The Little Ram That Could] 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
2TB WD Caviar Black 1TB WD Caviar Black OCZ Agility 3 120GB NOCTUA NH-D14 w/ 2x 120mm PWM Noctua Fans 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 8.1 Asus VH242H x2 Logitech Illuminated Keyboard Seasonic Platinum 550 
CaseMouseAudioAudio
LIAN LI Lancool PC-K7B Case w/ 3x Gentle Typhoon Steelseries Raw ASUS Xonar DS Beyerdynamics Custom MX300 
  hide details  
Reply
post #2324 of 9641
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by 3rdman View Post
Thank you very much for your time. So I assume on your machine the option doesn't exist either?

Happy Pre-Thanksgiving everyone!
No the usual wake on lan is not in my 1.6 bios.

Quote:
Originally Posted by Boosterfire View Post
Hi,

Just how exactly would I know where the short is? Is it at the wall outlet? Or somewhere in the computer? Also, is there anyway at all to know if you've got a dead CPU if you do not have another mobo or cpu?
double and even triple check all your wires, if it still does not work take the system out of the case and set it on the MB box and try again.
Black beauty
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
5820k asus x99-a Gtx 770 G.skill ripjaws 4 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
samsung 840 evo  WD black WD black Custom water 320 rad 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Asus 21.5 led x3 Logitech g110 Corsair 850TX 
CaseMouseMouse Pad
technofront HWD Steelseries Xai WOWPAD 
  hide details  
Reply
Black beauty
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
5820k asus x99-a Gtx 770 G.skill ripjaws 4 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
samsung 840 evo  WD black WD black Custom water 320 rad 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Asus 21.5 led x3 Logitech g110 Corsair 850TX 
CaseMouseMouse Pad
technofront HWD Steelseries Xai WOWPAD 
  hide details  
Reply
post #2325 of 9641
Just ordered mine

Will be here on friday between 7am and 12pm

Oh and my water block comes with an AM2+ mounting plate, will it fit AM3 or is it a different mounting pattern all together?
post #2326 of 9641
mduclow,

The one thing that I've learned about trouble shooting PC's and electronics is to expect the unexpected, Always. I know that it sounds stupid. Believe me I thought that before I wrote it....

Not trying to be a pest, but did you try one drive at a time? Connect only one and load windows 7 on it. It takes like 15 minutes with these a PII/ GD70/ SataII setup...

If I were you I would still try it. Something may pop up in mean time...

That is the main reason that I asked you what you're votages were... I think that if the one drive thing doesn't work or you just want to skip that, I would head to the voltages and bump the


Boosterfire,

my GPU plug came unplugged being that I didn't push it in all of the way one time and did the same thing...
CPU-NB to 1.4v
NB to 1.3-1.35v
HT to 1.25-1.30v
SB to 1.25-1.30v

Is you Ram rated at CL7. mine is Rated @ CL8 @ 2000mhz @2.0-2.05v BUT to hit 1600Mhz CL7 I needed to put my CPU-NB AND NB Chipset at 1.4v and my Ram (v) @ 2.17 just to even get into windows... it will run 3DMark06 all the way through but it won't prime95 Blend for crap. Like instant Failure.

Just because memtest doesn't show any errors doesn't mena that it's stable... (Stating the obvious...)

EDIT:

Did you try lowering your Ram down to 1333? See if that helps you pass on Blend. If not then I wouldn't think that it's the IMC or the Ram. Did you try the Other Dimm Slots yet?
Edited by Mastiffman - 11/25/09 at 6:22pm
SAM3 Water Rig
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II x4 C3 955 @ 4.1Ghz w/3Ghz NB MSI 790FX-GD70 Sapphire VAPOR-X 5770 1060/1515mhz 4Gb Kit OCZ FlexEX WaterCooled 1600mhz 6-6-6-18 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
OCZ Vertex 32Gb, WD Green 500Gb, WD Green 2Tb 1x Sammy DVD/ 1x LiteOn BD-Rom Windows 7 Professional 64bit Acer H243H 24" 1080P HD 
KeyboardPowerCaseMouse
MS Media Raidmax 850W Silverstone Raven RV02B-W Labtech 
Mouse Pad
Gen 
  hide details  
Reply
SAM3 Water Rig
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II x4 C3 955 @ 4.1Ghz w/3Ghz NB MSI 790FX-GD70 Sapphire VAPOR-X 5770 1060/1515mhz 4Gb Kit OCZ FlexEX WaterCooled 1600mhz 6-6-6-18 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
OCZ Vertex 32Gb, WD Green 500Gb, WD Green 2Tb 1x Sammy DVD/ 1x LiteOn BD-Rom Windows 7 Professional 64bit Acer H243H 24" 1080P HD 
KeyboardPowerCaseMouse
MS Media Raidmax 850W Silverstone Raven RV02B-W Labtech 
Mouse Pad
Gen 
  hide details  
Reply
post #2327 of 9641
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by almighty15 View Post
Just ordered mine

Will be here on friday between 7am and 12pm

Oh and my water block comes with an AM2+ mounting plate, will it fit AM3 or is it a different mounting pattern all together?
yes the AM2, AM2+ and AM3 mounting brackets are all the same.
Black beauty
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
5820k asus x99-a Gtx 770 G.skill ripjaws 4 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
samsung 840 evo  WD black WD black Custom water 320 rad 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Asus 21.5 led x3 Logitech g110 Corsair 850TX 
CaseMouseMouse Pad
technofront HWD Steelseries Xai WOWPAD 
  hide details  
Reply
Black beauty
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
5820k asus x99-a Gtx 770 G.skill ripjaws 4 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
samsung 840 evo  WD black WD black Custom water 320 rad 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Asus 21.5 led x3 Logitech g110 Corsair 850TX 
CaseMouseMouse Pad
technofront HWD Steelseries Xai WOWPAD 
  hide details  
Reply
post #2328 of 9641
@Mastiffman -- it is the RAM! I can't believe this. Why would it pass memtest for over 7 hours, and then the exact same settings in Windows fails prime blend instantly??!!??

I had those other sticks, so I thought I'd try one again, this time changing the command rate to 2t (I think it had been on 1t before, because that was what I had always used with the others, and I didn't even think about it) and it didn't fail instantly, I let it run about a minute or so.

So I went back to the OCZ's, put one stick in, left the command rate at 2t, and it was fine. I tried the other one with it, and it started failing after about 30 secs. So I put only that second one in, and it went for 4 mins. before I stopped it.

I'm going to try different settings on both sticks individually and see what I get, then I'll try running them both again and see what happens, but it is the RAM causing the instant failure.

I'm starting to think it's voltage related...

I don't understand why it passed memtest if there is a problem with them.

Marc

...and Mastiffman, I did disconnect all drives, except the 750 and dvd, formatted and re-installed on the one drive, same issue. That's what made me say to myself, it's gotta be the ram, and so I went back to that. I never should have trusted memtest as much as I did.

And also, I had been running it at 1066mhz auto timings the whole time!

Oh, and btw, thanks for trying to help, buddy!
Edited by mduclow - 11/25/09 at 6:39pm
First H2O o/c
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD FX 9590 Asus Sabertooth 990FX Asus HD 7870 Crucial 16GB 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Samasung 840 Pro 256GB SATA DVD burner DangerDen H20 W 7 Ultimate x64 
MonitorPowerCase
2 x 22" Acers Corsair TX-950w CM - HAF 932 
  hide details  
Reply
First H2O o/c
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD FX 9590 Asus Sabertooth 990FX Asus HD 7870 Crucial 16GB 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Samasung 840 Pro 256GB SATA DVD burner DangerDen H20 W 7 Ultimate x64 
MonitorPowerCase
2 x 22" Acers Corsair TX-950w CM - HAF 932 
  hide details  
Reply
post #2329 of 9641
mduclow,

Sorry that I wasn't more help... Nice work though! Whenever I feel like I exhausted all options when troubleshooting, I turn to the unlikely... It's just a habit that I've developed, for betteror worse, IDK.

P.S. I rarely use memtest. Only when the whole systems OC is stable I use memtest out of sheer boredom to ensure that it's totally stable...
SAM3 Water Rig
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II x4 C3 955 @ 4.1Ghz w/3Ghz NB MSI 790FX-GD70 Sapphire VAPOR-X 5770 1060/1515mhz 4Gb Kit OCZ FlexEX WaterCooled 1600mhz 6-6-6-18 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
OCZ Vertex 32Gb, WD Green 500Gb, WD Green 2Tb 1x Sammy DVD/ 1x LiteOn BD-Rom Windows 7 Professional 64bit Acer H243H 24" 1080P HD 
KeyboardPowerCaseMouse
MS Media Raidmax 850W Silverstone Raven RV02B-W Labtech 
Mouse Pad
Gen 
  hide details  
Reply
SAM3 Water Rig
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II x4 C3 955 @ 4.1Ghz w/3Ghz NB MSI 790FX-GD70 Sapphire VAPOR-X 5770 1060/1515mhz 4Gb Kit OCZ FlexEX WaterCooled 1600mhz 6-6-6-18 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
OCZ Vertex 32Gb, WD Green 500Gb, WD Green 2Tb 1x Sammy DVD/ 1x LiteOn BD-Rom Windows 7 Professional 64bit Acer H243H 24" 1080P HD 
KeyboardPowerCaseMouse
MS Media Raidmax 850W Silverstone Raven RV02B-W Labtech 
Mouse Pad
Gen 
  hide details  
Reply
post #2330 of 9641
Quote:
Originally Posted by Mastiffman View Post
mduclow,

Sorry that I wasn't more help... Nice work though! Whenever I feel like I exhausted all options when troubleshooting, I turn to the unlikely... It's just a habit that I've developed, for betteror worse, IDK.

P.S. I rarely use memtest. Only when the whole systems OC is stable I use memtest out of sheer boredom to ensure that it's totally stable...
No problem, friend, you're always there to assist. I have been dealing with this, I think, for over 5 weeks now. I let myself be fooled into thinking that memtest was proving it not to be the ram. When in actuality it was the RAM voltage.

I am just glad to have it working now, or at least on the right track. It is no longer causing those weird issues with AMD AOD that I was experiencing as well.

Thanks buddy!

Marc

So far 1.75v has it running ok with both sticks @ 1333mhz 8-9-9-20-1t (auto timings). And incidentally 1066mhz was ok at 1.7v. Seems high to me for ram rated at 1.65v 1600mhz 7-7-7-24-1t.

FYI, for anyone that doesn't already know, there is a new CCC version as of about a week ago. Catalyst 9.11
Edited by mduclow - 11/25/09 at 7:17pm
First H2O o/c
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD FX 9590 Asus Sabertooth 990FX Asus HD 7870 Crucial 16GB 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Samasung 840 Pro 256GB SATA DVD burner DangerDen H20 W 7 Ultimate x64 
MonitorPowerCase
2 x 22" Acers Corsair TX-950w CM - HAF 932 
  hide details  
Reply
First H2O o/c
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD FX 9590 Asus Sabertooth 990FX Asus HD 7870 Crucial 16GB 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Samasung 840 Pro 256GB SATA DVD burner DangerDen H20 W 7 Ultimate x64 
MonitorPowerCase
2 x 22" Acers Corsair TX-950w CM - HAF 932 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: AMD Motherboards

Gear mentioned in this thread:

Overclock.net › Forums › AMD › AMD Motherboards › [Official] MSI 790FX-GD70 Owners Club