Overclock.net › Forums › AMD › AMD Motherboards › [Official] MSI 790FX-GD70 Owners Club
New Posts  All Forums:Forum Nav:

[Official] MSI 790FX-GD70 Owners Club - Page 787

post #7861 of 9641
Quote:
Originally Posted by Kokin View Post

Does it even make a big difference in terms of performance?
Some say 3 Disk RAID 0 is the faster. Going Raid 5 slows it down a bit but should still be better than 2 Disk RAID 0 in terms of Read.

I don't think I will see any noticeable performance. I am more interested to make it work and see how reliable RAID 5 is for home use.

Besides, its been more than 8 months since I did something on my PC...
Shadow Jack
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
X3 720BE (unlocked) MSI 790FX-GD70 Sapphire 6950 2GB Flex 2GBx2 G.Skill 4GBRM 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
2x500GB WD Caviar Black in Raid0 LG 22x DVD/RW Win7 Ultimate 64bit LG22" LED+3x42"LG LEDTV+55" Samsung 3DLEDTV 
PowerCase
Corsair CMPSU-620HX Azza Helios 910 
  hide details  
Reply
Shadow Jack
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
X3 720BE (unlocked) MSI 790FX-GD70 Sapphire 6950 2GB Flex 2GBx2 G.Skill 4GBRM 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
2x500GB WD Caviar Black in Raid0 LG 22x DVD/RW Win7 Ultimate 64bit LG22" LED+3x42"LG LEDTV+55" Samsung 3DLEDTV 
PowerCase
Corsair CMPSU-620HX Azza Helios 910 
  hide details  
Reply

Gear mentioned in this thread:

post #7862 of 9641
Hi, im new on here, just got myself one of these boards and want to pair it with a ocz vertex2 60gb ssd. Can someone please advise me what changes in bios i should make before i install the ssd which will then have win7 64 bit installed on it, cheers in advance.
post #7863 of 9641
Quote:
Originally Posted by randomkid View Post
I am currently running with 2x500GB WD Caviar Black in RAID 0. I just bought another pair of same HD so I will have total of 4 I intent to configure to RAID 5 ( Total of 1.5GB space ).

I plan to partition into 3 with the Partition 0 with 15% or 225GB ( supposively to be the outer tracks ) to contain my OS and Programs and use the rest of the partitions for low frequency access files.

Does our motherboard have any issue with RAID 5? Sorry to post a new question if this has been discussed. I tried to search about RAID 5 in this thread but did not find what I am looking for.
No issues so far for me. Been running 4 1.5TB seagates since april 2009. Just over 4TB usable space. I haven't benched it (yeah, I know, I know), but I can tell it ain't no speed demon. Transfers of files (anime, typically 175 to 400 MB per file depending) start out at at 150 to 170 MBps and finish transfering to the array by the time it hits 90-110 thereabouts iirc. Big files (1+ GB start in the same region and gradually drop to 28-35 MBps).

RAID 5 for me is stuck on write-through cache (I think). I can't recall exactly, but I think Write-Back is faster. I haven't found a way to change it (even from initial config, wt was the only option for RAID 5).

Oh...it's been a while since I actually participated (been lurking though), so hey guys!!

I've switched out my 720 and dropped in a 1090T. No overclock...I got chicken when I heard people were cooking their boards...and I had already ruined one with my hamfisted water-cooling! One of my 4870X2s also kicked the bucket, and I've been too lazy (and busy with work) to take it out. I'll probably do it when I clean my loop at the end of the year.

Lots of new folk, but good to see the old heads around still

Laterz
GUNDAM-GD70-RVN
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X6 1090T MSI 790FX-GD70 2 HD 4870X2 in CrossfireX 8GB DDR3 1600 Crucial Ballistix 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
2x500GB RAID0, 4x1.5TB RAID5 2x Samsung SH-S223Q DVD Writer Win 7 Ult. 64-bit, Slackware 13 24" HP LP2475w LCD 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G19 PC Power and Cooling Silencer 910 Silverstone Raven RV01 Logitech G9x 
  hide details  
Reply
GUNDAM-GD70-RVN
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X6 1090T MSI 790FX-GD70 2 HD 4870X2 in CrossfireX 8GB DDR3 1600 Crucial Ballistix 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
2x500GB RAID0, 4x1.5TB RAID5 2x Samsung SH-S223Q DVD Writer Win 7 Ult. 64-bit, Slackware 13 24" HP LP2475w LCD 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G19 PC Power and Cooling Silencer 910 Silverstone Raven RV01 Logitech G9x 
  hide details  
Reply
post #7864 of 9641
I have a question guys...

How the heck can I boot from another of my graphic cards? I know I can do it on 2 other motherboards(gigabyte) I have, but i can't find a way on this board on the bios to switch to one of the other cards... example... instead of me booting from my crossfireX ati cards... I want to boot from my Nvidia card - on the other mobo's I've had, it was a simple going in the bios the PCI thing(Init Display First) that said PCI Slot - well inside of that it had: PCI Slot, PEG & another PEG1 option on which that "PEG1" was the one I used to boot from the other PCI-E card and then just a simple *save bios... I changed cables and it would boot from the other one. On this mobo we only have PCI-E & PCI options... I already tested both and it will only react to the top card.

Come on, the option must be there in the bios somewhere... I honestly don't want to always be needing to open up my case removing cards, switching them blah blah blah(especially with my huge heatsink - its a pain to remove the *top card, I honestly have to take off my heatsink to be able to unlock the top card)... just to boot from my other card to use it for another OS... that will be a huge hassle. It would seem useless this board can support quadfire and to just not let you boot from another of your cards besides the main one.

Hehehe if I am wrong(being dumb not reading correctly inside the bios) please someone correct me and tell me where I can change it?
SubCow
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom ii X4 965BE C3 @ 4.10Ghz (200x20.5) 1.5v MSI 790FX-GD70 Sapphire + XFX 5770's + EVGA 9800GTX+ 8gb (4 x 2gb) DDR3-1333 6-6-6-15-T1 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1TB Hitachi - 500GB Seagate - 400GB Seagate LG DVD-RW Win 7 Ult x64 / Snow Leo 10.6.6 / Ubuntu 10.10 x64 AOC 2036S 20" + HP vs15 
KeyboardPowerCaseMouse
Agiler Wireless Corsair TX850w Rosewill Challenger - CM590(dead) Agiler Wireless 
  hide details  
Reply
SubCow
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom ii X4 965BE C3 @ 4.10Ghz (200x20.5) 1.5v MSI 790FX-GD70 Sapphire + XFX 5770's + EVGA 9800GTX+ 8gb (4 x 2gb) DDR3-1333 6-6-6-15-T1 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1TB Hitachi - 500GB Seagate - 400GB Seagate LG DVD-RW Win 7 Ult x64 / Snow Leo 10.6.6 / Ubuntu 10.10 x64 AOC 2036S 20" + HP vs15 
KeyboardPowerCaseMouse
Agiler Wireless Corsair TX850w Rosewill Challenger - CM590(dead) Agiler Wireless 
  hide details  
Reply
post #7865 of 9641
Hello,

Upgraded gpu and psu to the ones listed in my system 3 days ago. All good for 3 days, tonight, pc crashes hard, no power. Can't power up. Slap in old PSU, still no power. Process of elimination from connecting/disconnecting things, I discover (with old psu or new one) psu and mobo power up ONLY if the power connectors (2 4-pin on new psu, 1 4-pin on the old) to the cpu are not connected. If i connect the psu to the cpu all i get is a small 'click' (which sounds like it comes from the PSU though it happened with both psu's) and nada.

I was running bios in the default failsafe settings.

Question: how can I fix or determine whats broke, cpu/psu/mobo? (I do not have another cpu/mobo to test with)

Thanks
Edited by FilthyHarry - 10/13/10 at 9:12pm
Mine
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X4 965 Black Edition Deneb 3.4GHz MSI 790FX-gd70 MSI R5850 Twin Frozr II Radeon HD 5850 A-DATA Gaming Series 4GB (2 x 2GB) 240-Pin DDR3 SD 
OSPower
Windows 7 64bit KINGWIN LZG-700 GOLD 700W ATX 12V v2.2 / EPS 12V v 
  hide details  
Reply
Mine
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X4 965 Black Edition Deneb 3.4GHz MSI 790FX-gd70 MSI R5850 Twin Frozr II Radeon HD 5850 A-DATA Gaming Series 4GB (2 x 2GB) 240-Pin DDR3 SD 
OSPower
Windows 7 64bit KINGWIN LZG-700 GOLD 700W ATX 12V v2.2 / EPS 12V v 
  hide details  
Reply
post #7866 of 9641
Sendblink have you tried to make the changes in windows to designate which card you want to detect as your primary GPU? Give that a try and let us know how it works out for you.
Black N Blue Baby
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Ph II X4 955 BE (C3) @ 3.5GHz MSI NF980-G65 PCS R9 380 4GB 8GB Crucial Ballistix Tracer BL2KIT25664TN1337 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
2TB WD Black WD2003FZEX LG 20x DVD Lightscribe Burner Win7 Ult x64  Samsung LN-S4095D 1080P 40" LCD TV 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G15 Corsair HX1000w Mod'd Antec Nine Hundred Logitech G9x 
Mouse Pad
Big Black Pad 
  hide details  
Reply
Black N Blue Baby
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Ph II X4 955 BE (C3) @ 3.5GHz MSI NF980-G65 PCS R9 380 4GB 8GB Crucial Ballistix Tracer BL2KIT25664TN1337 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
2TB WD Black WD2003FZEX LG 20x DVD Lightscribe Burner Win7 Ult x64  Samsung LN-S4095D 1080P 40" LCD TV 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G15 Corsair HX1000w Mod'd Antec Nine Hundred Logitech G9x 
Mouse Pad
Big Black Pad 
  hide details  
Reply
post #7867 of 9641
Quote:
Originally Posted by FilthyHarry View Post
Hello,

Upgraded gpu and psu to the ones listed in my system 3 days ago. All good for 3 days, tonight, pc crashes hard, no power. Can't power up. Slap in old PSU, still no power. Process of elimination from connecting/disconnecting things, I discover (with old psu or new one) psu and mobo power up ONLY if the power connectors (2 4-pin on new psu, 1 4-pin on the old) to the cpu are not connected. If i connect the psu to the cpu all i get is a small 'click' (which sounds like it comes from the PSU though it happened with both psu's) and nada.

I was running bios in the default failsafe settings.

Question: how can I fix or determine whats broke, cpu/psu/mobo? (I do not have another cpu/mobo to test with)

Thanks
Your Motherboard and probably CPU are fried. The short circuit protection system in the PSU is shutting it off, because the Vreg on the board for the cpu is fried and probably the cpu as well. Same thing happened to me. Is your board a rev 1.0 or 1.1?
    
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Phenom II X4 B50 BE Callisto MSI MS-7577 790FX-GD70 XFX Radeon HD5870 XFX Radeon HD5870 
RAMHard DriveHard DriveOptical Drive
G-Skill DDR3-1600 Seagate Seagate Sony Optiarc 
CoolingCoolingOSMonitor
Corsair CWCH-50 AC Accelero Extreme 5870 W7HPX64 Acer 23" LED LCD Widescreen 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G510 OCZ ZX 850w Modular Scout, of course R.A.T. 7  
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Phenom II X4 B50 BE Callisto MSI MS-7577 790FX-GD70 XFX Radeon HD5870 XFX Radeon HD5870 
RAMHard DriveHard DriveOptical Drive
G-Skill DDR3-1600 Seagate Seagate Sony Optiarc 
CoolingCoolingOSMonitor
Corsair CWCH-50 AC Accelero Extreme 5870 W7HPX64 Acer 23" LED LCD Widescreen 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G510 OCZ ZX 850w Modular Scout, of course R.A.T. 7  
  hide details  
Reply
post #7868 of 9641
Quote:
Originally Posted by Rockr69 View Post
Your Motherboard and probably CPU are fried. The short circuit protection system in the PSU is shutting it off, because the Vreg on the board for the cpu is fried and probably the cpu as well. Same thing happened to me. Is your board a rev 1.0 or 1.1?
Ouch! Fortunately both are still under manufacturer warranty. Thx!

Not sure of the rev. Is that important? Dropped it off with local tech this morning just to see if they could figure out which part is broken. Is there a way I can find out from my orders page on Newegg?
Edited by FilthyHarry - 10/14/10 at 9:33am
Mine
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X4 965 Black Edition Deneb 3.4GHz MSI 790FX-gd70 MSI R5850 Twin Frozr II Radeon HD 5850 A-DATA Gaming Series 4GB (2 x 2GB) 240-Pin DDR3 SD 
OSPower
Windows 7 64bit KINGWIN LZG-700 GOLD 700W ATX 12V v2.2 / EPS 12V v 
  hide details  
Reply
Mine
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X4 965 Black Edition Deneb 3.4GHz MSI 790FX-gd70 MSI R5850 Twin Frozr II Radeon HD 5850 A-DATA Gaming Series 4GB (2 x 2GB) 240-Pin DDR3 SD 
OSPower
Windows 7 64bit KINGWIN LZG-700 GOLD 700W ATX 12V v2.2 / EPS 12V v 
  hide details  
Reply
post #7869 of 9641
Quote:
Originally Posted by N2Gaming View Post
Sendblink have you tried to make the changes in windows to designate which card you want to detect as your primary GPU? Give that a try and let us know how it works out for you.
Hmm I said for other OS
Quote:
just to boot from my other card to use it for another OS
as in my other hard drives installs of linux & osx - I am not talking about Windows and If I can't boot from the other graphic card then its entirely useless what you are trying to suggest... because only bootable card is the top main card on this board... which means the DISPLAY will only be visible on the *main card to start from another OS... read my signature system before commenting lol

now like i mentioned its only possible through Bios(exactly like my older 2 gigabytes that do have the option)... does anybody have any idea if there is the option to do it on this mobo.... And I want it on this board for the obvious reasons, so that I can keep using the CF 5770 & just use my Nvidia for the other OSes.... just incase I already have setup the other OSes to work with the nvidia, I just need a way to switch to boot from it with this mobo... without the need of opening my computer. Its just stupid quadfire board and not having that option.
SubCow
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom ii X4 965BE C3 @ 4.10Ghz (200x20.5) 1.5v MSI 790FX-GD70 Sapphire + XFX 5770's + EVGA 9800GTX+ 8gb (4 x 2gb) DDR3-1333 6-6-6-15-T1 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1TB Hitachi - 500GB Seagate - 400GB Seagate LG DVD-RW Win 7 Ult x64 / Snow Leo 10.6.6 / Ubuntu 10.10 x64 AOC 2036S 20" + HP vs15 
KeyboardPowerCaseMouse
Agiler Wireless Corsair TX850w Rosewill Challenger - CM590(dead) Agiler Wireless 
  hide details  
Reply
SubCow
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom ii X4 965BE C3 @ 4.10Ghz (200x20.5) 1.5v MSI 790FX-GD70 Sapphire + XFX 5770's + EVGA 9800GTX+ 8gb (4 x 2gb) DDR3-1333 6-6-6-15-T1 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1TB Hitachi - 500GB Seagate - 400GB Seagate LG DVD-RW Win 7 Ult x64 / Snow Leo 10.6.6 / Ubuntu 10.10 x64 AOC 2036S 20" + HP vs15 
KeyboardPowerCaseMouse
Agiler Wireless Corsair TX850w Rosewill Challenger - CM590(dead) Agiler Wireless 
  hide details  
Reply
post #7870 of 9641
Sorry I missed the part where it was for booting into another OS
Black N Blue Baby
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Ph II X4 955 BE (C3) @ 3.5GHz MSI NF980-G65 PCS R9 380 4GB 8GB Crucial Ballistix Tracer BL2KIT25664TN1337 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
2TB WD Black WD2003FZEX LG 20x DVD Lightscribe Burner Win7 Ult x64  Samsung LN-S4095D 1080P 40" LCD TV 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G15 Corsair HX1000w Mod'd Antec Nine Hundred Logitech G9x 
Mouse Pad
Big Black Pad 
  hide details  
Reply
Black N Blue Baby
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Ph II X4 955 BE (C3) @ 3.5GHz MSI NF980-G65 PCS R9 380 4GB 8GB Crucial Ballistix Tracer BL2KIT25664TN1337 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
2TB WD Black WD2003FZEX LG 20x DVD Lightscribe Burner Win7 Ult x64  Samsung LN-S4095D 1080P 40" LCD TV 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G15 Corsair HX1000w Mod'd Antec Nine Hundred Logitech G9x 
Mouse Pad
Big Black Pad 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: AMD Motherboards

Gear mentioned in this thread:

Overclock.net › Forums › AMD › AMD Motherboards › [Official] MSI 790FX-GD70 Owners Club