Overclock.net › Forums › Intel › Intel CPUs › 120 Degrees!?!
New Posts  All Forums:Forum Nav:

120 Degrees!?!

post #1 of 16
Thread Starter 
I cleaned off the old heatsink and put on some cooler master paste. I turn my computer on and bios says I have 103 degrees and rises to 120 where the computer shuts off.

I remounted and same thing. For some reason the cooler master paste CPU the computer run hotter and stock intel paste.
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Pentium 660 PW5D2 premium w/t Wifi XFX 7800GTX 1 Gb Corsair XMS2 5300 
Hard DriveOSMonitorPower
250GB Windows XP Pro SP2 42inch LCD AP-P4ATX65FE 658Watt 
Case
Aluminum 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Pentium 660 PW5D2 premium w/t Wifi XFX 7800GTX 1 Gb Corsair XMS2 5300 
Hard DriveOSMonitorPower
250GB Windows XP Pro SP2 42inch LCD AP-P4ATX65FE 658Watt 
Case
Aluminum 
  hide details  
Reply
post #2 of 16
There had to have been some kind of problem with the mounting. Maybe the hsf wasn't setting flush on the CPU.. Unless the stuff isn't actually thermal paste.
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
3800x2 Manchester, 2.5Ghz ASUS A8N SLI-Deluxe 7600GS --> Smoked 1GB Corsair XMS Platinum 
OSMonitorPowerCase
Windows XP Pro IBM G74 Aspire 520W Purely Custom 
Mouse
IntelliMouse Explorer 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
3800x2 Manchester, 2.5Ghz ASUS A8N SLI-Deluxe 7600GS --> Smoked 1GB Corsair XMS Platinum 
OSMonitorPowerCase
Windows XP Pro IBM G74 Aspire 520W Purely Custom 
Mouse
IntelliMouse Explorer 
  hide details  
Reply
post #3 of 16
Is the heatsink loose? are you sure you did not mount the heatsink backwards? It happens.
5820K
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
I7-5820k @ 4.5GHz ASUS X-99/USB 3.1 RX RS 480 8GB 1x8GB 2133MHz 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Intel 535 120GB Noctua NH-D15 Windows 10 ASUS 24inch 1080p60 
KeyboardPowerCaseMouse
Microsoft natural 4000 Seasonic FP Series SSR-850FX Corsair Air 740 Logitech G700 
Mouse Pad
Ripper XXL 
  hide details  
Reply
5820K
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
I7-5820k @ 4.5GHz ASUS X-99/USB 3.1 RX RS 480 8GB 1x8GB 2133MHz 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Intel 535 120GB Noctua NH-D15 Windows 10 ASUS 24inch 1080p60 
KeyboardPowerCaseMouse
Microsoft natural 4000 Seasonic FP Series SSR-850FX Corsair Air 740 Logitech G700 
Mouse Pad
Ripper XXL 
  hide details  
Reply
post #4 of 16
Quote:
Originally Posted by postaldudeleo
I cleaned off the old heatsink and put on some cooler master paste. I turn my computer on and bios says I have 103 degrees and rises to 120 where the computer shuts off.

I remounted and same thing. For some reason the cooler master paste CPU the computer run hotter and stock intel paste.
is it Celcius or Faren?
Mikey's Rig
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD 1700X Asus ROG Crosshair VI Hero MSI GTX 1070 Gaming X G.SKILL RGB 3200Mhz CL14 16GB 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung 960 250GB Corsair H100i With 2 Corsair HD120 Windows 10 x64 Pro Samsung 28" 4K 
KeyboardPowerCaseMouse
Corsair K70 Seasonic Titanium 850W Corsair 570X Razor DeathAdder 
Mouse PadAudio
RadPadZ XT Creative HD Titanium 
  hide details  
Reply
Mikey's Rig
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD 1700X Asus ROG Crosshair VI Hero MSI GTX 1070 Gaming X G.SKILL RGB 3200Mhz CL14 16GB 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung 960 250GB Corsair H100i With 2 Corsair HD120 Windows 10 x64 Pro Samsung 28" 4K 
KeyboardPowerCaseMouse
Corsair K70 Seasonic Titanium 850W Corsair 570X Razor DeathAdder 
Mouse PadAudio
RadPadZ XT Creative HD Titanium 
  hide details  
Reply
post #5 of 16
Quote:
Originally Posted by postaldudeleo
I cleaned off the old heatsink and put on some cooler master paste. I turn my computer on and bios says I have 103 degrees and rises to 120 where the computer shuts off.

I remounted and same thing. For some reason the cooler master paste CPU the computer run hotter and stock intel paste.

I would use as5 over anything else.


Also you need to remove "REP please if I helped". Its against the rules or a MOD will get you.
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX-57 lapped DFI Lanparty NF4 SLI DR 2x7800GT OC 2x512 PNY DDR600 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
4x36gb Raptors raid-0 2000 pro HP P1100 20 inch Micro wireless 
PowerCaseMouse
Antic 550 True Control TT Armor Ge optical 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX-57 lapped DFI Lanparty NF4 SLI DR 2x7800GT OC 2x512 PNY DDR600 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
4x36gb Raptors raid-0 2000 pro HP P1100 20 inch Micro wireless 
PowerCaseMouse
Antic 550 True Control TT Armor Ge optical 
  hide details  
Reply
post #6 of 16
Thread Starter 
Getting temps of 95 now but it seems my setting where defaulted. Now it says I'm runnign at 2.8 GHz.

The ehatsink isn't loose but it's possible that the paste may have not spread sufficiently when mounting.
I'm going to check again.

Edit.
Upped the v. Changed FSB. Will wait a few minutes and see what happens.
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Pentium 660 PW5D2 premium w/t Wifi XFX 7800GTX 1 Gb Corsair XMS2 5300 
Hard DriveOSMonitorPower
250GB Windows XP Pro SP2 42inch LCD AP-P4ATX65FE 658Watt 
Case
Aluminum 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Pentium 660 PW5D2 premium w/t Wifi XFX 7800GTX 1 Gb Corsair XMS2 5300 
Hard DriveOSMonitorPower
250GB Windows XP Pro SP2 42inch LCD AP-P4ATX65FE 658Watt 
Case
Aluminum 
  hide details  
Reply
post #7 of 16
are we talking about *C or *F?


120*F is totally fine



and btw, your 660 is running at 2.8ghz because speed steping is enabled - in BIOS disable Enhanced C1 Stepping and CPU LockFree and it will run at the default 18x multiplier (3.6ghz) all the time
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
2x Intel Xeon 5420 2.5 GHz @ 3.00 GHz (400x7.5) Intel D5400XS Skulltrail MSI Radeon HD4870 1GB 8GB (4x2GB) A-Data DDR2-800 FB-DIMM ECC 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
2x WD VelociRaptor 150GB+2x WD Caviar Black 500GB 2x Black Samsung DVD-RW Windows 7 Ultimate 3x Samsung SycnMaster 940BF 19" 2ms LCD's 
KeyboardPowerCaseMouse
Saitek Eclipse II Corsair Professional Series AX850 Lian Li PC-75B Logitech MX518 
Mouse Pad
19x13" Office Depot Desk Pad 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
2x Intel Xeon 5420 2.5 GHz @ 3.00 GHz (400x7.5) Intel D5400XS Skulltrail MSI Radeon HD4870 1GB 8GB (4x2GB) A-Data DDR2-800 FB-DIMM ECC 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
2x WD VelociRaptor 150GB+2x WD Caviar Black 500GB 2x Black Samsung DVD-RW Windows 7 Ultimate 3x Samsung SycnMaster 940BF 19" 2ms LCD's 
KeyboardPowerCaseMouse
Saitek Eclipse II Corsair Professional Series AX850 Lian Li PC-75B Logitech MX518 
Mouse Pad
19x13" Office Depot Desk Pad 
  hide details  
Reply
post #8 of 16
Thread Starter 
It was 120 C. It cooled down after a while. Maybe there was some water in my paste or something. It averages about 70 C now.

Speaking of the 2.8, apparently my crash tried to enable defaults and that was selected.

In anycase my computer is ok now but I thought of something, will not keeping the 14x multi and upping the fsb give me better preformance at a lower speed due to bandwith?
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Pentium 660 PW5D2 premium w/t Wifi XFX 7800GTX 1 Gb Corsair XMS2 5300 
Hard DriveOSMonitorPower
250GB Windows XP Pro SP2 42inch LCD AP-P4ATX65FE 658Watt 
Case
Aluminum 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Pentium 660 PW5D2 premium w/t Wifi XFX 7800GTX 1 Gb Corsair XMS2 5300 
Hard DriveOSMonitorPower
250GB Windows XP Pro SP2 42inch LCD AP-P4ATX65FE 658Watt 
Case
Aluminum 
  hide details  
Reply
post #9 of 16
You need to get the temp under control, maybe your using too much paste? Make sure the fan is moving a good amount of air, check all the wires make sure nothing is blocking the fan, hitting the fan etc.

Upping the FSB will give you more bandwidth but your memory/system may not beable to take a very big bump, it'd be better if you just ran it at the higher multiplier.
post #10 of 16
Quote:
Originally Posted by postaldudeleo
I cleaned off the old heatsink and put on some cooler master paste. I turn my computer on and bios says I have 103 degrees and rises to 120 where the computer shuts off.

I remounted and same thing. For some reason the cooler master paste CPU the computer run hotter and stock intel paste.
Hey man good luck going 5.5. About the heating up thing; I thought i was the one who has prob like that, mine's go to 72C(intel 630). But you got some bad issue there man.

Maybe your sensors are wrong.
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel C2D E4400 @ 3.1GHz Gigabyte P35-DS3R GeForce 7600GS KVR 2GB 667 (2x1GB) 
Hard DriveOptical DriveOSPower
Hitachi 160GB x2 - RAID0 Samsung DVDRW Windows Vista Ultimate Mipaq 500W 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel C2D E4400 @ 3.1GHz Gigabyte P35-DS3R GeForce 7600GS KVR 2GB 667 (2x1GB) 
Hard DriveOptical DriveOSPower
Hitachi 160GB x2 - RAID0 Samsung DVDRW Windows Vista Ultimate Mipaq 500W 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel CPUs
Overclock.net › Forums › Intel › Intel CPUs › 120 Degrees!?!