Overclock.net › Forums › AMD › AMD Motherboards › [Official] Asus CrossHair IV Formula/Extreme Club
New Posts  All Forums:Forum Nav:

[Official] Asus CrossHair IV Formula/Extreme Club - Page 1166

post #11651 of 13131
Are 1304 bios better then the newes
t ones?
First Build
(11 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD 1055t OC'd 3.7 1.428V Asus Crosshair IV ATI Radeon HD 5870 G.SKILL Ripjaws X Series 8GB 
Hard DriveCoolingOSKeyboard
1 TB Seagate Cooler Master Hyper 212 Plus  Windows 64 Bit Leopold TKL FC200R 
PowerCaseMouse
Ghetto 600 Watt Antec Three Hundred Illusion Black Steel Razer Deathadder 
  hide details  
Reply
First Build
(11 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD 1055t OC'd 3.7 1.428V Asus Crosshair IV ATI Radeon HD 5870 G.SKILL Ripjaws X Series 8GB 
Hard DriveCoolingOSKeyboard
1 TB Seagate Cooler Master Hyper 212 Plus  Windows 64 Bit Leopold TKL FC200R 
PowerCaseMouse
Ghetto 600 Watt Antec Three Hundred Illusion Black Steel Razer Deathadder 
  hide details  
Reply
post #11652 of 13131
Quote:
Originally Posted by Trials View Post

Are 1304 bios better then the newes
t ones?

Depends on your CPU to be quite honest. If you're running Phenom II, you may not need to go further. If you're running 8150, no. mellowsmiley.gif

It pretty much depends on stability and features. If you lose some features with Phenom II that you should have then I would say to pick another BIOS and try again. Also stability plays a role here as some BIOSES aren't stable with some CPUs' when in the OS. You may have to play around with it a bit to get the correct one, you may luck out and get the correct one on the first try. smile.gif

~Ceadder smil3dbd4e4c2e742.gif
 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
AMD Phenom II X6 1100T Crosshair IV Formula Sapphire Radeon HD 6870 Sapphire Radeon HD 6870 
RAMRAMRAMHard Drive
Corsair Dominator G. Skill Ripjaws X G. Skill x2 HITACHI 1TB Deskstars 1TB RAID0 
Optical DriveCoolingCoolingCooling
ASUS DRW-24B1ST  Swiftech 6950/6870 GPU Heatsink Swiftech 6950/6870 GPU Heatsink Monsoon 1/2"x5/8" PETG White Hardline tubing. 
CoolingCoolingCoolingCooling
Monsoon Economy Hardline fittings EK Dual DDC V2 top Swiftech Pump DDC-1T (2) Liquid Fusion V Double helix Reservoir 
CoolingCoolingCoolingCooling
Yate Loon 120x20 (D12SM-12C) Medium Speed Silen... EK Supreme HF Classified EK Thermosphere GPU Block EK Thermosphere GPU Block 
OSMonitorKeyboardPower
Win7 64 bit Ultimate OEM Asus VH222H Black HDMI Widescreen Logitech the OCZ went buhbye adios. Don't know ... Corsair CMPSU HX 850w Modular 
CaseMouseMouse PadAudio
HAF 932 Logitech g9x COOLER MASTER Weapon of Choice: M4 Duramesh Pad Logitech X-240 2.1 speakers 
OtherOther
Sunbeam Rheosmart 3 Creative X-Fi 
  hide details  
Reply
 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
AMD Phenom II X6 1100T Crosshair IV Formula Sapphire Radeon HD 6870 Sapphire Radeon HD 6870 
RAMRAMRAMHard Drive
Corsair Dominator G. Skill Ripjaws X G. Skill x2 HITACHI 1TB Deskstars 1TB RAID0 
Optical DriveCoolingCoolingCooling
ASUS DRW-24B1ST  Swiftech 6950/6870 GPU Heatsink Swiftech 6950/6870 GPU Heatsink Monsoon 1/2"x5/8" PETG White Hardline tubing. 
CoolingCoolingCoolingCooling
Monsoon Economy Hardline fittings EK Dual DDC V2 top Swiftech Pump DDC-1T (2) Liquid Fusion V Double helix Reservoir 
CoolingCoolingCoolingCooling
Yate Loon 120x20 (D12SM-12C) Medium Speed Silen... EK Supreme HF Classified EK Thermosphere GPU Block EK Thermosphere GPU Block 
OSMonitorKeyboardPower
Win7 64 bit Ultimate OEM Asus VH222H Black HDMI Widescreen Logitech the OCZ went buhbye adios. Don't know ... Corsair CMPSU HX 850w Modular 
CaseMouseMouse PadAudio
HAF 932 Logitech g9x COOLER MASTER Weapon of Choice: M4 Duramesh Pad Logitech X-240 2.1 speakers 
OtherOther
Sunbeam Rheosmart 3 Creative X-Fi 
  hide details  
Reply
post #11653 of 13131
HAPPY NEW YEAR TO YOU ALL!!! smile.gifthumb.gif
Scorpius Platform
(27 items)
 
Leo Platform
(19 items)
 
  hide details  
Reply
Scorpius Platform
(27 items)
 
Leo Platform
(19 items)
 
  hide details  
Reply
post #11654 of 13131
Quote:
Originally Posted by IOSEFINI View Post

Piranha,
I blew up 3 fan headers on my CH IV Formula running 2 San Aces(0.56A) on 1 fan header. Sooner or later same thing will happen to you.
The fan start-up amperage is higher than 0.80A

still going strong with (2 x .8amp) delta's on one header thumb.gif
PiranhaMoose
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 2600k ASUS P8Z68 V-PRO/GEN 3 PNY GTX 670 2GB Crucial Ballistix Tracers (4x2gb) 8gb 1600mhz 8... 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Crucial M4 128GB SSD  Seagate 1TB 7200.12 sata III Lite-On 24x iHAS424-98 Noctua NH-D14 (2x Delta AFC1212D fans) 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Ultimate 64bit (build 7601) Samsung Syncmaster T260HD (1920x1200) Logitech Corsair HX750 watts 
CaseMouseAudioAudio
Cooler Master HAF 912 Logitech G700 Logitech Z-Cinema HT Omega Claro+ 
AudioAudio
logitech G35 Grado SR80i 
  hide details  
Reply
PiranhaMoose
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 2600k ASUS P8Z68 V-PRO/GEN 3 PNY GTX 670 2GB Crucial Ballistix Tracers (4x2gb) 8gb 1600mhz 8... 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Crucial M4 128GB SSD  Seagate 1TB 7200.12 sata III Lite-On 24x iHAS424-98 Noctua NH-D14 (2x Delta AFC1212D fans) 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Ultimate 64bit (build 7601) Samsung Syncmaster T260HD (1920x1200) Logitech Corsair HX750 watts 
CaseMouseAudioAudio
Cooler Master HAF 912 Logitech G700 Logitech Z-Cinema HT Omega Claro+ 
AudioAudio
logitech G35 Grado SR80i 
  hide details  
Reply
post #11655 of 13131
I have encountered a rather nasty bug in the 2002 BIOS for the Crosshar IV Formula when used together with a 960T CPU.

The bug occures when switching from having the core unlocker enabled and all cores enabled to turning the core unlocker off and manually enabling two cores.
The motherboard then enters a completely unresponsive state and refuses to boot, no status LEDs turn on etc. Turning the power off and on again does not help (the motherboard then looks even more dead as no LEDs for NB, SB and CPU voltage turn on).
Reseting the BIOS by pressing the button or using the jumper does not work either.
The only thing that does work to get the system up and running again is to remove the battery for a while (or the CPU).

I suppose this bug might be present in other BIOSes as well and may be triggered by other combinations of core unlocking/enabling etc.
Test rig
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Sempron 145 @ 4.6GHz Asus M2N32-SLI Deluxe 8800GT Crucial Ballistix 4x1GB 
  hide details  
Reply
Test rig
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Sempron 145 @ 4.6GHz Asus M2N32-SLI Deluxe 8800GT Crucial Ballistix 4x1GB 
  hide details  
Reply
post #11656 of 13131
I did a search & must be using the wrong keywords. My issue recently is with the SB850 frequently dropping a SSD at start up, & it has always been port 1. It used to be rebuildable on port 1, but now I have to swap SSD 1 with SSD 3 to get it to rebuild. Then it works fine for a while, but it's guaranteed to drop port 1 within a day or two. I have tried installing the latest drivers, but the results are the same. Is there an issue with the SB850 being flaky, or is this just a problem with my board?
System
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX-8150 BE @ 5GHz GA-990FXA-UD7 (2) HD5850 Direct CU TOP in CF G.SKILL Ripjaws F3-12800CL7D-8GBRH 7-8-7-24-1t 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
OCZ RevoDrive3  LG BR burner EK full board waterblock, EK Supremecy, MCP655 ... W7 x64 
MonitorKeyboardPowerCase
Hanns G 28" Logitech K350 Ultra X3 modular 1000w CM HAF 932 
Mouse
Logitech Trackball M570 
  hide details  
Reply
System
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX-8150 BE @ 5GHz GA-990FXA-UD7 (2) HD5850 Direct CU TOP in CF G.SKILL Ripjaws F3-12800CL7D-8GBRH 7-8-7-24-1t 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
OCZ RevoDrive3  LG BR burner EK full board waterblock, EK Supremecy, MCP655 ... W7 x64 
MonitorKeyboardPowerCase
Hanns G 28" Logitech K350 Ultra X3 modular 1000w CM HAF 932 
Mouse
Logitech Trackball M570 
  hide details  
Reply
post #11657 of 13131
Hey there everyone,

I just got this MOBO and I bought Corsair XMS3 1333 16GB set but the mobo is detecting only 8GB
Is there a way to configure it to have the 16GB working?
Any help/input is much appreciated! Oh also I forgot to mention I have the 1090T on it and Asus 6950 2GB DCU II

Thanks!
post #11658 of 13131
Quote:
Originally Posted by Zenthor View Post

Hey there everyone,

I just got this MOBO and I bought Corsair XMS3 1333 16GB set but the mobo is detecting only 8GB
Is there a way to configure it to have the 16GB working?
Any help/input is much appreciated! Oh also I forgot to mention I have the 1090T on it and Asus 6950 2GB DCU II

Thanks!
This haopened to me already, mobo not reading all the dimms.

Make sure that all your dimms are seated nicely on the slots, nice and even pressure on both ends of the stick. There are plenty of ways to seat the dimms properly, but what i usually do is to apply some pressure on the bottom part (the end with the immovable clip) first, and then apply pressure on both ends until I hear a click.

I could be wrong though, about all this, but that's what you should usually try first.
post #11659 of 13131
Hey everyone. I have a few questions. I have a chIV formula, with a 1055t cpu. Stock cooling right now and wanted to play a bit with OC settings. I'm really just learning how to do it and have been reading the how to's and stickies.
Well I tried a small OC just to see, and noticed my bios had the vcore set to 1.48 and under load it would move over 1.50. And during prime95 temps on the cpu cores would rise to 60c and up after only 5 mins. So I decided to lower the vcore after lots more searching and reading, I set it to 1.25 and ran prime again and maxed out at 55c after 45 mins. I thought I had a stable little OC. I put my computer to sleep and tonite when I got home fired up hwmonitor to see temps and whatnot. Vcore was 1.48. So I ran prime real quick and got 60c in 5 mins. I shut down and go tinto bios settings and the vcore there states 1.25 where I set it. I restart windows and run hwmonitor, 1.25. Run prime again for 45 mins nothing over54c. Any thoughts? here are the settings I have in my bios.


Ai Overclock Tuner – Manual
AMD Turbo Core – Disable
Dram Freq –1440
Dram Timing Configuration – 9-9-9-24
PWM Phase Control – Full Phase
CPU Voltage OCP – Enabled
CPU PWM Freq - Auto
CPU Load Line Calibration – Full
CPU/NB LLC – Full -
CPU/NB Voltage OCP – Enabled
Extreme OV – Disabled
CPU & NB Voltage Mode – Manual,
CPU VDDA voltage – Auto
Dram Voltage – 1.5
HT Voltage – auto
NB Voltage – auto
NB 1.8v – auto
CPU Spread Spectrum – Disabled
PCIE Spread Spectrum – Disabled
cpuz-id
http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=2192303

Do you feel I made any errors in my OC? This is really my first shot at a full OC after reading a billion links and threads.
Also I am assuming the stock HS is pretty much garbage since at bone stock auto settings prime95 will drive temps over 60c very shortly unless I drop the vcore. I probably should not do much more messing until I get my h100 agreed??
thanks in advance.
vypr
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD 1055t Asus Crosshair IV Radeon HD7970 16 gb Gskill ddr3 1600 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
hitachi 7200 rpm sata 500 gb WD 7200prm sata 160gb asus dvd Corsair H100 
OSMonitorMonitorKeyboard
WIN7 64 bit home  hp 2009m HP s2031 x2 Razer Black widow ultimate BF3 edition 
PowerCaseMouseMouse Pad
corsair 700w GS antec air lanboy red Razer Death Adder 3500 Microthin WoWpad 
Audio
altec lansing 5.1 
  hide details  
Reply
vypr
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD 1055t Asus Crosshair IV Radeon HD7970 16 gb Gskill ddr3 1600 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
hitachi 7200 rpm sata 500 gb WD 7200prm sata 160gb asus dvd Corsair H100 
OSMonitorMonitorKeyboard
WIN7 64 bit home  hp 2009m HP s2031 x2 Razer Black widow ultimate BF3 edition 
PowerCaseMouseMouse Pad
corsair 700w GS antec air lanboy red Razer Death Adder 3500 Microthin WoWpad 
Audio
altec lansing 5.1 
  hide details  
Reply
post #11660 of 13131
Quote:
Originally Posted by Zenthor View Post

Hey there everyone,
I just got this MOBO and I bought Corsair XMS3 1333 16GB set but the mobo is detecting only 8GB
Is there a way to configure it to have the 16GB working?
Any help/input is much appreciated! Oh also I forgot to mention I have the 1090T on it and Asus 6950 2GB DCU II
Thanks!

Yes, it's possible, but with issues. The red slots are the proper slots to run 2 sticks. I run 2x4GB @ 7-8-7-24-1t in the reds. I have another set of the identical sticks & thought 16GB @ 7-8-7-24-1t would be outstanding, so I filled all 4 slots. Wasn't happening. It wouldn't work @ 2t either. What I had to do was loosen the timings to 9-10-9-9-2t or 10-x-x-x-2t & I wasn't happy with that, so I went back to my original timings in the red slots & put the other 2 sticks in another system that had slower RAM. Oh, another thing is that even with the slow timings I seem to remember it not hitting the rated 1600 either when it was in all 4 slots.
System
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX-8150 BE @ 5GHz GA-990FXA-UD7 (2) HD5850 Direct CU TOP in CF G.SKILL Ripjaws F3-12800CL7D-8GBRH 7-8-7-24-1t 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
OCZ RevoDrive3  LG BR burner EK full board waterblock, EK Supremecy, MCP655 ... W7 x64 
MonitorKeyboardPowerCase
Hanns G 28" Logitech K350 Ultra X3 modular 1000w CM HAF 932 
Mouse
Logitech Trackball M570 
  hide details  
Reply
System
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX-8150 BE @ 5GHz GA-990FXA-UD7 (2) HD5850 Direct CU TOP in CF G.SKILL Ripjaws F3-12800CL7D-8GBRH 7-8-7-24-1t 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
OCZ RevoDrive3  LG BR burner EK full board waterblock, EK Supremecy, MCP655 ... W7 x64 
MonitorKeyboardPowerCase
Hanns G 28" Logitech K350 Ultra X3 modular 1000w CM HAF 932 
Mouse
Logitech Trackball M570 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: AMD Motherboards
Overclock.net › Forums › AMD › AMD Motherboards › [Official] Asus CrossHair IV Formula/Extreme Club