Overclock.net › Forums › AMD › AMD Motherboards › [Official] Asus CrossHair IV Formula/Extreme Club
New Posts  All Forums:Forum Nav:

[Official] Asus CrossHair IV Formula/Extreme Club - Page 1222

post #12211 of 13131
yes it worked lastnight and has since december.
I tested voltage at the 8 pin plug and with the plug unplugged the mobo will turn on, but not post, and the plug shows 12v. when plugged in it will shut off instantly, and show 12v for that breif second.
I have a bad feeling the mobo is shot.
Its under warranty, but I failed to register it when I got it. I sent the upc in for the rebate and when I went to register it I didnt have the info to register it on the box. And since then I had forgotten.
Anyone have experience with asus repair without a registered unit???
vypr
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD 1055t Asus Crosshair IV Radeon HD7970 16 gb Gskill ddr3 1600 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
hitachi 7200 rpm sata 500 gb WD 7200prm sata 160gb asus dvd Corsair H100 
OSMonitorMonitorKeyboard
WIN7 64 bit home  hp 2009m HP s2031 x2 Razer Black widow ultimate BF3 edition 
PowerCaseMouseMouse Pad
corsair 700w GS antec air lanboy red Razer Death Adder 3500 Microthin WoWpad 
Audio
altec lansing 5.1 
  hide details  
Reply
vypr
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD 1055t Asus Crosshair IV Radeon HD7970 16 gb Gskill ddr3 1600 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
hitachi 7200 rpm sata 500 gb WD 7200prm sata 160gb asus dvd Corsair H100 
OSMonitorMonitorKeyboard
WIN7 64 bit home  hp 2009m HP s2031 x2 Razer Black widow ultimate BF3 edition 
PowerCaseMouseMouse Pad
corsair 700w GS antec air lanboy red Razer Death Adder 3500 Microthin WoWpad 
Audio
altec lansing 5.1 
  hide details  
Reply
post #12212 of 13131
Quote:
Originally Posted by vypr View Post

yes it worked lastnight and has since december.
I tested voltage at the 8 pin plug and with the plug unplugged the mobo will turn on, but not post, and the plug shows 12v. when plugged in it will shut off instantly, and show 12v for that breif second.
I have a bad feeling the mobo is shot.
Its under warranty, but I failed to register it when I got it. I sent the upc in for the rebate and when I went to register it I didnt have the info to register it on the box. And since then I had forgotten.
Anyone have experience with asus repair without a registered unit???

Doesn't sound like the PSU is the issue. You can still Register your Mainboard since it's not yet been 3 years since you purchased it. It may indeed be shot but try resetting the CMOS and see what happens. If worse comes to worse you still submit for RMA. But your Board may not be bad. Did you recently have your OS updated? Could be a bad update too. The main thing is not to jump to conclusions.

I've gone through RMA with ASUS on a board that was bad, they're generally pretty reasonable. Just make sure to Register it now, and check everything and make sure you outline what you've done to troubleshoot the issue to them. You'll probably have a positive experience with them if you follow my advice. That's how I've always dealt with every company I've ever had to RMA with. I haven't ever had a problem with an RMA because my OCD makes me extremely anal in my submissions. biggrin.gif

I'm hoping that it's just something simple but we won't know til everything is said an done. GLWYI. thumb.gif

~Ceadder smil3dbd4e4c2e742.gif
 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
AMD Phenom II X6 1100T Crosshair IV Formula Sapphire Radeon HD 6870 Sapphire Radeon HD 6870 
RAMRAMRAMHard Drive
Corsair Dominator G. Skill Ripjaws X G. Skill x2 HITACHI 1TB Deskstars 1TB RAID0 
Optical DriveCoolingCoolingCooling
ASUS DRW-24B1ST  Swiftech 6950/6870 GPU Heatsink Swiftech 6950/6870 GPU Heatsink Monsoon 1/2"x5/8" PETG White Hardline tubing. 
CoolingCoolingCoolingCooling
Monsoon Economy Hardline fittings EK Dual DDC V2 top Swiftech Pump DDC-1T (2) Liquid Fusion V Double helix Reservoir 
CoolingCoolingCoolingCooling
Yate Loon 120x20 (D12SM-12C) Medium Speed Silen... EK Supreme HF Classified EK Thermosphere GPU Block EK Thermosphere GPU Block 
OSMonitorKeyboardPower
Win7 64 bit Ultimate OEM Asus VH222H Black HDMI Widescreen Logitech the OCZ went buhbye adios. Don't know ... Corsair CMPSU HX 850w Modular 
CaseMouseMouse PadAudio
HAF 932 Logitech g9x COOLER MASTER Weapon of Choice: M4 Duramesh Pad Logitech X-240 2.1 speakers 
OtherOther
Sunbeam Rheosmart 3 Creative X-Fi 
  hide details  
Reply
 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
AMD Phenom II X6 1100T Crosshair IV Formula Sapphire Radeon HD 6870 Sapphire Radeon HD 6870 
RAMRAMRAMHard Drive
Corsair Dominator G. Skill Ripjaws X G. Skill x2 HITACHI 1TB Deskstars 1TB RAID0 
Optical DriveCoolingCoolingCooling
ASUS DRW-24B1ST  Swiftech 6950/6870 GPU Heatsink Swiftech 6950/6870 GPU Heatsink Monsoon 1/2"x5/8" PETG White Hardline tubing. 
CoolingCoolingCoolingCooling
Monsoon Economy Hardline fittings EK Dual DDC V2 top Swiftech Pump DDC-1T (2) Liquid Fusion V Double helix Reservoir 
CoolingCoolingCoolingCooling
Yate Loon 120x20 (D12SM-12C) Medium Speed Silen... EK Supreme HF Classified EK Thermosphere GPU Block EK Thermosphere GPU Block 
OSMonitorKeyboardPower
Win7 64 bit Ultimate OEM Asus VH222H Black HDMI Widescreen Logitech the OCZ went buhbye adios. Don't know ... Corsair CMPSU HX 850w Modular 
CaseMouseMouse PadAudio
HAF 932 Logitech g9x COOLER MASTER Weapon of Choice: M4 Duramesh Pad Logitech X-240 2.1 speakers 
OtherOther
Sunbeam Rheosmart 3 Creative X-Fi 
  hide details  
Reply
post #12213 of 13131
Quote:
Originally Posted by vypr View Post

yes it worked lastnight and has since december.
I tested voltage at the 8 pin plug and with the plug unplugged the mobo will turn on, but not post, and the plug shows 12v. when plugged in it will shut off instantly, and show 12v for that breif second.
I have a bad feeling the mobo is shot.
Its under warranty, but I failed to register it when I got it. I sent the upc in for the rebate and when I went to register it I didnt have the info to register it on the box. And since then I had forgotten.
Anyone have experience with asus repair without a registered unit???

Just had this happen to me about 3 weeks ago.

Powered the system on, and it instantly went "poof", and I smelled smoke.
NOT GOOD! smile.gif

I yanked everything, and went one by one, and was able to isolate it down to the Video Card.

I RMA'ed my Video Card, and the Power Supply (just in case) as well.

Luckily, I have random parts lying around, so I was able to use them as spares while my stuff gets repaired. smile.gif
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardRAMHard Drive
AMD Phenom II X6 1090T Black Edition Thuban 3.2GHz ASUS Crosshair IV Formula G.SKILL Ripjaws Series 16GB (4 x 4GB) 240-Pin DDR3 Intel X25-M 120GB | WD VelociRaptor 300GB 
Optical DriveOSMonitorKeyboard
ASUS DRW-24B1ST/BLK/B/AS Black SATA 24X DVD Burner Windows 7 Ultimate 64bit Hanns·G HG-281DPB Black 28" 3ms WS HDMI LCD Monito IBM Model M - 1984 
Power
OCZ ModXStream-PRO 700W 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardRAMHard Drive
AMD Phenom II X6 1090T Black Edition Thuban 3.2GHz ASUS Crosshair IV Formula G.SKILL Ripjaws Series 16GB (4 x 4GB) 240-Pin DDR3 Intel X25-M 120GB | WD VelociRaptor 300GB 
Optical DriveOSMonitorKeyboard
ASUS DRW-24B1ST/BLK/B/AS Black SATA 24X DVD Burner Windows 7 Ultimate 64bit Hanns·G HG-281DPB Black 28" 3ms WS HDMI LCD Monito IBM Model M - 1984 
Power
OCZ ModXStream-PRO 700W 
  hide details  
Reply
post #12214 of 13131
Quote:
Originally Posted by savage1987 View Post

Hey guys, can someone give me a brief rundown of how the save/load CMOS utility works in the CH IV F BIOS? I saved one nice and stock with just RAM timings set, so I can go back to it if my OCing goes to hell, but I tried to go back to it as a test and it confused me tongue.gif took me to some sort of explorer window where i could choose a file off the HDD....
I thought it'd be super easy like it is in ASRock's UEFI BIOS on the Z77 Pro4-M I've been playing with.

see page 3-41 and 3-42 in the ch4f manual

    
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX-8150 @ 4389 MHz Crosshair V Formula 2 @ XFX-695X-ZDDC Crossfire G.skill F3-16000CL7D-4GBFLS 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
2 @ MKNSSD120GB-DX SSD SATA III Raid 0 2 WD 640GB Blacks SATA III Raid 0 2-Liteon iHAS424-98 LS Zalman 9900 Max Red 
OSMonitorKeyboardPower
Win 7 64 bit SP1 Samsung PX2370 Logitech MK700 Thermaltake TR2 850w 
CaseMouseAudioOther
Cooler Master ATCS 840 Logitech M705 Supreme FX X-Fi 2 AFT card reader USB 3.0 PRO-57U 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX-8150 @ 4389 MHz Crosshair V Formula 2 @ XFX-695X-ZDDC Crossfire G.skill F3-16000CL7D-4GBFLS 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
2 @ MKNSSD120GB-DX SSD SATA III Raid 0 2 WD 640GB Blacks SATA III Raid 0 2-Liteon iHAS424-98 LS Zalman 9900 Max Red 
OSMonitorKeyboardPower
Win 7 64 bit SP1 Samsung PX2370 Logitech MK700 Thermaltake TR2 850w 
CaseMouseAudioOther
Cooler Master ATCS 840 Logitech M705 Supreme FX X-Fi 2 AFT card reader USB 3.0 PRO-57U 
  hide details  
Reply
post #12215 of 13131
Quote:
Originally Posted by vypr View Post

Ok folks got a problem. I can't even get my CPU to post. I have to post here from my phone
Today I tried to turn on my CPU and it shut off within a second.
I disconnected everything from the mobo and still same. I found that if I disconnected the smaller secondary power plug it would turn on but not post or display anything on the screen. Think mobo or psu?
Mobo is crosshair iv
Psu is corsair gs 700.

take your psu to your local computer store to have it tested

    
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX-8150 @ 4389 MHz Crosshair V Formula 2 @ XFX-695X-ZDDC Crossfire G.skill F3-16000CL7D-4GBFLS 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
2 @ MKNSSD120GB-DX SSD SATA III Raid 0 2 WD 640GB Blacks SATA III Raid 0 2-Liteon iHAS424-98 LS Zalman 9900 Max Red 
OSMonitorKeyboardPower
Win 7 64 bit SP1 Samsung PX2370 Logitech MK700 Thermaltake TR2 850w 
CaseMouseAudioOther
Cooler Master ATCS 840 Logitech M705 Supreme FX X-Fi 2 AFT card reader USB 3.0 PRO-57U 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX-8150 @ 4389 MHz Crosshair V Formula 2 @ XFX-695X-ZDDC Crossfire G.skill F3-16000CL7D-4GBFLS 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
2 @ MKNSSD120GB-DX SSD SATA III Raid 0 2 WD 640GB Blacks SATA III Raid 0 2-Liteon iHAS424-98 LS Zalman 9900 Max Red 
OSMonitorKeyboardPower
Win 7 64 bit SP1 Samsung PX2370 Logitech MK700 Thermaltake TR2 850w 
CaseMouseAudioOther
Cooler Master ATCS 840 Logitech M705 Supreme FX X-Fi 2 AFT card reader USB 3.0 PRO-57U 
  hide details  
Reply
post #12216 of 13131
Quote:
Originally Posted by vypr View Post

yes it worked lastnight and has since december.
I tested voltage at the 8 pin plug and with the plug unplugged the mobo will turn on, but not post, and the plug shows 12v. when plugged in it will shut off instantly, and show 12v for that breif second.
I have a bad feeling the mobo is shot.
Its under warranty, but I failed to register it when I got it. I sent the upc in for the rebate and when I went to register it I didnt have the info to register it on the box. And since then I had forgotten.
Anyone have experience with asus repair without a registered unit???

a fan has to be pluged into the cpu fan connector

    
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX-8150 @ 4389 MHz Crosshair V Formula 2 @ XFX-695X-ZDDC Crossfire G.skill F3-16000CL7D-4GBFLS 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
2 @ MKNSSD120GB-DX SSD SATA III Raid 0 2 WD 640GB Blacks SATA III Raid 0 2-Liteon iHAS424-98 LS Zalman 9900 Max Red 
OSMonitorKeyboardPower
Win 7 64 bit SP1 Samsung PX2370 Logitech MK700 Thermaltake TR2 850w 
CaseMouseAudioOther
Cooler Master ATCS 840 Logitech M705 Supreme FX X-Fi 2 AFT card reader USB 3.0 PRO-57U 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX-8150 @ 4389 MHz Crosshair V Formula 2 @ XFX-695X-ZDDC Crossfire G.skill F3-16000CL7D-4GBFLS 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
2 @ MKNSSD120GB-DX SSD SATA III Raid 0 2 WD 640GB Blacks SATA III Raid 0 2-Liteon iHAS424-98 LS Zalman 9900 Max Red 
OSMonitorKeyboardPower
Win 7 64 bit SP1 Samsung PX2370 Logitech MK700 Thermaltake TR2 850w 
CaseMouseAudioOther
Cooler Master ATCS 840 Logitech M705 Supreme FX X-Fi 2 AFT card reader USB 3.0 PRO-57U 
  hide details  
Reply
post #12217 of 13131
Update:

I unplugged all drives except the crucial M4, then set my SATA configuration to AHCI. I then did a full wipe and installed/updated windows. Then I ran the AS SSD benchmark on it. Lo and behold, the 4K-64Thrd speeds looked fine. It seems my motherboard will have low 4K-64Thrd speeds as long as the sata configuration is set to RAID. I don't know if this by design or a problem with my board.
Quote:
Originally Posted by david42one View Post

Greetings! I have a CF4 and am not sure I have the SATA drives set up correctly. My setup looks something like this:
1. (raid) stand-alone ssd (windows)
2. (raid) stand-alone ssd (applications)
3. (raid) raid0 1of2
4. (raid) raid0 2of2
5. (ide) dvd-rom
6. (ide) dvd-rom
Everything seemed to be working ok, but my benchmarks for my ssds show terrible speeds for 4K-64Thrd.
Any CF4 experts that can tell me what I'm doing wrong? Much appreciated

Windows 7 Home Premium 64-bit
Samsung 830 SSD 256GB MZ-7PC256B (boot disk)
Crucial M4 SSD 128GB CT128M4SSD2 (secondary app disk)
2x Hitachi Deskstar 2TB 5K3000 (raid 0 media storage)
AMD Phenom(tm) II X6 1100T Processor (overclocked to 3.9)
16 GB RAM G.SKILL Ripjaws X Series (2GBx8) DDR3 SDRAM DDR3 1600 (PC3 12800)
SAPPHIRE Radeon HD 6950 2GB 100312-3SR
MSI Radeon HD 6950 2GB R6950-2PM2D2GD5
Cooler Master HAF 932 Full Tower case
2x ASUS SATA 24X DVD Burner
COOLER MASTER Silent Pro Gold 1200W ATX 12V v2.3
ASUS Crosshair IV Formula AMD 890FX SATA 6Gb/s USB 3.0 ATX AMD Motherboard
ASUS Xonar DX 7.1 Channels PCI Express x1 Interface Sound Card
post #12218 of 13131
Quote:
Originally Posted by Tweeky View Post

see page 3-41 and 3-42 in the ch4f manual
Thanks, I ended up figuring that out with my manual here anyway - it's so simple, I've no idea what I was doing wrong before haha
AMD gamer
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX-8350 Gigabyte 970A-D3P HIS Radeon HD7970 3GB 12GB Corsair Dominator GT 2000CL9 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
240GB SanDisk Extreme SSD 1TB WD Caviar Black 2TB WD Green ASUS 24x DVDRW 
CoolingOSMonitorKeyboard
Noctua NH-D14 Windows 7 Home Premium 64bit 27" ASUS VE278H Saitek Eclipse II 
PowerCaseMouseAudio
Corsair HX1050 Lian Li Armoursuit PC-P50R R.A.T.3 Logitech X530 
  hide details  
Reply
AMD gamer
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX-8350 Gigabyte 970A-D3P HIS Radeon HD7970 3GB 12GB Corsair Dominator GT 2000CL9 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
240GB SanDisk Extreme SSD 1TB WD Caviar Black 2TB WD Green ASUS 24x DVDRW 
CoolingOSMonitorKeyboard
Noctua NH-D14 Windows 7 Home Premium 64bit 27" ASUS VE278H Saitek Eclipse II 
PowerCaseMouseAudio
Corsair HX1050 Lian Li Armoursuit PC-P50R R.A.T.3 Logitech X530 
  hide details  
Reply
post #12219 of 13131
955BE stable at 3.91GHz, going to push for more but I'll add this for now.

Are there any databases I should/could add this to with my settings that'll maybe help some people get an idea of what can work on these CPUs?


Please tell me if the screenshot should have anything else in it as well.

Capture.jpg



Going to push for more after I tidy the voltages up a little and try to drop this temp !! 65 is the ABSOLUTE LIMIT of where I am comfortable to push it, although I've heard of people going closer to 70 with these without failing... if anyone has any ideas how i might drop this that'd be awesome.

BIOS settings for this:
  • 300MHz x 13
  • Vcore offset +0.065625V (=1.462V)
  • DRAM 1600MHz 1.65V
  • CPU/NB 2700MHz, voltage offset +0.16875V (=1.277V)
  • HT Link 2100MHz, 1.30V
  • NB 1.15V
  • CPU and CPU/NB LLCs both FULL


(voltages read from BIOS)

edit: damn, needs time/date showing to prove it's been running for 20 hours now tongue.gif .. next screenshot will have that. I cut this one down to half screen to prevent auto resizing by photobucket - any way to get a clear 1920x1080 show uploaded??
Edited by savage1987 - 10/1/12 at 11:37pm
AMD gamer
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX-8350 Gigabyte 970A-D3P HIS Radeon HD7970 3GB 12GB Corsair Dominator GT 2000CL9 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
240GB SanDisk Extreme SSD 1TB WD Caviar Black 2TB WD Green ASUS 24x DVDRW 
CoolingOSMonitorKeyboard
Noctua NH-D14 Windows 7 Home Premium 64bit 27" ASUS VE278H Saitek Eclipse II 
PowerCaseMouseAudio
Corsair HX1050 Lian Li Armoursuit PC-P50R R.A.T.3 Logitech X530 
  hide details  
Reply
AMD gamer
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX-8350 Gigabyte 970A-D3P HIS Radeon HD7970 3GB 12GB Corsair Dominator GT 2000CL9 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
240GB SanDisk Extreme SSD 1TB WD Caviar Black 2TB WD Green ASUS 24x DVDRW 
CoolingOSMonitorKeyboard
Noctua NH-D14 Windows 7 Home Premium 64bit 27" ASUS VE278H Saitek Eclipse II 
PowerCaseMouseAudio
Corsair HX1050 Lian Li Armoursuit PC-P50R R.A.T.3 Logitech X530 
  hide details  
Reply
post #12220 of 13131

see 1st post for data base

    
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX-8150 @ 4389 MHz Crosshair V Formula 2 @ XFX-695X-ZDDC Crossfire G.skill F3-16000CL7D-4GBFLS 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
2 @ MKNSSD120GB-DX SSD SATA III Raid 0 2 WD 640GB Blacks SATA III Raid 0 2-Liteon iHAS424-98 LS Zalman 9900 Max Red 
OSMonitorKeyboardPower
Win 7 64 bit SP1 Samsung PX2370 Logitech MK700 Thermaltake TR2 850w 
CaseMouseAudioOther
Cooler Master ATCS 840 Logitech M705 Supreme FX X-Fi 2 AFT card reader USB 3.0 PRO-57U 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX-8150 @ 4389 MHz Crosshair V Formula 2 @ XFX-695X-ZDDC Crossfire G.skill F3-16000CL7D-4GBFLS 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
2 @ MKNSSD120GB-DX SSD SATA III Raid 0 2 WD 640GB Blacks SATA III Raid 0 2-Liteon iHAS424-98 LS Zalman 9900 Max Red 
OSMonitorKeyboardPower
Win 7 64 bit SP1 Samsung PX2370 Logitech MK700 Thermaltake TR2 850w 
CaseMouseAudioOther
Cooler Master ATCS 840 Logitech M705 Supreme FX X-Fi 2 AFT card reader USB 3.0 PRO-57U 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: AMD Motherboards
Overclock.net › Forums › AMD › AMD Motherboards › [Official] Asus CrossHair IV Formula/Extreme Club