Overclock.net › Forums › AMD › AMD Motherboards › [Official] Asus CrossHair IV Formula/Extreme Club
New Posts  All Forums:Forum Nav:

[Official] Asus CrossHair IV Formula/Extreme Club - Page 243

post #2421 of 13132
I pulled the pump from the loop & examined the interior. There is a spot where the black coating is showing what looks like brass on one of the impeller vanes. After pulling the impeller out of the housing, the inside of the housing is clean. I hooked it up to the PSU of the Intel system I have & it runs, but sometimes stops. A shake gets it going again. So I think it may be the pump. I decided to pull the pump from the known good system & try it. Same odd behavior, but it seems like it's only in this system. I'm going to put the pump from the CFIV into the Intel system & see what happens. If it works, it's got to be MB or BIOS related.
System
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX-8150 BE @ 5GHz GA-990FXA-UD7 (2) HD5850 Direct CU TOP in CF G.SKILL Ripjaws F3-12800CL7D-8GBRH 7-8-7-24-1t 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
OCZ RevoDrive3  LG BR burner EK full board waterblock, EK Supremecy, MCP655 ... W7 x64 
MonitorKeyboardPowerCase
Hanns G 28" Logitech K350 Ultra X3 modular 1000w CM HAF 932 
Mouse
Logitech Trackball M570 
  hide details  
Reply
System
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX-8150 BE @ 5GHz GA-990FXA-UD7 (2) HD5850 Direct CU TOP in CF G.SKILL Ripjaws F3-12800CL7D-8GBRH 7-8-7-24-1t 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
OCZ RevoDrive3  LG BR burner EK full board waterblock, EK Supremecy, MCP655 ... W7 x64 
MonitorKeyboardPowerCase
Hanns G 28" Logitech K350 Ultra X3 modular 1000w CM HAF 932 
Mouse
Logitech Trackball M570 
  hide details  
Reply
post #2422 of 13132
I put the pump I thought was bad in to the Intel system & it works 100%. The pump from the Intel system that I know is good is now in the CFIV. I'm still having the same issue.
System
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX-8150 BE @ 5GHz GA-990FXA-UD7 (2) HD5850 Direct CU TOP in CF G.SKILL Ripjaws F3-12800CL7D-8GBRH 7-8-7-24-1t 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
OCZ RevoDrive3  LG BR burner EK full board waterblock, EK Supremecy, MCP655 ... W7 x64 
MonitorKeyboardPowerCase
Hanns G 28" Logitech K350 Ultra X3 modular 1000w CM HAF 932 
Mouse
Logitech Trackball M570 
  hide details  
Reply
System
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX-8150 BE @ 5GHz GA-990FXA-UD7 (2) HD5850 Direct CU TOP in CF G.SKILL Ripjaws F3-12800CL7D-8GBRH 7-8-7-24-1t 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
OCZ RevoDrive3  LG BR burner EK full board waterblock, EK Supremecy, MCP655 ... W7 x64 
MonitorKeyboardPowerCase
Hanns G 28" Logitech K350 Ultra X3 modular 1000w CM HAF 932 
Mouse
Logitech Trackball M570 
  hide details  
Reply
post #2423 of 13132
Check your QFan settings. It may be that you have to make all your settings active to find the issue. My H50 is plugged into the Opt. 2 port and I had to activate it to get it to work properly. It may be that you just need to control your pump via a fan controller too. Maybe the Board doesn't register pump speeds as pump speeds. Could be that my pump reads as a fan speed. Cause I'm getting 31c temps OC'ed to 965 BE spec. Try plugging your Pump in direct to your PSU if you can. See if that corrects the issue. Not exactly the fix but... Oh hey did you disable your cool and quiet feature?

~Ceadder

Quote:
Originally Posted by SpaceCowboy View Post
I put the pump I thought was bad in to the Intel system & it works 100%. The pump from the Intel system that I know is good is now in the CFIV. I'm still having the same issue.
 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
AMD Phenom II X6 1100T Crosshair IV Formula Sapphire Radeon HD 6870 Sapphire Radeon HD 6870 
RAMRAMRAMHard Drive
Corsair Dominator G. Skill Ripjaws X G. Skill x2 HITACHI 1TB Deskstars 1TB RAID0 
Optical DriveCoolingCoolingCooling
ASUS DRW-24B1ST  Swiftech 6950/6870 GPU Heatsink Swiftech 6950/6870 GPU Heatsink Monsoon 1/2"x5/8" PETG White Hardline tubing. 
CoolingCoolingCoolingCooling
Monsoon Economy Hardline fittings EK Dual DDC V2 top Swiftech Pump DDC-1T (2) Liquid Fusion V Double helix Reservoir 
CoolingCoolingCoolingCooling
Yate Loon 120x20 (D12SM-12C) Medium Speed Silen... EK Supreme HF Classified EK Thermosphere GPU Block EK Thermosphere GPU Block 
OSMonitorKeyboardPower
Win7 64 bit Ultimate OEM Asus VH222H Black HDMI Widescreen Logitech the OCZ went buhbye adios. Don't know ... Corsair CMPSU HX 850w Modular 
CaseMouseMouse PadAudio
HAF 932 Logitech g9x COOLER MASTER Weapon of Choice: M4 Duramesh Pad Logitech X-240 2.1 speakers 
OtherOther
Sunbeam Rheosmart 3 Creative X-Fi 
  hide details  
Reply
 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
AMD Phenom II X6 1100T Crosshair IV Formula Sapphire Radeon HD 6870 Sapphire Radeon HD 6870 
RAMRAMRAMHard Drive
Corsair Dominator G. Skill Ripjaws X G. Skill x2 HITACHI 1TB Deskstars 1TB RAID0 
Optical DriveCoolingCoolingCooling
ASUS DRW-24B1ST  Swiftech 6950/6870 GPU Heatsink Swiftech 6950/6870 GPU Heatsink Monsoon 1/2"x5/8" PETG White Hardline tubing. 
CoolingCoolingCoolingCooling
Monsoon Economy Hardline fittings EK Dual DDC V2 top Swiftech Pump DDC-1T (2) Liquid Fusion V Double helix Reservoir 
CoolingCoolingCoolingCooling
Yate Loon 120x20 (D12SM-12C) Medium Speed Silen... EK Supreme HF Classified EK Thermosphere GPU Block EK Thermosphere GPU Block 
OSMonitorKeyboardPower
Win7 64 bit Ultimate OEM Asus VH222H Black HDMI Widescreen Logitech the OCZ went buhbye adios. Don't know ... Corsair CMPSU HX 850w Modular 
CaseMouseMouse PadAudio
HAF 932 Logitech g9x COOLER MASTER Weapon of Choice: M4 Duramesh Pad Logitech X-240 2.1 speakers 
OtherOther
Sunbeam Rheosmart 3 Creative X-Fi 
  hide details  
Reply
post #2424 of 13132
Quote:
Originally Posted by Ceadderman View Post
Check your QFan settings. It may be that you have to make all your settings active to find the issue. My H50 is plugged into the Opt. 2 port and I had to activate it to get it to work properly. It may be that you just need to control your pump via a fan controller too. Maybe the Board doesn't register pump speeds as pump speeds. Could be that my pump reads as a fan speed. Cause I'm getting 31c temps OC'ed to 965 BE spec. Try plugging your Pump in direct to your PSU if you can. See if that corrects the issue. Not exactly the fix but... Oh hey did you disable your cool and quiet feature?

~Ceadder
I tried the Q-Fan settings disabled & active. The pump itself plugs in to the PSU, then has a wire that goes to the CPU header. I tried moving that but the BIOS senses it during boot & tells you the CPU fan isn't hooked up. C&Q is disabled. The one thing I noticed when I upgraded the BIOS to the most current is that the fan control settings in the BIOS are different than the previous BIOS. It just adds another variable to the problem. When I updated the BIOS the initial boot had the fan on the AMD HSF screaming until I went in to the BIOS & changed settings.
System
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX-8150 BE @ 5GHz GA-990FXA-UD7 (2) HD5850 Direct CU TOP in CF G.SKILL Ripjaws F3-12800CL7D-8GBRH 7-8-7-24-1t 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
OCZ RevoDrive3  LG BR burner EK full board waterblock, EK Supremecy, MCP655 ... W7 x64 
MonitorKeyboardPowerCase
Hanns G 28" Logitech K350 Ultra X3 modular 1000w CM HAF 932 
Mouse
Logitech Trackball M570 
  hide details  
Reply
System
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX-8150 BE @ 5GHz GA-990FXA-UD7 (2) HD5850 Direct CU TOP in CF G.SKILL Ripjaws F3-12800CL7D-8GBRH 7-8-7-24-1t 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
OCZ RevoDrive3  LG BR burner EK full board waterblock, EK Supremecy, MCP655 ... W7 x64 
MonitorKeyboardPowerCase
Hanns G 28" Logitech K350 Ultra X3 modular 1000w CM HAF 932 
Mouse
Logitech Trackball M570 
  hide details  
Reply
post #2425 of 13132
Try plugging a standard fan into the CPU header and plug the pump connection into it's now vacant location. Either Power or Chassis FAN 2. I mistakenly said Opt 2 is where my pump is. It's actually in Chassis 2. Shouldn't scream at you then.

~Ceadder

Quote:
Originally Posted by SpaceCowboy View Post
I tried the Q-Fan settings disabled & active. The pump itself plugs in to the PSU, then has a wire that goes to the CPU header. I tried moving that but the BIOS senses it during boot & tells you the CPU fan isn't hooked up. C&Q is disabled. The one thing I noticed when I upgraded the BIOS to the most current is that the fan control settings in the BIOS are different than the previous BIOS. It just adds another variable to the problem. When I updated the BIOS the initial boot had the fan on the AMD HSF screaming until I went in to the BIOS & changed settings.
 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
AMD Phenom II X6 1100T Crosshair IV Formula Sapphire Radeon HD 6870 Sapphire Radeon HD 6870 
RAMRAMRAMHard Drive
Corsair Dominator G. Skill Ripjaws X G. Skill x2 HITACHI 1TB Deskstars 1TB RAID0 
Optical DriveCoolingCoolingCooling
ASUS DRW-24B1ST  Swiftech 6950/6870 GPU Heatsink Swiftech 6950/6870 GPU Heatsink Monsoon 1/2"x5/8" PETG White Hardline tubing. 
CoolingCoolingCoolingCooling
Monsoon Economy Hardline fittings EK Dual DDC V2 top Swiftech Pump DDC-1T (2) Liquid Fusion V Double helix Reservoir 
CoolingCoolingCoolingCooling
Yate Loon 120x20 (D12SM-12C) Medium Speed Silen... EK Supreme HF Classified EK Thermosphere GPU Block EK Thermosphere GPU Block 
OSMonitorKeyboardPower
Win7 64 bit Ultimate OEM Asus VH222H Black HDMI Widescreen Logitech the OCZ went buhbye adios. Don't know ... Corsair CMPSU HX 850w Modular 
CaseMouseMouse PadAudio
HAF 932 Logitech g9x COOLER MASTER Weapon of Choice: M4 Duramesh Pad Logitech X-240 2.1 speakers 
OtherOther
Sunbeam Rheosmart 3 Creative X-Fi 
  hide details  
Reply
 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
AMD Phenom II X6 1100T Crosshair IV Formula Sapphire Radeon HD 6870 Sapphire Radeon HD 6870 
RAMRAMRAMHard Drive
Corsair Dominator G. Skill Ripjaws X G. Skill x2 HITACHI 1TB Deskstars 1TB RAID0 
Optical DriveCoolingCoolingCooling
ASUS DRW-24B1ST  Swiftech 6950/6870 GPU Heatsink Swiftech 6950/6870 GPU Heatsink Monsoon 1/2"x5/8" PETG White Hardline tubing. 
CoolingCoolingCoolingCooling
Monsoon Economy Hardline fittings EK Dual DDC V2 top Swiftech Pump DDC-1T (2) Liquid Fusion V Double helix Reservoir 
CoolingCoolingCoolingCooling
Yate Loon 120x20 (D12SM-12C) Medium Speed Silen... EK Supreme HF Classified EK Thermosphere GPU Block EK Thermosphere GPU Block 
OSMonitorKeyboardPower
Win7 64 bit Ultimate OEM Asus VH222H Black HDMI Widescreen Logitech the OCZ went buhbye adios. Don't know ... Corsair CMPSU HX 850w Modular 
CaseMouseMouse PadAudio
HAF 932 Logitech g9x COOLER MASTER Weapon of Choice: M4 Duramesh Pad Logitech X-240 2.1 speakers 
OtherOther
Sunbeam Rheosmart 3 Creative X-Fi 
  hide details  
Reply
post #2426 of 13132
has anyone tried the rog connect usb port as just a regular usb for something like a mouse?
GodofDeath
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
i7 970 Asus Rampage III Formula EVGA GTX 460 1gb SSC+ SLI EVGA GTX 460 1gb SSC+ SLI 
RAMHard DriveHard DriveOptical Drive
Dominators GT Red 3x2gb 7-7-7-20 G.Skill Pheonix Pro 120gb WD1002FAEX 1tb ASUS 
CoolingOSMonitorKeyboard
Thermaltake Venomous X Black Windows 7 Professional Dell U2311H Filco 104 Brown 
PowerCaseMouseMouse Pad
Seasonic X750 Lian Li A05NB Powdercoated/Modded Logitech G500 Razer Sphex 
  hide details  
Reply
GodofDeath
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
i7 970 Asus Rampage III Formula EVGA GTX 460 1gb SSC+ SLI EVGA GTX 460 1gb SSC+ SLI 
RAMHard DriveHard DriveOptical Drive
Dominators GT Red 3x2gb 7-7-7-20 G.Skill Pheonix Pro 120gb WD1002FAEX 1tb ASUS 
CoolingOSMonitorKeyboard
Thermaltake Venomous X Black Windows 7 Professional Dell U2311H Filco 104 Brown 
PowerCaseMouseMouse Pad
Seasonic X750 Lian Li A05NB Powdercoated/Modded Logitech G500 Razer Sphex 
  hide details  
Reply
post #2427 of 13132
Quote:
Originally Posted by Ceadderman View Post
Try plugging a standard fan into the CPU header and plug the pump connection into it's now vacant location. Either Power or Chassis FAN 2. I mistakenly said Opt 2 is where my pump is. It's actually in Chassis 2. Shouldn't scream at you then.

~Ceadder
Tried that & it also failed. The PSU connector should be powering the pump, & the blue CPU header wire should just be reporting the RPM of the pump. It would seem that the PSU could be an issue, but I'm now wondering if there's a restriction somewhere in the loop.

This is the plate that's inside the water block.

System
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX-8150 BE @ 5GHz GA-990FXA-UD7 (2) HD5850 Direct CU TOP in CF G.SKILL Ripjaws F3-12800CL7D-8GBRH 7-8-7-24-1t 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
OCZ RevoDrive3  LG BR burner EK full board waterblock, EK Supremecy, MCP655 ... W7 x64 
MonitorKeyboardPowerCase
Hanns G 28" Logitech K350 Ultra X3 modular 1000w CM HAF 932 
Mouse
Logitech Trackball M570 
  hide details  
Reply
System
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX-8150 BE @ 5GHz GA-990FXA-UD7 (2) HD5850 Direct CU TOP in CF G.SKILL Ripjaws F3-12800CL7D-8GBRH 7-8-7-24-1t 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
OCZ RevoDrive3  LG BR burner EK full board waterblock, EK Supremecy, MCP655 ... W7 x64 
MonitorKeyboardPowerCase
Hanns G 28" Logitech K350 Ultra X3 modular 1000w CM HAF 932 
Mouse
Logitech Trackball M570 
  hide details  
Reply
post #2428 of 13132
Quote:
Originally Posted by Chicken Patty View Post
Hi

I'll be doing that to mine tonight i'f i'm not so lazy. Rig had locked up today since I dropped the NB voltage a lot to help in temps, my temps are horrible.
Hi CP! What are your temps like? It's 74f in this room and mine is currently at 47c idle with a Spot-Cool pointed at it.

Quote:
Originally Posted by SpaceCowboy View Post
Tried that & it also failed. The PSU connector should be powering the pump, & the blue CPU header wire should just be reporting the RPM of the pump. It would seem that the PSU could be an issue, but I'm now wondering if there's a restriction somewhere in the loop.
Have you tried without the header wire to the motherboard? It should work without it.

My System
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 8700k GIGABYTE Z370 AORUS Gaming 7 Evga GTX 1080 FE G.SKILL TridentZ Series 16GB (2 x 8GB) 288-Pin ... 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Samsung 850 EVO x4 Samsung 960 Evo Water Windows 10 Pro 
MonitorKeyboardPowerCase
Nixeus EDG27 Razer Chroma Tournament Edition V2 Corsair HX 1000i Thermaltake X5 
MouseMouse PadAudio
Zowie EC1-A Desk Soundblaster Zx 
  hide details  
Reply
My System
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 8700k GIGABYTE Z370 AORUS Gaming 7 Evga GTX 1080 FE G.SKILL TridentZ Series 16GB (2 x 8GB) 288-Pin ... 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Samsung 850 EVO x4 Samsung 960 Evo Water Windows 10 Pro 
MonitorKeyboardPowerCase
Nixeus EDG27 Razer Chroma Tournament Edition V2 Corsair HX 1000i Thermaltake X5 
MouseMouse PadAudio
Zowie EC1-A Desk Soundblaster Zx 
  hide details  
Reply
post #2429 of 13132
Quote:
Originally Posted by erocker View Post
Hi CP! What are your temps like? It's 74f in this room and mine is currently at 47c idle with a Spot-Cool pointed at it.



Have you tried without the header wire to the motherboard? It should work without it.

It's about the same temp in my room and mine is at 48ºc while crunching with a fan pointed at it. However, it gets hotter, the rig just booted up. Load is about 50-51ºc after a bit. In the day it's more, I just ain't home to monitor.
B&W
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Ryzen 7 1700 ASUS ROG CROSSHAIR VI HERO (WI-FI AC) Nvidia GeForce GTX 1080 G.SKILL TridentZ RGB Series 16GB (2 x 8GB) 288-... 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung 850 EVO 500GB SSD (OS)// OCZ Vertex 4 1... EK Water blocks P280 Water Cooling Kit Windows 10 64 Bit Home Edition Samsung 40" LED 4K TV 
PowerCase
EVGA SuperNOVA 1000 G2 120-G2 Corsair Obsidian 900D 
  hide details  
Reply
B&W
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Ryzen 7 1700 ASUS ROG CROSSHAIR VI HERO (WI-FI AC) Nvidia GeForce GTX 1080 G.SKILL TridentZ RGB Series 16GB (2 x 8GB) 288-... 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung 850 EVO 500GB SSD (OS)// OCZ Vertex 4 1... EK Water blocks P280 Water Cooling Kit Windows 10 64 Bit Home Edition Samsung 40" LED 4K TV 
PowerCase
EVGA SuperNOVA 1000 G2 120-G2 Corsair Obsidian 900D 
  hide details  
Reply
post #2430 of 13132
You might pull everything and test the system using distilled water in a bucket to see if it's flowing. Swapping pumps only confirmed the pumps are operable. You could have a clog someplace in the system that's affecting your flow. It's probably not the MoBo at all. If you look at that pic there is some definite residue of some kind. Right there at the bottom of the longest section of that plate.

At least that's what that grey stuff strikes me as.

I don't think that it's the PSU as you said it yourself that the pump has power and vibration. Even if the PSU were bad I doubt that it would affect the pump only there are higher grade components that the PSU would more likely affect than the pump.

~Ceadder

Quote:
Originally Posted by SpaceCowboy View Post
Tried that & it also failed. The PSU connector should be powering the pump, & the blue CPU header wire should just be reporting the RPM of the pump. It would seem that the PSU could be an issue, but I'm now wondering if there's a restriction somewhere in the loop.

This is the plate that's inside the water block.

 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
AMD Phenom II X6 1100T Crosshair IV Formula Sapphire Radeon HD 6870 Sapphire Radeon HD 6870 
RAMRAMRAMHard Drive
Corsair Dominator G. Skill Ripjaws X G. Skill x2 HITACHI 1TB Deskstars 1TB RAID0 
Optical DriveCoolingCoolingCooling
ASUS DRW-24B1ST  Swiftech 6950/6870 GPU Heatsink Swiftech 6950/6870 GPU Heatsink Monsoon 1/2"x5/8" PETG White Hardline tubing. 
CoolingCoolingCoolingCooling
Monsoon Economy Hardline fittings EK Dual DDC V2 top Swiftech Pump DDC-1T (2) Liquid Fusion V Double helix Reservoir 
CoolingCoolingCoolingCooling
Yate Loon 120x20 (D12SM-12C) Medium Speed Silen... EK Supreme HF Classified EK Thermosphere GPU Block EK Thermosphere GPU Block 
OSMonitorKeyboardPower
Win7 64 bit Ultimate OEM Asus VH222H Black HDMI Widescreen Logitech the OCZ went buhbye adios. Don't know ... Corsair CMPSU HX 850w Modular 
CaseMouseMouse PadAudio
HAF 932 Logitech g9x COOLER MASTER Weapon of Choice: M4 Duramesh Pad Logitech X-240 2.1 speakers 
OtherOther
Sunbeam Rheosmart 3 Creative X-Fi 
  hide details  
Reply
 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
AMD Phenom II X6 1100T Crosshair IV Formula Sapphire Radeon HD 6870 Sapphire Radeon HD 6870 
RAMRAMRAMHard Drive
Corsair Dominator G. Skill Ripjaws X G. Skill x2 HITACHI 1TB Deskstars 1TB RAID0 
Optical DriveCoolingCoolingCooling
ASUS DRW-24B1ST  Swiftech 6950/6870 GPU Heatsink Swiftech 6950/6870 GPU Heatsink Monsoon 1/2"x5/8" PETG White Hardline tubing. 
CoolingCoolingCoolingCooling
Monsoon Economy Hardline fittings EK Dual DDC V2 top Swiftech Pump DDC-1T (2) Liquid Fusion V Double helix Reservoir 
CoolingCoolingCoolingCooling
Yate Loon 120x20 (D12SM-12C) Medium Speed Silen... EK Supreme HF Classified EK Thermosphere GPU Block EK Thermosphere GPU Block 
OSMonitorKeyboardPower
Win7 64 bit Ultimate OEM Asus VH222H Black HDMI Widescreen Logitech the OCZ went buhbye adios. Don't know ... Corsair CMPSU HX 850w Modular 
CaseMouseMouse PadAudio
HAF 932 Logitech g9x COOLER MASTER Weapon of Choice: M4 Duramesh Pad Logitech X-240 2.1 speakers 
OtherOther
Sunbeam Rheosmart 3 Creative X-Fi 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: AMD Motherboards
Overclock.net › Forums › AMD › AMD Motherboards › [Official] Asus CrossHair IV Formula/Extreme Club