Overclock.net › Forums › AMD › AMD Motherboards › [Official] Asus CrossHair IV Formula/Extreme Club
New Posts  All Forums:Forum Nav:

[Official] Asus CrossHair IV Formula/Extreme Club - Page 692

post #6911 of 13131
Hi all. First post here.

I Have two systems with the ASUS Crosshair IV Formula. Using one 1090T and 1055t. I`m so far happy with the board exept the cpu temperatures seems a little high.

All my systems are watercooled. But still the loadtemps reach almost 70C load at 4ghz 1.4v.. I have tried to remount the blocks several times. One of the systems runnig a trippel rad, 3 fan Corsair O 800D and the other running a Corsair H70. .

Temps are measured with Asus PC probe and HW monitor.. Ambient temp is about 18-20 C.

Is this temps normal??
post #6912 of 13131
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by Nightprowler_77 View Post
Hi all. First post here.

I Have two systems with the ASUS Crosshair IV Formula. Using one 1090T and 1055t. I`m so far happy with the board exept the cpu temperatures seems a little high.

All my systems are watercooled. But still the loadtemps reach almost 70C load at 4ghz 1.4v.. I have tried to remount the blocks several times. One of the systems runnig a trippel rad, 3 fan Corsair O 800D and the other running a Corsair H70. .

Temps are measured with Asus PC probe and HW monitor.. Ambient temp is about 18-20 C.

Is this temps normal??
something is not right. you should not be seeing temps above 60 at the highest IMHO.
Black beauty
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
5820k asus x99-a Gtx 770 G.skill ripjaws 4 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
samsung 840 evo  WD black WD black Custom water 320 rad 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Asus 21.5 led x3 Logitech g110 Corsair 850TX 
CaseMouseMouse Pad
technofront HWD Steelseries Xai WOWPAD 
  hide details  
Reply
Black beauty
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
5820k asus x99-a Gtx 770 G.skill ripjaws 4 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
samsung 840 evo  WD black WD black Custom water 320 rad 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Asus 21.5 led x3 Logitech g110 Corsair 850TX 
CaseMouseMouse Pad
technofront HWD Steelseries Xai WOWPAD 
  hide details  
Reply
post #6913 of 13131
Maybe its because I have two 5870 watercooled in the loop.. But for the H70
post #6914 of 13131
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by Nightprowler_77 View Post
Maybe its because I have two 5870 watercooled in the loop.. But for the H70
still dont think thats it. I have one under water taking 1.275V and 1010 core and will be putting another under soon enough. What pump are you using?
Black beauty
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
5820k asus x99-a Gtx 770 G.skill ripjaws 4 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
samsung 840 evo  WD black WD black Custom water 320 rad 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Asus 21.5 led x3 Logitech g110 Corsair 850TX 
CaseMouseMouse Pad
technofront HWD Steelseries Xai WOWPAD 
  hide details  
Reply
Black beauty
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
5820k asus x99-a Gtx 770 G.skill ripjaws 4 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
samsung 840 evo  WD black WD black Custom water 320 rad 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Asus 21.5 led x3 Logitech g110 Corsair 850TX 
CaseMouseMouse Pad
technofront HWD Steelseries Xai WOWPAD 
  hide details  
Reply
post #6915 of 13131
Quote:
Originally Posted by Nytesnypr
I added another 6870 and swapped in a H70 the other day and it wouldn't post unless I took the memory out of the Fourth slot(b2). I reset the h70 block and tightened it down evenly. I reset the bios to stock . I still can't get it to post with all 4 modules in it. The memory stick is good , swapped it with one of the others. Anything I'm missing? Cooler too tight on CPU? Like I said all worked fine , 1 hour later... Bad slot.


Quote:
Originally Posted by Kahbrohn View Post
- Try the GO button
- According to the manual (pages 2-14 to 2-21), you should be installing 1 DIMM, 2 DIMM's or 4 DIMM's... You seem to be attempting only 3 DIMM's (6Gb) - Not sure this will work properly. Take that 3rd. DIMM out and see if it will boot.
You didn't quite get it,I had 4 Dimms in when it would't post. I'm running 3 dimms just fine in slots A1,A2,B1 right now. Can't get B@ to post. All 4 Dimms were installed and all working fine for the last 2 months, they were never removed. I installed another video card and Cpu cooler and the dimm in B2 will not post now. I tried the GO button and it finally posted ,but at 1067. It said mem check Ok, save the settings and it hung on reboot.So I had to use the Go button again.Tried to get it to work on 1333,and 1600(and I did change the timings and voltage for each).
I removed the Dimm from B2 and everything works just fine. LIke I said before, It's not the Dimm, I've swapped them around and they are all fine.
Edited by Nytesnypr - 1/14/11 at 1:15pm
post #6916 of 13131
Quote:
Originally Posted by eclipseaudio4 View Post
still dont think thats it. I have one under water taking 1.275V and 1010 core and will be putting another under soon enough. What pump are you using?
I have the Laing DDC-Pumpe 12V Pro. Plenty of flow.

Think I have to do a remount again.. Or maby ad 3 more fans to the rad.
post #6917 of 13131
Re-TIM, what fans are you using? How many per rad? A 360 to 480 in serial with a 35X at 4.45 GHz @ 1.55v and a single GTX 580 at 1015/4560 @ 1.213v sees a max CPU load of 44C, max GPU load of 43C at 20C ambient. Regarding the H70, I had one an a 970 in push/pull intake with Noiseblocker M12-P fans running directly off Molex connections. 4.1 GHz @ 1.5125v saw max CPU load of 55C at 20C ambient.
Edited by adamlau - 1/14/11 at 1:51pm
ThermoChilled
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X6 1100T ASUS Crosshair IV Extreme EVGA GTX 580 SuperClocked STT WX200UB2G7 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
VelociRaptor WD6000HLHX Sony Optiarc AD-7260S Arch Linux x86_64 + JWM NEC MultiSync PA241W-BK 
KeyboardPowerCaseMouse
Topre Realforce 87UKB Corsair CMPSU-850AX Lian Li Tyr PC-X500FX Logitech G9x 
Mouse Pad
ZOWIE GEAR P-TF 
  hide details  
Reply
ThermoChilled
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X6 1100T ASUS Crosshair IV Extreme EVGA GTX 580 SuperClocked STT WX200UB2G7 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
VelociRaptor WD6000HLHX Sony Optiarc AD-7260S Arch Linux x86_64 + JWM NEC MultiSync PA241W-BK 
KeyboardPowerCaseMouse
Topre Realforce 87UKB Corsair CMPSU-850AX Lian Li Tyr PC-X500FX Logitech G9x 
Mouse Pad
ZOWIE GEAR P-TF 
  hide details  
Reply
post #6918 of 13131
Quote:
Originally Posted by adamlau View Post
Re-TIM, what fans are you using? How many per rad? A 360 to 480 in serial with a 35X at 4.45 GHz @ 1.55v and a single GTX 580 at 1015/4560 @ 1.213v sees a max CPU load of 44C, max GPU load of 43C at 20C ambient. Regarding the H70, I had one an a 970 in push/pull intake with Noiseblocker M12-P fans running directly off Molex connections. 4.1 GHz @ 1.5125v saw max CPU load of 55C at 20C ambient.
I`m using 3 of the Scythe vifte, Gentle Typhoon (1150 RPM). Maybe they are to slow when Crossfire i added to the loop?

To a comparsion my Intel system (980X) never reached 70C with the h70..
post #6919 of 13131
Quote:
Originally Posted by Tweeky View Post
take a look at these: .... any of the GSkill Flares are good

http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16820231371
I'm thinking of getting a pair of Flares. But do the x4s have a limit on ram speed?
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX-8120, and a bunch more AM3/AM2+ Crosshair V, Crosshair IV Lots of green Dominator GT 
RAMRAMHard DriveCooling
Dominator GT Perfect Storm M4 64Gb Dihydrogen monoxide, Carbon dioxide, Liquid Nit... 
CoolingCoolingOSPower
OCN Marksman pot k|ngp|n F1 Dark pot Stripped Xp Antec 1200W HCP 
Case
Dimastech Hard 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX-8120, and a bunch more AM3/AM2+ Crosshair V, Crosshair IV Lots of green Dominator GT 
RAMRAMHard DriveCooling
Dominator GT Perfect Storm M4 64Gb Dihydrogen monoxide, Carbon dioxide, Liquid Nit... 
CoolingCoolingOSPower
OCN Marksman pot k|ngp|n F1 Dark pot Stripped Xp Antec 1200W HCP 
Case
Dimastech Hard 
  hide details  
Reply
post #6920 of 13131
Quote:
Originally Posted by just_nuke_em View Post
I'm thinking of getting a pair of Flares. But do the x4s have a limit on ram speed?
x4s = ?
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX-8150 @ 4389 MHz Crosshair V Formula 2 @ XFX-695X-ZDDC Crossfire G.skill F3-16000CL7D-4GBFLS 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
2 @ MKNSSD120GB-DX SSD SATA III Raid 0 2 WD 640GB Blacks SATA III Raid 0 2-Liteon iHAS424-98 LS Zalman 9900 Max Red 
OSMonitorKeyboardPower
Win 7 64 bit SP1 Samsung PX2370 Logitech MK700 Thermaltake TR2 850w 
CaseMouseAudioOther
Cooler Master ATCS 840 Logitech M705 Supreme FX X-Fi 2 AFT card reader USB 3.0 PRO-57U 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX-8150 @ 4389 MHz Crosshair V Formula 2 @ XFX-695X-ZDDC Crossfire G.skill F3-16000CL7D-4GBFLS 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
2 @ MKNSSD120GB-DX SSD SATA III Raid 0 2 WD 640GB Blacks SATA III Raid 0 2-Liteon iHAS424-98 LS Zalman 9900 Max Red 
OSMonitorKeyboardPower
Win 7 64 bit SP1 Samsung PX2370 Logitech MK700 Thermaltake TR2 850w 
CaseMouseAudioOther
Cooler Master ATCS 840 Logitech M705 Supreme FX X-Fi 2 AFT card reader USB 3.0 PRO-57U 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: AMD Motherboards
Overclock.net › Forums › AMD › AMD Motherboards › [Official] Asus CrossHair IV Formula/Extreme Club